[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, huhtikuu 11, 2007

Joko PDA:n aika on ohi?

Viime viikonloppuna Axim-harrastajat huomasivat kämmenmikrojen myynnin loppuneen monilla Delln sivuilla.

Edellinen Dellin PDA julkistettiin syyskuussa 2005, ja sitä vilautettiin lehdistölle embargolla kesällä. Sen jälkeen ei ole uusia malleja tullut. Teknisesti viimeisin malli X51v ei ole sinänsä vanhentunut; Windows Mobile 5.0, 192 Mt muistia, Intel XScale 624 MHz -suoritin, Intelin 3D-piiri, CF- ja SD-/SDIO-muistikorttipaikat, Bluetooth, WLAN jne.

Cnet News.com onnistui saamaan Delliltä vahvistuksen, ettei uusia Aximeja ole suunnitteilla.

Saapa nähdä, alkaako perinteinen PDA olla kuollut tuoteryhmä. Acer, Toshiba ja jotkut Mio ovat tosin edelleen julkistaneet kämmenmikroja ilman kännykkäpiirejä ja -softaa. Myös HP julkisti vielä syksyllä 2006 PDA-mallin ilman puhelinta, mutta suunta on selvästi kohti konvergenssi ("convered smart devices").

* * *
Minä en usko, että enää hommaisin PDA-laitetta ilman data- ja kännykkäyhteyksiä. Integroitu 3G-/GPRS-yhteys vain on paljon kätevämpi kuin säätää yhteyksiä kännykän kautta tai olla vain WLAN:n varassa.

Kahden erillisen laitteen mukana kantaminen oli myös hankalaa. Kun vielä käytin firman HP iPAQ:ia, minulla oli usein kalenteri siinä hieman jäljessä tai akku loppu, kännykässä näin ei päässyt käymään.

Kaipaan tosin edelleen HP:n laitteen hienoa VGA-näyttöä ja web-surffailua neljän tuuman VGA-näytöllä. Noin isoa näyttöä ei kannata puhelinmalliin laittaa.

Vieläkö te uskotte PDA-laittesiin ilman puhelinta? Ja pitäisikö tämän blogin nimestä sitten tiputtaa nuo kolme kirjainta pois?

Tunnisteet: ,

Kommentit: 2

Blogger Juha kirjoitti:

PDA laitteille on parempi ohjelmisto tarjonta kuin kännyköille. Esim. en ole löytänyt Nokia E60 kännykkääni Pocket PC:ssäni olevien Agenda Fusion ja Spd Diaryn veroisia kalenteri- ja osoitekirjaohjelmia. Kalenterin ja osoitekirjan vuoksi en voi vielä luopua PDA:sta

12 huhtikuu, 2007 06:27  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Eikös Nokian uunituoreet Internet tabletit ole PDA-laitteita parhaimmillaan - tai osittain huonoimmillaan, koska niissä on ilmeisesti puutteellinen tuki kalenteri- ja osoitetietojen synkkaukseen. Digitaaliseksi assistentiksi ei niitä kyllä kutsutakaan.

Itseäni ainakin kiinnostaisi Internet Tabletin tyylinen vekotin, jonka tiedot voisi synkata helposti kännykän kanssa bluukan yli. Jos toinen puhelin olisi uudempia Nokialaisia, ei varmaan haittaisi jos lisälaitteesta joskus virta loppuisikin. Voisihan siinä olla joku ulosvedettävä virtajohto puhelimeen, josta saisi tarvittaessa lisävirtaa :-).

Tai miksei olisi vain langattomia näyttöjä itse multikkaan (tällaisia kaipaisin kotiinkin). Siis BT:n tai WLANin yli kulkeva kuvan ja "hiiren" koordinaattien & komentojen siirto päätelaitteeseen. Voisi toimia samalla myös langattomana näppiksenä.

OT: olisi myös tarvetta vielä yhdistetylle WLAN-BT-donglelle, jolla wlanittoman känsän saisi ulkomailla hotellin wlaniin.

Ääni PDA:n säilyttämiselle toistaiseksi, vaikka joku Mobiili- ja multikkablogi olisikin piristävä :-).

12 huhtikuu, 2007 14:34  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle