[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, maaliskuu 30, 2007

Visio multikasta vuonna 2009

Millainen on Nseries-multimediatietokone tai lempinimeltään "multikka" vuonna 2009? Nokia Multimedian johtaja Anssi Vanjoki esitti tänään Elisan tiedotustilaisuudessa yhdenlaisen vision spekseistä.

Vanjoen esityskalvossa vuoden 2009 Nseries-laitteessa voisi olla:
  • 10 megapikselin kamera
  • 100 Gt tallennustilaa
  • 10 Mbit/s langaton datayhteys
  • HD-tason videon tuki
  • 3D-pelit
  • Paikannuspalvelut (GPS:n kanssa?)

10 Mbit/s langaton yhteys toteutunee mobiili-Wimaxin, HSPA:n tulevien vaiheiden tai viimeistään LTE:n (aka Super-3G:n tai 3,9G:n) myötä.

Vanjoen visio (tai kenties, suunnitelma?) vuoden 2009 laitteesta vaikuttikin vihjeeltä Internet Tabletin kehityssuunnasta.

Mitä ominaisuuksia te haluaistte vuoden 2009 mobiililaitteeseen? Alla on minun toiveitani.

* * *

Minä lisäisin Vanjoen listaan nykyistä selvästi tehokkaamman akun, modulaarisen rakenteen ja jalustan, jonka avulla laitteen saa pysymään pystyssä kuvien ja videoiden katselua ajatellen.

Nokia N800:ssa tuollainen jalusta taisi ollakin jalan muodossa, ja N92:ssa, N93:ssa ja N93i:ssa kuuluu perusrakenteeseen.

Modulaarisuutta toisi esimerkiksi tarpeen mukaan kiinnitettävä QWERTY-näppäimistö, kenties jalustalla kiinni laitteeseen tai langattomasti Bluetoothilla. Nokialla on jo yksi Bluetooth-näppäimistö, mutta se oli liian heiluva ja hutera, eikä kunnon jalustatukea päätelaitteelle saanut.

Tai miten olisi 4-7 tuuman ulkoinen LCD-näyttö, jonka kautta voisi katsoa DVB-H-lähetyksiä tai lentokoneessa elokuvia ja TV-sarjoja? Ulkoiset kauittimet onkin jo keksitty, joten kuvapuoli olisi luonnollisesti jatkoa. Jos näytössä olisi kosketussensori, se toimisi myös kirjoitus- ja piirtoalustana.

Olisi myös hyvä saada helposti kuva langattomasti tai piuhalla mobiililaitteesta televisioon tai videotykkiin. N93:n, N93i:n ja N95:n TV-ulostulo on askel tähän suuntaan.

* * *

Kiinnostavasti Vanjoki kutsui Nseries-laitteita pariin otteeseen multikaksi. Hän käytti myös ilmaisua multimediatietokone. En tiedä kuka multikan ensimmäisen kerran keksi, mutta uusi termi se ei ole. Hesari kirjoitti multikasta webortaasissaan jo vuonna 1999.

Myös TKK:n sivuilla on kirjoitettu multikasta samana vuonna. Tässä blogissakin multikka vilahti aiemmin (ks. kommentit), mutta ei tarttunut silloin(kaan).

Termi "multimediatietokone" on minusta liian kankea ja pitkä, mutta kännykkä tai puhelin eivät kerro nykylaitteista paljoakaan. Tässäpä olisi nimikilpailun paikka. Ehkä multikka tulee taas?

Tunnisteet: , , , ,

Kommentit: 9

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

* 10 megapikselin kamera

Todellinen optinen erottelukyky alle 2Mpix. Eli valetta.

* 100 Gt tallennustilaa

Mahdollisesti toteutettavissa, jos flash-muistien kehitys jatkuu nykylinjalla.

Vapaa muisti on kuitenkin äly- ja multimediapuhelimissa usein se ensin vastaan tuleva ominaisuus.

Eikä tallennustila.

* 10 Mbit/s langaton datayhteys

Todellinen tiedonsiirtonopeus alle 2Mbps (ihan hyvä sekin) ja toimii n. 40-60% tukiasemista, kuten Nokiat nykyäänkin :)

* HD-tason videon tuki

Hehhehee, vai että hd-tason videon tuki.

Eli 2Mbps 720p AVC:ta? Näyttää huonommalta kuin hyvin masteroidut dvd:t.

Todelinen HD on 1080P 20Mbps AVC tai 35-40Mbps MPEG-2.

Olisi kiva nähdä moisen hd-tason tulevan puhelimiin, kun useimmat huipputason PC:tkään eivät pysty moiseen (vaan alkavat tiputtaa kehyksiä).

Ihan välihuomautuksena, AppleTV on max 5Mbps AVC, eli kaukana hyvästä hd-tasosta.

Eli taas kerran: markkinointipuhetta, ilman vastinetta todellisuuteen.

* 3D-pelit

Varmasti helpoin toteutta. 3D kiihdytystähän on jo nyt puhelimissa.

* Paikannuspalvelut (GPS:n kanssa?)

Tämä lienee Nokian strategia: gps hiljalleen vakioksi kalliiimpiin kapuloihin, myöhemmin ehkä keskisarjaankin.

gps-hyödykkeistyy, osittain samoin softat.

Ylihinnoitellut huonot softat ja bt-gps-mokkulat häviävät markkinoilta.


Mitä itsen haluaisin?

1. Softan, joka ei sekoile, kaatuile ja itsebuuttaile ja jota ei tarvitse uudessa puhelimessa päivittää ensimmäisen puolen vuoden aikana 3 kertaa, että luvatut ominaisuudet toimivat.

2. Pidemmän akun keston (vaikka niin, että voi kytkeä toimintoja pois käytöstä kokonaan).

3. Puhelimen ja sovellukset, jotka eivät ole oma saari, vaan juttelevat avoimia protokollia ja yleisimpien kalenteri, web2, sähköposti- ja muiden järjestelmien kanssa ilman lisätunkkaamista.

4. Vähemmän markkinointibulshittia ja enemmän lupausten pitämistä (tiedän, turha toivo).

5. Huomattavasti parempi 3G antenniteknologia (kuuluvuus esim. kaupunkikatveessa) ja älykäs GSM-3G switching huonossa kuuluvuudessa (ettei tarvitse käsin aina käydä vaihtamassa radio-osiota 3g tai gsm ja buutata puhelinta).

6. Useita kymmeniä pieniä käytettävyysparannuksia.

31 maaliskuu, 2007 12:40  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kuulosti siltä, että platformi voisi olla vaikka Linux. Sitä toivoisin muutenkin. N800 on hieno kokemus ja kerää kyllä pisteet Linux pohjaisena aika monesta paikasta.

31 maaliskuu, 2007 17:12  
Anonymous PetskuH kirjoitti:

Näitä uusia laitteita voisi ihan hyvin kutsua kännyköiksi. Ei sillä sanalla ole niin väliä.

Ensiksi parantaisin mobiililaitteiden näyttöjä. Äänentoiston tapaan voisi itse laitteessa olla vain pieni näyttö ja langallisesti tai langattomasti jokin ulkoinen laite, jolla saa kuvaa vähintään 800x600 tarkkuudella. Voisi olla vaikka miniprojektori joko integroituna tai ulkoisena. Toimivia silmälasinäyttöjä ei taida vielä olla. Rullattava näyttökin voisi olla pian mahdollinen.

Muuten riittäisi, että keskusmuistia ja akkukestoa olisi paljon enemmän ja jokin toimiva näppäimistöratkaisu. Paikannuspalvelut toimivat jo nyt eikä video- tai valokuvaus ole niin tärkeää, että niihin kannattaisi erityisesti panostaa. Tuleekohan kännyköihin, joissa on integroitu GPS, liitäntä ulkoiselle antennille? Esim. autossa GPS toimii kuulemma parhaiten tuulilasin vieressä, mutta kännykkä pitäisi saada kiinni kojelautaan.

31 maaliskuu, 2007 17:17  
Anonymous Anonyymiläinen kirjoitti:

"Olisi myös hyvä saada helposti kuva langattomasti tai piuhalla mobiililaitteesta televisioon tai videotykkiin. N93:n, N93i:n ja N95:n TV-ulostulo on askel tähän suuntaan."

TV-ulostulon kautta kuvat ja videot näkyvät tarkempina kuin "multikan (N93,...)" näytöllä mutta entä esim. www-selailu multikalla tv-ruudun avulla ? Näkyykö www-sivuilla oleva teksti kissankokoisena vai onko tv-ruudulle mahdollista saada enemmmän informaatiota kuin multikan näytölle ? Itse en ole mobiili-tv-out:ia kokeillut joten olisi kiva saada tietää aiheesta hieman enemmän.

Modulaarisuus on myös mielenkiintoinen asia. Ainoa asia, mikä itseäni siinä jää askarruttamaan, on näiden lisälaitteiden hinnat. Esim. pari vuotta sitten ajattelin ostaa usb-kaapelin erään toisen henkilön kännykkää varten mutta n. 55 euron hinta ei oikein innostanut varsinkin, kun hankinta ei olisi ollut aivan välttämätön. Myöskin erilliset näppäimistötkin taitavat olla hinnaltaan melko suolaisia.

Keskusmuistia ei varmaankaan tulla lisäämään, koska Symbian 9.5 tulee vähentämään sen tarvetta jonkin verran. Itse tietenkin toivoisin, että valmistajat eivät käyttäisi S 9.5:n tuomaa lisähyötyä sillä tavalla, että laitteistoa (esim. keskusmuistin suhteen) ei tarvitsi kehittää.

31 maaliskuu, 2007 18:08  
Blogger Karwin kirjoitti:

"Multikka", "kämmykkä" vai "kommunikaattori"? Itse ehdottaisin ”kapulan” & ”kännykän” sekasikiönä synnytettyä ”käpylää”, heh….”Kännykäksi” omaa taskutietokonettani arkikielessä kutsun. Ei uusia nimiä tarvitse keksiä jos vanhoihin keksintöihin (käsipuhelimeen) uusia ominaisuuksia istutetaan – kyllä markkinamiehet sen tekevät: Nokia mainostaa ”multimediatietokoneina" kamera/ämppärikänyköitä, joissa ei ole edes qwerty-näppäimistöä, tekstin- & taulukonkäsittelyohjelmaa. Toisaalta nokialaisten kamerat ovat kyllä laadukkaita, E70:n muotoilu nerokas, ja 5140:n taskulampputoiminto on monta kertaa osoittautunut tarpeelliseksi.

Toivelistalla:
-kosketusnäyttö
-Windows Mobile kehiin
-virrankulutus älylaitteissa on vöyrästä. Itse käytän sähkönjakeluverkon ulkopuolella taskukokoista Smart Solar-aurinkopaneelia. Olenkin ihmetellyt että mistä kiikastaa etteivät seuraavanlaiset laitteet ole jo yleistyneet:
http://www.unwiredview.com/2007/03/19/htw-s116-solar-mobile-phone/
-pikkujippo, jolle henkilökohtaisesti olisi käyttöä, olisi painaa laitteen reunaan (taskulampun valaisemalla tiellä sveitsinlinkkarihengessä) senttimetriviivain

31 maaliskuu, 2007 20:33  
Blogger Karwin kirjoitti:

Kommentissani ollut linkki oli katki. Tässä koko litania:
http://www.unwiredview.com/2007/03/19/htw-s116-solar-mobile-phone/

31 maaliskuu, 2007 20:38  
Anonymous erkka kirjoitti:

Akkujen kehitys on toki klassikkotoive, mutta kaipaisin myös uutta otetta lataustekniikoihin.

Jo nyt akut latautuvat niin nopeasti, että lyhyetkin latausjaksot pitävät kapulat virkeänä rankemmallakin käytöllä.

Ongelmana vain on, että jokainen mobiililaite vaatii erilaisen laturin, joten järkevien latauspisteiden tarjoaminen työpaikoilla tai kahviloissa jää haaveeksi (onhan noita, mutta piuhasekamelska on naurettavaa). Yksi vaihtoehto on kuljettaa mukana omia latureita, mutta ilman laukkua tai useamman laitteen kanssa kulkeville urakka ei ole mielekästä.

Maailmalla onkin demottu lataustasoja, jotka langattomasti siirtävät virtaa niiden päälle laskettuihin laitteisiin merkistä ja mallista riippumatta. Nykyratkaisuissa ladattaviin laitteisiin täytyy lisätä tekniikaa tukeva kuori, mutta vastaavan integroiminen vehkeisiin jo tehtaalla ei liene ongelma.

Ehkä tulevaisuudessa työpisteiden ja kahviloiden pöydät ja autojen keskikonsolit voisivat toimia huomaamattomina latureina, joista akut nappaisivat lisävirtaa pienissä erissä pitkin päivää. Kotonakin latauslevyjä voisi asetella niihin paikkoihin, minne puhelimen yleensäkin taskustaan asettaa.

Samanlaiset kalvot voisivat toimia myös NFC-kontakteina, jolloin esim. työpisteissä tietokoneelle kirjautuminen ja puhelimen lataaminen kävisivät näppärästi saman pisteen kautta. Toki sama voitaisiin hoitaa telakalla, mutta nepä eivät olekaan universaaleja ratkaisuja.

Tai vastaavasti jukisissatiloissa yleisölle tarjotut latauspisteet voitaisiin rahoittaa latausta vastaan lähetetyillä mainoksilla. Suhtaudun mobiilimainontaa yleensä kielteisesti, mutta jos vastikkeeksi saan kännyyn virtaa, niin antaa palaa.

01 huhtikuu, 2007 23:19  
Anonymous Symbiatch kirjoitti:

järkevien latauspisteiden tarjoaminen työpaikoilla tai kahviloissa jää haaveeksi (onhan noita, mutta piuhasekamelska on naurettavaa)

Viimeksi olen nähnyt latauspisteen Tampereella yhdessä baarissa joskus tuolla 1996, sen jälkeen ei ainakaan mainostettuna ole ollut noita missään missä olen käynyt.

Piuhoja tosiaan tulee reippaasti jos aikoisi tarjota suosituimmille edes latausta, yhtenäinen toiminta olisi oikein kivaa.

02 huhtikuu, 2007 10:37  
Anonymous erkka kirjoitti:

"Viimeksi olen nähnyt latauspisteen Tampereella yhdessä baarissa joskus tuolla 1996..."

Bongasin suhteellisen tuoreen tolpan vasta Jyväskylän yliopiston pääkirjastolla. Piuhoja oli kuin Marleylla rastoja, mutta tuoreimpiin Nokialaisiin sopivaa ei löytynyt. Noh, olihan siellä jopa pienet hauenleuat kiinnitettäväksi suoraan akkuun. Huokaus.

02 huhtikuu, 2007 19:06  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle