[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, huhtikuu 01, 2007

MobileMonday 2. huhtikuuta

Huhtikuun MobileMondayssa aiheena on Helsingissä mobiili-TV, joka kattaa niin striimauksen 3G-verkkojen yli monenlaisiin päätelaitteisiin kuin broadcasting-jakelun, Euroopassa lähinnä DVB-H-verkot.

Laitevalmistajat, operaattorit ja TV-kanavat vakuuttavat, että kuluttajien kiinnostus TV-ohjelmien katsomiseen on olemassa, ja sisältö on tuttua. Laitteita on tulossa myös edullisempiin hintaluokkiin. Nokia arvioi DVB-H-piirin maksavan ensi vuonna enää seitsemän euroa.

Voitettavia haasteita piisaa paljon. Alkuvaiheessa TV-kanavat eivät voi tarjota ainakaan Suomessa mobiili-TV:lle räätälöityä sisältöä. Kuka nyt haluaisi varta vasten katsoa chattia tai SMS-pelejä, tai peräti maksaa tästä? Miten ratkaistaan tekijänoikeuskiistat?

DVB-H-lähetysten aloittaminen uhkaa siirtyä Suomessa vuodelle 2008, koska maaliskuussakaan ei päästy asiasta sopuun tekijänoikeusjärjestöjen ja Ylen välillä.

Entä löytyykö yhteistä teknistä standardia? Italiassa valittiin DVB-H-verkkoon DRM-toteutus, jota Nokia N92 ei tue. Toimijat vakuuttavat, että yhteisymmärrys kopiosuojauksista olisi löydetty.

Tai hajoaako markkina pieniksi sirpaleiksi, kun USA:ssa Qualcomm ajaa MediaFLO-tekniikkaansa? Tai jos broadcast-verkot eivät onnistu, riittääkö 3G-verkoissa kaista, kun 3G-kytkypaketteja ostaneet yrittävät striimausta kiinteähintaisilla datayhteyksillään?

Näihin kysymyksiin huomenna saadaan toivottavasti huomenna jotain selkoa.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 4

Anonymous Anonyymiläinen kirjoitti:

"Laitteita on tulossa myös edullisempiin hintaluokkiin. Nokia arvioi DVB-H-piirin maksavan ensi vuonna enää seitsemän euroa."

Mutta kuinka paljon DVB-H-piiri maksaa tai "maksaa", kun se on liimattu laitteeseen kiinni ? Kun tietotekniikan alan uutisissa kerrotaan, että jokin siru maksaa toimittajalta ostettuna vaikkapa 5 tai 10 euroa, tulee miettineeksi, että kuinka paljon kyseinen siru maksaa tavallisen kuluttajan näkökulmasta katsottuna.

Tv-kuvan (tai videota) saa multimediaveitikkaan jo varsin montaa eri tietä. 3g-striimauksen ja esim. DVB-H-broadcasting-jakelun lisaksi voi esim. Ylen uutisia katsella wlan:in kautta (en ole vielä kuitenkaan käytännössä kokeillut).

Eu:n taholta on kai väläytelty sitäkin vaihtoehtoa, että DVB-H määrättäisiin Eu:n alueella mobiili-tv-standardiksi. Paitsi että se ei olisi varmaa eikä ongelmatonta, sekään ei vielä ratkaisisi Eu:n ulkopuolista standardiviidakkoa.

02 huhtikuu, 2007 15:13  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Minä ymmärsin, että tuo 7€ olisi juuri ollut piirin hinta laitteeseen integroituna, mutten enää muista miten tämä asia silloin helmikuussa tarkalleen ilmaistiin.

03 huhtikuu, 2007 00:30  
Anonymous Symbiatch kirjoitti:

Sitä varmaan tuossa aiempi haki, että vaikka se maksaa vaikkapa Nokialle 7 euroa liimattuna laitteeseen, ei varmastikaan kännykän hinta nouse 7 eurolla vaan 7^n eurolla. Ainakin alussa. Onhan se hurjan uusi ja hieno omituisuus, joten siitä pitää repiä paljon rahnaa.

Ja tietysti kehitys ja tuotanto maksaa, ei se ole pelkkää piirin sisääntunkemista. Silti valmissirujen käyttöönoton pitäisi yleensä olla aika simppeliä jos vain datalinjat on kytkettävissä helposti.

03 huhtikuu, 2007 11:26  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Eihän Nokia N77 ole hirveästi kalliimpi kuin N-sarjalaiset ilman DVB-H:ta. Hinta-arvio taisi olla 370€ ennen paikallisia veroja tai subventioita.

Varmasti Nokia ja muut matkapuhelinvalmistajat haluavat näistä tuotteista parempia katteita, mutta jos DVB-H-massamarkkinaa halutaan syntyvän, se vaatii melko pian edullisiakin vaihtoehtoja. Veikkaan, että se tiedetään Keilaniemessäkin.

03 huhtikuu, 2007 16:48  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle