[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, heinäkuu 22, 2007

Kännykkänavigoinnin suunta

Kännyköiden GPS-navigointi on vasta alkutekijöissään, mutta isoja muutoksia on jo tapahtunut. Rohkenen väittää, että ostamalla Gate5:n (ja Smart2go:n) Nokia käänsi ohjelmien suunnan heti alkuunsa.

Spekuloin jo helmikuussa työblogissa, että Nokia Mapsin julkistus tietää vaikeuksia esimerkiksi Navicorelle. Heinäkuun alussa Wayfinder osti Navicoren pois. Yrityskaupat tuskin jäävät tähän.

Tappoiko Nokia Navicoren? Ei varmaan yksinään sentään. Se vain osoitti, ettei nykyisten ohjelmien toimintamalli ole aivan optimaalinen. Se ei ole hyvä juttu, kun yritys on kasvuvaiheessa ja tappiollinen.

Canalys-tutkimusyhtiön mukaan (ks. uutinen) Navicore oli muistikortille asennettavissa kännykkänavigaattoreissa viides toukokuussa 2006.

Navicore Oy:n (eli Suomen-yhtiön) liikevaihto viime vuonna oli noin 2,6 miljoonaa euroa, ja tilikauden tulos kaksi miljoonaa euroa tappiolla. Edellisvuonna liikevaihtoa kertyi noin 1,3 miljoonaa ja sitä edellisenä vasta noin 100 000 euroa. En tiedä, minkä verran liikevaihtoi mahdollisesti oli eri maayhtiöillä, mutta voitolliseksi yritys ei yltänyt. Kasvu oli siis kovaa, kun yritys rakensi jälleenmyyntikanaviaan.

Navicoren tuotteen ongelma oli minusta liian raskas bisnesmalli, eli karttojen ja ohjelman myyminen alkaen 256 Mt muistikortilla. Aika hankala toimintatapa kuluttajalle, jos karttoja ei todella tarvitse jatkuvasti tai tiedä etukäteen, mitä karttoja lopulta hyödyntäisi. Samalla mallilla on myyty Route 66:n ja TomTomin kännykkäversioita.

Toisaalta en usko myöskään Telmapin tai Wayfinderin malliin, jossa kaikki data haetaan verkon yli. Se ei toimi vielä, kun datan verkkovierailu maksaa jopa 12 €/Mt. Paljon riippuu siitä, minkä verran ihmiset käyttävät navigaattoria kotimaassaan vs. ulkomailla. Minulle navigaattori on tärkeä juuri matkustaessa.

Pari viikkoa sitten käytin Nokia Mapsia Italiassa. Kartat hain etukäteen Suomessa ja vain PoI-tiedot latasin kännykkäverkossa. Siirretty mobiilidata jäi vain puoleen megatavuun. Tässä yhdistyvät "off-board"- ja "on-board"-navigoinnin edut.

Onkin kiinnostavaa seurata, yhdistääkö Wayfinder sovellukset vai aikooko se myydä muistikortille asennettavia ja verkosta ladattavia karttoja erikseen.

Nokia Mapsin reittiopastuksesta en ole vielä maksanut. En ole aivan vakuuttunut opasteiden luotettavuudesta ja tarkkuudesta, etenkin kävelykäytössä. Tähän asti ilmainen ohjelma on riittänyt, koska sekin näyttää kartalla reitit perille ja seuraa mukana.

Kaveripiirissäni on monta tyytyväistä Navicoren käyttäjää, joiden mukaan ohjelma on/oli niin autoillessa kuin pyöräillessä paljon luotettavampi ja tarkempi kuin Nokia Maps. En epäilekään sitä. Kalliin ohjelman ostaminen muistikortilla ei vain taida toimia.

Vaan millaisia ovat kännykkänavigaattorit parin vuoden päästä? Arvelen, että GPS-paikannin on lähes vakio-ominaisuus kännyköissä, navigointiohjelma tulee laitteen ja ainakin jonkinlaiset reittiopasteet saattavat sisältyä pakettiin, esimerkiksi vuoden lisenssi Pohjoismaissa.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 3

Anonymous Ilari kirjoitti:

Itse olen Nokia Mapsin navigoinnista maksanut, tosin en vielä vuodeksi. Keskustassa liikkuessa navigointi on toiminut todella hyvin, sillä tiesi jopa tietyön alla olevan kadun yksisuuntaisuuden ja kehoitti kiertämään sen. Sokeasti en kuitenkaan tuonkaan opastukseen luota.

Ensimmäinen kokeilu oli juhannuksena matka Ala-Härmään. Paikka oli tuntematon, mutta reitin olin katsonut kartasta etukäteen. Ongelmia tuli siinä vaiheessa kun en ohjeiden mukaan lähtenytkään kiertämään Tamperetta, vaan ajoin läpi. Vielä 30km Tampereen ohitettua laite tahtoi tehtävän u-käännöksen. Homma toki korjautui kun lopetti navigoinnin ja aloitti uudestaan.

Silti suurin etu mitä tuo navigointi autoillessa tuo, on 3d-näkymä joka varsinkin maanteillä helpottaa ohituksia. Vielä sopivat POI-pisteet ja kameroistakaan tarvinnut niin välittää.

Nokialle toimitin omat parannusehdotukseni. Näihin kuului POI-pisteestä varoitus lähestyttäessä (ne kamerat..) ja Nopeus näkymään ruudulla suurempana, vaikka läpikuultavana oikeassa yläkulmassa.

Kehitystä tuo kaipaa, joten jatkossakin pidän vanhan luotettavan Magellanin matkassa mukana.

22 heinäkuu, 2007 17:49  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ei Navicorea ole pakko muistikortilla ostaa. Ainakin niiden omasta verkkokaupasta ohjelmiston ja kartat saa myös CD:llä tai ladattavana pakettina.

23 heinäkuu, 2007 08:54  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Navicoren ostaneen Wayfinderin taloustiedot eivät myöskään vaikuta kovinkaan hääppöisiltä, eli ilmeisesti Navicoren omistajat eivät halunneet enää sijoittaa yhtiöön rahaa ja myivät sen "minimihinnalla" pois. Wayfinderillähän on varsin kattava tuotetuki myös Nokian laitteille jo entuudestaan.

Kaikenkaikkiaan Nokia Mapsin business-malli on vain täysin ylivoimainen Navicoren kalliiseen, perinteiseen "osta ohjelmisto ja päivitä se joka vuosi" malliin. Navigoinnin käyttöikä on myös pidempi kuin kännykän, jolloin moni käyttäjä on Navicorellaan ikäänkuin naimisissa kännykkänsä kanssa ja ilman päivitystä se ei todennäköisesti toimi uudessa kännykässä. Kännykkä on usein myös yrityksen, jolloin siihen on ikävä ostaa "omaa softaa".

Jos taas ostaisi samanhintaisen ulkoisen PND:n, sitä voisi käyttää ostohetken tiedoilla vuosikausia, sitä olisi helppo lainata, jne. Nokia Maps taas ratkaisee tämän sillä että karttadata ei maksa vaan toiminallisuus eli navigointi. Lisäksi itse ainakin pidän Nokia Mapsin karttoja miellyttävämpänä katsoa kuin Navicoren.

23 heinäkuu, 2007 15:46  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle