[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, maaliskuu 14, 2007

Sähköpostiasetusten helppoudesta

Jokunen päivä sitten Strategy Analytics tiedotti käytettävyyslabransa selvityksestä, jossa kokeiltiin POP3-postilaatikon luomisen helpoutta Blackberry Internet Servicen, Outlook Mobilen, S60 3.0:n ja UIQ 3.0:n postiasetusten kanssa.

SA:n testiryhmän mielestä parhaiten suoriutui Outlook Mobile, jonka avulla kaikki saivat luotua postilaatikon. Windows Mobile oli testaajien mielestä helppokäyttöisin ja nopein (sähköpostilaitteena). Toiseksi parhaiten suoriutui S60, kolmanneksi UIQ ja heikoimmin Blackberry.

S60-postiohjelma ja Outlook Mobile saivat kehuja "wizardista", joka opastaa postilaatikon luomisessa.

Mitä ihmettä, eikö Blackberryn pitänyt olla helppokäyttöisyyden
perikuva? Blackberrystä sanotaan:

"None of the participants were able to setup an email account on the BlackBerry device without assistance. Every participant felt it was counterintuitive to be required to access the web browser in order to setup a new email account."

Testatut laitteet olivat BlackBerry Pearl, Nokia E61, T-Mobile Dash (aka HTC Excalibur) ja Sony Ericsson P990. Testiryhmässä oli 16 käyttäjää.

Kysyin jälkikäteen kommentteja S60:stä. Se sai kehuja vaihe vaiheelta opastavasta postilaatikon määrittämisestä ("wizard"), mutta sen sijaan kritiikkiä tuli asetusten löytämisestä ja termistä "mailbox", joka sekoitettiin kännykkäoperaattorin viestipalveluun ja puhepostiin (voicemail?).

Minä olen saanut postilaatikot helposti luotua niin S60-, UIQ- kuin Windows Mobile -laitteissa, mutta olen myös auttanut asetukset monien kavereiden ja tuttavien laitteisiin. Eniten vaikeuksia tuntuu olevan hahmottaa, mitä kuuluisi laittaa saapuviin (incoming) ja lähteviin (outbox, SMTP) palvelinasetuksiin.

Eniten minulla on ollut vaikeuksia SMTP-asetusten kanssa, koska ne määritetään yleensä postilaatikkokohtaisesti, vaikka todellinen tarve vaatisi yhteysosoitekohtaista määrittelyä. Pikaratkaisuna olen käyttänyt Gmailin SMTP-palvelinta, joka toimii eri verkoista (käyttäjätunnuksella ja salasanalla autentikoituimalla).

* * *

Mitenköhän muuten nykyisin on, jos vaikkapa tavis tai yrittäjä kävelee satunnaiseen kännykkäoperaattorin kauppaan, onko myyjällä aikaa, halua ja osaamista neuvoa sähköpostilaatikon luomisen kanssa? Tällaista olisi varmaan syytä ihan empiirisesti kokeilla. Vai autetaanko vain operaattorien omien palveluiden kanssa?


Tai jos tavis kysyy, saanko tavallisen kotipostilaatikkoni kännykkään, yritetäänkö hänelle väkisin myydä joku erillinen kännykkäsöhköposti ja siihen uusi osoite (tyyliin 0401234567@pp7.inet.fi)?

* * *
Vähän aihetta sivuten, Microsoftin Mobile Dayssä esiteltiin tänään uutta Outlook Mobilea Windows Mobilea 6.0:ssa, yhteistyössä Exchange 2007:n kanssa. Siellä tuli esille hienolta vaikuttavia juttuja, joita en ole vielä Symbian-ratkaisuissa nähnyt.

Uutta minulle olivat ainakin viestien "liputtaminen" (flag) palvelimelle (esimerkiksi "tärkeät"), Out of office -viestin asettaminen etänä, jaettujen kalenteiden kontaktien varaukset ("onko Kari vapaa huomenna klo 13:00-13:30?"), vanhojen viestien haku palvelimelta (esimerkiksi lähettäjän, vastaanottajan tai aiheen perusteella) ja tuhottujen viestien siivoaminen.

Tunnisteet: , , ,

Kommentit: 2

Anonymous Symbiatch kirjoitti:

Mutta entäs se tärkein, eli joko WMobile 6:n Outlook osaa tuhota IMAP-palvelimelta posteja? Vitosessa ei osannut vieläkään, vaikka aiemmasta jo ilmoiteltu bugina. Todella ärsyttävää. Ehkä tarkoitus on käyttää vain Ekskankeen kanssa :P

15 maaliskuu, 2007 15:12  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

n ovat keksineet tuon gmailin käytön, totesin itsekin sen olevan lähes ainoa järkevä keino kommun viestiasetuksiin lähettäväksi mailiksi.

15 maaliskuu, 2007 22:51  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle