[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, joulukuu 02, 2006

Kokeiltua: HS.fi:n uusi WAP-palvelu

WAP ei ole kuollut, vaikka niin moni on luullut. Ja vakavammin ottaen, sille on edelleen perusteltua käyttöä yksinkertaisten kännyköiden ja maksullisten palveluiden kanssa.

HS.fi:n kehityspäällikkö kaipasi palautetta kehitysvaiheessa olevasta uudesta WAP-palvelusta (testwap.hs.fi), joka on visuaalisesti näyttävämpi kuin vanha. Logot ja kuvat antavat kivan vaikutelman, vaikka kuvilla ei olekaan journalistista informaatioarvoa näin pienessä koossa. Tiedonvälitys ei kuitenkaan ole vain tietoa, ja tämä ilme tuntuu kivemmalta.

Uusi visuaalinen ilme muistuttaa HS.fi:n pääsivustoa.

Vaan onhan tämä outo palvelu. Riippuen mistä kohtaa klikkaa, sama uutisjuttu voi olla ilmainen tai maksullinen. Maksullinen juttu saattaa olla lyhyempi tai pidempi kuin ilmainen, riippuen siitä, mitä painettuun lehteen on mahtunut tai otettu.

HS.fi:n ilmaisen ja maksullisen osion ero on varmaan selkeä Sanomien bisneslogiikan kannalta, mutta lukijan kannalta jaottelu tuntuu keinotekoiselta. Miksi painetun sanomalehden osiojako vaikuttaa mobiilipalvelun hintaan?

Bisneslogiikassa perustelu on se, että painetun päivän lehden juttuja ei saa ilmaiseksi. Tämä pätee HS.fi:n pääsivustoon, tekstiversioon ja WAP-palveluun. WAP-palvelu on ainoa, jossa voi ostaa "irtojuttuja". Ne maksavat 25 senttiä kappaleelta. Lukeminen onnistuu vain, jos on huomannut käyttää operaattorin WAP-asetuksia. Jos taas käyttää operaattorin internet-asetuksia, maksullisten juttujen lukeminen ei onnistu (teknisesti siksi, että laskutus toimii vain WAP-yhdyskäytävän kautta).

Osioiden nimissä lienee vielä hiottavaa. "Oikeassa" webissä maksullisen osion nimi on Verkko-Hesari, mutta WAP-palvelussa maksullisen osion nimi on Digilehti. Webissä Digilehdet taas tarkoittavat Flashillä tehtyjä näköislehtiä. Varmaankin tämä monikanavainen nimisekoilu korjataan lopulliseen versioon.

Lukijan kannalta jaottelu on kuitenkin hankala ymmärtää, koska tuoreimmat uutiset, jotka lienevät mobiilipalvelussa tärkeintä sisältöä, ovat maksuttomia, jos ne vain löytää. Palvelun paras osio onkin "Uutiset aikajärjestyksessä". Saman näkymän saa sekä ilmaisten että 25 sentin uutisten kanssa, joten kannattaa navigoida tarkkaan!

Ilmaiseksi vai 25 sentillä? HS.fi:n WAP-palvelussa saa valita, jos on tarkkana.

Sisääntulosivulle on laitettu mainospaikka vähän Kanavat-selaimen tapaan, eli ohituslinkkiä on klikattava. En huomannut vielä mainoksia muualla, eli jos kirjanmerkin tallentaa vaikka uutislistaan, mainos ei kiusaa.

Mainoksen voi ohittaa klikkaamalla linkkiä alapuolelta. Testiversiossa mainospaikka on vain sisääntulosivulla.

Tekniseeen toimivuuteen eri päätelaitteilla (josta palautetta olisi varmaan eniten kaivattu) en jaksanut syventyä, koska pitäisi sitten kokeilla kaikilla kännyköillä, joita on työpöydällä tusinan verran, ja se menisi jo työn puolelle (*. Sen verran huomasin, että S60:n WAP-selaimella kaikki tuntuu toimivan, kun taas Samsung SGH-X820:llä valikko ei toiminut ja kuvat näkyivät huonosti.

Yleensä ottaen selaaminen on sekä Nokian että Samsungin WAP-selaimilla hidasta. Selkeästi olen jo tottunut S60-selaimen nopeaan navigointiin, eikä vanhanaikaista hidasta alas- ja ylöspäin rullaamista enää jaksa.

Testivaiheen bugeja näytti vielä olevan, sillä esimerkiksi Viivi & Wagner -osio ei toiminut edes Sonera WAP -asetuksilla.

* * *

Summa summarum. Eipä tarvitse kadehtia, että Hesari olisi keksinyt jotain uutta sisällön myymisessä kännykkään. Uutisjuttujen tarjoaminen x sentillä per juttu on vanha ja toimimattomaksi todettu bisnes, kun uutiset saa ilmaiseksikin.

Mainoksissa lienee potentiaalia, mutta testiversiosta ei voi vielä sanoa, onko jotain uutta keksitty. Sisääntulosivun staattinen kuvamainos tuntuu lähinnä hidasteelta, ja se ohitetaan tallentamalla kirjanmerkki uutislistaan.

Käyttäjän kannalta WAP-versio tuntuu hitaalta ja vanhanaikaiselta, jos käytettävissä on uusi päätelaite.

(* Tässäpä kännykkätoimittajalle sivubisnesidea, testauspalveluiden myyminen yrityksille kevyellä tuntilaskutuksella. ;)

Tunnisteet:

Kommentit: 8

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Wap ei todellakaan ole kuollut, sen sanominen on yleensä tarkoittanut enemmänkin "wml on kuollut" koska se oli aiemmin wapin ainoa ilmentymä. Wapin päällähän pyörii koko ajan hyvin paljon kaikenlaista, varsinkin musiikkikauppoja ja muita, koska se on ainoa järkevä tapa hoitaa laskutusta. Tietysti palveluntarjoaja voi olla eri mieltä siitä miten ison osan rahasta saa itselleen, mutta eipä parempia tapoja oikein ole löytynyt ellei myynti keskity kanta-asiakkaisiin jotka maksavat etukäteen tai laskutuksella.

- Symbiatch

02 joulukuu, 2006 16:37  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Tässä yhteydessä viittasin WAP:iin lähinnä ajatus- ja "maksa klikkauksesta" -bisnesmallina; 25 senttiä per uutinen, 25 senttiä per logokuva tai vastaavaa.

En oikein jaksa uskoa siihen, että samoja juttuja voisi myydä kännykkään, jotka saa ilmaiseksi webistä.

02 joulukuu, 2006 16:49  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

En oikein jaksa uskoa siihen, että samoja juttuja voisi myydä kännykkään, jotka saa ilmaiseksi webistä.

En minäkään, mutta toisaalta en myöskään ymmärrä miksi maksaa isosta roskakasasta (siis HS paperiversio) jossa on hyvin vähän mitään uutta (ison osan uutisista on saanut lukea viimeistään jo edellisenä iltana netistä, yleensä lähempää lähteitä ja tarkempina), silti iso kasa ihmisiä maksaa. En ymmärrä miksi maksaa yhden valmistajan tuotteisiin sidotuista musiikkikappaleista, silti sitäkin tehdään.

Ihmiset tekevät omituisia asioita, varsinkin "tavikset." Sitä kun osaisi hyväksikäyttää itsekin...

- Symbiatch

04 joulukuu, 2006 08:59  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

"wml on kuollut"

Ei nyt ihan, vaan ehkä Luca Passanin sanoin:
"WML is dead. Long live WML."

Motivation behind "Global Authoring Practices for Mobile Web" document

(Global Authoring and WML 1.1 -kappaleessa)

"I would have a hard time entioning a device that does not support WML, but I could mention hundreds that do not support XHTML-MP, and some that support XHTML-MP so poorly that they should not even be considered legitimate XHTML-MP clients. I might argue that WML is the past and XHTML is the future."

Lucan tulevaisuus saattaa kyllä olla aika kaukana :-(...

04 joulukuu, 2006 12:42  
Anonymous Pekka Pekkala kirjoitti:

"Käyttäjän kannalta WAP-versio tuntuu hitaalta ja vanhanaikaiselta, jos käytettävissä on uusi päätelaite."

Öh? Voisinko saada esimerkin palvelusta, joka on sitten huomattavasti nopeampi ja uudenaikaisempi tapa lukea uutisia kuin tuo wap? Omasta mielestäni vain S60-sarjalaisen RSS-reader on nopeampi, mutta ehdottomasti kömpelömpi.

Palautteesi maksullisen ja maksuttoman sisällön erottamisesta on hyvä ja laitetaan eteenpäin. Tuohan on testiversio, joten tuotepaketointi on asia erikseen.

Me suunnittelemme näitä tuotteita erilaisia käyttötilanteita varten, ei suinkaan korvaamaan paperiversiota tai nettiversiota. Jokaiselle kanavalle tuntuu löytyvän lukijoita, myös maksavia sellaisia. Kunhan palvelu on vain hyvä ja palvelee käyttötarkoitustaan.

04 joulukuu, 2006 13:27  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Pekka Pekkala kirjoitti:
"Öh? Voisinko saada esimerkin palvelusta, joka on sitten huomattavasti nopeampi ja uudenaikaisempi tapa lukea uutisia kuin tuo wap?"

Minusta nopein tapa lukea HS.fi:n uutisia on www.hs.fi/teksti . Se toimii sekä känny- että PDA-selaimilla, lukuun ottamatta aivan yksinkertaisimpia kännyköitä, joille WML-selain onkin edelleen paras (kuten kirjoitinkin).

Kuvia ei tekstiversiossa ole, mutta ei niistä minusta ole journalistista hyötyäkään pikkulaitteilla. Joskin pikkukuvien kanssa juttujen visuaalinen vaikutelma on parempi, ja tästähän minä WAP-palveluanne kehuinkin.

Tuon WAP-/WML-sivustonne ongelma ainakin minulle on se, että uutiset ovat melko pitkiä, mutta selaaminen alas- ja ylöspäin on hidasta. Nokian S60-selaimella on tottunut käyttämään webiä siten, etten jatkuvasti selaa alas- ja ylöspäin, vaan navigoin oikeaan kohtaan.

Mitä tulee mainitsemaani "nimisekoiluun", HS.fi:ssä näyttää olleen menossa juuri uudistus, ja nyt nimitystä HS Digilehti käytetään tuolla emosivustollakin. Sitä en tietenkään viikonloppuna voinut tietää, jokainen juttu kirjoitetaan sen ajan tiedoilla.

05 joulukuu, 2006 08:05  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Lisäyksenä edelliseen:

WAP-/WML-selaimella on erityisen hidasta selata uutislistauksia, kun haluaa vaikkapa talousuutisten kohdalle, mutta on ensin klikkailtava monen muun linkin ja valinnan kautta.

05 joulukuu, 2006 08:11  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

WML:ää... Ei näin. Nokiahan on pheissaamassa koko WML:n pois selaimistaan näillä hetkillä.

25 joulukuu, 2006 02:13  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle