[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, lokakuu 13, 2007

Google Maps S60:lle GPS-tuen kera

Google on julkaissut Google Maps for Mobilesta uuden natiivin Symbian-version, jossa on GPS-sovittimien tuki käyttöjärjestelmän kautta. Ohjelma tukee ymmärtääkseni niin integroituja GPS-sovittimia kuin Bluetooth-GPS-sovittimia.

Julkistus ei tule yllätyksenä, sillä Google Mapsin tuotepäällikkö sanoi jo kesällä kehitystyötä tehtävän Nokian kanssa. S60-version näyttää saavan, kun mnee osoitteeseen www.google.com/gmm S60-selaimella.

Päivitetty klo o1:48: Asensin ohjelman E70:een, ja ainakin Bluetooth-GPS-tuki toimii. Ominaisuudet eivät ole yhtä kattavat kuin MGMapsissa aikoinaan, mutta hyvä alku. Google Mapsin haku on vielä aika heikko, sillä se tuntee esimerkiksi Espoosta tai Helsingistä tosi heikosti ravintoloita.

Käytettävissä ovat edelleen tie- ja satelliittikartat. Liikennetietoja (ruuhkat jne) ei näytä Suomesta vielä olevan saatavana.

Haulla voi etsiä ravintoloita, hotelleita ja muita palveluita, mutta luettelo on vielä yllättävän suppea. Kaupunkien TOP-50-ravintoloista suuri osa puuttuu.

Google Maps for Mobile tarjoaa reittihaun, mutta ohjelma ei Googlen mukaan yritä kilpailla GPS-navigaattoreiden kanssa. Katuosoitteet näkyvät edelleen osin ruotsiksi, mutta haku tuntuu silti toimivan suomeksi.

Myös All About Symbianissa oli ensivaikutelmia.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 6

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

On tullut käyteltyä sitä aikaisempaa java-versiota jonkin verran.
Samaa on todettava eli että hieman puuttellinen on kyllä yrityshaku vielä ollut joiltain osin. Esim. Helsingin Alkoista ei löydy kuin ehkä n. kolmannes ja Hampurista ei haulla "brothel" löytynyt kuin yksi ns. Escort-huolto :-). Mutta toisaalta esim. joitain elektroniikka- tai IT-alan pikkuyrityksiä on löytynyt ihan yllättävänkin hyvin haulla ja varmaan tilanne parantuu kun käyttäjämäärät kasvavat.

Voikohan nuo molemmat, eli vanha java- sekä tuo uusi S60-versio olla molemmat samassa luurissa samaan aikaan asennettuna? Tuo uusi versiohan ei taida olla ihan "ihan kaikki java-version ominaisuudet + GPS-tuki + muita lisäominaisuuksia" -tyyppinen ratkaisu vaikka ilmeisesti sujuvammin toimiikin.

13 lokakuu, 2007 11:51  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Minulla ainakin Nokia E70:ssä näyttävät toimivan Java- ja Symbian-versiot rinnakkain.

13 lokakuu, 2007 14:43  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tulipa kokeiltua.
Muuten toimii ihan smoothisti ja nopeasti java-versioon verrattuna mutta hauilla ei kyllä löydy juuri mitään java-versioon verrattuna. Java-versiossa 1.06 jossa oli erikseen yritys- ja paikkahaku löytyi varsin hyvin pizzaa, kebabia ja yrityksiä nimellä ym.
Tässä S60-versiossa esim. oletuksena oleva haku lentokenttä ei tuottanut mitään tulosta. Haku Alko vei Saksaan muistaakseni Alkostrasselle. Pizzaa ei Helsingissä ollut jne.
Yhtään pikkufirmaa, jotka löytyvät java-versiolla heti, ei löytynyt.
Paikan haku koordinaateilla kuitenkin toimii.

Lisäksi S60-versiosta puuttuu "keskitähtäin" ja kuva-alan yläosasta vie otsikkokenttä akku- ja kenttämittareineen siivun.
Pienen siirtymän tekeminen kartalla liikkuessa vaikeampaa kuin java-versiolla koska kartta liikkuu varsin paljon heti.
Asetuksia (esim. yhteys-yksityisyys- ym. joita on mahdollisuus säätää java-versiossa sovellustenhallinnan kautta) ei S60-versiossa ilmeisesti juurikaan ole muokattavissa.

13 lokakuu, 2007 19:27  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ei niitä paikkatietoja pysty mikään keskitetty taho keräämään. Ne pitää jättää tavallisen kansan ylläpidon varaan. Hyvä esimerkki on Wikimapia.
http://www.wikimapia.org/#lat=60.175587&lon=24.934072&z=15&l=0&m=a&v=2

-- LH

14 lokakuu, 2007 13:37  
Anonymous erkka kirjoitti:

No huhhuh. S60 on aika raakile verrattuna java-vastaavaan.

Esim. S60-versiossa haku "wayne" nakkaa yhdysvaltoihin, kun taas Java-versiossa se viskaa karttanäkymästä lähimpään wayne's coffeehen.

Hakuhistoriakaan ei tallennu, joten turhaa näpyttelyä tulee väistämättä.

14 lokakuu, 2007 23:15  
Blogger Mika Ahonen kirjoitti:

Kokeilin pikaisesti. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta navigoinnissa ei voi asettaa lähtöpaikaksi suoraan nykyistä sijaintia vaan on syötettävä osoite. Tämä on kyllä suuri puute.

19 lokakuu, 2007 09:31  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle