[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, joulukuu 17, 2006

Mesettääkö sinun kännykkäsi?

Viime viikolla Oulun yliopistossa oli kiinnostavan tutkimuksen väitöstilaisuus, joka jäi medioissa melko vähällem huomiolle. Siis minä ainakin missasin tiedotteen. Maikkari näemmä uutisoi asian.

En ehtinyt vielä syventyä tutkimukseen, mutta mietin silti pika- ja SMS-viestejä ja sähköpostia kännykässä. Tiedotteesta sain käsityksen, että sähköposti olisi tutkijan mukaan korvaamassa tekstiviestit, Japanin esimerkkiä seuraten.

Tästähän on ennenkin puhuttu. SMS-viestit ovat olleet operaattoreille hyvä tulonlähde, joten kuluttajien sähköpostia kännykässä ei ole suureen ääneen rummutettu. Oikeastihan operaattoreiden ei tarvitse välttämättä edes lanseerata uusia teknisesti palveluita, vaan monille kuluttajille riittäisi tieto, että nykyiset laajakaistaliittymien ohessa tulevat IMAP4- ja POP3-postilaatikot voisi viedä kännykkään sellaisenaan.

Vaan onko sähköposti kätevämpi kuin SMS, tai ainakaan korvaava? Jotenkin arvelen, että ne ovat viestimuotoja eri tarpeisiin. Sähköpostilla ei tavoita yhtä nopeasti kuin tekstiviestillä, eikä perillemenoon voi vielä samalla tapaa luottaa. Ei vaikka vastaanottaja olisi ammattikäyttäjä.

Arvelen, että nouseva viestimuoto ovat pikaviestit. Kännykkävalmistajat ja operaattorit eivät ole onnistuneet kehittämään tähän uskottavaa standardia, joten pikaviestien hevikäyttäjillä, nuorilla standardi on "Mese" eli Microsoftin Live Messenger (aiemmin MSN Messenger).

Joidenkin nuorisotutkimusten mukaan pikaviestit voivat olla nykyisille koululaisille ja opiskelijoille sähköpostiakin tärkeämpi viestintämuoto. Siihen viittasi ainakin Habbo-tutkimus taannoin.

Vasemmalla Live Messenger S60:ssa ja oikealla (eri aikaan tosin) Windows Mobilessa, molemmissa Microsoftin tarjoamana.

Kun pikaviestejä pääasiassa lähetellään Windowsissa, on luonnollista haluta samat kontaktit ja viestit mukaan kännykkään. Saako Microsoft tästä kilpailuetua Windows Mobilellle? Ehkä saa, kenties ei. Aiemminkin mainitsemani Windows Live Messengerin S60-versio toimii hyvin Nokian laitteissa ja vielä Microsoftin tarjoamana.

Sekä S60- että WM 5.0 -versiot toimivat jo melko kätevästi. Jos esimerkiksi lähetän viestin matkalla, suljen ohjelman kännykässä ja palaan "Meseen" Windowsissa, saan poissaollessani minulle tulleet viestit. Isoin ero softissa on se, että Microsoftin ohjelma tulee WM5:n mukana, S60-versio ei tule S60:n mukana.

Minua ihmetyttää, että kännykkävalmistajat ja operaattorit tyytyvät seuraamaan pikaviestejä sivusta. Uskovatko ne vielä OMA:n avoimeen standardiin? Ilmeisesti teleinsinöörit eivät ole huomanneet, että teinien standardi on jo "Mese". Viiden vuoden päästä se on useimpien työelämään tulevien nuorten aikuisten standardi.

Saunalahti tarjoaa pikaviestejä. mutta tietääkseni ne perustuvat OMA:n standardiin, jota kukaan muu ei Suomessa tue. Tunnustaako joku käyttävänsä palvelua?

Live Messenger ja muut internet-pohjaiset pikaviestimet tuovat sellaisenaan operaattoreille dataliikennettä, mutta ilmeisesti se ei riitä. Ne ovat tottuneet, että SMS:ssä joka viestistä tulee rahaa. Sellainen sopii aika huonosti internet-taustaisille pikaviestimille.

Voittaako siis nuorison suosion se, joka laittaa Microsoftin "Mesen" kännykkään? Kohta voi tulla kiire tarjota Mese-sukupolvelle sopiva kännykkä.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 17

Blogger rahina kirjoitti:

Suomessa MSN (käytän nyt vanhaa termiä koska se on nopeampaa kirjoittaa) lienee de facto-standardi kuten Windowskin, mutta comscoren huhtikuisen tutkimuksen mukaan se on euroopassa saavuttanut 70% markkinaosuuden, mutta Yhdysvalloissa MSN kamppailee tasoissa AIM:n ja Yahoo!:n kanssa (jokaisella n. kolmannes) eikä yksikään puhelinvalmistaja aio "unohtaa" Yhdysvaltain markkinoita (yksi suuri syy MSN:n suosioon on myös se että se käyttää porttia 80 ja täten se usein livahtaa palomuureista).
Puhelinvalmistajien tulisikin kehittää jokin tekstiviestin kaltainen standardi joka olisi käytännössä alusta- ja operaattoririippumaton (hyvänä esimerkkinä agile mobile imps jolla saa kaikki puhelimeensa) eikä lähteä sen satunnaisen protokollan kelkaan jolla tällä hetkellä sattuu olemaan suurin markkinaosuus.

18 joulukuu, 2006 01:53  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Puhelinvalmistajien tulisikin kehittää jokin tekstiviestin kaltainen standardi joka olisi käytännössä alusta- ja operaattoririippumaton

IMPS on juuri tällainen mutta jostain syystä sitä ei tosiaan kauheasti tueta. (WB)XML on hieman bloattia kyllä, plussana tietysti laajennettavuus. Siitä vain tekemään asiakasohjelmia kaikkialle.

Nokia tuota tukee aika hyvin mutta luonnollisesti N93:sta moinen tuki tiputettiin pois ja E-sarjassa taas on estetty WLAN-yhteyksien käyttö tuon kanssa jne. Yritetään ehkä naittaa IMPSin käyttö operaattoreihin, saavat edes datasiirtomaksuja jos ei muuta?

Itsekin IMPS-serverin rakentaneena voin sanoa ettei protokolla ole kovin monimutkainen, mutta kun kyseessä on OMAn standardi, speksi on todella sekava. Pitää lukea useita versioita, uusissa ei välttämättä kerrota kaikkea. Ja vanhoissakaan ei ole aina selkeää tietoa mitä oikeasti tarkoitetaan. Puhumattakaan siitä että yhteysohjelmat olisivat toteutettu järkevästi. Esimerkiksi Saunalahden tarjoama Windows-ohjelma olettaa törkeästi vastapään olevan saman valmistajan serveri eikä välitä pätkääkään vaikka serveri sanoo ettei ymmärrä lähetettyjä viestejä. Ja Nokian ohjelmat taas olettavat toisia asioita.

Yhteensopivuus on nättiä.

- Symbiatch

18 joulukuu, 2006 08:37  
Anonymous sami kirjoitti:

Sekalaisia kommentteja:

* Onhan noita MSN Messenger yms clientteja jo käytännöllisesti katsoen kaikille puhelimille saatavilla. Käytettävyys vain on melko onnetonta puhelimissa jotka eivät osaa moniajoa - eikä se S60-terminaaleissakaan aina mitään juhlaa ole.

* OMA IMPS olisi ihan hyvä juttu jos käytettäisiin standardin tarjoamaa mahdollisuutta toimia yhdessä muiden IM-systeemien kanssa. Sen sijaan operaattorin "omat" suljetut IM-järjestelmät ovat auttamatta tuhoon tuomittuja.

* Live Messenger on kyllä omien kokemusteni mukaan Suomessa standardin asemassa jo 30-vuotiaidenkin kastissa, ei pelkästään teinien.

* Japani on kiva ja erilainen tukimuksen kohdemaa, mutta liian usein unohdetaan että ei sieltä voi juuri mitään soveltaa suoraan muiden maiden ympäristöihin. Koitapa korvata IM/SMS sähköpostilla täällä niin keskivertokäyttäjällä menee hermot hyvin nopeasti.

* Lisäksi etenkin uutisessa oleva kommentti (tiedotteessa hieman eri sanoin sanottu) että Japanissa "kaikki" palvelut hinnoitellaan kuukausipohjaisesti ei nyt vaan yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

18 joulukuu, 2006 09:08  
Anonymous Jouni Juntunen kirjoitti:

Olen samoilla linjoilla Teron kanssa, että ei sähköposti ole korvaamassa SMSää. Instant messaging on - ei ihan huomenna mutta murros on alkamassa. IM ratkaisuissa Wireless Village pohjainen ratkaisu on lähinnä vitsi ja huono sellainen.

Email toki on tärkeä sovellus erityisesti yrityskäyttäjille, mutta massamarkkinan SMS korvaajaksi siitä ei ole.

Väitöksessä todetaan että kuukausipohjainen laskutus johtaa suurempaa palvelujen käyttöön kuin tapauskohtainen laskutus. Uskon tähän. Japanin imode menestys on kyllä ihan muusta kiinni kuin email/SMS-tekijästä. imode tuottojen jakomalli on ollut 15% operaattorille ja 85% palveluntuottajalle. Euroopassa jakosuhde on ollut päivastainen. Ei ihme että palveluita ei ole kiinnostanut tuottaa operaattorin walled garden portfolioon.

imode lähti liikkeelle myös jollakin tapaa kypsemmästä lähtökohdasta. Nyt on kova homma muuttaa käsitys mobiilista internetistä kun se tuhottu monta kertaa ciscuit switched datalla, mustavalkonäytöillä, hitaalla datayhteydellä, kestämättömillä, käsittämättömillä laskutusmalleilla ja käyttökelvottomilla selaimilla.

Jos tänä päivänä kuitenkin otat käyttöön uuden S60 luurin kiinteähintaisella kuukausidatamaksulla, voi yllättyä oikeinkin positiivisesti.

18 joulukuu, 2006 10:40  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

IM ratkaisuissa Wireless Village pohjainen ratkaisu on lähinnä vitsi ja huono sellainen.

Miksi näin mielestäsi? Tiedän kyllä ettei se paras mahdollinen järjestelmä ole, mutta kyllähän tuollakin toimivaa saisi ja kun klienttejä on sentään puhelimissa jonkin verran jo vakiona.

imode tuottojen jakomalli on ollut 15% operaattorille ja 85% palveluntuottajalle. Euroopassa jakosuhde on ollut päivastainen. Ei ihme että palveluita ei ole kiinnostanut tuottaa operaattorin walled garden portfolioon.

Näin juuri. Raha-asiat ovat täällä erittäin huonosti ja palveluntarjoajat joutuvat tuskailemaan kun ei ole mitään järkevää mikromaksujärjestelmää. wap/sms-maksuissa operaattori repii suurimman osan itselleen ja sen lisäksi vielä mahdollisesti datasiirrostakin. Pankkimaksuissa tulee jokaisesta siirrosta maksu ja epäilen että 99% käyttäjistä ei kanna mukanaan pankkimaksutietoja jotta mobiilimaksaminen siellä onnistuisi.

Nyt näkee muuten miten käy kun operaattorit lähtevät esimerkiksi musiikkibisnekseen. He saavat paljon isomman rahan itselleen kuin kukaan ei-operaattori koska ei tarvitse maksaa operaattorikuluja. Tämä vääristää kilpailua erittäin paljon ja minusta tähän pitäisi puuttua. Mutta tuskinpa tuohon puututaan, ainakaan kovin äkkiä.

Toisaalta musiikkimyynnissä tekijänoikeusjärjestöt repivät suurimmat rahat, jostain syystä mobiilimyynnissä hinta on vielä korkeampi kuin PC-myynnissä. Järjetöntä.

- Symbiatch

18 joulukuu, 2006 13:35  
Anonymous Jouni juntunen kirjoitti:

Lähdetään ensin periaatteista. Telecom standardit sopivat ilmarajapintaan. Mihinkään muuhun telecom-työtapaa ei pitäisi sekoitaa. Se on kuolettava suudelma, jossa kaikki kärsii. Valmistaja joutuu koodaamaan tavaraa laitteisiin, jota kukaan ei käytä, siellä täällä joku operaattori ottaa standardin käyttöön mutta yleensä ylihinnoiteltuna ja kuluttajalle jää luu käteen. Palvelu ei toimi sulavasti mobiilimaailan ja PC maailman välillä, ei operaattoreiden välillä, eikä varsinkaan eri maissa sijaitsevien operaattoreiden välillä. Testattu on ja 13 vuoden telecom kokemuksella voin sanoa että erittäin huonosti toimii ja en aio elämääni sen enempää hukata ko. asian edistämiseen.

Sitten itse Wireless Villageen. WV applikaatio löytyy suuresta määrästä puhelimia maailmalla. Väittäsin että suurin osa myydyistä laitteista on asetuksien osalta appoisen auki. Tavallisella kuluttajalla ei ole mitään mahdollisuutta ottaa helposti palvelua käyttöön. Onhan teoreettinen mahdollisuus tilata OTAna asetuksia, mutta kovin hankalaksi menee. WV sovelluksen käytettävyys ei myöskään ole kovin kummoinen. Itsellä on lähinnä kokemusta S60n osalta ja paremminkin IM olisi voitu suunnitella (ja tämä ei ole millään tavalla itse alustan mollaamista joka on kirkkaasti paras smartphone alusta:-). Palvelun markkinointi ei ole helppoa. On paljon vetävämpää sanoa että laitteesta löytyy MSN messanger tai Yahoo sellainen, kuin Operator X IM.

Kun tuodaan PC puolelta IM ratkaisu mobiiliin saadaan miljoonat olemassaolevat käyttäjät yhdistettyä ja todellista hyötyä ja iloa käyttäjille kohtuulliseen hintaan.

18 joulukuu, 2006 15:27  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Eli pointti ei ollut se, että IMPS olisi huono vaan se, että asiakasohjelmistot ovat surkeita ja muilta kuin Saunalahdelta ei saa vakiona asetuksia? Nuo kun eivät ole IMPSin vikoja. Ja Slahdelta se asetusten tilaaminen on parin napin painamista, ei vaikeaa.

Luonnollisesti itsekin näkisin mieluummin kännymaailman sellaisena että valmistaja (varsinkin Nokia) oikeasti päivittäisi vanhoja malleja tai edes laittaisi ne lisäsoftat erikseen päivitettäviksi. Miksi tunkea rommiin kaikkea softaa joka käyttää vakiorajapintoja jotta ei käyttäjä voi päivittää? Tai jos ei tarvitse, miksi turhaan pitää sitä siellä?

Ja samalla tehtäisi avoimet rajapinnat jotta voi vaihtaa vaikka mailiohjelman haluamakseen eikä se vakiona mukana tuleva ole se Ainoa Oikea. Samoin kalenterit ja muut.

Esimerkiksi PoC-tuki on ainakin jo 6260:ssa. Silti Nokia mainostaa 3rd ed FP1:ssä tukevansa sitä täysin. Eli aiemmat mallit tukivat jotain välispeksiä ja ne unohdetaan saman tien, niin mainospuheissa kuin softanteossakin.

Ja kun väki maksaa uudesta puhelimesta saadakseen uuden softaversion niin... (kuka kuvittelee voivansa päivittää esimerkiksi tämän "ouppensorsaselaimen" siihen vuoden vanhaan kännykäänsä mitenkään vaikka se kehittyisi miten paljon eteenpäin ja olisi kuinka ouppensorsaa?)

- Symbiatch

(Menipä hieman OT:ksi tältä osin mutta....)

18 joulukuu, 2006 15:37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Asia on lopulta hyvin yksinkertainen.

Pikaviestimet, solupaikannus, preesens (olotila) ja monet muut palvelut ovat:

- teknisesti täysin mahdollisia (olleet jo vuosia)
- eivät vaadi operaattorilta lisäpalveluita
- ovat olleet useissa kyselyissä haluttujen ominaisuuksien listalla

Mutta lähes yksikään puhelinvalmistaja ei näitä tarjoa vakiona puhelimessa.

Miksi?

Koska suurimmassa osassa maita jakeluketju (ja pääasiakkaat) ovat juuri operaattori.

Kun operaattori sanoo tai antaa ymmärtää, että ominaisuutta X on sitten turha laittaa puhelimeen, koska se on pois meidän pääbisneksestä (SMS, paikannus tai preesens-palvelujen laskuttamisesta), niin puhelinvalmistaja kuuntelee.

Ja ominaisuutta ei siihen puhelimeen ilmesty vakiona, vaikka kuinka kinuttaisiin.

Eli valmistaja yrittää palvella kahta herraa: peruskuluttajaa (joka haluaa kyseisen palvelun vakiona) ja operaattoria (joka tekee kaiken estääkseen sen).

Toistaiseksi operaattoriherra on voittanut.

Tyhjiöä ovat jo vuosia täyttäneet harrastajien tekemät IM, preesens ja muut ohjelmistot.

Näitä saa päääosin Symbian/S60 tai J2ME sovelluksina ja toimivuus on (etenkin yhteensopivuus) on vielä ollut vähän epävarmaa.

Mutta hiljaa ne sieltä tulevat.

Ja siinä vaiheessa kun 50% kuluttajista käyttää tätä palvelua joka tapauksessa (itse ohjelmat hankkien), niin maito on jo kaatunut ja valmistajat voivat integroida moiset palvelut puhelimiinsa.

Tätä kehitystä täytyy kuitenkin odottaa, sillä kunnes käyttö muuttuu ruohonjuuritasolta, ei operaattori anna valmistajalle mahdollisuutta tukea tätä muutosta.

Kaikki matkapuhelinvalmistajilla töissä olevat ihmiset ymmärtävät (ja ovat jo vuosia ymmärtäneet) tämän perustavanlaatuisen ristiriidan.

19 joulukuu, 2006 11:56  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Tero: "Jos esimerkiksi lähetän viestin matkalla, suljen ohjelman kännykässä ja palaan "Meseen" Windowsissa, saan poissaollessani minulle tulleet viestit"

Meikä alkaa jo 31-vuotiaana olemaan aika kalkkis, joten joudun kysymään, toimiiko suurin osa meseistä jo sähköpostin/ilmoitustaulun veroisesti, eli että viestit jäävät talteen myöhempää lukua varten?

Miksi sinne meseen ei voi "lähettää" myös meilejä ja IP-puheluita. Eikö kukaan ole vielä kehittänyt avointa mokkulaa, joka näyttäisi spostin ja off-line-IM-viestit samassa näkymässä. Ehkä perinteisten softatalojen kannattaa myydä mahd. pitkään eri mokkuloita eri tarkoituksiin.

Nyt kun Nokiakin vannoo kehitysmaiden Internetin nimeen, niin eikö olisi aika yhdistää sposti, IM ja ip-puhe (luku- ja kirjoitustaidottomia varten) sellaiseen serverimokkulaan, joka olisi operaattoririippumaton. Ja tekstarit tuonne vaikka maksusta.

Jos tällaista Tzandardia ei ole jo, niin ketä kiinnostaisi alkaa kehittämään moista? :-)

En usko että ihmisiä kiinnostaa käyttää viittä eri softaa & järjestelmää, jos perimmäinen tarve on vain tiedon vaihto & jakelu ihmisten kesken. IM:t on ainakin toistaiseksi olleet liian kömpelöitä epäjatkuvan tiedon välityksessä (kaiken epästandardisuuden ohella).

Ainakaan mua EVVK mesen käyttö, vaikka aika nörtti olenkin. Jos se ois känsässä ja webbimeilin/PC:n meilisoftassa kiinteänä, niin sitten ehkä.

Enpä juuri enää ehdi kommentoimaan "19 joulukuu, 2006 11:56" kirjoitettua kommenttia, josta olen paljon samaa mieltä. En tosin sanoisi, että IM:t olisi olleet vielä tarpeeksi kehittyneitä (ja avoimia), jotta siitä olisi voinut tulla ilmiötä. Voishan se mese toimia avoimena jo webissä (selaimessa), joka ei ole kenenkään talutusnuorassa.

Puhe, SMS ja sposti ovat ehkä ennemminkin länsimaissa olleet tarpeeksi halpoja & niin helposti käytettävissä, että tarpeeksi moni olisi jaksanut nousta sohvalta kehittyneemmän IM:n suhteen.

19 joulukuu, 2006 12:17  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kun operaattori sanoo tai antaa ymmärtää, että ominaisuutta X on sitten turha laittaa puhelimeen, koska se on pois meidän pääbisneksestä (SMS, paikannus tai preesens-palvelujen laskuttamisesta), niin puhelinvalmistaja kuuntelee.

Toisaalta ymmärrän sen että jollekin kytkykauppamarkkinalle ei kannata tunkea tavaraa jonka operaattori hylkää, ehkä Suomi on sitten niin poikkeava maa että täällä on perinteisesti ostettu itse puhelin. Tällöin on ihan sama mitä operaattori sanoo, ei se sitä kuluttajan ostopäätöstä muuta (ellei kuluttaja ostele operaattorin kaupoista järkkyhintaan tavaraa). Ja valmistajahan ei silti ala Suomeen (ja muihin vastaaviin markkinoihin) puhelimia joissa olisikin paremmat ominaisuudet, tietenkään.

Operaattorit (ainakin Suomessa) ovat tosiaan tyhmiä, heillä olisi ollut jo kauan mahdollisuus rahastaa pikaviestinnällä ja muulla mutta keskittyvät vain ominaisuuksien pitämiseen poissa markkinoilta ja dataliikenteen hinnoittelulla estävät tavisten sovelluskäytön. Ei voi ymmärtää mikä on idea. Kai sitä halutaan pitää vanhat lypsylehmät tosiaan niin kauan käytössä kunnes on pakko muuttua. Ja sitten ovatkin pississä kun eivät osaa.

On se maailma rikki.

- Symbiatch

19 joulukuu, 2006 12:37  
Anonymous jouni juntunen kirjoitti:

Niin on maailma rikki, myönnetään. Itse asiassa olen pääsemässä tässä kaupallisten tahojen syyttelyssä uudelle tasolle. Regulaattorin syyttelyyn. Kyllä regulaattorin pitäisi toimia niin että kilpailua löytyy. Kun kilpailu toimii, syntyy myös innovaatioita ja humppaa ja hömpää ihmisille.

Taajuudet on jaettu harvoille ja valituille ja MVNO ei näytä toimivan missään.

Lisensoimattomat taajuudet voisivat olla ratkaisu. Onko lisensoitu taajuus historian jäänne? Lisensoimaton vapaa taajuus (kuten 2.4GHz WLAN ja Ultra wide band 3.1-10GHz) taas synkassa uuden vapaamman maailman jossa open source jyrää ja perinteiset tomintamallit vain kituuttavat eteenpäin ja tuottavat jatkuvia pettymyksiä kuluttajille ja omistajille.

19 joulukuu, 2006 13:35  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Suomessa MSN (käytän nyt vanhaa termiä koska se on nopeampaa kirjoittaa) lienee de facto-standardi kuten Windowskin, mutta comscoren huhtikuisen tutkimuksen mukaan se on euroopassa saavuttanut 70% markkinaosuuden, mutta Yhdysvalloissa MSN kamppailee tasoissa AIM:n ja Yahoo!:n kanssa

"Mesen" uusin versio on yhteensopiva(ainakin pc-versio) Yahoo:n IM:n kanssa, joten yhteysmahdollisuudet jenkkimarkkinoillakin on melko suuret.

19 joulukuu, 2006 14:03  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

"Kun kilpailu toimii, syntyy myös innovaatioita ja humppaa ja hömpää ihmisille."

Toisaalta, jos puhelut on halpoja regulaattorin/kilpailun toimesta, niin miksi kannattaisi tökkiä IM:ään T9:llä jäätynein sormin, kun saman homman voi hoitaa soittamalla.

Kyllä se taitaa olla nälkä, mikä ajaa porsaan uuniin. Jossain Intiassa on pakko kehittää tehokkaampia webin & kännykän "konvergoituneita" viestinvaihtosovelluksia.

Korkean elintason maissa ihmiset ovat liian mukavuudenhaluisia. No, joissakin maissa on niin lainkuuliaisia ihmisiä, että piraattiversion sijaan koodaavat itse käyttiksen, koska ne ovat kaupassa niin kalliita :-).

19 joulukuu, 2006 14:44  
Anonymous jouni juntunen kirjoitti:

Kyllä IM ja puhelu on kuitenkin ihan eri asia. Molempia tarvitaan ja soveltuvat eri tilanteisiin.

Yritysmaailmassa ihmiset tuntuvat asuvan nykyään puhelinpalavereissa, joten soittamalla ei läpi pääse ja emaileihin tulee vastaukset pitkällä viipeellä. IM:llä pääsee "häiriköimään" melkein tilanteessa kuin tilanteessa ja saa vastaukset heti.

19 joulukuu, 2006 15:01  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Anonymous kirjoitti:
"Kaikki matkapuhelinvalmistajilla töissä olevat ihmiset ymmärtävät (ja ovat jo vuosia ymmärtäneet) tämän perustavanlaatuisen ristiriidan."

Totta kai minäkin sen ymmärrän, ja aiheesta on usein puhuttu vaikkapa nyt Nokian mediainfoissa.

Ei tuonkaan tiedostaminen anna aihetta muuttaa sitä, että juuri laitevalmistajia "mätkitään", kun ne palvelevat esimerkiksi sovellusten valinnoillaan kuluttajan sijasta operaattoria.

Tiedotusväline nimittäin palvelee omaa herraansa (ja kilpailee tämän suosiosta), joka on yleensä tavallinen kuluttaja, useimmiten peräti kännykkälaskunsa itse maksava asiakas.

Täällä blogissakin näkökulma on ollut aika kuluttajalähtöinen, vaikka operaattoreiden näkökulmaakin voisi yrittää ymmärtää.

20 joulukuu, 2006 16:14  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Lisäys ylläolevaan:

Ja tokihan tässäkin asiassa näpäytetään myös operaattoreita. Jos kuluttajat siirtyvät suurissa määrin pikaviestimiin kännyköissä, eivätkä operaattorit tarjoa tällaisia sovelluksia houkuttelevaan hintaan, kuluttajat voivat sitten suosia operaattoreita ja laitteita, jotka tarjoavat halutut viestintämuodot.

Voisin kuvitella pikaviestintään nuorena tottuneet osaavat kaivata sitä vanhempana kännykässäkin.

En sitten tiedä kuinka monet nuoret ovat näitä IM-softia asennelleet, mutta jos laitekanta on kovin vanha ja vaatimaton, se tietty rajaa mahdollisuuksia pois.

20 joulukuu, 2006 16:24  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Erkin nyyssikirjeessä oli linkki BT:n futurologistin haastatteluun.

Glimpse the future of telecoms

Ian Pearson is employed as a futurologist for British operator BT, and he says 85 percent of his predictions are proved right.


"Value-added" on kyllä hauska termi, kun oikein ajattelee...

22 joulukuu, 2006 10:16  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle