[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, syyskuu 30, 2007

Nopeusvalvonnan paljastaminen on jo bisnes

HS:n internetin kirjeenvaihtajan sivuilla on tuore juttu autojen GPS-navigointilaitteista ja siitä, että netistä saa PoI-pisteinä poliisin kiinteiden nopeusvalvontakameroiden sijaintipisteet.

Käyttäjät keräävät koordinaatit vapaaehtoisesti. Yritykset eivät ole vielä huomanneet touhun kaupallista potentiaalia.

Ylivoimaisesti kysytyin POI on kameratolppien sijainnit sisältävä tiedosto, jota on ladattu jo lähes 200 000 kertaa.

Tämähän ei pidä paikkansa. TomTom myy näitä pisteitä, muistaakseni kuukausimaksullisena palveluna. Navigointifirman Suomen myyntijohtaja myös kertoi palvelusta tiedotustilaisuudessa taannoin. "Tämä myy kuin häkä jostain syystä Suomessa", luonnehti Jukka Tiitinen.

Sitä en tiedä, kuinka paljon (jos yhtään) helpompaa on ostaa valvontakameroiden pisteet palveluna kuin hakea tiedot käsin harrastelijoiden nettisivuilta. Tai saakohan nämä liikenneturvallisuuden lisääjät (heh) jostain Nokia Mapsiin, Navicoreen jne?

Kiinnostava kysymys on, lisääkö tieto kameroiden sijainnista kaahailua vai parantaako se liikenneturvallisuutta? Aiheesta oli väittelyä työblogissani, jossa hehkutin mahdollisuutta. Uskottavia perusteluita on molemmille. Jotkut poliisitkin suhtautuvat asiaan varauksellisen myönteisesti.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 8

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Minä haluaisin GPS-navigointilaitteen (tai softan), joka hakee tiehallinnon tietokannasta kulloinkin voimassaolevan nopeusrajoituksen.
Ei tulisi ainakaan vahingossa ajettua ylinopeutta.

Nm. Nopeusrajoituksia noudattava

30 syyskuu, 2007 13:31  
Anonymous Ilari kirjoitti:

Ja taas tapaus joka sokkona luottaisi gps-laitteeseen. Katso liikennettä, niin näet nopeusrajoitukset. Niin se on tarkoitettu toimivaksi.

Mitä kameratolppien POI-pisteisiin tulee, niin Nokia Mapsilla ne toimii, joskin todella heikosti. Siitä pitäisi saada TomTomin tapaan äänimerkki kun lähestyy tolppaa.
Onko se sitten liikenneturvallisuuden vaarantamista, kun valtio ei saakaan minun tienkäyttömaksuja kameratolpilla.

Jos enemmän ajaisin ympäri suomea, niin kyllä TomTomin softa olisi kovassa käytössä lisäpalveluineen.

30 syyskuu, 2007 14:21  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Navicore sisältää kameratolpat ja myös niiden päivittäminen onnistuu. Hyvin on toiminut ainakin omassa ajossa.

30 syyskuu, 2007 14:54  
Anonymous Kari Haakana kirjoitti:

Tomtomin Go-sarjan laitteet ainakin näyttävät nopeusrajoituksen ja varoittavat haluttaessa äänimerkillä ylinopeudesta. Ihan ajan tasallahan ne eivät tietenkään työtöiden yms. takia ole, mutta aika hyviä kuitenkin.

30 syyskuu, 2007 18:23  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Joskus taannoin luin lehdestä jutun, jossa poliisi kertoi että tolpat on pistetty vaarallisille alueille, ja että niiden avulla saadaan nopeudet tippumaan, joten kait niillä kuitenkin positiivinen vaikutus on.

01 lokakuu, 2007 09:14  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itselläni Tomtomin kaupallinen palvelu (en edes tiennyt että noita saisi jostain ilmaiseksi...) Hyvin toimii, ja mihin navigaattoria ennen kaikkea käytän on juuri tuo kameratolppien näyttö. Muuten ajan useimmiten tutuilla teillä joten en navia tarvitsisi. Ilman navia olisin vararikossa, sen verran killeri-paikkoihin noita tolppia laitetaan (esim 10m nopeusrajoituksen vaihtumisen jälkeen 100:sta 80:aan jne)

Silkkaa rahastusta, tosin tarkoitus täyttyy, eli ihmiset ajavat tarpeeksi hiljaa tolpan kohdalla. Yleensä liiankin hiljaa kun eivät tunne a) autonsa mittarivirhettä (jonka muuten navi paljastaa todella hyvin, se kun näyttää todellisen nopeuden myös) b) sitä tosiasiaa että peltipoliisi ei puutu ihan pieniin ylityksiin (esim 10km/h).

Se miten porukka noudattaa rajoitusta siellä missä tolppia ei ole, onkin sitten toinen juttu. Tähän perustan ennustukseni että tolpat paljastavat palvelut kielletään holhousmaa suomessa hyvin pian. Loogista sinällään, jos ei tiedetä missä tolppa on, niin ajetaan hiljaa joka paikassa.

01 lokakuu, 2007 16:04  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ruotsissa on ollut puhetta, että auton nopeus mitattaisiin kahden eri tolpan kohdalta ja että siis laskettaisiin auton keskinopeus näitten mittauspisteitten väliseltä matkalta. Tuollaisessa systeemissä ei ole kovin paljon hyötyä, vaikka tietäisikin missä tolpat sijaitsevat.

Systeemiä ei kai ole toistaiseksi otettu käyttöön, koska siinä on juridisena ongelmana se, että teoreettisesti ajatellen auton kuljettaja voi vaihtua tolppien välillä.

04 lokakuu, 2007 10:21  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ehkä paras poi-site on kyllä tämä: http://www.gps-waypoints.net/gps/

Saa haluamansa pisteet kaikissa suosituissa formaateissa. Myös ne kamerat. ;)

15 joulukuu, 2007 11:34  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle