[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, lokakuu 02, 2007

Kartta- ja navigointisovelluksia tulee lisää

Nokia siis maksaa 5,7 miljardia euroa Navteqista, karttojen ja näihin liittyvien palveluiden toimittajasta. Kuuntelin eilen Nokian sijoittajasivuilta konferenssipuhelun, ja päällimmäiseksi jäi karttojen ja paikkatietojen laajentuminen aivan uusille alueille.

Nokia Multimedian johtaja Anssi Vanjoki painotti, että autonavigointi on vasta alkua GPS-sovelluksille. Paljon muutakin voidaan tehdä. Jatkossa kuvat, videot ja jopa ihmiset saavat omat sijaintinsa julki. Vanjoen mukaan voimakkain kasvu tulee jalankulkijoiden sovellusalueilta.

Nokian Sports Tracker on jo nykyisellään sovellus, joka huutaa karttatietoja mukaan. Nyt ohjelmassa näkyy pelkkää sinistä viivaa sen sijaan, että kulkureitit näkyisivät aidosti kartalla.

Nähtävyydet Venetsiassa, patikointireissu vuoristossa, interrail-reissu junalla Euroopan halki. Nämä olisivat esimerkkejä tarpeista, joissa voisi olla kysyntää karttojen ja sijaintitiedon yhdistämiselle.

Entä mitä karttafirmojen keskittyminen Nokialle (Navteq) ja TomTomille (Tele Atlas) merkitsee kartta- ja navigointilaitteiden ja -softien bisnekselle? Sitä yritin spekuloida työblogissa.

Tähän aikaan ensi vuonna Nokialla on määrä olla kymmeniä GPS-laitteita. On jännä seurata, miten kilpailijat reagoivat markkinajohtajan liikkeisiin, tai kärsiikö kilpailu karttajakelussa.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 5

Blogger isb kirjoitti:

Olen itse hieman kummissani tästä yht'äkkisestä GPS villityksestä. Sivusilmällä meininki hieman hymyilyttää. Miten ihmiset ovat ennen löytäneet yhtään minnekään? Tuntuu kuin joka toisen auton ikkunassa olisi nykyään TomTom imukupilla kiinni.

Odotan kuitenkin samalla mainitsemiasi uusia sovellusalueita. Mainosmiehet näkevät paikkatiedon ja mainosten yhdistämisestä jo märkiä unia. Puhelinhan saattaa pian kehoittaa jäämään seuraavalla pysäkillä pois bussista koska läheisessä kaupassa on Juhlamokka tarjouksessa.

Mutta mutta, miksi ihmeessä ihmiset haluaisivat näyttää muille sijaintinsa? Tämä ominaisuushan on jo Mobile Gmapsissa eikä palvelu ole tietääkseni mikään maailmansuosituin.

Olen myös hieman epäileväinen videoiden ja kuvien geo-tagaamisen suhteen. Ellei koordinaattitietojen lisäys ole automaattinen toiminto en usko että se yleistyy asianharrastelijoita yleisemmäksi.

02 lokakuu, 2007 22:32  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Tuosta TomTomista tuli mieleen hauska arkinen tilanne. Eräs päivä odotin taksia kotipihalla.

Ensin yksi taksi menee ohi. Ei siis minun auto. Sitten sama taksi menee ohi toiseen suunteen. Kolmannella kertaa alan epäillä, kun se menee jälleen ohi alkuperäiseen suuntaan. Neljännellä kertaa heiluttelen sille, kun on kohdallani ja hidastaa.

"Navigaattori ei näyttänyt tätä katua."

Olisi pitänyt vain katsoa sitä ihan perinteistä katukylttiä, siinä se lukee selvästi.

Mitä tulee MGMapsiin, softasta tuskin tietää kovin moni. Se ei ole ylittänyt Suomessa juuri edes tietotekniikkamedioiden uutiskynnystä. Edes tässä blogissa se ei ole saanut omaa merkintäänsä. On hassua odottaa, että ohjelmasta tietäisi kovin moni.

Ja nyt kun Google kielsi MGMapsista Google Mapsin karttojen käytön, tuskin palaan ohjelmaan enää.

Minä ainakin voisin haluta automatisoida kuvien ja videoiden tallennuksen, eikä se varmaan olisi teknisesti mahdoton juttu. Sitten voisin jälkikäteen katsella kuviani myös sijainnin, ei vain ajan mukaisessa järjestyksessä.

"Näytä kuvani Venetsiasta", vaikka.

03 lokakuu, 2007 00:39  
Blogger isb kirjoitti:

MGmapsista:
Ajatuksen juoksuni oli paremmkinkin että mikäli paikkatietoon perustuvalle exhibitionismille oli kysyntää ihmiset olisivat varmasti etsineet ja löytäneet MGmapsin.

Geo-tageista:
Aivan tagien lisäyksen tulee olla käyttäjälle huomaamatonta jotta niitä käytettäisiin. Voihan kuvat jo nyt nimetä/tagata paikan mukaan.

03 lokakuu, 2007 14:24  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Olen myös hieman epäileväinen
>videoiden ja kuvien geo-tagaamisen
>suhteen.

Tähän uskon melkein enemmän kuin johonkin autonavigointiin, kuville, videoille, muistiinpanoille tuo paljon lisäarvoa että on myös enemmän tai vähemmän tarkka paikkatieto ja välineet selailla niitä.


> Ellei koordinaattitietojen
>lisäys ole automaattinen
> toiminto en

Automaattista sen pitää tietenkin olla.

Käytän Shozu ohjelmaa Flickr.com palvelun kanssa, kuvat pomppaa sinne "huomaamatta" paikkatietoineen, kokonaisuus tuo huomattavasti lisäarvoa itselle ja muille. Toki osasta kuvista jää paikkatieto uupumaan, mutta ajallisesti ne on helppo yhdistää lähimpään paikkatiedon sisältävään kuvaan tai muuhun tietoon.

Jo ketusta retkestä saa lisäarvoa kun selailee kuvia kartalla, kokonaisuus selkeytyy. samoin myös muille matkakertomuksia jutelessa sivullisellekkin kokonaisuus hahmottuu paljon paremmin.

04 lokakuu, 2007 10:01  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Esimerkiksi ulkomailla usein on mukana pieni karttakirje kohdekaupungista. Tämän jos saa kännykkään ilman lisäkustannuksia, etu on jo varteenotettava olettaen että käyttöliittymä ja käyttö toimii järkevästi.

Autonavigointia tulee käytettyä vähän mutta käytännössä se on korvannut sen että etukäteen katsoo tuntemattoman osoitteen sijainnin esimerkiksi puhelinluettelosta. Takseissa yms. se helpottaa myös turhaa ihmettelyä tai kyselyä missä jokin kohde on.

Pelkät kartat vievät vain puolitiehen mutta jos esimerkiksi yritykset alkavat saada tietojaan karttapohjille, päästään siihen että voit kännykästä katsoa vaikkapa lähialueen kahvilat, kenties arvosteluineen tai yleisökommentteineen. Itse olen auton navissa käyttänyt pari kertaa mm. lähinnä ruokapaikan ja bensa-aseman hakua onnistuneesti.

04 lokakuu, 2007 10:06  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle