[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, marraskuu 23, 2006

Verkkopankkini mobiiliksi

Sain uudet tunnukset Nordean verkkopankkiin pienellä lompakkoon mahtuvalla kortilla. Tähän asti vaihtuvan 80 tunnuksen lista on tullut B5-lomakkeella, jota on ollut hankala kuljettaa mukana.

Nordean verkkopankin tunnuslista

Parasta osaamista vuonna 2006? Pankkitunnukset paperiarkilla lompakkoon.

Ei tämä vielä kehittynyttä tekniikkaa ole, mutta nyt pankissa asiointi kannettavalla tai kännykällä sijainnista riippumatta onnistuu helpommin. Keväällä vuonna 2001 Nordean silloinen verkkopankkijohtaja Bo Harald sanoi jo edesmenneessä Duuni.net:ssä , että systeemi uudistuu "aivan pian". En olisi silloin uskonut, että joudun odottamaan yli viisi vuotta.

Miten hyvin Nordean mobiilipankki sitten toimii? Käytän kännykkä- ja PDA-selaimille suunnattua sivustoa https://mobile.nordea.fi . Se toimii ainakin Operalla ja S60-selaimella ongelmitta. (Kokeilu onnistuu asiakasnumerolla 123456 ja tunnuksella 1111.)

Olen joskus jutellut Nordean IT-puolen teknisten ihmisten kanssa ja saanut vaikutelman, että heillä on melko laaja mobiiliselainten ja selaintekniikoiden testausprosessi Suomessa. Mobiilipankkia on testattu toimivaksi muillakin kuin Nokian päätelaitteilla kattavasti. Näin oli pari vuotta sitten, toivottavasti eivät ole karsineet.

On Nordeallakin ollut ajoittain hakemista. Yhdessä vaiheessa WAP-pankin käytöstä piti maksaa erillinen kuukausimaksu, mutta samaan kännykkäselaimet kehittyivät, ja (X)HTML-selaimella pääsi asioimaan ilmaiseksi. (Eräs sanomalehtikustantaja muuten elää edelleen tuossa ajassa, siihen voisi palata myöhemmin.)

Sisäänkirjautuminen (asiakasnumerolla ja vaihtuvalla) tunnuksella on hieman hankalaa, jos ei huomaa vaihtaa tekstikentässä syöttötilaksi vain numerot.

Vasemmalla: sisäänkirjautuminen.
Oikealla: maksunsaajat joutuu kirjoittamaan käsin.

Vaan olisi verkkopankissa parannettavaakin. Minulle tärkein toiminto olisi maksaa laskuja (Uusi maksu -toiminto), mutta sen kohdalle joutuu selaamaan. Lisäksi mobiilipankissa ei ole aidon verkkopankin maksuluetteloa, eli tilinumerot ja maksunsaajat joutuu kirjoittamaan käsin. Puute on ärsyttävä, koska kännykällä numeroiden ja tekstin syöttäminen on aina hidasta ja virhealtista.

* * *

Mobiilipankki maailmassa ei ole tapahtunut aikoihin uutta. Eivätkä asiakkaatkaan halua, että pankkiasiointi muuttuu kovin nopeasti. Silti, suomalainen Meridea yrittää mobiilipankkisoftallaan.

Näin heidän Java-sovelluksestaan demon kännykässä joskus viime vuonna. Joitain asiakkaita on tullut, muttei toistaiseksi ilmeisesti Pohjoismaisia pankkeja.

Minusta sovelluksen ongelma oli se, että se vaikutti tekevän pankkiasioinnista asiakkaalle hankalampaa ja tuovan useampia vaiheita tunnistautumiseen. Juuri tuota pankkiasiakas vähiten toivoo. En innostu hankalammasta asioinnista siksi, että muutama hyväuskoinen ja kielitaidoton höpsö on langennut kalasteluhujjauksiin.

Meridean toimitusjohtaja Jukka Riivari työskenteli aiemmin Nokian Mobile Software -yksikössä S60:n markkinointitehtävissä, joten hänen luulisi ainakin osaavan opastaa firmaa panostamaan helppokäyttöisyyteen.

En nimittäin usko, että lompakossa kuljetettava pienikään paperiarkki on viimeinen innovaatio kännykkäasionnissa.

Kommentit: 25

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itse olen käytellyt 9300lla SOLOn tekstiversiota ja se tuntuu toimivan kohtalaisen hyvin tällä hetkellä.

Tuo ärsyttävä paperilappusen sijalle voisi todellakin saada fiksumman systeemin. Ei luulisi nykytekniikalla olevan kovinkaan monimutkaista.

23 marraskuu, 2006 10:26  
Anonymous Kim Nyberg kirjoitti:

Itsekin suosittelen Nordean tekstiversiota jos on joku älypuhelin käytössä (wink wink Tero :), siinä on maksuluettelo ja kaikki muutkin palvelut. Itseasiassa käytän tekstiversiota myös desktopilla, koska se on nopeampi ja huomattavasti parempi kuin uudistettu Solo.

Kim

23 marraskuu, 2006 10:37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mobiilipankki painii paperilappusten osalta samoissa ongelmissa kuin normaali PC:llä asioitava web-pankki. Tunnusten osalta lienemme vielä pitkään paperilappusten varassa.

Tero on kuitenkin oikeassa muiden pointtiensa suhteen. Turhaan valikoiden täyttämistä tulisi voida välttää. Ainakin kännyllä..

Henrikki

23 marraskuu, 2006 10:42  
Anonymous erkka kirjoitti:

Osuuspankissa paperilappuset ovat jo historiaa...

...avainluvut kun saa luottokortinkaltaiselle muovinpalalle painettuna :D

Ei nyt ehkä mikään suurin innovaatio, mutta paransi huomattavasti listan käytettävyyttä. Lompakosta löytyy standardi kolo, ei repeä, eikä ihmiset pysty aivan hetken mielijohteesta kirjoittamaan kirjautumistunnuksiaan samaan lappuun...

23 marraskuu, 2006 11:16  
Anonymous Sami kirjoitti:

Sammolla luottokorttikokoiset muovitunnuslukulaput ovat olleet jo vuosikausia, ihme että muilla kestää niin pitkään tulla mukaan.

Itse en oikeastaan enää kaipaa mitään mobiilispesifejä virittelyjä verkkopankkiin; normaali verkkopankkisivustot toimivat ihan nätisti S60:n uudella selaimella. Toisaalta itselläni nyt ei ole juurikaan tarvetta pankkipalveluille kännykässä, harvoin niillä niin kiire on.

23 marraskuu, 2006 11:51  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Itsekin suosittelen Nordean tekstiversiota jos on joku älypuhelin käytössä (wink wink Tero :)"

Toimiihan tuo tekstiversio S60-selaimellakin. Ajattelin vain, että tämä mobile.nordea.fi olisi kännykkäselaimille optimoidumpi.

Mitä tulee päätelaitteen valintaan, omaa rahaa en aio käyttää kännykkään kovin paljon, ja firma tukee vain Nokiaa.

Kännykkä- ja PDA-vehkeet ovat ihan kivoja leluja, kunhan leikit maksaa Nokia, työnantaja tai joku muu.

23 marraskuu, 2006 12:45  
Anonymous Olli Orkoneva kirjoitti:

Sammon muoviläpyskä on ihan kätevä - kun sen skannaa ja siirtää kuvan puhelimeen. Käytän harvakseltaan pankkia puhelimesta, koska se on jäykkää ja epähavainnollista, mutta kortin varmuuskopio on hyvä olla olemassa. Sammon palvelun puhelinversio on kohtuullisen kätevä.

Hollantilaisilla tutuilla oli muuten jo toissa kesänä mukanaan näiden tunnuslukujen seuraava versio: pieni taskulaskimen kokoinen vehje, joka antaa tunnuslukuja niin paljon kuin niitä tarvitaan.

23 marraskuu, 2006 14:52  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Olin typottanut Nordean demoasiakasnumeron, oikea on siis tietysti 123456. Korjasin sen blogimerkintäänkin.

23 marraskuu, 2006 17:56  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Jaa, milloinkahan BlueToothilla voi siirtää rahaa toiseen luuriin ?

23 marraskuu, 2006 19:45  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Osuuspankin avainlukulistaa olen käyttänyt vuosikausia niin, että olen tallentanut 10-20 seuraavaa avainlukua kännykän (tällä hetkellä Series 40) lompakkotoimintoon tunnusluvun taakse. Äskettäin Osuuspankki muutti politiikkaa niin, että avainluvuista 1..100 voidaan kysyä mitä vain.

Nyt siis sitä luottokortin kokoista läpyskää (taas yksi kortti lisää!) täytyy kuljettaa aina mukana.

23 marraskuu, 2006 19:47  
Anonymous T kirjoitti:

S60-tapaisille laitteille ja pda-laitteille suositellaan mobiiliverkkopankkia ja kommunikaattoreille taas tekstiversiota. Näin sanotaan sisäänkirjautumissivulla. Itse ainakin käytän E70:llä mobiiliverkkopankkia. Molempiin pääsee osoitteesta https://mobile.nordea.fi.

Itse käytän paljon Maksut-luetteloa joka löytyy jokaisen sivun alalaidassa. Maksut-luetteloon saa tallennettua maksuja kunhan valitsee uutta maksua tehdessä ruksin kohtaan "Tallenna maksuluetteloon". Tämä maksuluettelo näkyy myös tavallisessa verkkopankissa kohdassa Muut maksuasiat - Maksupohjat.

Tuo numeromoodiin vaihtaminen on yksi puute, mutta tietääkseni se johtuu puhelinvalmistajasta. Jotkin puhelimet tukee mahdollisuutta vaihtaa numeromoodi automaattisesti syöttökentässä. Mobiiliverkkopankissa näyttäisi olevan asiakasnumero ja tunnus -kentissä määritys style="-wap-input-format: '*N';", mutta E70:n Web-selain ei näytä tätä tukevan. Toivottavasti seuraava versio selaimesta tukee. Wapissa tätä on jo käytetty iät ja ajat.

On mielenkiintoista nähdä koska tulee uusia tunnistuskeinoja mm. mobiilipankkiin. Eräs syy tähän puutteeseen on varmasti se että nykyistä tunnuslukulistaa voi olla vaikea korvata. Loppujen lopuksi tunnuslukulista on ihan kätevä ja turvallinen.

23 marraskuu, 2006 20:58  
Anonymous Mikko kirjoitti:

Turhaa rutinaa toi numeromoodista rutiseminen: Kun näppäintä pitää pohjaan painettuna vähän pidempään, saa näytölle numeroita. Vaikka kuinka olisi tekstimoodi päällä...
Kokeilaa jos ettette usko.

23 marraskuu, 2006 22:06  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Sammolla luottokorttikokoiset muovitunnuslukulaput ovat olleet jo vuosikausia, ihme että muilla kestää niin pitkään tulla mukaan.

No ei nyt vuosikausia, vielä pari vuotta sitten kun sieltä tuli ihan paperilappunen, kylläkin luottokorttikokoon taittuva kaksi- tai kolmiosainen. Tai ehkä yritysasiakkaita kohdeltiin eri tavalla?

- Symbiatch

24 marraskuu, 2006 08:50  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Hollantilaisilla tutuilla oli muuten
>jo toissa kesänä mukanaan näiden
>tunnuslukujen seuraava versio: pieni
>taskulaskimen kokoinen vehje, joka
>antaa tunnuslukuja niin paljon kuin
>niitä tarvitaan.

Vaikuttaa vähän tärkeämmissä jutuissa käytettävältä...

Ymmärtääkseni Elisa ja Sonera tarjoaa SIMiin varmennus palveluita, mobiilivarmenteita tjs. noillahan se tunnistaminen kannattaisi tehdä.

24 marraskuu, 2006 11:06  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Se on nyt ihan sama onko kyseessä luottokortti tai paperilappu.

Samaa tekniikkaa kai kyseessä on..:)

Mulla on nämä kyllä aivan eri paikassa kuin lompsassa. Missäs se käyttäjätunnus teillä on? Lompassako sekin..:)

Henrikki

24 marraskuu, 2006 12:05  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Sopivasti aiheeseen liittyen, Tietoviikko uutisoi tänään:

Meridea saattohoidossa

24 marraskuu, 2006 13:02  
Blogger JJ kirjoitti:

Ja kuinka helppoa ja turvallista olisikaan pankkitunnistus Mobiilikansalaisvarmenteella http://www.vrk.fi/vrk/home.nsf/suomi/sahkoinenhenkilollisyys

24 marraskuu, 2006 19:39  
Anonymous PetskuH kirjoitti:

Olisi kiinnostavaa tietää, mihin ihmiset mobiilipankkia käyttävät tai haluaisivat käyttää. Omalla kohdallani tilisiirtoja tarvitsen laskujen maksamiseen. Ja laskut tulevat vielä perinteisesti postiluukusta, jolloin ne on helpompi maksaa tietokoneella kuin kännykällä.

Saldon ja tilitapahtumien (esim. korttimaksujen) tarkastaminen on itselleni mobiilipankin tärkeimmät ominaisuudet. Sammolla nämä saisi halutessaan nähdä jopa ilman vaihtuvan tunnusluvun syöttämistä.

25 marraskuu, 2006 19:07  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Olisi kiinnostavaa tietää, mihin
>ihmiset mobiilipankkia käyttävät tai
>haluaisivat käyttää.

Laskujen maksuun, tilisiirtoihin, saldo / tilitieto tarkistuksiin.

Ihmisillä on elämäntilanteet ja rytmit erinlaisia. Luurilla hoitelee kotonakin pankkiasiat nopeammin kuin alkaa käynnisteleen firman läppäriä.

Luurilla homma hoituu näppärästi, ei tarvitse mennä maksuautomaatille tai johonkin yleiselle PClle, kaikilla ei ole töissä ja/tai kotona PCtä.

OK/kesämökki jne. Rakentajille, pien yrittäjille jne. nopet maksut ovat maksunsaajan kannalta kivoja asioita.

Verkko-ostamisessa tarpeen joskus.

26 marraskuu, 2006 14:07  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Luurilla hoitelee kotonakin pankkiasiat nopeammin kuin alkaa käynnisteleen firman läppäriä."

Ihanko totta -- oletko laskenut? Jos on maksettavana vaikkapa 5-10 laskua, minä ainakin näpyttelen tiedot nopeammin PC:llä kuin kännykällä. Jälkimmäisellä tarkkojen ja tärkeiden tietojen kirjoittaminen on todella hankalaa ja hidasta. Siinä ei PC:n käynnistymiseen kuluva aika juuri paina.

Minulle mobiilipankki on tarpeen, kun syystä tai toisesta pitää päästä käsiksi tilille matkoilla tai muuten poissa PC:n ulottuvilta. Joskus otan myös kiireessä laskut mukaan töihin, joita en ole ehtinyt maksaa kotona, mutta silloinkin on helpompaa käyttää PC:tä.

Onneksi aika monelta firmalta saa sähköisenä laskun, minulle tulee ehkä karkeasti puolet laskuista sähköpostiin tai Postin Netposti-laatikkoon.

26 marraskuu, 2006 16:10  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"No ei nyt vuosikausia, vielä pari vuotta sitten kun sieltä tuli ihan paperilappunen, kylläkin luottokorttikokoon taittuva kaksi- tai kolmiosainen. Tai ehkä yritysasiakkaita kohdeltiin eri tavalla?"

Oliskohan sitten niin, sillä ainakin itse olen käyttänyt Sammon yksityisverkkopankkia muoviläpyskätunnuksilla ainakin yli viisi vuotta, ehkä pidempäänkin.

26 marraskuu, 2006 22:04  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Hollantilaisilla tutuilla oli muuten jo toissa kesänä mukanaan näiden tunnuslukujen seuraava versio: pieni taskulaskimen kokoinen vehje, joka antaa tunnuslukuja niin paljon kuin niitä tarvitaan."

Amerikkalaispankeilla on myös ollut vastaavia toteutuksia, mutta tietoturvaongelmia ollut niissäkin. Lisäksi itse en ainakaan haluaisi pattereilla toimivaa lisäkilkettä mukana kannettavaksi. Luottokorttikokoinen kertakäyttösalasanalista on ihan hyvä kompromissi parempia tunnistusmenetelmiä odotellessa.

26 marraskuu, 2006 22:06  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Ihanko totta -- oletko laskenut? Jos
>on maksettavana vaikkapa 5-10 laskua,
>minä ainakin näpyttelen tiedot
>nopeammin PC:llä kuin kännykällä.

Riippuu kovasti mitä tekee pankki istunnolla ja millainen firman PC, ja erittäin oleellinen tekijä on millainen luuri, unohtamatta pankki sovelluksesta (sivuista).

Jos näppärällä luurilla selviää 5-10 minuutissa suuremmistakin pankki asioista, niin monen ison talon työkannettavan on tuossa ajassa hyvässä lykyssä saanut vasta "tulille".

Jos PC käytössä, niin toki uskon että 14pv eräpäivä laskut tulee sillä syöteltyä, tai on suoraveloitus tai muuten automatisoitu asiat.

27 marraskuu, 2006 16:15  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Osuuspankin websivu toimii mainiosti N73 selaimella. Myös PDA sivua voi käyttää.
Laskut kannattaa ottaa elaskuna, eipä tarvitse naputella tilinumeroita tai mitään muutakaan. Käy vain hyväksymässä laskut, joista tieto on tullut sähköpostiin ja pankin sivustolle linkin taakse.
Tämä on nopein tapa, eikä siihen tarvita PCtä.

Osuuspankin websivulla et edes tarvitse kuin käyttäjätunnuksen ja salasanan jos haluat tarkistaa saldosi. Kun mennään pidemmälle, tarvitaan avainkuluja.

04 joulukuu, 2006 20:47  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

käteväksi on osoittautunut op:n avainlukulistan skannaaminen kuvienkatseluohjelmaan (resco image viewer) S60-puhelimeen. Helposti saa kuvan auki kun pda.op.fi lukua kysyy. Multitasking rules.

24 toukokuu, 2007 13:55  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle