[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, maaliskuu 04, 2007

Nokian kartat Windows Mobilessa

Monia on hämmentänyt se, että Nokia ilmoitti tarjoavansa maksuttomat kartat mobiililaitteille Symbian S60:n lisäksi heti myös Windows Mobilelle. Onko Nokia kännykkävalmistaja, ohjelmistovalmistaja vai palvelutalo? Sitä pohditaan kovasti.

Windows Mobile -aiheisissa julkaisuissa on muun muassa kirjoitettu, että "ei aivan Nokian Windows-kännykkä, mutta...". Myös msmobiles.com:ssa pääteltiin, että WM:n tukeminen on entistä järkevämpää.

Kartalla näkyvät katujen ja teiden nimien lisäksi kysytyimmät palvelut ja nähtävydet (PoI, Points of Interest).

Karttasoftan taustahan on se, että Nokia osti Gate5:n, joka on tarjonnut ohjelmistoaan ennestään useille alustoille.

Kokeilin siis smart2go-sovellusta HP iPAQ hw6915:ssa, jonka käyttöjärjestelmä on Windows Mobile 5.0 PocketPC. Halusin nähdä, onko WM5-versiota rampautettu S60-versioon nähden.

WM5-versiohan on näppärä! Käyttöönotto Bluetooth-GPS-sovittimen kanssa oli jopa helpompaa kuin S60-laitteella (Nokia E70). Bluetooth-GPS tosin oli jo valmiiksi luotettuna laitteena.

PocketPC toimii ihan näppärästi navigaattorisa. Kädessä pitäessä kahden käden otteella kynällä pystyy tarkasti liikuttamaan karttaa ja navigoimaan toiminnoissa.

Osoitehakuun ei tarvitse yleensä kirjoittaa koko osoitetta kohteen löytämiseksi.

Kun iPAQ on kiinni vaikka telineessä, pikatoiminnot, kuten lyhyimmän tai nopeimma reitin valinta onnistuvat nopeasti kosketusnäytön isojakuvakkeita sormella tökkäämällä.

Käyttölittymä ja kartoilla liikkuminen toimivat sulavammin iPAQ:ssa kuin Nokia E70:ssa. Nopeuseron voi tosin selittää se, että resoluution ero, E70:n 352 x 416 vs. iPAQ:n 240 x 320 (QVGA).

Käyttöliittymää ohjataan kynällä tai sormella tökkien. Oletusatuksilla ohjelma mm. näyttää kartan pimeän aikaan vastaväreissä (ks. seuraava kuva).

Kokeilin ohjelmalla simuloitua navigointia. Reittihaku opasteineen Nizzasta Monacoon kesti kaikkiaan 11 minuuttia, ja dataa siirtyi lähemmäs 5 Mt. Kartat saa onneksi ladattua PC:lle myös etukäteen. Pelkällä iPAQin (E)GPRS:llä karttojen lataaminen tuntui tosi hitaalta.

Navigaattoritilassa on 2D- ja 3D-kartat, puheopasteet, yöväritila ja muut tarpeelliset toiminnot maksutta. Varsinainen point-to-point-navigointi puheopasteineen maksaa.

Pientä säädettävää ohjelmassa alkuun oli. Vaihdon jaloista ja maileista metriyksiköihin, latasin verkosta suomenkieliset opasteet ja muuta pientä.

Näemmä myös Windowsm Mobilelle kartta- ja navigaattoriohjelmistoja tarjoavat yritykset joutuvat tosissaan panostamaan siihen, että ohjelmasta kannattaa maksaa toista sataa euroa, kun kartat, reittiopasteet ja paikalliset nähtävyydet.

Ja mikäli joku ei huomannut, kokeilin aiemmin jo ohjelman S60-versiota.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 2

Blogger -=[HiskiBoy]=- kirjoitti:

Latasin tuon sovelluksen nokian e61 ja sitten ja ja sitten qtek 9100(windows mobile 5) laitteille. tuossa nokia versiossa oli pieniä puutteita verrattuna Pda versioon. Niin no bookmarkkejen laittaminen (maamerkit/nokia) näytti fiksummalta, kun sai laittaa suoraan et onko se kirkko vai koti jne jne... Sitten 3D tilassa mielestäni Oli helpompi surffailla, kun sai surffailla kynällä karttaa ihan kuten 2D modessakin

08 maaliskuu, 2007 01:34  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itselläni kokemuksia molemmista alustoista. Yksi tärkeä lisäys artikkeliin; nopeusero. WindowsMobile alustalle rakkennetuista laitteista kun löytyy järjestään astetta kovempi rautapuoli kuin noksuista mikä näkyy nopeutena esim. näytönkäsittelyssä sekä reittilaskennassa. Kokeilinpa rakentaa tässä myös smartphonesta köyhänmiehen navigaattorin. Siihen valitsin erittäin slimmin arkipuhelimena olleen qtek 8500:n joka on läppäpuhelin sekä halvimman BT-mokkulan jonka löysin, Favicomin XT:n. Latasin Smart2phonen ja pienen virittelyn jälkeen kaikki alkoi sujua. Ominaisuuksiinsa nähden erittäin kompakti ja toimiva ratkaisu jolla painoa BT-mokkulan kanssa tosin 174g.

Täytyy todella nostaa hattua Nokian kaukonäköisyydelle ja Gate5:n suunnittelijoille; Nokialla on jälleen käsissään kultamunia muniva hanhi.

Erityisesti minua miellyttää smart2go:n hinnoittelupolitiikka. maksat vain käyttämiesi lisäpalvelujen käytöstä aikaperusteisesti. Esim. viikon ulkomaanreissua varten tuntuu naurettavalta ostaa 90€ karttasarja. Lisäksi Baltian maista ja entisen itäblokin maista on saatavilla kiitettävästi kartta-aineistoa.

täytyy tunnustaa ettei tämä ihan puolueeton arvionti ole :D minusta tuli tänään juuri Microsoftin sivuilla Windows Mobile Expert eikä tullut edes hiki ;) palkinnoksi postista putkahtaa hieno Pc-peli. Vinkkinä vain kaikille joilla on aikaa 20 minuuttia ja halu kohentaa windows mobile tietämystä: menkää osoitteeseen http://www.windowsmobiletraining.com/index.aspx?action=register_termsaccept

ja kirjautukaa sisään. tilatkaa sen jälkeen uutiskirje. Sieltä tulee lyhyt kysely jonka täyttämiseen menee 5 minuuttia ja saatte 500 pistettä. Senjälkeen suorittkaa windows mobile small business testit ja avot teillä on kasassa 1250 pistettä jolla saa esim. hienon gotham 3 racing pelin tai vastaavan hintaisia pc tai xbox-pelejä.

tulipa taas jaariteltua asian vierestäkin mutta toivottavasti tästä jollekulle jotain hyötyä on.

27 lokakuu, 2007 16:05  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle