[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, helmikuu 19, 2007

Kokeiltua: Nokia Maps ja Bluetooth GPS

Kirjoitin toisessa blogissa Nokian maksutta jakaman karttaohjelman julkistuksesta ja ennakoin vaikeuksia Navicorelle, Route 66:lle ja TomTomille. Softaa oli heti kokeiltava, mutten ole ehtinyt taas hetkeen kirjoitella tänne.

Nokian tarjoama smart2go perustuu siis syksyllä ostettuun Gate5:n ohjelmistoon. En tutustunut siihen aiemman omistajan aikana, joten en pysty vertaamaan onko jokin muuttunut.

Vasemmalla navigointitila (puheopasteineen). Oikealla karttahaku Barcelonasta 3GSM-messujen tuntumassa.

Softa tuli saataville viime viikonloppuna, joten olen päässyt jo vähän kokeilemaan sitä Barcelonassa ja kotimaisessamissa. Tämä on iso juttu. On yllättävää miten harva on asiaa tajunnut.

En nyt tiedä tappaako Nokia kokonaan kilpailevia softia, mutta tiukille ne joutuvat. Kun näin hyvän peruskartan reittihakuineen ja nähtävyyspisteineen (PoI, Points of Interest) saa ilmaiseksi, nousee minulla ainakin kynnys maksaa softasta.

Nokia Mapsissakin pisteestä pisteeseen -navigointi maksaa, mutta palvelun voi ostaa tarpeen mukaan vaikka viikoksi tai kuukaudeksi käyttöön. Esimerkiksi Pohjoismaiden navigointipalvelu maksaa noin 6€ / viikko, 8 € / kuukausi, 60€ / vuosi tai 70 € / vuosi.

Joustavuutta tuo sekin, että kartat voi ladata mobiililaitteella 3G-/WLAN-verkon yli, tai halutessaan PC-softalla muistikortille. Kilpailevissa softissa on tähän asti pitänyt valita joko-tai.

Windows-softa on tehty .NET 2:lla. Karttojen kopiointi oli USB-muistitilassa helppoa.

Kokeilin softaa E70:llä erillisen Bluetooth-GPS-palikan kanssa. Teknisesti tämä toimii hyvin, mutta erillinen GPS-palikka ei suosi spontaania käyttöä. Toivottavasti GPS:stä tulee vähitellen vakio-omiaisuus.

Monesti GPS:ää tarjotaan vain autonavigointiin, mutta minulle Nokia Maps oli ainakin tosi hyödyllinen viime viikolla Barcelonassa. Hain sillä eri tilaisuuksien osoitteet ja arvioin, kannattaako Firan ulkopuolella oleviin tilaisuuksiin ajankäytön kannalta mennä. Tietokannassa näytti olevan myös Barcelonan tärkeimmät nähtävyydet isot maamerkit.

2D-/3D-karttatilat, yövärit sekä kartan loitonnus ja lähennys ovat tuttuja ominaisuuksia. PoI-listalla on kymmeniä kohteita.

Käyttöliittymässä Nokia Maps (Gate5/smart2go) ei vielä pärjää esimerkiksi Navicorelle ja Route 66:lle, sillä näkymä on ajoittain epäselvä ja toimintoja joutuu hakemaan valikoiden takaa.

Välilllä softa ei tunnu pysyvän GPS-palikan mukana, mutta kyse voi tietysti olla yhteensopivuusongelmasta tietyn GPS-sovittimen kanssa tai E70:n hidastelusta.


* * *
En usko, että Nokia Maps tulee arkikäyttöön E70:n kanssa. GPS-palikka ei ole aina mukana. Softa pysyy asennettuna ja jatkossa otan varmasti reissuille GPS:n mukaan. Tulevaisuudessa toivottavasti kännykässäni on integroitu GPS.

Navicoren, Route 66:n, TomTomin ym. vastaavien hinnoittelu- ja toimitusmalli (muistikortilla) on minusta liian raskas, joten voin hyvin kuvitella tarvittaessa ostavani Nokia Mapsiin navigoinnin tai kaupunkioppaat vaikka matkan ajaksi.

Nokia 6110 Navigator

3GSM:ssä julkistettu Nokia 6110 Navigator (450 € ennen veroja) sisältää GPS-sovittimen. Nyt Nokialla on siis kolme tuoretta GPS-kännykkää. Kiinnostava kysymys on, tuleekohan GPS:stä jatkossa kameran kaltainen perustoiminto? Paljonko SiRF III -piirin laittaminen maksaa?

6110 Navigatorin mukana tulee muuten vielä Route 66:n softa. Sen kehittäminen aloitettiin ilmeisesti ennen Gate5-kauppaa.

Tunnisteet: , , ,

Kommentit: 9

Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Vanhana, mutta keskinkertaisena, suunnistajana ja mobiilinettivouhottajana olisi kiva taas laskea GPS:n varaan. Olisiko tämä vihdoin se juttu, josta olisi kaikille ihmisille päivittäistä etua (kuten matkapuheluista ja tekstareista on). Mobiilinetistähän ei juuri mitään älyttömän akuuttia tietoa näytä laajakaistamaassa tarvitsevan.

Edes läppäristä ei saa näin kätevää apua liikkuvaan paikannukseen, mutta mitkä olisi sellaisia sijaintiin liittyviä muuttujia, joiden muutostiedoista olisi päivittäistä apua?

Äkkiseltään tulee mieleen julkisen liikenteen kulkuvälineet (ja pääsy niiden pysäkeille), tieto polttoaineen hinnoista (tietokantoja on), reitti-, ruuhka- ja tiesäätieto (toimii). Kaveriseuranta (onko Hain ainoa sovellus?).

Toki kohtalaisen usein olisi apua kätevästä kartasta ja sijaintitiedosta, kun kotiseudulla etsii jotain outoa osoitetta, sillä "pelkän" mobiilinetin kautta saatavat kartat eivät ole kovin käteviä.

Voisko Nokia ympätä "ostamansa" kartat myös ei-GPS-luureihin ja hyödyntää solu-id-paikannusta. Taitaisi astua silloin jo liian monen varpaille :-).

Ravintoloiden yms. apteekkien haku vieraassa paikassa tuskin on niin tärkeä juttu, että pelkästään se saa ihmisiä hommmaamaan GPS-luureja.

Kiitos Tero nopeasta testiraportista, kyllähän tuollainen ilmainen softa pistää harkitsemaan, josko sitä päivittäisi luurinsa "nykyaikaan".

19 helmikuu, 2007 10:59  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kannattaa muistaa myös miten sovellus on nimetty, "Kartat", ei "Navigointi".

Perinteinen tapa käyttää karttoja on ollut katsoa esimerkiksi kadunkulmasta missä on ja sen jälkeen etsiä kartasta missä oikeastaan on. Tähän tuo Nokian sovellus, varsinkin ilmaisena, soveltuu hienosti ilman GPS:ää (erikseen tai puhelimeen ladattuna).

Itse suhtaudun hiukan epäilevästi autonavigointiin pienillä puhelimilla (pieni näyttö jnpp, vähän sama juttu kuin kuvitelmat katsoa videota niistä) mutta moni tavallinen kaupunkimatkailija saattaa ottaa uuden sovelluksen mielellään käyttöön -- ilman GPS:ää tai sen kera.

Itse smart2go ohjelmisto ei ole aivan viimeisen päälle mutta Navicoressa ja TomTomissakin on omat hyvät ja huonot puolensa.

19 helmikuu, 2007 12:40  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mikäli en väärin käsittänyt, Maps tulee jatkossa jokaiseen n-sarjalaiseen valmiiksi asennettuna - oli puhelimessa sisäänrakennettu GPS tai ei. Mapsista on hyötyä ja iloa ilman paikannustietoakin.

Ainakin N95:ssa voi valita positioning-asetuksista, käytetäänkö sisäistä vai ulkoista GPS:ää, vaiko cell based paikannustä.

19 helmikuu, 2007 15:23  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Minä en kaipaa autonavigaattoria, mutta smart2go tai Nokia Maps tuntuu silti kätevältä.

Toisaalta on hyvä, että mukana on myös mahdollisuus tähän pisteestä toiseen navigointiin.

Ilmaisen houkutus on kova, joten saa nähdä miten nuo maksulliset ohjelmistot kehittyvät tähän verrattuna.

Erityisesti minua hämää muissa ohjelmissa vaihtoehdottomuus. Kartat on joko ostettava etukäteen isoina tiedostoina muistikortilla tai ladattava verkon yli. Fiksua on yhdistää molemmat mahdollisuudet.

24 helmikuu, 2007 20:46  
Anonymous Symbiatch kirjoitti:

Itse kokeilin tuota N93:ssa viime viikolla ja pitää sanoa, että vaikka osittain kokemus oli positiivinen, silti ärsyttävyyksiä oli.

Asennus kesti vuoden. Ei ymmärrä miksi. Ja sen jälkeen käynnistys kesti toisen. Kartta oli melko hidas ja nykivä, 3D-moodissa kohdistus oli pielessä, POI-tiedot (päiväkahviseudulta katselin) olivat melko olemattomat ja huonot (minkä ketjun huoltoasema on "Kaivoksela/Vantaa"?) jne.

Mutta tuohan on, kunnon nykyaikatyyliin, betaa, joten eihän siitä mitään voi päätellä tietenkään...

Itse karttojen ulkoasu oli ok, värit melko rumat kuitenkin. 3D-näkymässä ärsytti kun ei voinut liikkua sivulle (ainakaan vakiona nuolilla), kääntely ja eteen-taakse ei ollut kiva.

Kyllä tuosta karttoja katselee, latailu tosiaan 3G:lläkin kesti aika kauan, ennakkoon ladatut auttanevat asiaa. Reitityksiä en edes kokeillut enkä GPS:ää kun GPS on kai taas rikki, jo toinen SiRFfi joka vaan päättää lopettaa satelliittien kuuntelun...

05 maaliskuu, 2007 07:46  
Blogger Toni Hintikka kirjoitti:

Asensin tuon Nokia Mapsin N91:een ja hyvin tuntuu toimivan. Virallisestihan Nokia Maps ei tue N91:stä. Latasin kiintolevylle myös koko Euroopan kartat ja Suomenkieliset ääniopasteet Maps Loaderin avulla. Ulkomailla kun tuo karttojen latailut tulee kalliiksi.

02 elokuu, 2007 11:16  
Blogger Toni Hintikka kirjoitti:

Tuohon autonavigointiin vielä sen verran, että ei ne reittiopasteet nyt niin paljon tilaa vie puhelimen näytölläkään. Tärkeitähän on, että opastus toimisi oikein. Toki on siistiä jos voi tehdä Navigoinnin suuremmalla näytöllä ja jouhevalla käyttöliittymällä. Satunnaiseen tarpeeseen nuo 300 euron hintaiset laitteet ovat melko kalliita.

02 elokuu, 2007 11:18  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Nokia Maps on ollut taskukarttana aika ylivertanen, siihen nähden, ettei siitä tarvi maksaa penniäkään.. Silti softasta löytyi heti ensimmäisten tuntien aikana, puutteita, jotka luulisi olleen softan kehittäjillekkin pistänyt silmään. Joku taisi mainita jo 3D tilan liikkumisen. On tosiaan erittäin ärsyttävää käännellä ensin suuntaa ja sitten liikkua joko eteen tai taakse. Reititys on myös jotenkin erittäin omalaatuista. Esim. halutessasi "nopeimman" reitin Mellunmäestä (Itä-Hki) Soukkaan (Läntisintä Espoota), softa ehdottaa kulkua suoraan keskustan läpi kehä I sijaan, joka saattaa ehkä joskus yöllä ollakin suht nopea reitti, päiväsaikaan taas erittäin huono idea.. Tähän mennessä en ole saanut softasta yhtäkään mielestäni nopeata reittiä ulos.. Softa myös olettaa 50km/t olevan aina keskinopeus ja ilmoittaa reitin ajalliseksi pituudeksi sen, kauan siinä kestäisi, jos ajaisi koko matkan viittäkymppiä (2-3 tunnin matka mökilleni veisi softan mukaan 5 tuntia). Onko niin vaikeaa laskea reitin ajallinen pituus tiekohtaisten nopeusrajoitusten mukaan? Näistä asioista Nokialle olisi moitteita, ja uskonkin että kunhan ne saavat seuraavat pari versiota kehiteltyä, nämä viat myös häviävät. Ohjelma on kumminkin ilmainen, enkä sen takia näe mitään syytä olla sitä hankkimatta. Harvoin saa näin isoa (koko maailman) kartastoa käyttöönsä veloituksetta. Onhan tässä jotain vallankumouksellista.. :)

03 syyskuu, 2007 13:07  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Voiko tällaista Nokia Mapsia käyttää vanhassa kommarissa, siis tällaisessa pikkukommarissa?

15 lokakuu, 2007 23:23  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle