Verkkopankkini mobiiliksi
Sain uudet tunnukset Nordean verkkopankkiin pienellä lompakkoon mahtuvalla kortilla. Tähän asti vaihtuvan 80 tunnuksen lista on tullut B5-lomakkeella, jota on ollut hankala kuljettaa mukana.
Parasta osaamista vuonna 2006? Pankkitunnukset paperiarkilla lompakkoon.
Ei tämä vielä kehittynyttä tekniikkaa ole, mutta nyt pankissa asiointi kannettavalla tai kännykällä sijainnista riippumatta onnistuu helpommin. Keväällä vuonna 2001 Nordean silloinen verkkopankkijohtaja Bo Harald sanoi jo edesmenneessä Duuni.net:ssä , että systeemi uudistuu "aivan pian". En olisi silloin uskonut, että joudun odottamaan yli viisi vuotta.Olen joskus jutellut Nordean IT-puolen teknisten ihmisten kanssa ja saanut vaikutelman, että heillä on melko laaja mobiiliselainten ja selaintekniikoiden testausprosessi Suomessa. Mobiilipankkia on testattu toimivaksi muillakin kuin Nokian päätelaitteilla kattavasti. Näin oli pari vuotta sitten, toivottavasti eivät ole karsineet.
On Nordeallakin ollut ajoittain hakemista. Yhdessä vaiheessa WAP-pankin käytöstä piti maksaa erillinen kuukausimaksu, mutta samaan kännykkäselaimet kehittyivät, ja (X)HTML-selaimella pääsi asioimaan ilmaiseksi. (Eräs sanomalehtikustantaja muuten elää edelleen tuossa ajassa, siihen voisi palata myöhemmin.)
Sisäänkirjautuminen (asiakasnumerolla ja vaihtuvalla) tunnuksella on hieman hankalaa, jos ei huomaa vaihtaa tekstikentässä syöttötilaksi vain numerot.
Vasemmalla: sisäänkirjautuminen.
Oikealla: maksunsaajat joutuu kirjoittamaan käsin.
Vaan olisi verkkopankissa parannettavaakin. Minulle tärkein toiminto olisi maksaa laskuja (Uusi maksu -toiminto), mutta sen kohdalle joutuu selaamaan. Lisäksi mobiilipankissa ei ole aidon verkkopankin maksuluetteloa, eli tilinumerot ja maksunsaajat joutuu kirjoittamaan käsin. Puute on ärsyttävä, koska kännykällä numeroiden ja tekstin syöttäminen on aina hidasta ja virhealtista.Oikealla: maksunsaajat joutuu kirjoittamaan käsin.
* * *
Mobiilipankki maailmassa ei ole tapahtunut aikoihin uutta. Eivätkä asiakkaatkaan halua, että pankkiasiointi muuttuu kovin nopeasti. Silti, suomalainen Meridea yrittää mobiilipankkisoftallaan.
Näin heidän Java-sovelluksestaan demon kännykässä joskus viime vuonna. Joitain asiakkaita on tullut, muttei toistaiseksi ilmeisesti Pohjoismaisia pankkeja.
Minusta sovelluksen ongelma oli se, että se vaikutti tekevän pankkiasioinnista asiakkaalle hankalampaa ja tuovan useampia vaiheita tunnistautumiseen. Juuri tuota pankkiasiakas vähiten toivoo. En innostu hankalammasta asioinnista siksi, että muutama hyväuskoinen ja kielitaidoton höpsö on langennut kalasteluhujjauksiin.
Meridean toimitusjohtaja Jukka Riivari työskenteli aiemmin Nokian Mobile Software -yksikössä S60:n markkinointitehtävissä, joten hänen luulisi ainakin osaavan opastaa firmaa panostamaan helppokäyttöisyyteen.
En nimittäin usko, että lompakossa kuljetettava pienikään paperiarkki on viimeinen innovaatio kännykkäasionnissa.
Kommentit: 25
Itse olen käytellyt 9300lla SOLOn tekstiversiota ja se tuntuu toimivan kohtalaisen hyvin tällä hetkellä.
Tuo ärsyttävä paperilappusen sijalle voisi todellakin saada fiksumman systeemin. Ei luulisi nykytekniikalla olevan kovinkaan monimutkaista.
Itsekin suosittelen Nordean tekstiversiota jos on joku älypuhelin käytössä (wink wink Tero :), siinä on maksuluettelo ja kaikki muutkin palvelut. Itseasiassa käytän tekstiversiota myös desktopilla, koska se on nopeampi ja huomattavasti parempi kuin uudistettu Solo.
Kim
Mobiilipankki painii paperilappusten osalta samoissa ongelmissa kuin normaali PC:llä asioitava web-pankki. Tunnusten osalta lienemme vielä pitkään paperilappusten varassa.
Tero on kuitenkin oikeassa muiden pointtiensa suhteen. Turhaan valikoiden täyttämistä tulisi voida välttää. Ainakin kännyllä..
Henrikki
Osuuspankissa paperilappuset ovat jo historiaa...
...avainluvut kun saa luottokortinkaltaiselle muovinpalalle painettuna :D
Ei nyt ehkä mikään suurin innovaatio, mutta paransi huomattavasti listan käytettävyyttä. Lompakosta löytyy standardi kolo, ei repeä, eikä ihmiset pysty aivan hetken mielijohteesta kirjoittamaan kirjautumistunnuksiaan samaan lappuun...
Sammolla luottokorttikokoiset muovitunnuslukulaput ovat olleet jo vuosikausia, ihme että muilla kestää niin pitkään tulla mukaan.
Itse en oikeastaan enää kaipaa mitään mobiilispesifejä virittelyjä verkkopankkiin; normaali verkkopankkisivustot toimivat ihan nätisti S60:n uudella selaimella. Toisaalta itselläni nyt ei ole juurikaan tarvetta pankkipalveluille kännykässä, harvoin niillä niin kiire on.
"Itsekin suosittelen Nordean tekstiversiota jos on joku älypuhelin käytössä (wink wink Tero :)"
Toimiihan tuo tekstiversio S60-selaimellakin. Ajattelin vain, että tämä mobile.nordea.fi olisi kännykkäselaimille optimoidumpi.
Mitä tulee päätelaitteen valintaan, omaa rahaa en aio käyttää kännykkään kovin paljon, ja firma tukee vain Nokiaa.
Kännykkä- ja PDA-vehkeet ovat ihan kivoja leluja, kunhan leikit maksaa Nokia, työnantaja tai joku muu.
Sammon muoviläpyskä on ihan kätevä - kun sen skannaa ja siirtää kuvan puhelimeen. Käytän harvakseltaan pankkia puhelimesta, koska se on jäykkää ja epähavainnollista, mutta kortin varmuuskopio on hyvä olla olemassa. Sammon palvelun puhelinversio on kohtuullisen kätevä.
Hollantilaisilla tutuilla oli muuten jo toissa kesänä mukanaan näiden tunnuslukujen seuraava versio: pieni taskulaskimen kokoinen vehje, joka antaa tunnuslukuja niin paljon kuin niitä tarvitaan.
Olin typottanut Nordean demoasiakasnumeron, oikea on siis tietysti 123456. Korjasin sen blogimerkintäänkin.
Jaa, milloinkahan BlueToothilla voi siirtää rahaa toiseen luuriin ?
Osuuspankin avainlukulistaa olen käyttänyt vuosikausia niin, että olen tallentanut 10-20 seuraavaa avainlukua kännykän (tällä hetkellä Series 40) lompakkotoimintoon tunnusluvun taakse. Äskettäin Osuuspankki muutti politiikkaa niin, että avainluvuista 1..100 voidaan kysyä mitä vain.
Nyt siis sitä luottokortin kokoista läpyskää (taas yksi kortti lisää!) täytyy kuljettaa aina mukana.
S60-tapaisille laitteille ja pda-laitteille suositellaan mobiiliverkkopankkia ja kommunikaattoreille taas tekstiversiota. Näin sanotaan sisäänkirjautumissivulla. Itse ainakin käytän E70:llä mobiiliverkkopankkia. Molempiin pääsee osoitteesta https://mobile.nordea.fi.
Itse käytän paljon Maksut-luetteloa joka löytyy jokaisen sivun alalaidassa. Maksut-luetteloon saa tallennettua maksuja kunhan valitsee uutta maksua tehdessä ruksin kohtaan "Tallenna maksuluetteloon". Tämä maksuluettelo näkyy myös tavallisessa verkkopankissa kohdassa Muut maksuasiat - Maksupohjat.
Tuo numeromoodiin vaihtaminen on yksi puute, mutta tietääkseni se johtuu puhelinvalmistajasta. Jotkin puhelimet tukee mahdollisuutta vaihtaa numeromoodi automaattisesti syöttökentässä. Mobiiliverkkopankissa näyttäisi olevan asiakasnumero ja tunnus -kentissä määritys style="-wap-input-format: '*N';", mutta E70:n Web-selain ei näytä tätä tukevan. Toivottavasti seuraava versio selaimesta tukee. Wapissa tätä on jo käytetty iät ja ajat.
On mielenkiintoista nähdä koska tulee uusia tunnistuskeinoja mm. mobiilipankkiin. Eräs syy tähän puutteeseen on varmasti se että nykyistä tunnuslukulistaa voi olla vaikea korvata. Loppujen lopuksi tunnuslukulista on ihan kätevä ja turvallinen.
Turhaa rutinaa toi numeromoodista rutiseminen: Kun näppäintä pitää pohjaan painettuna vähän pidempään, saa näytölle numeroita. Vaikka kuinka olisi tekstimoodi päällä...
Kokeilaa jos ettette usko.
Sammolla luottokorttikokoiset muovitunnuslukulaput ovat olleet jo vuosikausia, ihme että muilla kestää niin pitkään tulla mukaan.
No ei nyt vuosikausia, vielä pari vuotta sitten kun sieltä tuli ihan paperilappunen, kylläkin luottokorttikokoon taittuva kaksi- tai kolmiosainen. Tai ehkä yritysasiakkaita kohdeltiin eri tavalla?
- Symbiatch
>Hollantilaisilla tutuilla oli muuten
>jo toissa kesänä mukanaan näiden
>tunnuslukujen seuraava versio: pieni
>taskulaskimen kokoinen vehje, joka
>antaa tunnuslukuja niin paljon kuin
>niitä tarvitaan.
Vaikuttaa vähän tärkeämmissä jutuissa käytettävältä...
Ymmärtääkseni Elisa ja Sonera tarjoaa SIMiin varmennus palveluita, mobiilivarmenteita tjs. noillahan se tunnistaminen kannattaisi tehdä.
Se on nyt ihan sama onko kyseessä luottokortti tai paperilappu.
Samaa tekniikkaa kai kyseessä on..:)
Mulla on nämä kyllä aivan eri paikassa kuin lompsassa. Missäs se käyttäjätunnus teillä on? Lompassako sekin..:)
Henrikki
Sopivasti aiheeseen liittyen, Tietoviikko uutisoi tänään:
Meridea saattohoidossa
Ja kuinka helppoa ja turvallista olisikaan pankkitunnistus Mobiilikansalaisvarmenteella http://www.vrk.fi/vrk/home.nsf/suomi/sahkoinenhenkilollisyys
Olisi kiinnostavaa tietää, mihin ihmiset mobiilipankkia käyttävät tai haluaisivat käyttää. Omalla kohdallani tilisiirtoja tarvitsen laskujen maksamiseen. Ja laskut tulevat vielä perinteisesti postiluukusta, jolloin ne on helpompi maksaa tietokoneella kuin kännykällä.
Saldon ja tilitapahtumien (esim. korttimaksujen) tarkastaminen on itselleni mobiilipankin tärkeimmät ominaisuudet. Sammolla nämä saisi halutessaan nähdä jopa ilman vaihtuvan tunnusluvun syöttämistä.
>Olisi kiinnostavaa tietää, mihin
>ihmiset mobiilipankkia käyttävät tai
>haluaisivat käyttää.
Laskujen maksuun, tilisiirtoihin, saldo / tilitieto tarkistuksiin.
Ihmisillä on elämäntilanteet ja rytmit erinlaisia. Luurilla hoitelee kotonakin pankkiasiat nopeammin kuin alkaa käynnisteleen firman läppäriä.
Luurilla homma hoituu näppärästi, ei tarvitse mennä maksuautomaatille tai johonkin yleiselle PClle, kaikilla ei ole töissä ja/tai kotona PCtä.
OK/kesämökki jne. Rakentajille, pien yrittäjille jne. nopet maksut ovat maksunsaajan kannalta kivoja asioita.
Verkko-ostamisessa tarpeen joskus.
"Luurilla hoitelee kotonakin pankkiasiat nopeammin kuin alkaa käynnisteleen firman läppäriä."
Ihanko totta -- oletko laskenut? Jos on maksettavana vaikkapa 5-10 laskua, minä ainakin näpyttelen tiedot nopeammin PC:llä kuin kännykällä. Jälkimmäisellä tarkkojen ja tärkeiden tietojen kirjoittaminen on todella hankalaa ja hidasta. Siinä ei PC:n käynnistymiseen kuluva aika juuri paina.
Minulle mobiilipankki on tarpeen, kun syystä tai toisesta pitää päästä käsiksi tilille matkoilla tai muuten poissa PC:n ulottuvilta. Joskus otan myös kiireessä laskut mukaan töihin, joita en ole ehtinyt maksaa kotona, mutta silloinkin on helpompaa käyttää PC:tä.
Onneksi aika monelta firmalta saa sähköisenä laskun, minulle tulee ehkä karkeasti puolet laskuista sähköpostiin tai Postin Netposti-laatikkoon.
"No ei nyt vuosikausia, vielä pari vuotta sitten kun sieltä tuli ihan paperilappunen, kylläkin luottokorttikokoon taittuva kaksi- tai kolmiosainen. Tai ehkä yritysasiakkaita kohdeltiin eri tavalla?"
Oliskohan sitten niin, sillä ainakin itse olen käyttänyt Sammon yksityisverkkopankkia muoviläpyskätunnuksilla ainakin yli viisi vuotta, ehkä pidempäänkin.
"Hollantilaisilla tutuilla oli muuten jo toissa kesänä mukanaan näiden tunnuslukujen seuraava versio: pieni taskulaskimen kokoinen vehje, joka antaa tunnuslukuja niin paljon kuin niitä tarvitaan."
Amerikkalaispankeilla on myös ollut vastaavia toteutuksia, mutta tietoturvaongelmia ollut niissäkin. Lisäksi itse en ainakaan haluaisi pattereilla toimivaa lisäkilkettä mukana kannettavaksi. Luottokorttikokoinen kertakäyttösalasanalista on ihan hyvä kompromissi parempia tunnistusmenetelmiä odotellessa.
>Ihanko totta -- oletko laskenut? Jos
>on maksettavana vaikkapa 5-10 laskua,
>minä ainakin näpyttelen tiedot
>nopeammin PC:llä kuin kännykällä.
Riippuu kovasti mitä tekee pankki istunnolla ja millainen firman PC, ja erittäin oleellinen tekijä on millainen luuri, unohtamatta pankki sovelluksesta (sivuista).
Jos näppärällä luurilla selviää 5-10 minuutissa suuremmistakin pankki asioista, niin monen ison talon työkannettavan on tuossa ajassa hyvässä lykyssä saanut vasta "tulille".
Jos PC käytössä, niin toki uskon että 14pv eräpäivä laskut tulee sillä syöteltyä, tai on suoraveloitus tai muuten automatisoitu asiat.
Osuuspankin websivu toimii mainiosti N73 selaimella. Myös PDA sivua voi käyttää.
Laskut kannattaa ottaa elaskuna, eipä tarvitse naputella tilinumeroita tai mitään muutakaan. Käy vain hyväksymässä laskut, joista tieto on tullut sähköpostiin ja pankin sivustolle linkin taakse.
Tämä on nopein tapa, eikä siihen tarvita PCtä.
Osuuspankin websivulla et edes tarvitse kuin käyttäjätunnuksen ja salasanan jos haluat tarkistaa saldosi. Kun mennään pidemmälle, tarvitaan avainkuluja.
käteväksi on osoittautunut op:n avainlukulistan skannaaminen kuvienkatseluohjelmaan (resco image viewer) S60-puhelimeen. Helposti saa kuvan auki kun pda.op.fi lukua kysyy. Multitasking rules.
Lähetä kommentti
<< Etusivulle