[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, huhtikuu 15, 2007

Mobiilidata kertyy PC-kannettavilla

Linkkasin perjantain merkinnässä TKK:n ja operaattoreiden kiinnostaviin mittaustuloksiin. Alla on raportista (PDF) lisää poimintoja.

Syyskuussa 2006 tehdyissä mittauksissa DNA:n, Elisan ja Soneran verkoissa noin 70 prosenttia pakettidataliikenteestä (3G/GPRS) tuottivat Windows-koneet, eli oletettavasti pääasiassa kannettavat (ks. Slide 3).

Operaattorit hehkuttavat, että datalikenne 3G-kännyköillä tai ns. multimediatietokoneilla (S60) kasvaa, vaikka itse asiassa datamäärässä laskettuna suurimman osan liikenteestä tuottavat Windows-koneet. Sinänsä tämä on helppo uskoa, koska isolla PC:llä tulee huomaamattakin enemmän dataliikennettä kuin pikkulaitteen kanssa.

Lisäksi, kuten aiemmin kirjoitin, käyttö ei jakaudu läheskään tasaisesti liittymien kesken, vaan kasaantuu pienelle aktiiviselle joukolle. Siirretyn datan määrä jopa viisinkertaistui verkoissa, mutta viikoittaista käyttöä oli vain 10,6 prosentilla kuluttajaliittymistä (ks. Slide 21).

32 prosenttia liikenteestä tuottivat Symbian-kännykät siten, että niitä käytettiin modeemina toiselle päätelaitteelle, ilmeisesti yleensä kannettavalle PC:lle, mutta muita mahdollisuuksia ovat perinteiset PDA:t, Nokian Linux-päätteet jne. Vertailun vuoksi, Symbian-laitteilla itsenäisesti käytettynä tuotettiin 16 prosenttia dataliikenteestä.

Edelleen lukujen mukaan noin 50 prosenttia mobiilidataliikenteestä suuntautui webiin (HTTP). P2P-liikenteen osuus oli vasta kuusi prosenttia.

Operaattoripomot ovat usein tiedotustilaisuuksissa väittäneet, että mobiilikäyttö kannettavilla on vielä pienen joukon huvia. Tällä on perusteltu stä, että tiedonsiirto on maksanut 5,99 €/Mt tai datapakettien pienuutta. Onkin kiinnostavaa havaita, että kannettavilla surffaajat ovat tuoneet verkkoihin valtaosan liikenteestä.

Suosituin päätelaite verkoissa oli muuten vielä viime syyskuussa Nokia 3310. Suosituin S60-laite oli ilmeisesti Nokia N70.

Kommentit: 4

Anonymous Symbiatch kirjoitti:

Nimim. eräänkin kerran 9 päivässä 5 gigaa GPRS:n läpi imenyt ja ei kyllä tosiaan kännykkään data jäänyt. Kännydatankäytössä en tiedä olenko vielä parissa vuodessakaan saanut kerrytettyä moista saldoa. Ja miten olisikaan kun miettii mitä palveluja kännyillä sinänsä voikaan käyttää.

Mutta tuleehan pian TV-striimaus ja vaikka mitä dataverkkoihin, sehän nostaa heti lukuja! Tai sitten ei kun kukaan ei välitä.

15 huhtikuu, 2007 21:50  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Nokia E90 ja N95 ovat jo sentyyppisiä laitteita, jotka houkuttelevat käyttämään enemmän datayhteyttä. Ainakin videoiden julkaisu nettiin (Vox) ja videoiden latailu (Video Center) voivat generoida kymmeniä megatavuja liikennettä istuntoa kohti.

Video Center on toki vasta aivan raakile, esmes siellä Youtube-feedissä oli kokeillessani muutama hassu video, eikä mitään haku- tai kategoriatoimintoja.

15 huhtikuu, 2007 21:59  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

viikoittaista käyttöä oli vain 10,6 prosentilla kuluttajaliittymistä

Ja kuinkahan paljon tästäkin on logon- ja soittoäänentoimituksia datayhteyden kautta, eikä todellista web-/wap-surffausta...

Sonerallakin rapsahtaa tavikselle nykyään 90 snt jokaisen logontilauksen päälle. Elisa puolestaan kampanjoi aukeaman voimin "painamaan nollaa (2 sek)", jotta asiakas pääsee kuvatäyteisen etusivun kautta esim. "Googleen".
Tämä napin painallus rapsauttaa Elisan kirstuun S60-selaimen mukaan väh. 33 snt tavishinnoittelulla (66 kt selaimen mukaan, lokin mukaan 30 kt).

Ei voi kuin hattua nostaa keinoille, joilla Sonera ja Elisa tarkoituksellisesti yrittävät pitää järkevät kuluttajat erossa mobiilinetistä - samalla kuitenkin huijaten niitä vähäisiä urpoja, jotka vahingossa aukaisevat selaimen.

5 euroa kuussa (pakettihinta) ei kuitenkaan tuo useimmille sen väärtiä käytännön hyötyä. Sähköpostia ja uutisia saanee ihmiset lukea muutenkin ihan tarpeeksi. DNA:n hinnoittelu on onneksi "datakartellin" ulkopuolella.

16 huhtikuu, 2007 09:08  
Anonymous Symbiatch kirjoitti:

Videoiden julkaisu voi ollakin sellainen asia joka innostaa ihmisiä jos datahinta tippuu (ja luonnollisesti muitakin palveluja on kuin Vox vaikka se onkin eniten ehkä näkynyt maailmalla). Itsekin huomasin vasta että N-sarjassa on jostain mallista alkaen mahdollista ladata XML-tiedosto jonka jälkeen Lähetä-valintaan tulee suoraan mahdollisuus lähettää Atom-APIlla kamaa nettiin. Ei tarvita enää välttämättä Lifeblogia.

Joten kaikki innolla julkaisemaan videoita ja kuvia Lifeblogilla pistefiidomainin kautta löytyvään palveluun ];) Tai tietysti millä tahansa Atom-APIsella softalla.

16 huhtikuu, 2007 09:22  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle