[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, kesäkuu 16, 2007

Nokia E90 -arvioita lisää

Työnantajani julkaisupoliittisista syistä johtuen en voi tarinoida tänne omia E90-käyttökokemuksiani, mutta muualle sopii linkittää. Keskiviikon Taloussanomissa julkaistu Nokia E90 -arvio on näemmä luettavissa webissäkin. Lisäksi Matkapuhelininfossa alkaa kertyä E90-käyttökokemuksia.

Taloussanomien jutun kirjoittaja kertoo käyttäneensä laitetta kuukauden eli toukokuun alusta lähtien. Tuo vähän ihmetyttää, koska E90 oli tietääkseni silloin vielä selkeästi protovaiheessa. Yleensä Nokia ei ole luovttanut protoja toimittajille talon ulkopuolelle.

Nokia E90 näyttää saavan netissä kehuja tarkasta näytöstään (800 x 352 pikseliä), kohtuullisesta QWERTY-näppäimistöstään, melko tehokkaasta suorittimesta esimerkiksi HSDPA:n ja WLAN:n hyödyntämiseen, pääasiassa yhtensopivuudesta S60-ohjelmien kanssa ja melkein kaikista teknisistä herkuista yhdessä laitteessa.

Pyyhkeitä sen sijaan on annettu 9300i:tä isommasta koosta, massasta (210 g) ja siitä, että GPS-sijainnin saaminen kestää totutusti minuutteja. Myös akkukeston riittävyys vaikuttaa epäilyttävän.

Nokia E90:stä näkee, että Nokia on panostanut siihen. Laite on vankkarakenteinen, eikä se natise tai klonksu. Tästä seuraa myös edeltäjää (9300/9300i) raskaampi masssa.

Eniten olen kuullut epäilyjä siitä, onko kommareiden aika jo ohi, kun useimmilla on joka tapauksessa mukanaan varsinainen kannettava, ja älypuhelimen halutaan sitten olevan kevyempi. Toisaalta jotkut ovat sanoneet, että kommari korvaa tarpeen läppärille.

Laitehan maksaa yhtä paljon kuin perustason läppäri, mutta se tuskin lienee ongelma niille, joiden työelämän statukseen tällainen laite kuuluu. Eikä kukaan kysele, vaikkei käyttäjä hallitsisi muuta kuin puhelut ja tekstiviestit.

Tunnisteet: , , ,

Kommentit: 9

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Hieman ihmetyttää tuo Sanomatalon toimittajien säätäminen taas, kaikkihan ovat varmasti jo nähneet tämän kuvan tuon Taloussanomien jutun kirjoittajan artikkeleista?-)

digitoday_2007_06_14.png

17 kesäkuu, 2007 00:40  
Anonymous Ilari kirjoitti:

Enpä ollut tuota nähnyt. Vaikuttaa aika uskomattomalta säätämiseltä sielläkin. No, tapansa kullakin. Omaa laitetta odotellessa. Se ei tule korvaamaan kannettavaa, koska nykyisin kannettava on ainoa kone. Se tulee kevyeen käyttöön paikoissa jonne ei viitsi ottaa läppäriä mukaan. Eli aina kulkee mukana.

17 kesäkuu, 2007 01:03  
Blogger Elisa kirjoitti:

Eiköhän niitä kommareiden käyttäjiä riitä, mutta itse olen ollut enemmän kiinnostunut E61i-kapulasta kuin tästä uudesta kommunikaattorista. QWERTY, WLAN, kamera, suht. iso näyttö, mutta huomattavasti pienempi koko kuin tässä E90:ssä. GPS on tietysti bonus, mutta jos se ei toimi kunnolla niin samapa tuo jos sitä ei sitten olisi ollenkaan. Tosin, pitää muistaa että yksi hyvä softa päivitys ja käyttökokemus voi olla ihan toinen.

Kävin vähän tutustumassa kyseiseen puhelimeen ja ainakin ensi tuntumalta uusi "sarana systeemi" vaikutti jo vähän liiankin jäykältä. Mieluummin tietysti yli jäykkä kuin löysä, joten makuasia kait...

Silti, E90 on ihan hillittömän kokoinen taskussa kuljetettavaksi ja minä ainakin toivon että Nokia julkaisisi tästä hieman "lite" version.

17 kesäkuu, 2007 15:43  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Nokia E90:tä kevyemmästä ja pienemmästä Nokia E80:sta on huhuttu jo ennen kuin E90 julkistettiin.

Lähteeni NES:ssa ja sidosryhmissä jopa väittävät, että tuollainen kevennetty malli on tulossa.

Kirjoitin tuon keväällä "odotettavissa"-tyyppisellä arviolla Tietokone-lehteenkin.

Lehden ilmestyttyä Nokian viestinnästä oikein erikseen soitettiin, ettei tällaista kevennettyä versiota ole tulossa.

Änkyröivää tiedotuspolitiikkaa vai mitä? En tiedä. Laittaisin edelleen arvaukseni sen varaan, että kevyempikin S60-kommari tulee markkinoille, joillei koko tuotekategoria sitten pääty tähän (mihin en usko).

17 kesäkuu, 2007 15:51  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Anonyymille ja muille tiedoksi:

Nuo "miksi ostaisin" ja "miksi en ostaisi" -otsikoidut jutut ovat samasta lehdestä, pääjutun kommenttilaatikoita. Ne on julkaistu painetussa lehdessä rinnakkain.

ITviikko julkaisi nuo webissä sen verran sekavasti eri aikaan, että jotkut ovat epäilleet tähän liittyvän ties mitä salaliittoja.

Kirjoittaja Jussi Riku selvitti asiaa tuolla foorumissa.

18 kesäkuu, 2007 16:10  
Blogger Kari.A. kirjoitti:

Auvo saapui Jyväskyläänkin ja sain tänään punaisen E90-kommun. Kukahan vastaa Nokialla 'mokan' väristä? Eikö olisi voinut olla mustaa vai onko musta loppu sopimusvalmistajilta?

Koekäyttö on meneillään, ja joitain huomioita (ei siis varsinaista testiä) ohessa. Heinäkuussa euroreissun jälkeinen happotesti paljon parhatusta gps:stä yms. osoitteessa matrixx.fi.

Äkkiseltään Series 60-alusta vaikuttaa rationaaliselta valinnalta ja käyttis stabiililta.

QWERTY-näppis, mikä on ollut yksi pääsyy käyttää kommua, on E90:ssa kutistettu niille rajoille, että onko ammattinaputtelu - eli kommun käyttö - enää järkevää. Edellisillä kommuilla pystyi naputtelemaan lähes 10-sormimenetelmällä, mutta nyt pitää miettiä sormien määrän optimointia.

Kamera ei vakuuta. Sillä voi kuvata kasvimaata tai nakkikioskin jonoa, mutta ensituntumalta sillä ei tule otettua printtimediaan painettavia digikuvia. Kamera ei ole myöskään mikään moottoriperä, jolla taltioisi nopeasti eteneviä tapahtumia.

Kannen ja päänäytön synkronointi softissa on viileää, mutta ei sentään koleaa. Tosin netissä on ehditty parjata joidenkin softien skaalautumattomuutta. Kansi itsessään on napakka ja tarjoaa pari asentoa. Perinteiseen päänäytön lötkyilyyn ja väsymiseen käytön myötä tunnutaan Nokialla paneutuneen.

Jostain syystä aiemmissa kommuissa on ollut työlästä ottaa yhteyttä OS X:ään. Nyt datasiirto on jouheaa Bluetoothilla.

Kuten kaikki varmaan tietävät, niin Nokia on nyt (vihdoin) julkaissut Suite-softansa myös Macille, tosin vain E-sarjalle. Netissä on hyvät ohjeet, miten puukottaa softa myös E90:lle, mutta en ole ehtinyt vielä kokeilla.

Jaiku, GMail yms. softat toimivat vetreästi.

Ensituntuma: kaikin puolin asiallinen työkalu nykystandardeilla, mutta näppis vaatii sormien kutistusta ja erillinen digikamera voi olla paikallaan.

20 kesäkuu, 2007 18:37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Odotin vesi kielellä uutta kommaria ja kun sain sen, pettymys oli erittäin raju! Odotin, että GPS olisi nykytekniikan mukainen mutta Nokia on ilmeisesti joko keksinyt vastaanottimen itse tai ostanut jäännöskamaa muilta valmistajilta. Ei kukaan jaksa odottaa satelliittien löytymistä ja etenkin kun laite ei toimi esim. autossa ensinkään (satunnaisesti joskus...). Toisaalta - onhan se aito Nokia - juuri kuten odottaa saattoi...

19 heinäkuu, 2007 19:39  
Blogger Jussi Riku kirjoitti:

> Taloussanomien jutun kirjoittaja
> kertoo käyttäneensä laitetta
> kuukauden eli toukokuun alusta
> lähtien. Tuo vähän ihmetyttää,
> koska E90 oli tietääkseni silloin
> vielä selkeästi protovaiheessa.
> Yleensä Nokia ei ole luovttanut
> protoja toimittajille talon
> ulkopuolelle.

Sain puhelimen toukokuun 4. päivänä.

Mistä? Nokialta. Miten? Kysy henk. koht., tässä en kerro.

;+)

03 syyskuu, 2007 11:50  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen käyttänyt E90 mallia heinäkuun alusta lähtien. Puhelin on toiminut hyvin. Kaikkein ärsyttävintä on, että puhelin muistio ei osaa hakea enää yrityksen nimellä mitään,??? 9500 malli ja kaikki aiemmin käyttämäni mallit kyllä kykenivät tähän.
Minulle on tärkeää, että voin hakea yrityksen nimellä kaikki henkilöt jotka olen muistioon tallentanut. Exelin käyttöliittymän muuttaminen jossa soluun syöttäminen pitää ensin aktivoida on jotenkin takapakkia tosin olen jo tottunut tähän.
Navigaattoria ei saa käyntiin muuten kuin pysähtymällä ja odottelemalla minuuttitolkulla, että sijainti on saatu selville. Kokeilin muutaman kerran Suomessa navikointia ja esimerkiksi Helsinki - Joensuu matkalla systeemi meni polvilleen kolmekertaa ja koko systeemi buuttasi? Olen sen jälkeen päivittänyt puhelimen ohjelman. Tarvitsin nyt navigaatoria Saksassa ja aktivoin länsieuroopan kartat. Kolmen tunnin käytön aikana systeemi pysyi nyt pystyssä tosin käynnistys Saksassakin kesti useita minuutteja. Terveisin Olavi

13 lokakuu, 2007 19:58  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle