[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, helmikuu 03, 2007

Onko digipokkarin aika ohi?

Nokiassa S60-käyttöliittymää luonut ja Yahoo!:ssa mobiilipalveluden johtajana työskennellyt Christian Lindholm on saanut käyttöönsä Nokia N95:n ja ilmeisestikin ihastunut siihen. Christian ennustaa ostavansa jatkossa enää vain digitaalisen järjestelmäkameran ja digipokkareiden loppua:

"The pictures are crisp and the macro is as great as it has been on N90 and N73. If I ever buy another digital camera it will be a SLR. I hence pronounce the pocket camera dead."


Toisaalta kritiikkiä Christian antaa kamerasovelluksen liian hitaasta käynnistymisestä ja toivoo siihen vielä parannusta. Nokian mukaan N95:n toimitukset alkavat lähiviikkoina ja kaupasta sitä pitäisi saada maaliskuussa, mutta blogimerkinnän mukaan kyseessä oli vielä prototyyppi. N95:lla otettuja kuvia löytyy netistä (ks. ainakin AAS-linkki).

N95:sta en ole vielä päässyt kokeilemaan, mutta en olisi vielä tähän asti kokeilemieni kamerakännyköiden pohjalta valmis luopumaan erillisestä digipokkarista. Nokia N73 ja N93 sekä SonyEricsson K800i onnistuvat kuvissa välillä hyvin, mutta heikossa valaistuksessa tai hämärässä ne tuppaavat häviämään liikaa esmes Canonin digipokkarilleni.

Tähän liittyy muutakin kuin kuvanlaatu. Jos otan paljon kuvia, en halua akun loppuvan puhelimesta. Kuvaamisen pitää olla nopeaa. Kännykän pitää olla riittävän kevyt ja pieni.

Tosin on sanottava sekin, etten haluaisi enää kännykkää ilman kameraa. Edes digipokkari ei kulje aina mukana, joskin ammatin takia arkisin melkein joka päivä(, koska aina voi tulla uutisaihe eteen).

Nykyisin Nokia E70:n heikon kameran kanssa kaipaan N73:n tai edes N70:n tasoista kameraa. Niillä tuli "kuvausvalon" ansiosta parempia kuvia sisätiloissa. Edelleen, monissa HTC:n, Motorolan ja Samsungin mallleissa on ollut niin surkeat kamerat, etten sellaisiin mielellään vaihtaisi.

Kommentit: 11

Anonymous Ilari kirjoitti:

En ole ko. puhelinta nähnyt, mutten silti menisi sanomaan että digipokkarien aika on ohi. Kutsukaa vanhanaikaiseksi, mutta mielummin pidän laitteet erillään toisistaan. Yhtenä osatekijänä on juuri tuo Teron sanoma, että jos akusta loppuu virta niin sitten ei puhelintakaan käytetä. Mitä tapahtuisikaan jos tuossa puhelimessa olisi vielä xenon-salama? Hämärässä kuvat onnistuisi varmasti paremmin, mutta akkukesto putoaisi ja pahasti.

Nyt jo Nokia E70:n saa ladata kerran vuorokaudessa, vaikkei puhelinta edes käyttäisi. Ensin ne akut, sitten vasta lisää krääsää valikoita täyttämään.

04 helmikuu, 2007 14:10  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Vanhanajan mobiilihörhöt jaksavat edelleen innostua asioista ;-)

Yksi syy miksi jotkut saattavat pitää kännykkäkameroita riittävinä on kuvien käyttötarkoitus eli kun puhutaan blog-kuvista tai kuvien katselusta kännykän ruudulla, ne yleensä riittävätkin. Hyvällä tuurilla parhaimmat riittävät jopa kymppikuviksi.

Toisaalta digipokkarit ovat menneet valtavasti eteenpäin nekin, zoomit ovat hiukan kasvaneet (tässä fysiikka asettaa rajoituksia), pikselimäärät ovat hyvät, kuvanvakaimet ovat tulleet mukaan, jnpp. Keskivertokuluttaja voi nykypäivänä ottaa pokkarilla järjestelmätason kameraan verrattavia kuvia.

Itse olen nyt kohta vuoden verran ollut ilman kännykkäkameraa ja pari kertaa sitä olisi kaivannut, useimmiten tilanne on kuitenkin se että olisi tarvinnut _kunnollista_ kameraa eli kännykkä ei olisi riittänyt, ei edes N95.

Melkeinpä ennemmin voisi ennustaa järjestelmäkameraboomin kuolemaa -- kamera kaikkine linsseineen ja muineen maksaa kuitenkin riittoisasti, niitä on työläs kantaa mukana ja markkinoilta löytyy hyviä liki pokkarikokoisia korvikkeita.

04 helmikuu, 2007 17:01  
Blogger Mike kirjoitti:

On vaikea kuvitella, että Nokian puhelimet millään muotoa korvaisivat digipokkareita, kun omalla E50:lläni ei meinaa edes nettiselainta pystyä käyttämään ilman, että muisti loppuu kesken ja puhelimen joutuu buuttaamaan.

04 helmikuu, 2007 19:10  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Yksi syy miksi jotkut saattavat
>pitää kännykkäkameroita riittävinä
>on kuvien käyttötarkoitus eli kun
>puhutaan blog-kuvista tai kuvien
>katselusta kännykän ruudulla,

"Tavikset" kuvaavat yleensä mutamasta syystä.

- Tilanne kuvaus
- Muistiinpano
- fiiliksen välittäminen.
- "Ristiäiset"

Noista kolme ensimmäistä tehtävää sopii puhelimelle erinomaisesti, silloin kun sen paukut ei riitä ei ole sitä pokkaria olisi siltikään mukana.

Perhejuhlien ym. taltioimiseen on hyvä olla parempaa kameraa, tosin silloinkin "parhaat" kuvat, tai siis katsoituimmat taitavat taltioitua kännykällä.

Blogien ja puhelimen lisäksi kännykkä kuvat sopivat sähköposti ym netti käyttöön.

>Melkeinpä ennemmin voisi ennustaa
>järjestelmäkameraboomin kuolemaa

"Hyvän" kännykkäkameran omistaja ei ehkä enään edes kuvittele kantavansa pokkaria aina mukana, joten sitä kokoa ei tarvitse erityisesti miettiä ja silloin voi panostaa siihen laatuun, ei se välttämättä tarkoita aitoa järjestelmäkameraa, mutta sinne päin, tai enemmän videopainotteiseen.

Tai pohtia onko ne muutama kuva, jota kukaan ei (halua) katso(a), sen laiteen arvoisia.

T:SS

04 helmikuu, 2007 19:20  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

(Edellisessä ja tässä kommentissa ohitan täysin kuvausta harrastat)

Kännykkäkameroista on tullut/tulossa erittäin tärkeä tavallisen elämän arkistointi muoto, kamera on siellä missä liikutaan ja tapahtuu ja sitä käytetään aidoissa tilanteissa.

Laitteisiin tallentuu kiinnostavia kuvia ja niitä päästään kotsomaan kun asia kiinnostaa, varsinkin jos käyttäjä ei poistele kuvia luuristaan.

Kuvat ovat usein varsin katseltavia TV ruudulla, mutta kiinnostavia PClläkin tai printattuna.

Ongelma on se kuinka nämät kuvat saadaan säilymään vuosikymmeniä, tosin säilymisestä voi tulla myös ongelma...
T:SS

P.S.

Ilman muuta parempaa laatua saa ja pitää toivoa, mutta ne harppaukset mitä vuosittain on tapahtunut ei ainakaan heikennä luurien asemaa kuvaamisessa.

04 helmikuu, 2007 19:42  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Oon pari vuotta etsinyt kännykameraa, jolla voisi otta a4-kokoisesta tekstisivusta kuvan s.e. tekstin pystyisi lukemaan. Aika heikosti onnistuu millään mallilla, tai vaatii ainkin hirveen asemoinnin ja vakaan käden. Digipokkarilla helppo homma.

04 helmikuu, 2007 19:44  
Anonymous Sami kirjoitti:

Olen useammaltakin taholta jäävi kommentoimaan alkuperäistä kysymystä, mutta jonkun anonyymin ennustukseen järjestelmäkameroiden kuolemasta pitää tarttua - siihen en yksinkertaisesti usko.

Hyvien järjestelmäkameroiden kuvanlaatu hyvällä optiikalla varustettuna nyt vain on niin omaa luokkaansa verrattuna mihin tahansa pokkariin että niitä ei voi vertailla. Käytettävyys, nopeus yms ovat myös omaa luokkaansa. Mm. näistä syistä ammattilaiset ja "vakavat" harrastajat eivät järkkäreistä luovu.

04 helmikuu, 2007 21:06  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Oon pari vuotta etsinyt
>kännykameraa, jolla voisi otta
>a4-kokoisesta tekstisivusta kuvan
>s.e. tekstin pystyisi lukemaan.

Yksi kaivattuja asioita luureissa, ei ehkä välttämättä a4n koossa, mutta edes pienemmän osan sivusta.

Nykyään tuo onnistuu aika kivutta muutamalla luurilla (valo vaikuttaa), esim SE:n k800 jne. Nokialla mm. N90, N73 ja tietenkin mainittu N95.

04 helmikuu, 2007 21:41  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tuo järkkäreiden kuolema taisi viitata siihen että nyt edullisia riisuttuja järkkäreitä on tullut kuluttajamarkkinoille. Kuvausharrastushan oli menossa alamäkeä ja nousi uudelleen suosituksi digikameroiden myötä, siinä ohessa moni "uusi kuvaaja" on ostanut järkkärin. Moni ostaa digijärkkärin innostuksesta.

Muutama vanhempi tuttu, jotka ovat nuorena filmikaudella kuvanneet paljonkin, kuvaavat nykyään näillä pro-"pokkareilla" (G7:t yms) koska eivät enää jaksa lähteä järkkärien linssiarvontaan.

Loppuen lopuksihan kuvaajan "silmä" ja hyvä kohde merkitsevät paljon enemmän kuin käytetty kamera.

05 helmikuu, 2007 15:51  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Henk.kohtaisesti digipokkarin aika on ainakin minulle ohi. Kunnon kännykameran yksi todella hyvä feature on videokuvaus. Palasin juuri lomareissulta ja mukana ollut N-sarjalainen osoittautui vallan mainioksi pokkarin korvaajaksi - eritoten videokuvausfeaturen takia.

640x480 tason videokuva alkaa olla jo niin hyvälaatuista että sillä sai melkoisen hyviä tunnelmapaloja otettujen kuvien sekaan.

Mukana oli myös DSLR laatukavailuun, mutta digipokkarille ei ollut tarvetta ja se jäi kotiin hyllyä pölyttämään.

06 helmikuu, 2007 00:27  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

kyllä mun k750i:llä saa ainakin hyvän kuvan A4:sta kun laittaa kuvausvalon päälle ja teksti on myös luettavaa.

n95:sta löytyy vain led salama valo joka ainakin youtuben videoiden perusteella on sellanen välähtävä tosi kirkas valo.

14 helmikuu, 2007 17:28  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle