[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, toukokuu 27, 2007

DVD-elokuvat kännykkään

DVD-elokuvien rippaamista esimerkiksi iPodiin, kännykkään tai Sony PSP:hen on pidetty tähän asti Suomessa laittomana, koska 1. tammikuuta 2006 voimaan tullut tekijänoikeuslaki kieltää "teknisten toimenpiteiden murtamisen", tässä tapauksessa siis DVD:iden CSS-suojausten.

Helsingin käräjäoikeus otti perjantaina kantaa asiaan. Lukekaa uutinen, jos on mennyt ohi. Tein myös toisessa blogissa laintulkintaa, joten en palaa siihen enää täällä.

Entä käytäntö. Onko elokuvien kopioimisessa kännykkään ideaa? QVGA-resoluution ja reilun parin tuuman näyttö tuntuvat elokuvien katseluun liian alhaisilta. Halusin kokeilla, nyt kun se on ilmeisesti taas laillista. Asensin siis Media Studio for Nokia -ohjelman, joka lupaa valmistajansa sanoin seuraavaa:

Put a DVD on your Nokia phone in less than 45 minutes. Watch movies and videos on your phone and in great quality landscape mode. A memorycard as small as 128 Mb is enough to store a full length feature film. You can watch your content on the go, on any Nokia Symbian-phone, from a postage stamp size memory card.
Ei tuo ohjelma oikein minulla toiminut, ilmeisesti parin DVD:n liian tehokkaan suojauksen takia, ohjelmalle siis. Tekijänoikeuslain kannalta tilannetta voi vain arvailla.

Sen sijaan pari vuotta sitten kokeilin onnistuneesti Movies on PSP:tä. Kannettavalla Pleikkarilla elokuvien katselussa on jo vähän ideaa, kun isolta laajakuvanäytöltä erottaa jo tekstityksetkin.

Aina välillä lentokoneissa näkee, että ihmisillä on mukanaan PSP ja UMD-levyjä, joiden menestykseen en oikein uskonut. Yksi selitys voi tosin olla se, että jotkut lentoyhtiöt, kuten Finnair myös vuokraavat laitteita lentojen ajaksi ajanvietteeksi.

Ongelmaksi tuon PSP:lle videoita muuntavan Windows-ohjelman kanssa osoittautui, että videon pakkaaminen 256 tai 512 Mt muistikortille saattoi kestää parikin tuntia, eli aivan liian kauan. Välillä operaatio myös keskeytyi virheilmoituksiin. Tällaisen muunnoksen pitäisi toimia yhdellä klikkauksella ja 30 minutissa, jotta sitä viitsisi käyttää.

Elokuvia enemmän haluaisinkin kännykkääni digiboksiin tallennettuja TV-sarjoja. Niitä voisi katsella sitten sopivissa väleissä. Synkronoinnin pitäisi tapahtua yhtä helposti ja nopeasti kuin Intelin videossa visioidaan.

Handan CV-7800 -digiboksissani on kiintolevy ja USB-liitäntä, mutta valmistaja on tekijänoikeussyistä estänyt ohjelmien kopioinnin. Kuulemma firmwaren hakkeroimalla tuon pystyy "korjaamaan", mutten ole halunnut rampauttaa laitteen takuuta.

Nyt tuntuukin siltä, että elokuvien ja TV-sarjojen siirtely kotilaitteista on sen verran työlästä, että iTunesille ja vastaaville on selvä markkinarako.

Tunnisteet:

Kommentit: 4

Anonymous mikko k kirjoitti:

Tero, kokeilepa Nokian Video Manageria. Toimii mukavasti PC Suiten kaverina ja ainakin jotakin videota konvertoi ihan pätevästi.

27 toukokuu, 2007 21:33  
Anonymous Ilari kirjoitti:

Suomessa olisi tosiaan kysyntää Topfieldin kaltaisille laitteille, joista tallennetun ohjelman saa siirrettyä myös koneelle. Hinta ei vain houkuttele.

Jenkeissähän on tämä TiVo, jonka yhteyteen käsittääkseni saa jonkin laitteen johon voidaan laittaa psp tai iPod kiinni ja tallentamansa ohjelmat saa näin mukaansa.

Onneksi on internet ja PSP Video 9.

28 toukokuu, 2007 03:11  
Anonymous petri p kirjoitti:

Minulla on hyvät kokemukset SlySoftin
CloneDVD mobile
ohjelmasta. Tuo taitaa perustua mencoder ohjelmaan (mplayer) joten samat jutut voi tehdä myös komentorivillä :) Clonedvd mobilesta löytyy valmiit asetuksen monille mobiililaitteille, sekä tuki tekstitykselle.

28 toukokuu, 2007 12:57  
Blogger Joni kirjoitti:

Itse olen käännellyt videot kännylle Super nimisellä ohjelmalla, sopivien asetusten jälkeen olen esimerkiksi tv-sarjoja tulee kateltua E70 näytöltä bussimatkoilla.

Ihan ok tuntuu toimivan, 2 gigaselle muistikortille menee noita jaksojakin jo jokunen.

30 toukokuu, 2007 12:42  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle