USA:n odotuksia: iPhone vs. N95
Engadgetissa jatkuu vuoden halutuimpien ja odotetuimpien tuotteiden äänestäminen. Tätä kirjoittaessa kuluvan vuoden odotetuimmaksi vempaimen äänestyksessä on johdolla Apple iPhone (7136 ääntä, 55,6%). Nokia N95 tulee kolmantena (533 ääntä, 4,2%).
En ole iPhonea päässyt kokeilemaan, joten en ainakaan lyttää sitä. Sen verran uskallan sanoa, etteivät tekniset ominaisuudet herätä innostusta, enkä oikein usko kosketusnäyttöön pääasiallisena (tai ainoana) käyttötapana. Vaan ehkä iPhone muuttaa kaiken?
N95 on USA:ssa jo myynnissä, ja se näyttää saaneen tekniikkablogin lukijoilta kiinnostuneen vastaanoton (linkki1, linkki2).
Kuten täälläkin mainittiin, Engadgetin matkapuhelinten äänestyksessä Nokia ei päässyt edes ehdolle voittajaksi, mutta älypuhelinten kategoriassa Nokia N93 sijoittui neljänneksi. Suosikiksi valittiin Blackberry Pearl. Toinen ja kolmas olivat HTC Hermes ja Motorola Q.
Tunnisteet: Blackberry, iPhone, N95, USA
Kommentit: 20
Juuri tämän takia teknologistit eivät osanneet ennustaa esim. iPodin tai Wiin menestystä: ihmisiä ei yksinkertaisesti kiinnosta laitteen tekniset ominaisuudet vaan täysin muut seikat. Tämä taas ei mahdu teknologian harrastajan kupoliin, vaikka kuinka hakkaisi.
Näin asia varmaan on. Kirjoitan teknisistä leluista, koska ne ovat sellaisenaan jo jänniä.
Tosin kosketusnäyttö ja käytettävyys eivät niinkään ole tekniikkaharrastajan huolia. Niistä minulla ei tietenkään iPhonesta ole vielä kokemuksia. Tähän asti kosketusnäyttö on tuntunut ongelmalliselta.
Ymmärrän kyllä omenafanaatikkojen iPhone -odotuksen, näin se on kaiken Applen tekemän kanssa. Fanit on faneja ja messias on messias, muusta viis.
Mutta jos hetken miettii asiaa, niin a) suljettu käyttöjärjestelmä ja b) ei 3g:tä, tekee laitteesta jotain muuta kuin käytännöllisen.
Joku voi ylistää iPodeja parhaina maailmassa ja on odottanut sen yhteyteen kännykkää. Itse omaan nanon ja pidän Applen tuotteita tyylikkäinä. Silti puhelin on puhelin ja musiikkisoitin on musiikkisoitin. Kuten Tero monesti sanonut, ei nykyisellä akkukestolla viitsi yhdistelmälaiteita käyttää. Musiikkisoitin saa tyhjetä matkalla, mutta puhelin ei.
Eipä tähän mennessä ole vakuuttanut laitteet jotka yrittävät olla monta laitetta samassa. Vaan mistäs sitä tietää, ehkä iPhone yllättää (jolloin voi alkaa odotella sitä josko siitä koskaan saa 3g-mallia).
Noh, noh. Jos oikein muistan niin Jobs on luvannut 3G:n siihen malliin joka on tulossa euroopan markkinoille. Mitä käyttöjärjestelmään tulee, niin luulisin, että pitää odotella miten sen kanssa käy. En ainakaan itse nyt julkistettujen uutisten perusteella osaa sanoa kuinka suljettuna Apple on plattistaan pitämässä.
Jooh, ja olen teknologia friikki joka kuolaa iPhonea pelkästään kiihtyvyysantureiden, monenpisteen kosketusnäytön ja jännän softa-alustan takia.
Mutta jos hetken miettii asiaa, niin a) suljettu käyttöjärjestelmä ja b) ei 3g:tä, tekee laitteesta jotain muuta kuin käytännöllisen.
Voi voi. Arvaa kiinnostaako suurta kansaa se, että onko se käyttöjärjestelmä suljettu vai ei? Jos mä annan kelle tahansa ei-tekniselle ihmiselle käteen Nokialaisen ja iPhonen, niin on tasan sata varma, että tämä kaveri ei ensimmäiseksi huuda, että iPhone on suolesta kun siinä on suljettu käyttis.
Tää kaveri ihmettelee miten helppokäyttöinen se iPhone on (olettaen että se toimii yhtä hyvin kuin demossa).
Oletetaan, että meikäläisen vaimolle annetaan pari peruskäyttötapaustehtävää ja kaksi puhelinta, Nokialainen ja iPhone. Oletetaan, että kummatkin puhelimet on purettu pakkauksistaan ja akut ladattu ja käyttöohjetta hieman luettu.
Tehtävä: lue sähköpostit.
Nokialaisesta:
- "Öö, missä täällä se sähköposti on.. en löydä!"
- "Mistä mä pääsen siihen valikkoon?"
- "Ai tästä painikkeesta.. nyt näkyy tää valikko.
No missä se sähköposti on?"
- "Ai tää viestit.
Miksi se on viestit eikä sähköposti? selvä"
- "No mitäs sitten. Täällä on joku sähköposti".
- "Kääk, nyt se kysyy jotain imappeja ja sellaisia".
- "Laita sää tää kuntoon".
iPhone:
- "Täällä ohjeissa käskittiin pistään tää
puhelin piuhalla eka kiinni tähän mun
tietsikkaan. Täähän on vähän niinku
tää mun iPod"
- "no nyt se kone sanoo, että joku synkronointi
on tehty. Ilmeisesti tän piuhan saa ottaa
tästä irti".
- "No tossahan on toi sähköpostikuvake, osoitan
sitä".
- "Aha tässähän onkin mun uudet sähköpostit".
Tehtävä: mene iltalehden www-sivuille.
Nokialaisesta:
- "Selain, selain.. mistähän täältä löytyisi selain..
oiskohan se tää" (menee wap-selaimeen)
"Kirjotetaanko tänne se www-osoite." Naputtelee
ja kiroilee kirotusvirheitä. "No niin, nyt on
kirjoitettu.. hakeekohan se nyt sitä sivua.
Miks tää näyttää näin surkeelta tää sivu,
eihän tän tältä pitäis näyttää?"
- "Ai täällä on toinenkin selain, missä? Jaa, jaa
no niin. Ja sitten taas naputtelemaan näitä
merkkejä" - naputtelee ja tekee samalla
virheitä, kiroaa ja korjaa. "No niin tässä
on iltalehden sivut"
iPhone:
- "Tossahan tuo selain on, osoitan sitä."
- "Täällähän on mun kaikki bookmarkit,
jos mä osoitan tota iltalehteä. No niin
tässähän tämä"
Missä kohtaa vaimo alkaa huutamaan, että onpas tämä iPhone epäkäytännöllinen kun tämä on suljettu alusta?
3g:n puute näkyy tottakai surffilaudan hitaudessa, mutta tähän tullee muutos kaiketi jo seuraavassa iPhone-versiossa.. näin ainakin jos Jobsia on uskominen.
Kun iPod mini tuli aikoinaan markkinoilla, tuli hirveä huuto minin hinta/kapasiteetti-suhteesta. Insinöörit huusivat palstoilla, miksi ihmeessä kukaan ostaisi iPod minin, kun melkein samalla hinnalla saisi täysiverisen iPodin.
Kysykää tätä mun vaimolta, joka sanoo että tuo täysiverinen iPod on "kauhee mohlo".
Insinöörit eivät tunnu ymmärtävän ihmisiä.
Hyvä ja hauska kommentti Jussilta ja olen itse samoilla linjoilla. Luvut ja protokollat eivät ole kaikki kaikessa vaan käytettävyys. Oma HTC P3300:ni on tungettu täyteen ominaisuuksia ja softaa, mutta ei sen käyttö mitään herkkua ole. iPhonea odotellessa...
Kyllä se uusi selain on ihan siinä alkuruudussa uusissa Nokialaisissa, ei tarvi lähteä etsimään ja ihmetellä miksi sai auki wappiselaimen. Ja uusimmissa ei edes ole kahta selainta.
Ja otapa sitten ensin esimerkki, jossa käyttäjällä EI ole Maccia tai muutakaan mihin tökätä se puhelin kiinni. Eli alkuarvot ovat ihan samat, pitää tietää palvelimen tiedot jne.
Myöskin Nokialaiset alussa kyselevät haluaako tehdä ohjatut asetukset jne. Kysyykö iPhone?
Mutta nähtäväksi jää minkälainen tuo iPhone sitten on. Itselleni tuskin sitä tulee, mutta pitäähän sitä jossain käydä ainakin tökkimässä.
Eikös Nokia N95 ole viimeisenä (7.sija) äänestyksessä?
Ainakin minä sain tällaiset tulokset:
Toshiba SED HDTVs 936 (5.9%)
Vista / CableCARD PCs 803 (5.1%)
Apple iPhone 8694 (54.9%)
Apple iPod (6g) 2098 (13.3%)
Nokia N95 710 (4.5%)
Optimus Maxiumus keyboard1350 (8.5%)
PSP 2 1235 (7.8%)
Haha..kyllä Nokialaisesta sentään ne bookmarkit jo löytyy..:)
= Sekö on nyt se käytettävyyden riemuvoitto, jonka iPhone meille opettaa??
Vakavammin: mielenkiintoista nähdä mitä Apple on iPhoneen keksinyt. Omat kokemukset kosketusnäytöistä eivät ole rohkaisevia.
Demossakin taisi vaatia kaksi kättä sen puhelimen käyttö?
Helkkari!
Meinasin tippua sohvalta kun luin Symppiksen Nokia-puolustelut!
..:). Aurinkoista kevättä toivotellen..
t. H
Itse en usko kosketusnäyttöön ja varsinki jos sitä pitää ohjata kahdella kädellä. Myös talvikäyttö ja kestävyys mietityttää.
Jussi: jos sun vaimo ei osaa käyttää puhelinta tai ei osaa kirjoittaa, niin ei se välttämättä ole puhelimen syy.. ;)
mistäs se valmis iltalehden bookmark pölähti sinne iPhoneen?
"Jooh, ja olen teknologia friikki joka kuolaa iPhonea pelkästään kiihtyvyysantureiden, monenpisteen kosketusnäytön ja jännän softa-alustan takia."
Kiihtyvyysanturi löytyy jo esim. Nokia 5500 Sport ja N95 malleista. Tosin niitä ei ole ainakaan vielä valjastettu kovin moneen käyttötarkoitukseen. N95:ssä taitaa olla vain kameran käytössä.
Meinasin tippua sohvalta kun luin Symppiksen Nokia-puolustelut!
Pitäähän minun välillä yllättääkin... ;) Varsinkin kun Nokia on ollut minulle kiltti nyt hetken. Ei saa valittaa liikaa.
(Okei, tuota viimeistä ei kukaan usko ;)
Kyllä se uusi selain on ihan siinä alkuruudussa uusissa Nokialaisissa, ei tarvi lähteä etsimään ja ihmetellä miksi sai auki wappiselaimen. Ja uusimmissa ei edes ole kahta selainta.
Hienoa että tämä on muuttunut. Omistan Nokia n80:sen (päivitetty internet editioniin) ja ainakin tässä luurissa on pari selainta.
Ja luonnollisesti sähköpostissa tulleet linkit avautuvat siinä wappiselaimessa. Saakohan tämän jostain vaihdettua?
Ja otapa sitten ensin esimerkki, jossa käyttäjällä EI ole Maccia tai muutakaan mihin tökätä se puhelin kiinni. Eli alkuarvot ovat ihan samat, pitää tietää palvelimen tiedot jne.
Tämä on totta, palvelimen tiedot pitää laittaa tottakai käsin, jos synkkausta ei tehdä.
Pointti lähinnä nyt oli se, että Applen synkronointi tullee olemaan ihan eri planeetalta verrattuna PCSuiteen (siis uskoisin, että tulee
olemaan näin). Ehkä te kaikki muut pidätte PCSuitea hyvänä työkaluna, mutta allekirjoittaneella on siitä hieman eri mielipide.
Kysyykö iPhone?
Tätä ei tällä hetkellä taida tietää kukaan.
Haha..kyllä Nokialaisesta sentään ne bookmarkit jo löytyy..:)
= Sekö on nyt se käytettävyyden riemuvoitto, jonka iPhone meille opettaa??
Ymmärsit pointin väärin. Toki Nokialaisesta löytyy bookmarkit, mutta se niiden bookmarkkien synkronointi on (ainakin omien kokemusten mukaan)
hieman auringonpilkuista kiinni. Hyvä jos muilla toimii helposti ja hienosti.
Ajatus iPhonessa lienee se, että se synkronoidaan tietokoneen kanssa ja sieltä tulevat automaagisesti koneella olevat musiikit, valokuvat ja
*asetukset* (mukaan lukien bookmarkit) puhelimeen. Macin käyttäjän ei tarvitse tehdä muuta kuin iskeä iPhonen koneeseen kiinni. Windowssiin varmaan samantyyppiset asennukset kuin mitä iPod vaatii (iTunes?).
Jussi: jos sun vaimo ei osaa käyttää puhelinta tai ei osaa kirjoittaa, niin ei se välttämättä ole puhelimen syy.. ;)
Tämä on *hyvin tyypillinen* murjaisu insinöörien osalta kun käyttäjällä on ongelmia laitteen kanssa. Insinööri suunnittelee laitteen omasta mielestään hyvin loogisesti toimivaksi. Kun käyttäjä taas ei menekään tämän insinöörilogiikan mukaan, insinööri haukkuu käyttäjän: "oletko sä vähän tyhmä". Insinööri ei ymmärrä, että käyttäjät eivät ole "loogisia olentoja".
Jos käyttäjät noudattaisivat tätä insinöörilogiikkaa, ei iPod mini olisi koskaan menestynyt markkinoilla,
kuten insinöörit ennustivat. No, iPod ministä ja sen seuraajasta iPod nanosta tuli iPod-sarjan suosituin laite. Hitto kun käyttäjät ovat tyhmiä, kun melkein samalla rahalla saisivat paljon enemmän kapasiteettiä mp3-soittimeen. Tai ylipäätään kuka nyt iPodin ostaa.. siitähän puuttuu ogg-tuki => Teknisesti siis täysin epäkelpo tuote.. vai mitä?
mistäs se valmis iltalehden bookmark pölähti sinne iPhoneen?
Synkronoinnin yhteydessä.
Unohtui tuosta äskeisestä kommentista linkki youtubeen. Eli hieman videota miten iPhone toimii käytännössä:
A Closer Look At The iPhone
Tuo tarvinnee siis käytännössä kaksi kättä.. Ellei sitten omaa jonkun "nakkipeukalon". :)
Sinällään huvittavaa kommentoida laitetta, jota ei ole vielä edes markkinoilla ;-)
Uskoisin että iPhonen peruskäyttö onnistuu kivuttomasti yhdellä kädellä, isompi näpyttely vaatii sitten toisella kädellä puhelimen pitämistä tai esimerkiksi pöydällä näpyttelyä. Tässähän ei ole mitään uutta, Windows Mobile -laitteet kosketusnäyttöineen ja Nokian kommunikaattorit toimivat ihan samalla tavoin.
Oma "internet experience" kokemus Nokia E60:lla selaimesta oli suurinpiirtein seuraavanlainen:
- Aluksi tapellaan asetukset kuntoon, operaattorin "automaattiasetukset" eivät tunne puhelinmallia vielä
- Wow, selain näyttää hienolta, kerrassan upealta (btw, Applen tekniikkaa ;-)
- Kehutaan kavereille pari päivää
- Homma unohtuu ja aina kun selainta meinaa käyttää, hommaan menee tuhottomasti aikaa ja odottaminen rasittaa vaikka käyttäisi wlania. Ei jaksa.
Nokian synkronisoinneilla olen onnistunut rikkomaan osoitekirjan sen verran monta kertaa etten ole vähään aikaan edes viitsinyt yrittää..
Itse 3G/GSM/co rautaa ja softaa saa helposti kaupasta valmiiksi toimivana eli tässä suhteessa Apple voi keskittyä omiin juttuihinsa sekä siihen, minkä se parhaiten osaa -- lähes fanaattiseen suhtautumiseen asioiden käytettävyyden osalta. Appleltahan löytyy erikseen henkilöt, jotka tarkistavat että jokainen ikoni ja muu kuvake on pikseli pikseliltä oikein. Ja jos Steve ei tykkää miten asia toimii, asia pannaan toimimaan vaikka itkien ;-)
Ajatus iPhonessa lienee se, että se synkronoidaan tietokoneen kanssa ja sieltä tulevat automaagisesti koneella olevat musiikit, valokuvat ja
*asetukset* (mukaan lukien bookmarkit) puhelimeen
Kieltämättä en haluaisi nähdä sitä kun koneeltani yritetään tunkea vaikkapa 400gigaa kamaa puhelimen parin gigan muistiin. Miten se automaatti arpoo mitkä niistä on tarpeellisia ja mitkä ei?
Muutenkin valokuvien ja muiden synkkaus puhelimeen on aika turhake aika monellekin, toisin päin eri asia.
Ja tuskin täällä kukaan vakavalla naamalla kehuu PC Suitea kuitenkaan, ei sitä tarvitse pelätä :)
Haluaisin vielä käytännössä nähdä sen synkronisoinnin toimivan mainostetulla tavalla. Teoriassa ja paperillahan kaikki toimii kuin elokuvissa.
Kieltämättä en haluaisi nähdä sitä kun koneeltani yritetään tunkea vaikkapa 400gigaa kamaa puhelimen parin gigan muistiin. Miten se automaatti arpoo mitkä niistä on tarpeellisia ja mitkä ei?
Korvaa kysymyksessäsi oleva sana "puhelimen" sanalla "iPod nanon" ja mieti onko kysymys yhtä relevantti.
iPhone toiminnee ihan samalla logiikalla iPoditkin. iTunes sanoo synkan yhteydessä että kaikki tavara ei sinne puhelimeen mene, jonka jälkeen käyttäjä voi manuaalisesti määritellä synkattavan sisällön tai antaa iTunesin arvailla mitä sinne puhelimeen pistetään.
Jos iPhone-synkka toimii lähellekään yhtä hyvin kuin iPodien kanssa, niin kyllä tällöin ollaan valovuosia edellä PCSuitesta.
Lähetä kommentti
<< Etusivulle