[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, heinäkuu 24, 2007

GPS-navigaattori myös retkeilijöille

En tiedä mitään maastovaelluksista, suunnistamisesta, melonnasta tai veneilystä, mutta näiden harrastajat ovat innokkaita GPS-navigaattoreiden hyödyntäjiä. Onko karttoja ja softia siis tarjolla?

Sunnistaja tarvitsee aivan erityiset maastotiedot, ja veneilijä merikarttansa. Yksi Suomen maastokarttoja tarjoava softa on EasyGo Personal, mutta onko muitakin? Sitä myydään ainakin parissa kaupassa 90–100 eurolla.

Nopea Google-haku paljasti, että elektronisia merikarttoja on saatavana useilta toimittajilta, mutta en nähnyt vihjeitä muista kuin Windows PC -softista.

Tunnisteet:

Kommentit: 4

Blogger Antti kirjoitti:

Windowsissa ja Windows Mobilessa toimiva hyvä merikarttasovellus on Uusi Loisto (http://www.hannusales.fi/uusiloisto/index.htm. )

Maastokartoista suosittuja on kaksi: Garminin Vapaa-ajan kartta ja Erätukun topo-Suomi.

Omana käyttöön on helppo (suhteellinen käsite; ainakin IT-DI:lle...) tehdä karttoja Oziexplorerilla, johon peruskartat voi hakea automaagisesti (edelleen vaatii osaamista) kansalaisen karttapaikasta.

24 heinäkuu, 2007 11:32  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Täältä löytyy myös puhelimissa toimiva merinavigointi softa
http://personal.eunet.fi/pp/elmeri/

25 heinäkuu, 2007 13:50  
Anonymous Tuomas kirjoitti:

Olen käyttänyt GPS-laitetta vaelluksilla ja retkeilyssä vuodesta 2000 asti. Homma toimii siten, että käytetään aivan tavallisia paperisia karttoja ja kompassia, jotka toimivat myös pakkasella ja vesisateessa - eivätkä mene rikki.

GPS on siinä rinnalla sitten, ikäänkuin helpottamassa toimintaa. Sen antamien koordinaattien perusteella voidaan sijainti kartalla määrittää. Laitteeseen tallentelen myös autiotupien ja nuotiopaikkojen sijainteja, joten GPS antaa esim. jäljellä olevan matkan ja suunnan.

Ongelmana on osittain em. waypointtien määritteleminen, sillä sijainteja ei oikein saa tarkasti mistään. Viime keväänä Saariselällä meinattiin hiihtää nuotipaikan ohi, kun pienipiirteisessä maastossa se oli mäen takana - eikä latu vienyt paikalle.

25 heinäkuu, 2007 23:14  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

EasyGo on hyvä ja halpa.

Vastaavia myös Tracker ja Pointer, mutta kalliimpia.

01 elokuu, 2007 13:04  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle