[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, huhtikuu 08, 2007

Langattomissa verkkotekniikoissa pähkäiltävää

(Päivitetty 9.4.2007 klo 20:31. Korjattu 1900 MHz GSM pois, jota ei käytetä Suomessa, vaan USA:ssa.)

Kuluneella viikolla selvittelin suomalaisten kännykkäoperaattoreiden suhtautumista Digitan 450 MHz (Flash-OFDM) -verkkoon hahmottaakseni, millaisia toimijoita on tai ei ole lähdössä mukaan.

Suuri yllätys ei ollut, että DNA, Elisa tai TeliaSonera eivät halua @450-verkon kautta haastaa 3G-verkkojaan, vaikka peittoaluetta tulisikin enemmän. Operaattorit uskovat 3G-verkkojen WCDMA-standardin tuomiseen 900 megahertsin taajuuteen ja siten peittoalueiden laajentamiseen. Juju on ymmärtääkseni se, että alhaisemman taajuuden ansiosta solukukoa voidaan kasvattaa, eikä tukiasemia siis tarvitse olla yhtä tiheästi kuin korkeammilla taajuuksilla.

Ensimmäiset testit tehtiin Suomessakin syksyllä, ja Nokia Networks on arvioinut ensimmäisen tukiaseman tulevan jo kesäksi. Saa nähdä miten tämä menee NSN:n tuotevalikoimassa. Myös Ericsson on puhunut WCDMA 900:stä ainakin kesästä 2005. Maailman ensimmäisen WCDMA 900 -testin väittävät tehneensä Nortel, Orange ja Qualcomm Ranskassa tammikuussa 2005.

Suomalaiset operaattorit arvioivat, että UMTS/HSPA 900 MHz -verkkoja voisi olla käytössä verkkojen ja standardin puolesta vuodesta 2010 alkaen. Kysyttäessä niin DNA:n, Elisan ja Soneran johtajat ovat vastanneet suhtautuvansa myönteisesti WCDMA 900:n mahdollisuuksiin. Päätelaitteiden tuki tarvitaan tietysti myös, sillä nykyiset 3G-kännykät eivät tue 900 MHz:n 3G-verkkoja.

Tämän lisäksi mobiilioperaattoreilla riittää Suomessakin pähkäiltävää verkkotekniikoiden ja taajuuksien runsauden kanssa:
  • 450 MHz: Flash-OFDM (ennen NMT 450)
  • 900 MHz: GSM (jatkossa myös UMTS/HSPA)
  • 1800 MHz: GSM
  • 1900 MHz: GSM
  • 2,1 GHz: UMTS/HSPA
  • 2,4 GHz: WLAN (IEEE 802.11b/g/n -standardit)
  • 3,5 GHz: kiinteä ja mobiili WiMax (IEEE 802.16d / 802.16e)

Mitä tekniikoita operaattoreiden pitäisi veikata menestyjiksi, mihin investoida? Kaikkia ei voi hallita. Suomessa ollaan liikenne- ja viestintäministeriössä toiveikkaita, että runsaat vaihtoehdot toisivat alueellista kilpailua ja monipuolista tarjontaa kuluttaja- ja yritysliittymiin.

Vaikka esimerkiksi TeliaSonera ei ole lähtemässä kännykkäoperaattorina mukaan @450-verkkoon, sen kiinteiden verkkojen yksikkö neuvottelee Digitan kanssa palveluoperaattoriksi lähtemisestä alueilla, joilla DSL-liittymiä ei pystytä tarjoamaan.

Flash-OFDM:n ongelma on tietysti päätelaitekannan pienuus ja standardin puute. Qualcomm väittää tosin ajavansa standardointia. Kiinteissä asennuksissa (kotona, työpaikalla, joukkoliikenteessä, metsäkoneessa, tehdaslaitoksessa, jne) se ei pakosti ole ongelma, koska yhteyttä voidaan jakaa eteenpäin WLAN-verkkona, kuten HKL tekee Helsingissä.

Kunhan Digita saa verkkoaan laajennettua Suomessa, myös VR:n kannattaisi tarjota kaukojunissaan nettiyhteyttä. Se voisi lisätä junalla matkustamisen houkuttelevuutta lentämisen vaihtoehtona. Nykyisin nettiyhteys toimii junassa aika huonosti jo Helsingin ja Turun välillä 3G-kännykällä.

Yhteyden jatkaminen WLAN:lla onnistuu tietysti myös WiMaxin kanssa, mutta sen mobiiliversiolle on jo lupailtu tukea tulevaisuuden mobiililaitteissa ja kannettavissa tietokoneissa.

Langattomissa verkkotekniikoissa riittää siis kiinnostavaa seurattavaa lähivuosinakin.

Tunnisteet: , , ,

Kommentit: 6

Anonymous Jouni Juntunen kirjoitti:

1900 MHz GSM ei ole käytössä Suomessa. Kyseessä on jenkkitaajuus. Siellä taas 1800 MHz ei ole vapaana GSM käyttöön.

Sitten kuin 1900 MHz oli otettu merten takana käyttöön sitä ei voinut käyttää myöhemmin UMTS taajuutena ja niinpä UMTSillakin on omat taajuudet jotta asiat olisivat tarpeeksi monimutkaisia.

Monimutkaisista taajuusvirityksistä puheenollen, kun Japanissa KDDI otti aikoinaan CDMA tekniikan käyttöön käänsivät japsit uplink ja downlink kanavat ylösalaisin verrattuna muuhun maailmaan. Siis esim Koreasta ei voinut suoraa tuoda japanin markkinoille CDMA-kännyköitä. Ei tarvitse olla kovin suuri kauppapolitiikan tuntija että ymmärtää että kyseessä oli puhdas protektionismi. Teknistä syytä tekoon on turha etsiä.

Nyt kun Aasiaan ja protektionismiin taas päästiin, niin Kiinan CDMA ja SIM kortti on myös mielenkiintoinen tapaus. Muualla maailmassahan CDMA-laitteissa ei ole SIM korttia. Toki Kiinan tarve sellainen saada voidaan perustella sillä että SIM on ollut hyvä keksintö GSMssä ja periaatteessa lisännyt kilpailua kun liittymä ja päätelaite on erotettu (nyt tietysi umpityhmät regulaattorit ympäri maailmaa ovat antaneet mahdollisuuden kiertää tuo loistava tekninen keksintö SIM lukoilla. No tämä vain sivuhuomautuksena). Mutta SIM CDMA-käynnykässä oli aika erikoinen ratkaisu. Varsinkin kun ei löydy yhtään toista CDMA operaattoria, johon tuo SIM sopisi ja on muutenkin GSM yhteensopimaton. Selkeästi ovelampi ratkaisu kuin japanin CDMA. Tarvitsee miettiä ainakin 2 minuuttia pitenpää havaitakseen että samasta asiasta kuitenkin oli kyse.

09 huhtikuu, 2007 16:04  
Blogger Antti kirjoitti:

Jenkeissähän AT&T(ent. Cingular) rakentaa umts/hspa verkkoansa samalle taajuusalueelle missä heillä on jo gsm-verkko. Miten se sitten toimii ja toteutetetaan teknisesti on minulle mysteeri. Jos joku viisas tietää niin valaiskoon kansaa...

-antti

09 huhtikuu, 2007 17:00  
Anonymous Jouni Juntunen kirjoitti:

UMTS ja GSM samoille taajuuksille toteuttaneen niin että tekniikkaa vaihdetaan alue kerrallaan toiseen. GSM-tukiasemat hiljaiseksi ja UMTSssa virrat päälle. GSMää kuitenkin löytyy sekä 850 että 1900 MHz taajuudelta joten siirroksen aikaan ei haittaa vaikka toinen taajuusalue on pimeänä hetkellisesti.

Mikäli kahta taajuusaluetta ei löydy, niin ei hätää. Maahan on itse asiassa kuuluisa mainoksista "our network sucks less!”, joten pieni verkon pimeänä olo tarkoittaa vain "our network sucks momentarily more", ei sen enempää.

09 huhtikuu, 2007 17:52  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Jouni, hyvä kun korjasit. Menin siis sekaisin, vaikka luulin muistavani ulkoa.

Yritin siis jättää tuosta USA:n taajuudet pois, kuten 850 MHz:n, mutta jotenkin muistelin Suomessakin käytetyn 900, 1800 ja myös 1900 MHz:ia edes joskus.

09 huhtikuu, 2007 20:30  
Blogger Antti kirjoitti:

Eikös tuollainen toinen pois ja toinen tilalle aiheuta sellaisen ongelman että vanhempien puhelinmallien käyttäjät jää ilman verkkoa?

09 huhtikuu, 2007 22:36  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

En kyllä käyttäisi sanaa verkko tuon 3g yhteydessä. Pääkaupunkiseudulla oulussa tampereella ja turussa taitaa olla ihan verkoksi asti mutta muu suomi on käytännössä kuuluvuusalueen ulkopuolella. Tai jos sanoo matkapuhelinverkoksi sitä että paikallisen puhelinyhtiön toimipaikan katolla on yksi masto niinkuin muissa 3g kaupungeissa niin mikäpä ettei. Ilmeisesti tämän laajempaa verkkoa ei ole edes odotettavissa, mikäli lupaviranomainen ei erikseen pakota.

10 huhtikuu, 2007 10:07  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle