[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, huhtikuu 11, 2007

Läppärin ja kännykän väliin on tunkua

Älypuhelin, multimediatietokone tai PDA ei korvaa täyttä kannettavaa PC:tä, mutta noiden väliin yritetään tunkea vielä yhtä laitekategoriaa, ultra-mobile PC:t.

Ero PDA:han tai vastaavaan laitteeseen on ainakin ehta Linux- tai Windows XP/Vista -käyttöjärjestelmä. Haittapuolena on melkoinen hinta-arvio: US€2000 (~1490 €).

Kiinnostavasti myös mobiililaitteiden valmistajat yrittävät tunkea markkinarakoon, kuten HTC. Se julkisti USA:ssa CTIA Wireless -tapahtumassa ensimmäiseksi UMPC:ksi kutsutun laitteensa. Se ei tosin taida olla Intelin ja Microsoftin virallisten speksien mukainen, mutta idea näyttää kummasti samalta.

Nämä kaiketi kilpailevat suoraan Nokia E90:n kanssa, joka on kännykäksi liian iso ja raskas. Nokian viesti on se, että kommunikaattori riittää usein kannettavan sijasta mukaan otettavaksi, vaikkei kannettavaa voikaan kokonaa korvata. Jotkut yritysjohtajat ovat tosin jo väittäneet toisin.

Näin konsultti- ja tutkimusyhtiö Strategy Analytics arvioi tuoreltaan HTC Shiftiä:
The Shift appears to be an exceptionally well crafted device that we see occupying a sweet spot in several important ways. This 3.5G device may not be the first UMPC to distance itself from the category’s strictly Intel, strictly WiFi ‘Origami’ origins, but it is graced by HTC’s exceptionally strong ties with both Microsoft and mobile operators, and will benefit from HTC’s formidable production scale economies and distribution network.
HTC julkisti 3GSM:ssä myös Advantage X7500:n, pykälää pienemmän laitteen, jossa on vielä Windows Mobile. Siinä on iso näyttö ja avautuva kansi, joka kiinnitetään toisessa asennossa magneetin avulla näppäimistöksi laitteelle. Hinta-arvio Eurooppaan on muistaakseni 1300 €.

Kumpaakaan en ole päässyt vielä kunnolla kokeilemaan, mutta välittömiä haluja ei ole syntynyt. Tässä painaa arkinen realismi tosin. En maksaisi läppärin hintaa mobiililaitteesta, eivätkä nämä kuitenkaan riittäisi korvaamaan läppäriä. Kenelle tällaiset sitten on suunnattu?

Ensivaikutelmia "läppäreiden haastajista":

Tunnisteet: , , ,

Kommentit: 5

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Moi. Olit unohtanut tosta umpc-jutusta tän asus R2H koneen. kokonsa puolesta tää on matkoilla tosi näppärän kokoinen kuljettaa mukana. Lisäksi on gps ym,ym. ja kun modeemina on htc-TyTn niin nopeuttakin piisaa omiksi tapeiksi.

12 huhtikuu, 2007 10:36  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Tarkalleen ottaen en ollut unohtanut sitä, vaan ihan rehellisesti kuulen kyseisestä laitteesta ensimmäistä kertaa.

Kiitos siis tiedosta, laitan korvan taakse.

12 huhtikuu, 2007 20:28  
Blogger JKK kirjoitti:

olenkin jo vuoden odotellut koska aiheesta aloitellaan täällä ;)

UMPC:den hinnat vaihtelevat 700 taalasta 2000 taalaan.. keski hinta noin tonnin...

HTC Shift istuu täysin "viralliseksi" umpc:ksi
Odottelen sitä jo itsekin, tosin Samsungin Q1Ultra:kin kiinnostaa varsinkin resoluution puolesta. (1024 x 600 )

Ohessa omia kokemuksiani:

http://www.youtube.com/profile_videos?user=jkkmobile

http://jkkmobile.blogspot.com/

Ja paras paikka vertailla :

http://www.umpcportal.com/products/

valitse alasveto listalta "all" niin pääset vertailemaa yli 50:tä laitetta.

Ota yhteyttä, Tero, jos haluat testailla/jutella...

12 huhtikuu, 2007 20:40  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Miksiköhän E90:aa pidetään raskaana ja liian suurena kun HTC TyTN:n kaltainen laite on ihan samassa paino ja kokoluokassa? Ehkä syynä historia, HTC on lähinnä julkistanut tiiliskiviä tiiliskiven perään.

Toisessa on 800x352 + 320x240 näyttö, toisessa vain jälkimmäinen..

13 huhtikuu, 2007 16:25  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mutta missä on OQO :-I Uusi 02 -versio on varsin muikea.

21 huhtikuu, 2007 23:38  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle