[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, toukokuu 31, 2007

Datapaketteja on vielä harvoilla

Viestintävirasto tiedotti tänään tuoreimmasta markkinakatsauksestaan. Tiedotteen mukaan mobiilidatan kysyntä olisi kasvussa.

Ensin katselin, että 350 000 kiinteähintaista datapakettia tai "mobiililaajakaistaa" olisi huomattava määrä. Ehkä se onkin. Suhteuttaminen palauttaa kuitenkin maanpinnalle.

Tuo luku nimittäin sisältää myös yritysliittymät. 350 000 on noin 6,3 prosenttia eli noin 5 580 000 liittymästä (31.3.2007).

Tämä määrä ei ainakaan suoraan tue käsitystä, että tilanne olisi muuttunut radikaalisti syksystä 2006, jolloin mobiilidataa käytti kerran viikossa vain 10,6 prosenttia kuluttajista tai yrityskäyttäjistä. Nuo arviot ovat COIN-tutkimuksesta, jota kommentoin maaliskuussa ja huhtikuussa.

3G-kännykät ja -kytkyliittymät sen sijaan näyttävät yleistyvän nopeammin kuin datapalveluiden käyttö. Viraston markkinakatsauksen mukaan jo 35 prosenttia tammi–maaliskuussa myydyistä liittymistä myytiin jo 3G-kytkyllä.

Myös MMS-viestien lähettely lisääntyy. Ensimmäisellä neljänneksellä niitä lähetettiin noin 5 634 000, ja vuotta aiemmin noin neljä miljoonaa.

Onko siis looginen johtopäätös se, että 3G-kytkypuhelimia ostetaan muusta syystä kuin datapalveluita varten? 3G-kännyköiden erinomainen akunkesto ja verkkojen luotettavuus kenties?

Tunnisteet:

Kommentit: 6

Anonymous zache kirjoitti:

Tai puhelimen halpuus, eurolla uusi puhelin on suht kova diili. Sit vituttaa kun tajutaan, että on jumissa luuriinsa sen pari vuotta.

31 toukokuu, 2007 18:28  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Onkohan ihmisillä niin yleisesti käteispulaa, että kannattaa ottaa kahden vuoden osamaksudiili kulutuselektroniikkaan?

31 toukokuu, 2007 19:40  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Syvällä rintaäänellä: Kyllä on.

01 kesäkuu, 2007 09:17  
Anonymous Ilari kirjoitti:

Eihän sitä puhelinta tarvitse kahta vuotta pitää, vain liittymä. Itselläni saunalahden "ale-saunapaketti" joka maksaa 11e/kk kun otin samsungin pikkupuhelimen mukaan. Puhelinlasku putosi ("ilmaiset" puhelut elisan verkossa) ja myin sampan pois kuukauden käytön jälkeen.
Itse pidän hyvänä diilinä, mutta se onkin vain siksi että melkein kaikki puhelut on elisan verkossa.

01 kesäkuu, 2007 21:58  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Ehkä se onkin. Suhteuttaminen
>palauttaa kuitenkin maanpinnalle.

Niin no, minusta rajattomien pakettien määrä vähän yllätti, suuruudella, ei vähyydellä.

Vertailu matkapuhelinliittymien kokonaismäärään ei ehkä kerro oikeastaan mitään. tai ainakin pitäisi miettiä mitä sillä halutaan viestittää.
Enemmän tai vähemmän merkittävä osa kännykkäliittymistä on puhekäyttöön, matkapuhelimilla on korvattu lankaliittymiä yrityksissa ja julkisella puolella, puhelimen vieressä siis usein bittiyhteydet muuta kautta, kone liittymät pärjäävät monesti vähällä datalla tai SMSllä.

Monet käyttäjät pärjäävät rajoitetuilla datapaketeilla, rajatonta tarvitaan erityisesti PC käytössä jolloin sitä varten monesti otetaan oma liittymä, samalla käyttäjällä siis taskussa toinen liittymä, ehkä jollain rajotetulla paketilla, mahdollisesti autossa ja/tai työpaikalla oma SIM+puhelin

Suomessa on laajakaistaliittymiä reilu 1,4 miljoonaa, pitäisikö tuota verrata tuohon, vai mihin? vai pitäisikö kaivella vanhoja tilastoja ja verrata aikaa jolloin laajakaistaa oli toimitettu ~350 000kpl.

3G kone ei useinkaan tarvitse rajatonta pakettia, sillä 20-100 megan paketilla pärjää erittäin pitkälle, jos ei Saunalahden kympin rajattomia, samoin satunnaisessa mökki PC käytössä Soneran tunti hinnoittelu voi olla hyvä.
T:SS

02 kesäkuu, 2007 11:52  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

PDF:ssä sanotaan:
"Mobiililaajakaistaliittymiä ja muita kiinteähintaisia datapaketteja oli 31.3. noin 350 000 kpl. Lukuun sisältyvät sekä kotitalous- että
yritysasiakkaiden mobiililaajakaistat ja datapaketit.". Onko rajattomien "pakettien" tai liittymien määrä sitten kuinka iso, eikö tuo muka sisällä esim. 4 eur/25 mt paketteja?

Jos rajattomien pakettien määrä on isompi verrattuna esim. Elisan 4 eur/25 mt pakettiin tai Soneran kilpailevaan tuotteeseen, niin tilanne voi olla myös hälyttävä.

Se voi kertoa siitä, että vain edelläkävijät ja muut jolla on suurempi tarve, ovat ottaneet "pro-paketteja". Jos dataliikenne on vain kaksinkertaistunut viime lokakuusta, kertoo se minusta siitä, että datamarkkina alkaa olemaan aika kylläinen.

Nyt pitäis saada peruspertit ja -pirkot känsänettaamaan, toisaalta logo- ja soittoäänibisnestä tuskin kukaan haluaa oikeasti alas. Onkohan kukaan laskenut, paljon esim. aikakausilehdet tienaavat aukeaman soittoäänimainoksillaan...

04 kesäkuu, 2007 11:44  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle