[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, helmikuu 21, 2007

Benefonin lupaavat julkistukset

Benefonin TWIG Discovery oli minulle viime vuonna iso pettymys pitkän oodotuksen jälkeen, mutta tänään Benefon julkisti lupaavalta kuulostavia uusia tuotteita.

Yhteistä kolmessa uudessa älypuhelimessa ovat ainakin integroitu GPS-vastaanotin ja Windows Mobile 6.0 -käyttöjärjestelmä. Hirveästi muuta laitteista ei tiedote vielä kerro:

TWIG Monolith

 • Windows Mobile 6.0
 • SiRF Star III GPS-siru
 • "kompakti", "tyylikäs"
 • WiFi
 • numeronäppäimistö
 • kosketusnäyttö
 • Bluetooth 1.2
 • kahden megapikselin kamera

TWIG Talisman

 • Windows Mobile 6.0
 • SiRF Star III GPS-siru
 • GSM/GPRS/EDGE -verkot kolmella taajuudella
 • 2,6 tuuman kosketusnäyttö
 • MS Officen katseluohjelmat
 • kahden megapikselin kamera
 • Bluetooth 1.2

TWIG Totem

 • Windows Mobile 6.0
 • SiRF Star III GPS-siru
 • kosketusnäyttö
 • numeronäppäimistö
 • GSM/GPRS/EDGE/HSDPA
 • PDA-ominaisuudet (MS Office Mobile)
 • Bluetooth 2.0
 • kolmen megapikselin kamera

Tiedot ovat sähköpostitse tulleesta tiedotteesta. Benefonin web-sivujen tiedotteista en samaa vielä äsken löytänyt.

Ensimmäisen TWIG-älypuhelimen ilmoitetaan tulevan saataville kesäkuusta lähtien ja muiden myöhemmin vuoden 2007 toisen puoliskon aikana. Kuvia ei julkistettu eikä saanut viestintätoimistosta (vielä ainakaan), mikä synnyttää kysymyksiä. Ovatko speksit vasta haaveita paperilla?

Nyt pitää vain toivoa, että suunnitellut laitteet ovat jokseenkin kohtuullisen näköisiä ja etteivät hinnat nouse aivan kohtuuttomiksi. TWIG Discovery on ollut minusta 590 € suositushinnallaan ominaisuuksinsa nähden aivan liian kallis.

Sitäkään en saanut tänään selville, mikä alihankkija tai sopimusvalmistaja nämä uudet TWIGit valmistaa. Siitä voi joskus päätellä, minkä näköistä tavaraa on luvassa.

Minun mielenkiintoni siis heräsi, mutta vieläkö te muut uskotte Benefoniin?

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 11

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Sitäkään en saanut tänään selville,
>mikä alihankkija tai
>sopimusvalmistaja nämä uudet TWIGit
>valmistaa

Viime vuonna yhtiö tiedotti että seuraavat laitteet tulevat ASMobilen linjoilta, tiedä sitten onko nuo kaavailut enään voimissaan.

22 helmikuu, 2007 00:30  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Benefonilla ollaan tajuttu ottaa lusikka kauniiseen käteen. Pollex Linux on ajatuksena kaunis ja hieno, mutta Benefonin kaltaisella yhtiöllä ei ole mitenkään mahdollisia resursseja rakentaa joitain aitoja sovelluksia sen varaan.

Windows Mobile on kännykän peruskäyttöjärjestelmäksi erittäin järkevä valinta. Siinä on kaikki mitä custom-kännykkää valmistava taho tarvitsee. Sen päälle pystyy rakentamaan hyvin lisäarvotuotteita - sovelluksia ja vaikka minkälaisia käyttöliittymiä - .Net -ohjelmoimalla. Tämä on helvetin paljon helpompaa ja nopeampaa kuin C-ohjelmointi Linuxissa.

Lisäbonuksena puhelimiin saa hetimiten kaikki mahdolliset Windows Mobile -sovellukset. Ja niitä on tarjolla Runsaasti.

Sanokaa mun sanoneen... Symbian ampui itseään jalkaan itsekeksityllä C-murteella (merkkijonokäsittelyyn omat funkkarit - ou jees) ja rikkomalla alaspäinyhteensopivuuden 3rd Editionissa.

22 helmikuu, 2007 05:54  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Yhden edelliseen kommenttiin. Windows Mobile on hyvä valinta vaikka erottautuminen muista GPS tuetuista laitteista onkin hankalaa.

Benefonin kertomien aikataulujen pitäminen riippuu paljon kyseisten laitteiden valmistajasta. Tuntuu oudolta että laitteista ei ole vielä kuvia yms. tietoa tarjolla. Benefonin markkinointiviestintä on aiemmin ollut niin valheellista että voi olla että laitteet ovat "pilke silmäkulmassa" tasolla. Muut kokeneemmat pelurit lupailevat Windows Mobile 6.0 laitteita myyntiin aikaisintaan toisella vuosineljänneksellä. Benefonilla voi tulla ongelmia resurssien ja Windows Mobile kokemuksen puutteen osalta.

22 helmikuu, 2007 14:57  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Anonyymi kirjoitti:
"Viime vuonna yhtiö tiedotti että seuraavat laitteet tulevat ASMobilen linjoilta, tiedä sitten onko nuo kaavailut enään voimissaan."

Kyselin asiaa tiedotustilaisuudessa marraskuussa, ja silloinen Benefonin toimitusjohtaja Jonathan Bate muistaakseni vastasi, ettei TWIGien alihankkijaa paljasteta. Tästä siis jäi minulle asia auki.

22 helmikuu, 2007 16:30  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Onhan tämä aika huisi uutinen, jännä nähdä, onko firmalla rahaa tämän systeemin pyörittämiseen - kunnon markkinointiin asti.

Markkinoita luulisi olevan, joskin voisi ajatella, että tulevaisuudessa Windows-kännykkä paikannuksella kiinnostaa myös suuremman volyymin valmistajia, HP:ltä tullee moisia ainakin.

Ja oishan se hyvä saada suomeen lisää WM-osaajia. Luulisi, että tämä rikastuttaa osaamista, eikä tuskin ole mikään Symbianin uhka (paitsi jos porukkaa alkaa joskus liikkumaan enemmänkin ristiin Nokian ja Benefonin välillä :-).

Jotenkin vaan tuntuu, että tämä on liian ufoa ollakseen totta. Ei mikkisofta jotenkin ole takaajana tässä?

22 helmikuu, 2007 17:54  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mulla on käytössä Saunalahden HTC TYTN-puhelin ja siinä tulee mukana Bluetooth-GPS ja Route 66 -ohjelma.

Homma toimii hemmetin hyvin. GPS-paikannin toimii takin taskussa ja hirveästi lisäarvoa ei sen integroinnista kännykkään tulisi. No, ehkä Benefon keksii jotain uusia kännykkäsovelluksia.

Windows Mobile -puhelimissa on muuten likipitäen vakiona .Netillä tehty SMS-vastaaja. Jos kalenteriisi on merkitty meno ja saat puhelu jota et vastaa, lähettää softa soittajalle tekstiviestin, kertoo seuraavan vapaan ajan ja merkitsee vielä kalenteriin saapuneen soiton.

Tämä esimerkkiohjelma on .Net -harjoittustyö. .Net -ohjelmoijalla on käytännössä vapaa pääsy kännykän ominaisuuksiin. Voitteko kuvitella moista Symbian/Java Midlet -ohjelmille? Nouwei...

Itse ennustan Benefonin kehittävän tuota harjoitustyötä niin, että se osaa käyttää paikkatietoa hyväkseen. Esimerkiksi "Olen palaverissa Kalliossa". Tai "Olen myöhässä tapaamisestamme. Tällä hetkellä 1,2 kilometrin päässä ja viimeisen 10 minuutin keskimääräinen nopeuteni on ruuhkassa 30 km/h. Oletettu saapumisaika kello 09:07".

Suurin haaste Benefonilla on muotoilla tuo Windows Mobile -puhelimensa siististi. Käyttis kun ei vaadi vähimmäismäärää näppäimiä.

23 helmikuu, 2007 03:40  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Voitteko kuvitella moista Symbian/Java Midlet -ohjelmille? Nouwei..."

No tsiis, pientä rajaa WM hypetykseen. Kyseinen harjoitustyö on täysin mahdollinen esim. S60 plättärissä:

* Log Engine API - missattujen puhelujen seuranta
* Calendar API - kalenteri entryjen haku & teko
* RSendAs API - SMS:n lähettämiseen

Eivätkä muuten vaadi mitään erityistä signausta.

- NK

23 helmikuu, 2007 09:43  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kun viimeksi tutustuin S60-ohjelmointiin (Java-softilla), ongelmaksi muodostui se, että softa kyselee joka kerta lupia, kun sen pitäisi käyttää puhelimen ominaisuuksia (esimerkiksi avata GPRS-yhteys tai lähettää SMS). Myös osoitekirjan accessointi oli hankalaa.

Onko tästä rajoitteesta päästy eroon signeeraamattomissa S60_3rd edition -ohjelmissa?

23 helmikuu, 2007 12:43  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Onko tästä rajoitteesta päästy eroon signeeraamattomissa S60_3rd edition -ohjelmissa?"

Pienit tarkennus: 3rd editionissa kaikki ohjelmathan pitää "signeerata" - tosin voidaan kait ajatella että itseallekirjoitettu (ei siis millään Verisignillä todennettu) onkin "signeeramaton" -> "ei varmennettu".

Joka tapauksessa 3rd editionissa "itseallekirjoitettuja" softia asennettaessa kysytään että saako softa lähettää SMS:ä / lukea&kirjoittaa käyttäjätietoja / käyttää verkkoa. Kaikkeen ei oikkareita pysty antamaan, mutta yllä mainittu esimerkki menee kyllä noilla.

-NK

23 helmikuu, 2007 14:04  
Anonymous Symbiatch kirjoitti:

Joka tapauksessa 3rd editionissa "itseallekirjoitettuja" softia asennettaessa kysytään että saako softa lähettää SMS:ä / lukea&kirjoittaa käyttäjätietoja / käyttää verkkoa.

Niin siis asennuksessa kerrotaan että näitä käytetään, ei kysytä saako. Jostain syystä kaikkialla koko ajan selitetään miten "käyttäjä voi antaa luvan tehdä tuota ja tätä." Ei voi. Käyttäjä voi joko asentaa tai olla asentamatta. Ei voi mitenkään sanoa että "asennetaan, mutta ei annetakaan oikeutta yhteystietoihin, verkkoa kyllä saa käyttää." Näin homma toimisi jos asia olisi tehty oikein.

S60-kännyissä tietysti Java-puolella on tehty nuo kyselyt oikein rasittaviksi ettei kukaan viitsisi J2ME-softia niissä käyttää. Saadaan pakotettua tekemään S60-softia sitten. Ja kun mukaan laskee rikkinäiset BT-toiminnot ja muut kivat J2ME-ongelmat niin...

Eli olkaa kivoja ja käyttäkää muotoja "käyttäjä voi olla asentamatta softaa jos ei halua antaa lupaa tehdä asiaa X" eikä "käyttäjältä kysytään saako" tai "käyttäjä voi antaa oikeudet" kun ne ovat virheellisiä muotoja.


Ja vielä tuohon asiaan, näytäpä sitten joku joka tekee ohimennen harjoitustyönä tuollaisen softan. .NETillä se kun tosiaan menee helposti, S60-alustalla vaatii aika paljon vääntämistä. Viimeksi kun SMS-lähetystä tein, se ei ihan mennyt "hei lähetäpä teksti X numeroon Y", niin kuin olisi loogista.

Niin ja samallahan moisen softan sitten tekeekin ja laittaa levitykseen, varmasti väki tykkäisi saada ilmaiseksi käyttöön.

25 helmikuu, 2007 21:09  
Blogger Ossi kirjoitti:

Tässä on linkki tuohon Windows Mobilen SMS Notifier -sovellukseen. Lähdekoodit löytyvät tuosta blogist kanssa.

http://blogs.msdn.com/windowsmobile/archive/2006/10/23/the-mobile-secretary.aspx

26 helmikuu, 2007 14:18  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle