[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, elokuu 11, 2007

Windows Mobile 6.0 Standard vs. S60

Olen käyttänyt nyt jonkin aikaa paria Windows Mobile 6.0 -laitetta testejä varten. Laitteista en kuitenkaan nyt kirjoita, vaan softasta. Tuoko WM 6.0 Standard (aka Smartphone) jotain uutta ja sellaista, jota tärkein kilpailija S60 (3rd Edition) ei tarjoa?

Todettakoon heti perään, että WM 6.0 Professional (aka Pocket PC) on vielä kokeilematta. Siihen palaan siis myöhemmin.

Windows Mobile 6.0 Standardin perusvalikko ja sama Windows Live -integroinnilla. Erilaisia näkymiä on valittavissa useita.

Uuden ulkoasun lisäksi huomaan muutoksista vain syvemmän integroinnin Windows Liven kanssa, jonka hakuja ja Messengeriä pääsee käyttämään nopeasti. Valmistajasta ja operaattorista riippuu, onko ominaisuus käytössä päävalikossa.

Pinnan alla iso muutos on tuki Echange 2007:n uusille palvelinpään ominaisuuksille, mutta niitä en ole päässyt kokeilemaan. Aika harva palveluntarjoaja tai yityskään on vielä päivittänyt? Näillä argumenteilla Microsoft itse julkaisi käyttisvertailua.

Yleensä ottaen tuntuu siltä, että Nokia on saanut S60:een melkein kaiken sen, joka on ollut Windows Mobilen etu. Exchangen push-mail toimii S60:ssä Mail for Exchangellä siinä missä Microsoftin Activesycnc WM6:ssa. Tosin Nokian ohjelman joutuu hakemaan webistä, mutta senkin yritykset voivat hoitaa työntekijöiden puolesta.

Entä Windows Live Messenger? Micosoftin ja Nokian tarjoama S60-sovellus on likimain identtinen WM 6.0:n vastaavan kanssa.

WM 6.0:ssa on edelleen ärsyttävyyksiä, joiden kanssa en meinaa tulla toimeen. Pahimpana yhteystietojen hakusysteemiä en ole koskaan opinut. En voi kirjoittaa vain LE... saadakseni näkyviin yhteystiedot, joiden etu- tai sukunimi alkaa noilla kirjaimilla.

Maailma menee eteenpäin, mutta Pocket IE ei kehity. Miksei Microsoft panosta selaimeensa?

Pahin heikkous on kuitenkin Pocket Internet Explorer (IE) -selain. Selain on yksinkertaisesti aivan luokattoman huono esittämään mitään muuta kuin tekstiä. Se on myös kumman hidas esittämään sivuja. Tuntuu siltä, ettei Microsoft ole kehittänyt selainta mitenkään. Jopa Java-softa Opera Mini on paljon hyödyllisempi.

On WM:ssa jotain hieman parempaakin kuin S60:ssa. Esimerkiksi kalenteri on monipuolisempi ja tukee koko päivän tapahtumia (All Day Event). Automaattiprofiilissa puhelin menee värinälle, kun kalenterissa on kokousmerkintä. Exchange-Kalenteri tuntuu muutenkin synkronoituvat täydellisemmin puhelimen kanssa. Yhteystiedot voi lajitella yrityksen mukaan tai etsiä yhteystietoja Exchangesta. Lisäksi, kuten ensimmäisistä kuvista yllä näkee, aloitusvalikko ("tänään-näkymä") on aika joustavasti muokattavissa.

Molemmissa käyttöjärjestelmissä ärsyttää kuvakkeiden, valikoiden ja alavalikoiden loputon määrä. Edelleen S60:ssa saan hakea, löytyykö jokin nyt valikosta Työkalut -> Asetukset -> Yhteydet.. vai oliko se Yhteydet-valikon alla suoraan, jne. Missä ovat kello, muistiinpanot tai loki? Näitä kuvakkeita tuntuu olevan S60:ssä jo oletuksena lähes 50.

Kenties iPhonen kaltainen sormilla ohjattavan kosketusnäytön innostus ja yksinkertainen käyttöliittymä uudistavat alaa. Tarvetta ainakin olisi, jos tavallisten ihmisten halutaan oppivan hyödyntämään kumpaakaan käyttöjärjestelmää.

Etsi sovellus! Sama ongelma kuin S60:ssä. Kuvakkeita ja listoja on liikaa. Ja niitä tulee joka päivityksessä lisää.

Windows Mobilessa hierarkia on yhtä hankala kuin S60:ssa. Sovelluksia on ruudukossa, ja asetukset taas on jaettu neljään tai viiteen eri tekstilistaan. Kaiken saa etsiä joka kerta uudelleen. Tottumuksesta sitten riippuu, kumpi tuntuu vieraammalta.

* * *

Loppuen lopuksi ihmettelen, mitä sellaista olennaista Windows Mobile tuo, jota S60 ei tarjoa? Millä Microsoft aikoo haalia markkinaosuutta? En heti havaitse sellaisia merkkejä.

Ehkä tämä menee hintakisaksi. S60 on volyymien ansiosta vahvoilla, kun tähtäimessä on älypuhelin uutena alle 200 eurolla. Entä muokattavuus operaattoreita varten? Siinä Microsoft saattaa mennä pidemmälle. Tai sitten suomalaiset operaattorit eivät muuten vain integroi palveluitaan S60:een.

Entä palvelu- ja sovellustarjonta? Moni kehittäjä on tuskastunut Symbianiin, mutta toistaiseksi etenkin S60:lle tulee uutta softaa päivittäin. Ja päälle vielä käyttöjärjestelmän mukana tuleva Java-tuki, verrattuna Windows Mobile -laitteissa vaihteleviin virityksiin. Microsoftin vahvuus kehitystyökaluissa ei näytä vielä nostaneen Windows Mobilea.

Windows Mobile -puolella on kuitenkin kiinnostavaa laitetarjontaa, HTC:llä S710 ja Touch, Motorolan Q q9 ja Samsungilla sangen tyylikäs SGH-i600.

Vaan erityisesti Windows Mobilen hankkimiseen en keksi nyt hirveästi perusteluita S60:een nähden. Saapa nähdä mitä seuraava, toivottavasti isompi päivitys tuo. Windows Mobile "Photon" on ymmärtääkseni odotettavissa ensi vuonna ja perustuu Windows CE 6.0:aan. Muuta en siitä vielä tiedäkään.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 9

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Hyviä huomioita. Luokattoman huono selain oli itsellänikin yksi tärkeimmistä syistä miksi Windows Mobile 6 -puhelimen käyttö jäi lyhyeksi. Siinä missä ensimmäiset S60-puhelimet olivat turhan hitaita, niiden nopeus on nykyään varsin käyttökelpoinen -- mitä taas ei voi sanoa valtaosasta WM6-puhelimia.

Qtek/HTC ovat aktiivisia WM-rintamalla mutta jotenkin muiden valmistajien laitteita tuntuu löytyvän vain kourallinen. Lisäksi puhelinten kehitys on ollut varsin hidasta, QVGA on ollut resoluutiona jo pitkään ja roadmapin perusteella näin myös jatkuu, samoin kosketusnäyttöä on ns. pikkupuhelimista saanut odotella.

11 elokuu, 2007 18:46  
Blogger Demens kirjoitti:

PIE on hirveä, mutta valoa tunnelin päässä pilkistää silti: http://labs.live.com/deepfish/

Wm-koneissa taitaa muutenkin paistaa vaihtoehtoselaimet, opera mobile, mini ja netfront. Mutta eihän se tosiaan ole selitys luokattomalle vakioselaimelle.

Lisäyksenä voisin ihmetellä että miksi helvetissä ei ole Picsel laajentanut reviiriään verrattomalla Picsel browserillaan.
- Iphone tyylinen zoomaus (tuplaklikkauksella ja sitten revitään kynällä)
- Aidot nettisivut.
- Silmäkarkkia ja sulavaa vieritystä. Myös Iphonesta tuttu inertia-scrollaus.
- Tukee sellaisenaan wordin/excelin dokumentteja ja pdf-tiedostoja.

Tämä kaikki valmiina jo vuosia sitten. Eikä kukaan ole siitä suunnilleen kuullutkaan.
http://www.picsel.com/index.php/solutions/view/C11/

11 elokuu, 2007 19:38  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mitenkäs Operan selain? Sen luulisi olevan parempi kuin Pocket IE:n.

11 elokuu, 2007 19:47  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

En ole kokeillut Opera Mobilea vielä WM 6.0:n kanssa. WM 5.0:n kanssa yhteistyö jätti toivomisen varaa.

Ensinnäkin en saanut Operaa oletusselaimeksi siten, että se olisi avautunut esimerkiksi viestien linkeistä.

Toiseksi kirjanmerkkien hallinta oli hankalaa, kun Opera Mobile ei synkronoinut niitä Activesyncin kautta, vaan toi omat
kirjanmerkkinsä.

Jos käyttäisin jatkuvasti WM:a, pakkohan siihen olisi hankkia Opera Mobile.

Opera Mini voisi toimia myös, jos WM-laitteiden Java-laajennukset eivät olisi aika epävakaita.

11 elokuu, 2007 20:16  
Blogger Demens kirjoitti:

"Opera Mini voisi toimia myös, jos WM-laitteiden Java-laajennukset eivät olisi aika epävakaita."

Blllsht. Tähän mennessa olen saanut Tao Intent midlet managerin kaatumaan vain Opera mini betan avustuksella, mutta nimikin kertoo jo jotain.

11 elokuu, 2007 21:41  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

No ie wm6:llakin on vitsi... mutta kyllä opera 8.65 on varsin stabiili ja toimiva softa. Se miksi joku ottaisi wm laitteen symbinin tilalle on oikeasti se ohjelmatarjonta... kattokaapa esim handangon sivut... totta softia on monelle platylle,,, mutta ammattisoftissa wintoosan wirityksen vievät voiton noista symbian alkeista.... ainoastaan palmilla ois ollut ehkä tarjottavaa... mutta aika näyttää menevät ohi ...

12 elokuu, 2007 00:29  
Anonymous Aksu kirjoitti:

Kommenttia push e-mailista.

Mail for Exchange on melko raakile työkäyttöön. Pahin puute on se, että se ei tuo kuin Inboxin puhelimeen. Alikansiot jäävät siis hakematta. Exhangen GAL -hakua ei ole, muistaakseni myöskään kalenterikutsuihin ei voi vastata tai lähettää kalenterikutsuja. Syynä lienee se, että Nokia myy Intellisyncia, joka tukee näitä ominaisuuksia.

DataViz:in uusin versio RoadSync:stä on tosin (n. 50 taalan hintaan) erittäin pätevä push e-mail client S60 -alustalle. RoadSyncista löytyy myös ominaisuudet kaikkiin Exchange 2007:n tarjoamiin uusiin palveluihin kuten esim. hakuihin ja Sharepoint -yhteyksiin.

Mutta vakio-ohjelmistoilla WM6:sen sähköpostiohjelma vie voiton helposti Mail for Exchangesta.

12 elokuu, 2007 21:14  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Deepfish todennäköisesti kuolee ennenkuin ehti syntyäkään. Nykyinen beta jättää tukematta turhan monta olennaista tekniikkaa ja koko malli vaatii server side-tukea -- eli se siitä..

Nokia sai S60 puhelimille kohtuullisen hyvän selaimen ja Apple jeesuspuhelimeensa hienosti toimivan Safarin, eli mitäs jos Bill tekisi vain saman eikä virittelisi jotain ihmeellistä..

13 elokuu, 2007 00:31  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

No en nyt sanoisi pocket IE:täkään luokattoman huonoksi. Itse olen käyttänyt jonkin aikaa Windows Mobile 6.0 Professionalia, ja IE näyttää sivut ihan hyvin. Ainoa mikä siinä itseäni on haitannut, on että redirectit eivät aina toimi oikein. Ostinkin Opera Mobilen tästä syystä. Onkohan smartphonen ja pocket pc:en IE:illä eroa? Jos ei, niin sitten voin sanoa että PIE hakkaa S60:en selaimen mennen, tullen ja palatessa.

Java-puolella on tosiaan puutteita - kaikilla alustoilla. Mutta Java-toteutus on laitteen julkaisijasta riippuvainen eikä liity sinällään Windows Mobile -alustaan itseensä. Omassa laitteessani on java-alustana JBed jota en ole vielä kokeillut (google mapsia voisi kokeillakin...). Harmillista java-tuessa on että itselläni ei ainakaan ole tiedossa yhtään java-alustaa jossa olisi tuettuna selaimeen integroitu java-plugin. Netfrontissa tämä toiminnallisuus ilmeisesti on, mutta itse selaimesta minulla ei ole kovin mairittelevaa kuvaa (kuva on tullut S60-puolelta). Netfrontia ei taida saadakaan kuin ROM-asennuksena?

Itse sanoisin että kyllä Windows Mobile 6 hakkaa S60:en.

17 joulukuu, 2007 12:02  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle