[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, huhtikuu 01, 2007

S60-selain ja wap.elisa.net

(Päivitetty 1.4.2007 klo 23:49. Korjattu HTTP-tietoja.)

Perjantaina Elisa ja Nokia järjestivät 3G-hehkutustilaisuuden. Se oli ihan kiva, koska uutiset olivat myönteisiä ja johtajat esittelivät tiiviisti monia (uusia) palveluita.

Demojen innoittamana meinasin kokeilla N95:lla wap.elisa.net:stä löytyvää viinihakua, mutta se osoittautuikin vaikeaksi. Elisan palvelu ilmoittaa, että pitäisi vaihtaa selainta. Kokeilin myös Elisan liittymällä, sama virheilmoitus tulee:

Ensimmäisissä S60 3rd Edition -laitteissa tuli erikseen WAP-/WML-selain, mutta N95:ssa (S60 3.1, aka FP1) S60-selaimen pitäisi speksien mukaan tukea WAP 2.0 -palveluita. Kokeilin paria muuta palvelua (wap.maf.fi, wap.hs.fi ja wap.pelit.fi), ja ne ainakin toimivat ongelmitta.

Miksi juuri wap.elisa.net ei toimi? IRCissä ehdotettiin, että tarkista selaimen HTTP-tiedot. Alla näkyy, miten N95:n S60-selain tunnistautuu palvelimelle (HTTP.n Accept-header):

Accept: text/html,text/css,multipart/mixed,application/java-archive, application/java,
application/x-java-archive, text/vnd.sun.j2me.app-descriptor, application/vnd.oma.drm.message, application/vnd.oma.drm.content, application/vnd.oma.dd+xml, application/vnd.oma.drm.rights+xml, application/vnd.oma.drm.rights+wbxml, */*

Päivitetty: Selain ei siis kerro palvelimelle Accept-headerissa tukevansa myös WAP/WML-palveluita (text/vnd.wap.wml), vaan luottaa siihen, että */* riittää. Elisan palvelin taas ilmeisesti tunnistaa S60-selaimen ja kehottaa avaamaan erillisen WAP-selaimen, jollainen onkin vielä S60 3.0:ssa.

Päivitetty: Elisalla ilmeisesti korjattiin N95:n tunnistus, koska ainakin nyt kokeillessa pääsen viimein wap.elisa.net:iin. Tai sitten mitään häikkää ei ollutkaan ja vouhotin turhaan. Ruutukaappaus virhetilanteesta oli kyllä aivan aito.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 4

Blogger jriihi kirjoitti:

Hm jaa-a vaikea sanoa tuossa tilanteessa kumpi pitäisi korjata.

Voi hyvin myös olla että bugi on nokian mutta tietysti elisa voisi palvelunsa silti korjata.

01 huhtikuu, 2007 18:59  
Anonymous ramin kirjoitti:

Eihän tuosta vielä selviä kertooko N95:n selain ymmärtävänsä wap:pia vai ei.

Sen kertoo HTTP_ACCEPT header, jonka arvon saa selville tekemällä esim. PHP-sivun, jonka sisältö on pelkkä komento phpinfo(); ja menemällä sivulle N95:n selaimella.

Sivun alareunaan tulee kaikenlaisia ympäristömuuttujia, joista yhtenä _SERVER["HTTP_ACCEPT"]. Arvona olevasta rimpsusta pitäisi sitten katsoa löytyykö WAP-tuki. Periaatteessa tosin */* tarkoittaisi sitä, että mitä tahansa otetaan vastaan (eli palvelin ei saisi siinä tapauksessa kieltäytyä lähettämästä tietoa).

01 huhtikuu, 2007 22:49  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Päivitettyä tietoa. Liekö Elisa päivittänyt wap.elisa.net.iä viikonlopun aikana vai mikä on muuttunut, mutta äsken uudelleen kokeillassa pääsin jo sivuille.

Päivittäminen on sikäli mahdollista, sillä keskustelin havainnosta Elisan ihmisten kanssa jo perjantaina.

ramin: Pastetin ilmeisesti väärän kohdan. Minä ymmärsin, että sen WAP/WML-tuen pitäisi jo näkyä tuossa User Agentissa.

01 huhtikuu, 2007 23:43  
Anonymous Symbiatch kirjoitti:

Oikeasti selaimen pitäisi sanoa tukevansa WML:ää, koska melkolailla kaikki selaimet heittävät loppuun myös */*. Ihan siksikin että kyllä ne osaavat ladata ihan mitä tahansa, vaikkeivät sitä suoraan osaa näyttää.

Eli selain on aika vahvasti rikki jos ei tuota kerro.

OMAn speksit eivät sano tuosta sinänsä muuta kuin että "browser must accept..." ja kyllä minä sen näkisin niin, että accept-otsakkeessa on sitten hyvä sanoa hyväksyvänsä niitä formaatteja mitä osaa näyttää.

Ehkä tämä korjataan FP2:ssa ja jätetään vanhat selaimet vieläkin rikki? ];)

02 huhtikuu, 2007 10:35  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle