[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, huhtikuu 21, 2007

N95:n integroitu GPS vs. Bluetooth-GPS

Täälläkin on käsitelty aihetta ja painetum Tietokone-lehden N95-tuotearviossa valittelin, että N95:n GPS tuntui kummallisen hitaalta verrattuna kokemuksiini SiRF III -piiriin perustuvista Bluetooth-GPS-palikoista.

Eilen luinkin AP Areenalta väitteen, ettei N95:ssä olekaan SiRF III -piiriä, vaan yhden piirin Texas Instrumentsin ratkaisu (NaviLink 4.0 GPS5300) kännyköihin. Nopea Googlaus toi lisää spekulaatioita muttei vahvistusta. Forum Nokian speksit eivät paljasta asiaa. Vertasin kokemuksia Nokian LD-3W:hen, jota täälläkin kommenteissa suositeltiin. Se löysi minut E70:n kanssa parhaimmillaan alle 30 sekunnissa.

Jos tämä pitää paikkansa, miksi TI:n piiri on niin paljon hitaampi kuin Bluetooth-GPS-sovittimissaa on?

Ei N95 ollut poikkeuksellisen hidas integroiduksi GPS-kännykäksi. Aiemmin olen kokeillut HP:n ja HTC:n GPS-kämmemikroja, ja niissäkin harmitti hitaus.

Asiasta mitään tietämätön voisi arvailla, ettei Bluetooth-GPS-sovittimissa käytetty ratkaisu vielä sovi fyysisen tilan ja virrankulutuksen puolesta kännykkään.

* * *

Autonavigoinnissa ei pakosti ratkaise, jos kestää enintään 5--10 minuuttia ennen kuin sijainti voidaan vahvistaa. Spontaanissa kaupunkikytössä ("missä olen?", "missä on lähin pizzeria") nopeudella on minusta iso vaikutus käyttökelpoisuuteen.

Veikkaan muuten, että aika moni tavallinen kuluttaja alkuvaiheessa pettyy rankasti kännyköiden GPS:ään. Elokuvissa ja TV-sarjoissa GPS tuntuu toimivan kaikkialla jopa metrotunneleista alkaen, paikannus tapahtuu sekunnissa ja pysyy kokoajan tarkasti mukana.

Samoiten Bluetooth-GPS:ään tottuneet voivat pettyä nykyisiin integroituihin toteutuksiin. Näin minulle ainakin on tähän asti käynyt.

Tunnisteet: , , , ,

Kommentit: 17

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kirjoittelin tuosta (navilinkin 4.0 versiosta) jo viikko sitten matkapuhelinforumille. TI:n piirin valinta N95:seen on todennäköisesti tehty pohjalta "kun muutkin chipit on TI:ltä". Navilinkissä ei liene muuta vikaa kuin suorituskyky. Mikä tosin on se viimeinen asia josta GPS:n kanssa haluaa tinkiä. Toinen asia joka suorituskykyyn vaikuttaa on antenni. N95:n dipoli ei liene sieltä parhaasta päästä, verrattuna BT-mokkuloiden patchiin. -IL

21 huhtikuu, 2007 14:32  
Anonymous Jukka Eklund kirjoitti:

Vertailin joskus N95:n ja Nokia 6110 Navigatorin toimintaa. Jälkimmäinen sai ekan GPS-fixin huomattavasti nopeammin. Tiedä sitten onko softallakin osuutta asiaan, noissahan on erí karttasoftat.

22 huhtikuu, 2007 10:37  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Nokia 6110 Navigatorissa taisi olla Route 66? Ymmärtääkseni noin on, koska sen kehittäminen aloitettiin ennen kuin Gate5-kauppa vahvistui. Näin minulle muistaakseni NMP:stä kerrottiin.

Jos tuo nopeusero johtuisi eri softaerosta, mikä sitten selittää sen, että yhdistelmällä E70 + Nokia Maps + Bluetooth-GPS paikantaminen toimii nopeammin kuin N95:n integroidulla GPS:llä ja Nokia Mapsilla?

Muistikuvani on, että N95:lläkin Nokia Maps olisi löytänyt minut nopeammin Bluetooth-GPS-palikan kautta paikantaessa, mutta tuota täytyisi kokeilla vielä uudelleen. Joku N95:n käyttäjä voisi raportoida tänne?

Yksi vaihtoehto on sekin, että N95:ssä vielä optimoidaan GPS:ää firmistsolla.

Minulla oli N95 lainassa vain viikon ensimmäisellä myyntiversion softalla.

22 huhtikuu, 2007 14:40  
Anonymous Jaska kirjoitti:

"Elokuvissa ja TV-sarjoissa GPS tuntuu toimivan kaikkialla jopa metrotunneleista alkaen, paikannus tapahtuu sekunnissa ja pysyy kokoajan tarkasti mukana."

Normaali GPS ei välttämättä toimi sisällä mutta tuossa Nokian tekniikassa käytetään A-GPS tekniikkaa jolloin tarvittaessa signaali saadaan GSM tukiasemankautta/serverin kautta ja samaa tekniikkaa käytetään HP:n Ipaqeissa. http://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS ja lisää: http://www.globallocate.com/A-GPS/A-GPS_Frameset.htm

22 huhtikuu, 2007 16:47  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itse olen varsin tyytymätön Nokian LD-3W:n, N80:sen ja uusimman Navicoren toimintaan autoillessa. Paikka löytyy, kuten jo mainittiin, usein vasta 10 minuutin kuluttua ja lopun matkaa nuoli surffailee kymmeniä metrejä hakoteillä. Yritän työni puolesta löytää perille Helsingin alueella ja yleensä kymmenessä minuutissa pitäisi jo olla sillä suunnalla. Eipä siis kuulosta tämä tulevaisuuden integroitu tekniikka kovin herkulta kun joku suorastaan kehuu vanhaa, ulkoista donglea - annoin jo omani lapsille puruleluksi.

22 huhtikuu, 2007 18:25  
Anonymous Jukka Eklund kirjoitti:

Jep, 6110:ssa on Route 66 ja se toimii kyllä jouhevasti. Vaikka toimiihan N95:kin kunhan löytää sijainnin ekan kerran. Mitä olen sitä käyttänyt niin herkkyydessä ei ole mitään ongelmaa, pelittää jopa sisätiloissa ja autossa yms.

Mulla on BT-GPS pari sukupolvea vanhempaa mallia ja kyllähän silläkin kestää ja kestää eka fixi.

Tuo A-GPS ei ymmärtääkseni ole ainakaan vielä tuettu N95:ssä, ja eikö se tarvitse sitten myös verkosta tuen?

22 huhtikuu, 2007 20:00  
Anonymous Jaska kirjoitti:

"Tuo A-GPS ei ymmärtääkseni ole ainakaan vielä tuettu N95:ssä, ja eikö se tarvitse sitten myös verkosta tuen?"

Noissa Nokian piirin spekseissä puhuttiin siitä, mulla Ipaq lataa GPRS kautta ton paikkatiedon,löytää hetkessä paikan missä ollaan..

22 huhtikuu, 2007 22:19  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Eikö A-GPS vaadi tuen myös operaattorilta? Foorumeilla on spekuloitu, milloin operaattorit alkavat tukea tätä Suomessa. Minä en ole tuota vielä kysellyt.

22 huhtikuu, 2007 23:37  
Anonymous Jukka Eklund kirjoitti:

Jaska, tuossa on aika monta mutkaa vielä matkassa: N95:n piiristä ei ole virallista tietoa, vaikka piirissä olisikin tuettu A-GPS onko tuotteessa itsessään sekä softassa jne. Ja sitten vielä operaattorin tuki?

Joku enemmän tietävä voisi valottaa tarviiko teleoperaattorin välttämättä olla taho joka tarjoaa A-GPS dataa? Vai voisiko joku 3. taho (esim. Nokia) tarjota sitä asiakkailleen ohi operaattorien? Tällainen voisi nopeuttaa systeemin käyttöönottoa..

23 huhtikuu, 2007 00:34  
Anonymous PaHa kirjoitti:

Mulla on käytössö Ipaw 6915 jossa on sisäänrakennettu GPS. Ainakin siinä omien käyttökokemuksien perusteella ei ole isoa eroa signaalin löytymisen suhteen verrattuna autossa olevaan Garminin laitteeseen.

Ainoa miinus on vaan tuo virrankäyttö -> akun kesto jos ei ole koko ajan pihan perässä.

23 huhtikuu, 2007 10:01  
Anonymous PaHa kirjoitti:

Pöh, pitäisi lukea ennen kuin painaa enteriä... Siis Ipaq.

23 huhtikuu, 2007 10:02  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen käytetllyt N95:ta nyt noin viikon sekä suomessa että muualla Euroopssa ja GPS + Maps on ollut paha pettymys. Yksinkertaisesti GPS ei joskus löydä sijaintia avoimessa ulkoilmassa vaikka odottelisi ikisuuden ja välillä buuttaisi luurin tms. Samoin autossa sijainti löytyy vain, jos luuri on tuulilasin vieressä, mutta ei kojelaudan telineessä pystyasennossa.

Sen sijaan jos käytän Nokian LD-3W BT-mokkulaa, niin GPS sijainti löytyy huomattavasti paremmin, toki ei valitettavasti aina senkään kanssa. Käyttäjä voi N95:ssa valita mitä menetelmiä paikannukseen käytetään: asetukset->yleiset asetukset->paikannus, jossa paikannusmenetelmien vaihtoehtoina on: bluetotoh GPS, sisäinen GPS ja verkkoperustainen GPS (voivat olla kaikkikin valittuna samanaikaisesti). Ainakin oman kokemukseni mukaan N95 ei nykyisellään sovellu paikannusominaisuuksien osalta vakavaan ammattikäyttöön ja haarrastuskäytössäkin se on tuskastuttavan hidas ja epäluotettava.

Samoin se ärsyttää, että Maps:iä ei voi jättää taustalle pyörimään, jos esim ottaa valokuvan. Kun kameran käynnistää, niin Maps sulkee itsensä ja navigoinnin joutuu aloittamaan uudelleen. Mihin se kaikki yli 100 Mtavun muisti hukataan, kun sovelluksa ei voi olla useampia samanaikaisesti käytössä?

23 huhtikuu, 2007 14:28  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

N95 on Nokian ensimmäinen nämä ominaisuudet sisältävä laite, ja varmastikin harjoituskappale monilta osin. Esim myöhemmin launchattu 6110 Navi on jo täysin erilainen GPS-suorituskyvyltään. Eli kun rauta lyödään lukkoon, ei sitä enää niinvain muutetta. Ja sitten testeissä huomataan, että kyllähän tämä paremminkin vois toimia. Eiköhän tulevat N-sarjan mallit tuo tähän parannuksen, jos malttais vain odottaa.

23 huhtikuu, 2007 15:22  
Anonymous Symbiatch kirjoitti:

Mihin se kaikki yli 100 Mtavun muisti hukataan, kun sovelluksa ei voi olla useampia samanaikaisesti käytössä?

Olet nyt sekoittanut tallennusmuistin ja RAMin. RAMia tuossa N95:ssä on sovelluksille vapaana vain 20 megatavua. Kyllä, 20. Siinä sitten pyöritellään 5Mpix kuvia ja muuta kivaa ja tuskaillaan kun taustalla sovellukset tippuvat.

Aiemminkin jo mainitsin miten säälittävää on että laitteen muistikapasiteetista menee 70% käyttikselle. Vähän pitäisi ajatella ja laajentaa. Varsinkin jos multimediahuippu-do-it-all -laitteena markkinoi. Nykyisellään N95 ei sitä pysty olemaan mitenkään.

Mutta tarkemmin näkee itse miten surkea on kunhan saa käsiinsä, muutaman viikon kuluttua kuulemma.

23 huhtikuu, 2007 16:04  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Kiitos Tero dinosauruksien valaisusta (meikä ei ole juuri GPS-rautaan tutustunut käytön merkeissä). Itse olen ainakin luullut, että GPS toimii jo täysin luotettavasti, onhan se periaatteessa jo aika vanhaa tekniikkaa.

Voisiko muuten itse 3G (liikenne) vaikuttaa taajuudellaan paikannukseen:

Gps-laite voi joskus sekoilla lähellä olevan matkapuhelimenkin takia", Stenumgaard huomauttaa.
Läppäri voi kaataa gps:n

Ei ole heleppoa, jos jopa se mehiläisten
GPS:n rikkimenokin
johtuu jostain "ulkoisista" syistä.

25 huhtikuu, 2007 10:04  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tero,
Nokialla näyttää olevan kehitteillä Sports Tracker niminen softa, mites olis pieni testi siitä.
http://www.nokia.com/A4388200
http://research.nokia.com/research/projects/SportsTracker/

25 huhtikuu, 2007 22:16  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Anonyymi: minulla on ollut jo viikon Sports Tracker asennettuna, mutta ensimmäisellä yrityksellä se arvioi 5km päivälenkkini keskinopeudeksi 40 km/h, joten jotain meni vikaan.

Kunhan tarkenen ulkoilla ja saan uskottavia uskottavia tuloksia, palaan asiaan.

30 huhtikuu, 2007 00:32  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle