[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, heinäkuu 19, 2007

Nokian GPS-luureihin tuntuva parannus

Onnistuin tänään viimein päivittämään N95:n Nokian Software Updaterilla. Kuten moni oli vihjannutkin, uusin versio (v12.0.0.13 19-06-07) tuo merkittävän päivityksen paikannusominaisuuksiin, sillä nyt laite saa "fixin" jopa alle 10 sekunnissa, yleensä alle 30 sekunnissa.

Kokeilin tätä tänään Nokia Mapsilla ja Sports Trackerillä. Molempien käytettävyys parani tuntuvasti. Ero on niin iso, että N95 nousi heti henkilökohtaisessa arvostuksessani ostettavaksi suositeltavien listalle (paikannuksen suhteen siis – muuten N95 on jo ollutkin suosikkini).

Miten parannus saatiin aikaiseksi? Nokia ainakin tiedotti tänään tuovansa AGPS:n (Assisted GPS) tuen jatkossa kaikkiin GPS-laitteisiinsa. Päivitetty 20.7. klo 12:44: 6110 Navigatorissa se jo ilmeisesti onkin.

E90:n osalta ei päivityksen aikataulua vielä vahvistettu. Kuulemma Nokialla on jo sisäisesti AGPS-tuki E90:n beta-softassa, joten myös se saanee päivityksen.

Nokia Maps ja Sports Tracker näyttävät nyt kysyvän lupaa AGPS:n hyödyntämiseen. Ominaisuuden saa myös pois päältä esimerkiksi ulkomailla käyttäessään. Siirtyviä tiedonsiirtomääriä en vielä laskenut, eikä niillä kotimaassa yleensä olekaan väliä.

Oletettavasti tulevaisuudessa integroidut GPS-vastaanottimetkin kehittyvät herkemmiksi, mutta tässä vaiheessa ohjelmallinen ja verkkoyhteyttä hyödyntävä AGPS tunuu hyvältä ratkaisulta käytettävyyden parantamiseen.

Vielä on kokeiltava, vaikuttaako softamuutos jotenkin paikannuksen tarkkuuteen autossa tai kävellessä.

Tunnisteet: , , ,

Kommentit: 4

Blogger Juha Keskinen kirjoitti:

Siis täh onko se sama joka on monessa puhelimessa jo olemassa? verkkopohjainen paikannus? vai mitä eroa on sillä ja agps: llä. Valaiskaa minua

20 heinäkuu, 2007 00:00  
Blogger Manu kirjoitti:

6110 Navigatorissahan tuo ominaisuus on jo ollut.

20 heinäkuu, 2007 06:51  
Anonymous Tero kirjoitti:

Käsittääkseni tuo assistet gps on siis sellainen että sen kytkee päälle, niin puhelin ku rupee vastaanottaan gps-mokkulalta dataa ni se lähettää sen 3rd party palvelimelle rouskuteltavaks ja sieltä tulee sit tarkka sijainti paluupostissa. En nyt löydä tähän hätään linkkiä että mistä luin sen selityksen tuosta agps:stä. Jos osuu eteen ni postaan sen myöhemmin, sillävälin wikipedia kertoo enemmän, tosin englanniksi: http://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS

20 heinäkuu, 2007 10:03  
Blogger Mikko kirjoitti:

Puhelin lähettää palvelimelle tiedot mitä satelliitteja näkee ja palvelin lähettää takaisin tiedon paikasta ja/tai tiedon millä taajuuksilla muut (puhelimelle todennäköisesti) näkyvät satelliitit ovat. Näin puhelimen ei tarvitse skannata koko taajuusaluetta läpi, kun satelliittien taajuudet on tiedossa, jolloin ekan fiksin saanti nopeutuu huomattavasti.

Aina ei siis välttämättä se palvelinkaan osaa tarkkaa paikkaa laskea, koska laskentaan tarvitaan kuitenkin useamman satelliitin tieto.

20 heinäkuu, 2007 13:04  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle