[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, kesäkuu 19, 2007

Nörtit pettyivät E90:een

Käytätkö esimerkiksi ohjelmia Emacs, Irssi, Pine ja Putty? Siinä tapauksessa voi kiinnostaa havainto, ettei E90:ssä ole enää Esc-näppäintä.

Nokia E90:n vs. 9500:n näppäimistöt

E90:n skandinäppäimistö 9500:n vastaavan rinnalla.

Aika monet Unix-ohjelmat perustuvat Ctrl-Alt-näppäinyhdistelmiin tai Escape-näppäimeen. Sen verran minäkin kokeilin, että Putty for Symbian OS asentuu E90:een, mutta screenien ja muiden toimintojen hallitseminen Irssissä ja Pinessä on aika hankalaa. Tosin Puttyssä pystyy joitain näppäinyhdistelmiä (kuten Ctrl-A-D) lähettämään erityisten pikakomentojen kautta.

Toivottavasti Puttyä kehittävä Petteri Kangaslampi keksii tilanteeseen jonkun elegantin ratkaisun. Kenties jotain E90:n muista näppäimistä voisi käyttää Esc:n korvikkeena?

Tunnisteet: ,

Kommentit: 4

Blogger Tommy kirjoitti:

Mitenkäs irssin ja screenin toiminto vaikeutuu esc:n puutteesta? screenissähän kaikki näppäinyhdistelmät ovat tyyliin ctrl-a n, ja ctrl-näppäin kyllä uudessakin kommarissa on. Samaten irssissä on n+1 tapaa vaihtaa ikkunaa alt/esc+nr vaihtoehdoksi, esim ctrl+n/p vaihtaa edelliseen/seuraavaan ikkunaan. Pineä en itse käytä, mutta esim. mainitsemassasi emacsissa taitaa myöskin iso osa näppäinyhdistelmistä taitaa perustua ctrl:iin, tyyliin ctrl-x ctrl-q.

Vimin käyttö voi sen sijaan kärsiä esc:n puutteesta, mutta näppäinoikotiet voi aina määritellä uudestaan.

19 kesäkuu, 2007 09:28  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

S60-Puttyssä voit tehdä silleen, että otat menuista send special char -> esc. Esci lähtee samantien johtoa pitkin etäkoneelle ja tämän jälkeen vihreä luuri on bindattu siihen special chariin, jonka viimeksi valitsit (eli tässä tapauksessa esc).

vi:ssä (ja myös siinä kamalassa vim:ssä) ctrl-c palaa myös komentotilaan, eli esciä ei välttämättä tarvi.

19 kesäkuu, 2007 10:48  
Anonymous Ilari kirjoitti:

Myönnän että edellisessä commussa (9500) oli mukavaa irkata kun oli wlan ja oli tarvittavat näppäimet. Mutta kas kummaa, nykyisellä E70:llä onnistuu irkin (tai oikeammin puttyn) käyttö myös. Tosiaan valikoista löytyy se "send special char". Tuota en edes tiennyt että se bindautuu vihreään luuriin, kiitos vinkistä.
Enemmän haittaisi tabin puuttuminen, kuten E70:ssä. Vaan jostain syystä ilman sitäkin pärjännyt.

Ja kyllä, olen E90:n käyttäjä huomisesta alkaen. Saa tuolla hinnalla luvan ollakin sitten toimiva vekotin ;)

19 kesäkuu, 2007 11:38  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kas, tuo vihreään luuriin bindautuminen onkin kätevä juttu.
Ctrl-i toimii myös useimmiten tabina, joten sillä pärjää varsin pitkälle

07 elokuu, 2007 00:02  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle