[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, huhtikuu 03, 2007

RSS-lukijat kännyköissä

N95-lainakappaleeni meni pois ja tuli paluu vanhempaan S60:een. Ensimmäiseksi huomaan kaipaavani RSS-lukijaa, joka S60 3.0 FP1:ssä osaa päivittää syötteet ajastetusti esimerkiksi puolen tunnin väliajoin.

Tykkäsin S60 3.0 FP1:n RSS-lukijasta. Se päivittää feedit automaattisesti ja näyttää uusien (lukemattomien) artikkeleiden määrän.

Mahtaako S60:lle tai Windows Mobilelle olla hyviä RSS-lukuohjelmia? Vaatimuksia olisivat RSS-feedien päivittäminen ajastetusti, saumaton yhteistyö web-selaimen kanssa ja mieluusti vielä integrointi käyttöliittymän kanssa, eli jos uutisotsikot saisi näkyville vaikka päävalikkoonkin.

Windows Mobile 2003:lla kokeilin joskus yhtä toimivaa ohjelmaa, mutten enää löydä sitä. Entä hyvä softa S60:lle? Kovin paljon ei huvittaisi maksaa, kun S60-selaimessa on kuitenkin perusominaisuus mukana. Eikä nyt ostetusta ohjelmasta kuitenkaan tiedä, kuinka kauan sitä voi lopulta käyttää.

Pidättekö ylipääätään RSS-feedejä kätevinä kännyköissä? Minä olen kahden vaiheilla. Sellaiset feedit eivät kännykässä ainakaan toimi, joissa annetaan pelkkä otsikko.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 11

Anonymous Tero kirjoitti:

RSS-feedit sopivat mobiileihin päätelaitteisiin kuin nyrkki silmään. Tosin järkevää ohjelmistoa on vaikea löytää. S60-alustalle en ole moista löytänyt enkä oikein pitänyt siitä s60v3:n peruslukijastakaan. Sama Nokian 770-tabletilla on tosi kiva lukea feedejä, mutta ei sillä oletussoftalla tee yhtään mitään. Olen päätynyt käyttämään kaikilla päätelaitteilla ja koneilla googlen tarjoamaa rss-lukijaa (http://reader.google.com). Sillä voin lukea feedejä pöytäkoneelta/läppäriltä isolta ruudulta todella nätin UI:n läpi ja sitten mobiililaitteille löytyy yksinkertaistettu näkymä. Kännykkäversio osaa hyödyntää jopa numeronäppäimistöä ja nykyään kaikki työmatkat menee pitkälti operalla googlen readeria lueskellen.

03 huhtikuu, 2007 17:45  
Blogger Tommi Pelkonen kirjoitti:

Tero, oletko jo kokeillut Movialin tuottamaan Igune-lukijaa?
http://www.iqune.com/iqune/home.do

Näyttää ainakin kuvasta käsin ihan toimivalta. Itse en vielä ole ehtinyt asentamaan. Kommentit tervetulleita.

T: Tommi

03 huhtikuu, 2007 18:05  
Anonymous Ari Auvinen kirjoitti:

Olen itse käyttänyt kaksi vuotta Illium Softwaren NewsBreak ohjelmaa Windows Mobilessa ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Hakee ajastetusti vaikkapa 30 minuutin välein uudet rss-feedit. Lisäksi siinä tulee Plug-in Windows Mobilen Today-sivulle, josta näet lukemattomien feedien määrän.
http://www.iliumsoft.com/site/nw/newsbreak.htm

T: Ari

03 huhtikuu, 2007 18:21  
Anonymous Timoi kirjoitti:

Minä olen myös käyttänyt Googlen Readeria niin puhelimessa kuin tietokoneellakin. Mielestäni se on aika tärkeä ominaisuus, että tilatut feedit ja luetut viestit pysyvät synkassa riippumatta päätelaitteesta.

04 huhtikuu, 2007 00:08  
Anonymous Juha kirjoitti:

Toinen ääni Google Readerille, jonka mobiiliversio on yllättävän toimiva. Feedejä on helppo hallita pöytäselaimesta (niitä ei tosin oikein voi hallita mobiiliversiosta, joka lienee joillekin miinus). Ratkaisu ei myöskään maksa mitään.

04 huhtikuu, 2007 08:17  
Anonymous Tommi Vilkamo kirjoitti:

Kolmas ääni Google Readerille. Siis desktop+mobile combona.

Olen viime aikoina tullut vakuuttuneeksi että RSS-lukija ei voi tulevaisuudessa olla kilpailukykyinen, ellei se tarjoa sekä desktop/browser-, että mobiili-käyttöliittymää. Siis niin että samoja postauksia ei joudu merkitsemään luetuiksi moneen kertaan.

04 huhtikuu, 2007 12:34  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Miten nuo mobiilit RSS-lukijat tukevat blogien kommenttien lukua? Kommentointi tuskin onnistuu missään (vaikkakin juuri mobiilikäyttöliittymässä sen tukeminen olisi oleellisinta).

Jos Googlen readerissa ei toimi kommenttien luku, niin siinä mielessä on hassua, että ne pitää lukea ehkä Googlen html > xhtml -muuntimen kautta.

Jos Googlen xhtml-muuntimella yrittää kommentoida Bloggeriin, heitetään käyttäjä nykyään html-sivulle. Aika outoa...

Eiköhän operaattorit ole kieltäneet valmistajilta RSS-feedien otsikkojen näyttämisen kännykän työpöydällä, muutenhan joku voisi keksiä helposti pystytettävän & hyödyllisen viestienvaihtojärjestelmän :-).

Mikä noissa RSS-lukijoissa on ylipäätään se juttu? Onko mobiiliversiot toisaalta jopa haitaksi kommentoinnille (jotkut voisivat sitä kyllä ehkä välillä toivoakin :-). Jos RSS-feedit saataisiin kännykän "työpöydälle", voisi niistä tulla hitti myös taviksien keskuudessa. Nyt niille taitaa olla tilausta vain infomaanien keskuudessa - itse taidan tarkoituksella pysyä moisista irti siihen päivään asti, kun feedit saadaan kännykän "työpöydälle"...

04 huhtikuu, 2007 21:57  
Anonymous Symbiatch kirjoitti:

Sinänsä tuo on ikävä että RSS on "voittanut" sodan formaateista, Atom kun tarjoaisi kommentoinnin ja muut systeemit lukijastakin käsin. Kommenteille voi olla oma feedi, joka kerrotaan pääfeedissä jne. Eli helppo käyttää. RSS taas vain antaa kaman ulos ja se siitä. Pitää käsin tehdä kaksi feediä jos kommentteja haluaa seurata.

Mutta RSSäähään väännetäänkin nykyään "really simple syndication"-muotoon, joten kai se pitääkin pitää noin sinppelinä. Tietysti voisi ehdottaa laajennosta, jolla lisätään jokaiseen artikkeliin kommenttifeedin osoite ja kommentointiURL, johon lähetetään tietynmuotoinen POST. Tai jotain. Ehkä noita jo onkin.

Joka tapauksessa tuo konvergenssi on tosiaan tärkeää, suurin osa ei vain sitä tee koska keskittyvät vain toiseen. Sama on nähty niin monessa muussakin asiassa ja olen ennenkin siitä valittanut. Mutta ei valittaminen auta kun ei ole järkeä (siis muilla ;).

06 huhtikuu, 2007 09:03  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Joka tapauksessa tuo konvergenssi on tosiaan tärkeää, suurin osa ei vain sitä tee koska keskittyvät vain toiseen"

No tavallaanhan mummonaikaiset - spostilaatikkoon tulevat uutiskirjeet - ovat melkein sama asia kuin RSS (etenkin jos spostiohjelma osaa automaattisesti poistaa vanhentuneet feedi- ja mesetys-ilmot). Miksei esim. tästä Teron blogista (Bloggerista) voisi tulla sama matsku spostiin, niin onnistuisi luku myös hieman vanhemmalla kännykällä, joka ei jaksa ladata välillä megan kokoiseksi paisunutta etusivua (tämä ei ole moite Terolle :). Googlekin saisi ehkä mainostuloja paremmin kohdennettua s'postiviestin mainoksilla (plus webbimainokset). Googlen nyyssipuolella tällainen taitaa olla osittain mahdollista.

Tavallaanhan xml-feedit lisäävät entisestään "divergenssiä", koska pelkän SMTP:n päälle pystyisi rakentamaan vaikka kuinka hienoja & kaikkialla yhteensopivia mesetys- ja feedisoftia (spostiviestin otsikossa voisi olla id, jonka perusteella spostisoftaan integroitu selain osaa mennä oikeaan feediin).

Välillä tuntuu, että kaikenmaailman infoa pitää tunkea kaikkien hienojen rajapintojen läpi pelkän teknisen mahdollisuuden vuoksi (mitenkään soappisysteemejä sinänsä väheksymättä). Miksei esim. ääniviestin jättö kännykällä johonkin webbilinkkiin ole mahdollista (operaattorikin saisi tuloja)?

Lisäksi myös kommentointi blogiin olisi helppo toteuttaa spostin yli. Tuoreimmat kommentit (kommentoinnin referenssiksi) voisi pyytää lootaan joko viestissä olevalla urlilla tai replyllä (otsikossa id: n c (new comments).

Katsotaan mitä vuosi 2020 tuo tullessaan :-).

10 huhtikuu, 2007 13:28  
Anonymous Mikko A. kirjoitti:

Yksi keskeinen ominaisuus kännyköiden RSS-lukijoissa on mahdollisuus synkronisoida (ladata) RSS-syötteet kännykän muistiin lukemista varten. Näin lataamisen voi tehdä WLANin yli ja lukea näitä viestejä offline-tilassa lentokoneessa tai junassa.

En ole vielä löytänyt kuin yhden lukijan Series 60 ver. 3 -puhelimelle, joka tähän pystyy. On HeadLine ( http://www.wildpalm.co.uk/HeadLine.html ). Harmittavasti vain maksullinen koeajan jälkeen. Tietäisikö kukaan ilmaista RSS-lukijaa, joka pystyisi lataamaan RSS-syötteet muistikortille ja jota voisi käyttää OFF-line tilassa?

Tommille: Kokeilin Movialin Igune -lukijaa. Aika kankea ja vaatii maksua 30 päivän koeajan jälkeen. Ilmaiset Bloglines ( http://www.bloglines.com/mobile ) ja Litefeeds (http://www.litefeeds.com) tekevät homman tyylikkäämmin.

Muuten, Google Reader ei ole suosikkejani, koska ei tue OFF-line käyttöä (synkronointia) ja syötteideni läpikäynti mainontaa ym. varten mietityttää ;-)

Käytettävyyden kannalta useimmat kännyt ovat kerrassaan surkeita RSS-lukijoiden suhteen, moniajo vaatii melkoista sorminäppäryyttä. Parhaat toteutukset, jotka olen nähnyt ovat Ericssonin valmiiksiasennettu RSS-lukija ja Samsungin mallit, joissa on RSS-painike!!

25 kesäkuu, 2007 10:49  
Anonymous matti kirjoitti:

Olen itsekin metsästänyt pätevää RSS lukijaa Nokia E61i:n. Olen joutunut turvautumaan Google Readeriin paremman ilmaisen lukijan puutteessa.

Eilen sain vaihdettua Googlesta Netvibesin mobiiliversioon jossa syötteet pysyvät selkeämmin erillään ja voidaan jakaa esim. eri välilehdille aiheittain (säästää lataus aikaa). Netvibes on pelannut tänään hyvin vaikka avautuukin Google Readeria hitaammin.

Mikäli hepuilla on rahaa tuhlata niin kannattanee tarkastaa Symbian in Motionin suosittelema Mobiz Livefeeder.

31 elokuu, 2007 23:03  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle