[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, maaliskuu 10, 2007

Mobiilidata ei kiinnosta massoja

Viikon kiinnostavin mobiilimarkkinaan liittyvä uutinen (vaikka itse sanonkin) oli TKK:n COIN 2006--2007 -tutkimus, jonka tuloksia on julkisesti nähtävänä netissä. Katsokaa erityisesti PDF-kalvot Mobile Data Adoption in Finland 2005-2006 (Antero Kivi / TKK).

Niistä selviää, että viikoittain 3G-/GPRS-mobiilidataa käytti vasta 10,6 prosenttia kuluttaja- ja yritysliittymien käyttäjistä syyskuussa 2006. Ero vuoteen 2005 oli vain kolmisen prosenttiyksikköä. Toisaalta vuodessa tuli noin 100 000 edes satunnaista mobiilidatan käyttäjää lisää.

Mittauksen keskimääräiset tiedonsiirtomäärät viime vuonna näyttävät yllättävän alhaisilta, 0,29 Mt/viikko kuluttajaliittymillä ja 0,89 Mt yritysliittymillä, eli noin 1,16 ja 3,5 megatavua kuukaudessa. Tiedä sitten paljonko keskiarvo kertoo, jos osalla dataa ei liiku juuri yhtään ja vähemmistöllä vaikka kuinka paljon.

Toisaalta liikenteen kokonaismäärä lähes nelinkertaistui vuoden 2005 34 teratavusta, joten ne jotka mobiilidataa käyttävät, ovat lisänneet käyttöään tuntuvasti. Kenties tässä näkyvät kannettavat PC:t, joissa on integroitu tai PC-korttina asennettu 3G-yhteys?

Kytkykauppa siis uudisti laitekantaa, mutta jostain syystä suuri massa ei ole vielä innostunut dataominaisuuksista. Mahdollisuuksia ovat vaikka sähköpostit, pikaviestit, web-palvelut (kuten joukkoliikenteen aikataulut), mutta jokin taitaa vielä tökkiä. Datan hinta? Laitteiden käytettävyys? Palvelutarjonta?

TKK:n mittauksissa selvisi myös kiinnostavia seikkoja päälaitteista (otosmäärä: neljä miljoonaa mobiililiittymää). Päätelaitteiden ominaisuuksia syyskuussa 2006 / 2005:
  • Pakettidata (GPRS): 60% / 51%
  • EDGE: 25% / 11%
  • WCDMA (UMTS): 8% / 0,5%
  • HSDPA: 0,1% / 0%
  • WLAN: 2% / 0,7%
  • Java: 56% / 46%
  • Värinäyttö: ~58% / ~47%
  • Kamera: ~31% / ~19%

(Noin 10%:n osalta laitteista ominaisuuksia ei tunnistettu, joten virhemarginaali on leveä.)

Minulle pisti ensimmäiseksi silmään WLAN-päätelaitteiden vähäisyys siihen nähden, miten paljon niistä puhutaan. Java-tuen olisi voinut kuvitella olevan yleisimpikin. Mitä muuta kiinnostavaa voisi huomioida?

3G-päätelaitteiden lisääntyminen lienee suureksi osaksi kytkykaupan ansiosta, mutta kiinnostava kysymys on, milloin uudistunut laitekanta näkyy palveluiden käytössä?

Syksyllä kommentoin vuoden 2005 tuloksia TKK:n LEAD 2004--2005 -tutkimuksen pohjalta. Silloin Nokian markkinaosuudeksi Suomessa arvioitiin aktiivisista liittymistä 87 prosenttia. Myöhemmin sama arvio julkistetaan ymmärtääkseni viime syksyltä.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 11

Anonymous Symbiatch kirjoitti:

Datan hinta on varmasti yksi asia. Esimerkiksi Sloveniassa kuulemma väki käyttää innolla palveluja ja siellä ilman mitään paketteja data maksaa 43 senttiä megalta. Eli täällä siis 4-10x enemmän. Mobiilitekniikan kärkimaa?

Myöskin jos mietitään mitä hyötyä "tavikselle" on näistä "palveluista" joita on saatavilla. Sähköposti? Ei kiinnosta niin paljoa. IM-systeemit ovat kehittymättömät. Webbisivuja ei paljoa ole jotka toimisivat järkevästi mobiilina ja kiinnostaisivat massaa. Jne.

Eli pitää odotella enemmän hyötypalveluja ennen kuin massa kiinnostuu, sanon minä. Itsekään en oikeasti keksi yhtään sivustoa tai palvelua jota käyttäisin kännykällä jos S60-selain ei olisi kehittynyt sopivasti jotta normaalisivujakin kestää katsella. Puhumattakaan muista palveluista.

10 maaliskuu, 2007 20:27  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Nythän on näissä luurien käytön hinnoitteluissa liikaa "epätietoisuutta", että mistä minä ihan oikeasti maksan kun "näpelöin" luuriani.

Puheluni maksun periaatteet ymmärrän ja mummunikin ymmärtää laskutuksen perusteet.

Nyt kun esitin mummulleni (73-vuotias) Hesarn sivulta kytkyluurin mainoksen, ja esitin, että sanoppa mitä tuo lehden esittämä sopimus tulee sinulle maksamaan, niin mummupa totesi, ettei paljon mitään. 1 Euron hinnan mainoksesta koppasi huonoilla silmillään.

Että, jos operaattoreiden mainoksissaan esittämä luurin käyttöhinnasto ei ala selkiytymään entisestään, niin ei tästä 3g-hommabusineksestä tule mitään. Minä tunnen niin suurta inhoa näitä lehtimainoksissa esitettyjä luurinkäyttöhinnotteluita kohtaan, etten tule leikkiin mukaan, ennenkuin asiakas saa täysin varman tiedon, mitä luurin käyttö käytännössä tulee maksamaan.
Ei hinnoittelun "pimittämisellä" voiteta yhtään mitään.

10 maaliskuu, 2007 21:03  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itse koen olevani mobiilialan asiantuntija ja työni puolesta saan testailla lähes kaikkia uusia Symbian puhelimia. Olisin siis erittäin kiinnostunut datapalveluista. Olen kuitenkin joutunut huomaamaan, että niitä tulee testailun lisäksi käytettyä todella vähän. Olen tullut siihen tulokseen, että hinnat ovat vielä aivan liian korkealla palveluiden laatuun ja niistä saatavan hyödyn verrattuna. Saunalahden 2mb/kk n. 10€ alkaa olemaan hyvä esimerkki hintatasosta, jolla datapalvelut oikeasti alkavat kiinnostamaan. Mutta sittenkin pitäisi olla niitä palveluja..

11 maaliskuu, 2007 10:52  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itse en ainakaan juurikaan välittäisi mitä palvelut maksavat (järjen rajoissa) jos jotain käyttökelpoisia palveluita olisi tarjolla ja ennenkaikkea ne olisi helposti käytettävissä luurista.

Tämä on todennäköisesti myös syy siihen miksi maailmalla erilaiset operaattoreiden omat, luuriin valmiiksi laitetut palvelut ovat suositumpia kuin geneeriset palvelut.

11 maaliskuu, 2007 14:37  
Anonymous Tuija Aalto kirjoitti:

Mobiilipalvelujen käyttämättömyyden syitä listasi Ficoran loppuvuodesta teettämä tutkimus: sen mukaan 4% ilmoitti käyttämättömyyden syyksi ettei tiedä palvelujen olemassaolosta, 15% nimesi kalliit hinnat käytön esteeksi, 12% sanoi etteivät palvelut ole kiinnostavia, 21% ei osaa käyttää uusia mobiilipalveluita ja 76%:lla ei vain ole tarvetta uusille mobiilipalveluille. Referoin tutkimusta Tuija täällä hei - blogissa vuodenvaihteessa.

11 maaliskuu, 2007 15:19  
Anonymous Pasi Hakkarainen kirjoitti:

Itse eniten ihmettelen tuota pikaviestipalvelun vähää käyttöä. Itselläni pari mukulaa jotka suorastaan asuvat koneen ääressä mesettäen... mutta mobiilina ei...

Ehkä asiaan vaikuttaa isot tekstiviestipaketit jotka tekevät osaltaan tuon mobiilimesen "tarpeettomaksi". Ja ehkä sitä (mobiilimeseä) ei ole tehty tavalliselle tallaajalle mitenkään helpoksi... Olkoonkin että javapohjaisia mesejä on olemassa...

12 maaliskuu, 2007 10:16  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Mobiilimesen yleistyminen vaatisi kaiketi jonkun nuorisolle riittävän edullisen QWERTY-laitteen.

T-Mobile Sidekick on kuulemani mukaan tässä käytössä teinien suosikki USA:ssa.

12 maaliskuu, 2007 11:36  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Sidekick näyttää vieläkin vinhalta, eikös se kuitenkin ole jo jonkin aikaa ollut tarjonnassa. Jos nyt sivuilta oikein ymmärsin, niin 30 $ kuussa maksaa rajaton nettailu ja meseily Sidekickillä. Ei ihan älyttömän halpaa, muttei kallistakaan ja moisen näppiksen & näytön ansiosta on varmasti teinien keskuudessa ekstrahotti vimpain.

Suomessakin tuollainen varmasti purisi, mutta mobiilimesettäminen lienee operaattorien kirosana, eikä 5510:kään taida ihan taipua moiseen :-). Eiks' joku valmistaja voisi yrittää - operaattorien ärsyttämisestä huolimatta -kohtuuhintaisella qwerty:llä. Teineillä riittäisi intoa virittää mesesoftia.

Teinit vois sitten opettaa kalkkiksia mobiiliwebin saloihin.

Mobiilinetin ongelmat ovat olleet tiedossa jo iät ja ajat, eikä ole näköpiirissä, että jotain ihmeellistä tulisi tapahtumaan muutamaan vuoteen. Tässä esim. TK:n väitöskirja-uutinen: "Käyttäjät eivät suosittele kavereille -
Mobiili internet koetaan hankalaksi"
vuodelta 2003.

Ja Petteri Järvisen ennustuksien osuvuutta vuodelta 2000 ei voi kuin vain ihmetellä :-) & :-(.

Kuka nyt haluaisi esim. bussiaikataulut ja muut julkishallinnon sivut digi-teksti-tv:hen ja kännykkään samasta xml:stä? On tainnut tämäkin yksinkertainen idea unohtua kaikenmaailmaan ubiikkitohinan keskellä...

12 maaliskuu, 2007 19:44  
Blogger Symbiatch kirjoitti:

12% sanoi etteivät palvelut ole kiinnostavia, 76%:lla ei vain ole tarvetta uusille mobiilipalveluille.

Itseäni ihmetyttää tämä erittely. Jos käyttäjälle sanotaan, että "palveluja on X, Y ja Z", miten erotetaan oikeasti "ei kiinnosta" tai "ei ole tarvetta"? Eikö yleensä ihmisiä kiinnosta sellaiset asiat joille olisi tarvetta ja päinvastoin?

En lukenut tuota Ficoran juttua, Tuijan jutusta sai kuvan että kyseltiin juuri tiettyjä palveluja. Itse kun uskon, että kun saadaan oikeasti hyviä hyötypalveluja markkinoille, kiinnostavuus kasvaa. Ja tämän jälkeen ei 76 % enää sano "ei kiinnosta" ainakaan yleisesti, ehkä voipista, videopuheluista ja muusta hömpästä kylläkin.

(Nimim. kunpa olisi kolme minua ja pari muuta asiaa kohdallaan...)

12 maaliskuu, 2007 22:55  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Ylipäätään suhtautuisin skeptisesti tutkimuksiin, joissa kysytään "käyttäisitkö" tai vielä enemmän "olisitko valmis maksamaan?".

Ihmiset yrittävät vastata noihin rationaalisen pohdinnan kautta, mutta todellinen päätös sitten tehdään tunnepohjalta.

Mitä luulette, jos suomalaisilta olisi ennen tekstariaikaa kysytty, haluaisitko lähetellä 160 merkin lyhyitä viestejä kaverisi kännykkään markalla tai parilla, kuinka moni olisi ilmoittanut kiinnostuksestaan?

Kuitenkin Suomessa lähetetettiin viime vuonna muistaakseni noin 2,4 miljardia tekstiviestiä vuodessa eli noin 38 tekstiviestiä kansalaista kohti kuukaudessa.

TKK:n tutkimus on sikäli kiinnostava, että siinä ei kyselty aikeita tai rationaalisia arvioita, vaan mitattiin myös aidosti toteutuneen tietoliikenteen määrää.

12 maaliskuu, 2007 23:25  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itse olen käyttänyt Nokia 6230:aa ja Opera Miniä, ja pidän tätäkin yhdistelmää hyvin kätevänä verkkouutisten lukemiseen, Wikipedian katseluun ja ajoittaiseen webmailin lukuun. Olen lähes lopettanut uutisten luvun tietokoneelta, koska puhelimella sitä voi tehdä esim. bussissa.

23 maaliskuu, 2007 09:04  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle