[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, maaliskuu 29, 2007

HSDPA vs. WLAN

On nähtävissä, että kokonaan kiinteähintainen mobiilidata yleistyy, ja kuukausimaksu määräytyy enimmäisnopeuden mukaan; 128k, 384k, 512k, 1M, 2M jne.

Luulen, että kuluttajat ovat useammin valmiita maksamaan kohtuullisen kiinteän kuukausimaksun mieluummin kuin epävarman aika- tai dataperusteisen veloituksen. Hinnoittelumallihan on tuttu kiinteistä verkoista.

Kuluttajalle operaattorin HS(D)PA tai kodin ja työpaikan WLAN voivat siis jatkossa olla melko tasavertaisia valintoja. Kumman käyttäjä valitsee ja onko sillä väliä?

Yksi näkökulma asiaan on tiedonsiirron nopeus. Mitä nopeammin musiikkikappale, web-sivu tai videotiedosto avautuu, sen parempi. Tämän vuoksi teinkin pari yksinkertaista kokeilua. Kumpi itse asiassa on nopeampi yhteys kännykkään tai onko eroa lainkaan?

DNA / HSDPA


ADSL 4M/640k / WLAN

Vaikka kyseessä onkin vain yksi testiohjelma ja parina päivänä kerätyt tulokset, vaikutelmani käyttökokemusten pohjalta ovat samansuuntaiset. Kodin WLAN tuntuu pari pykälää nopeammalta kuin DNA:n tai Elisan 3G-verkko. Soneran verkossa sain prointernet-asetuksilla (ks. kommentit) vielä heikompia lukuja Espoossa ja Helsingissä, tiedä sitten pitäisikö Soneran HSDPA:n vielä edes toimia.

Operaattorin verkon käyttöä perustelee helppous. Asetuksia ei tarvitse säätää, sama yhteysosoite toimii aina ja kattavuus on parempi kuin etsiä WLAN-pisteitä.

Selkeästi N95:n nopea suoritin on hyödyksi, koska vanhoissa Symbian-laitteissa (erityisesti Nokia 9500:ssa) tuntui yhtä hitaalta käyttää WLAN:ia kuin (E)GPRS:ää.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 4

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Hankin käytetyn Globe Trotter -PCMCIA-kortin. Sen ja Saunalahden Megadataedun avulla (HSDPA) pääsen kotona Helsingissä n. 1,6 "megan nopeuteen". Järvenpäässä nopeus on hieman yli "mega". Hyviä nopeuksia siis sain. Wlan on myös kotona ja silläkin pääsee lujaa. Yhteytemme on vain yksi "mega".

29 maaliskuu, 2007 20:32  
Anonymous Seppo kirjoitti:

HSDPA:n siinä missä normi-3G:nkin nopeudet on täysin riippuvaisia verkon kuormasta. Hyvänä päivänä se 3,6mbit/s toteutuu, toisena jäädään perus 384kbit/s nopeudestakin. WLAN on siinä mielessä varmempi vaihtoehdo, joskaan ei ihan justiinsa niin mobiili. Lisäksi WLAN antennit on aika ala-arvoisia ainakin Nokian malleissa.

Mutta kun puhelimella tipahtaa alas ~300kB/s niin on se aika vakuuttavaa jokatapauksessa.

30 maaliskuu, 2007 15:16  
Blogger emeritus kirjoitti:

Mikä olisi vähimmäisnopeus jolla puheyhteys Skypen kautta toimii kohtuullisesti?
Symbianille ei taida vielä Skypeä ollakaan?

30 maaliskuu, 2007 17:25  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Vastaus emeritukselle:

Varsinaista Skype-clientia ei vielä Symbianille ole, mutta aiemmin blogissa käsittelemäni Fring tukee myös soittoja Skypeen ja Skypestä.

En osaa sanoa vähimmäisnopeutta, mutta Soneran UMTS ja kotini WLAN ainakin riittivät sille.

Epäilen, ettei ohjelma toimi kovin hyvin enää (E)GPRS-verkoissa korkeiden vasteaikojen takia.

01 huhtikuu, 2007 01:25  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle