[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, marraskuu 15, 2006

Työkännykkä vaihtoon

Olen hyväksynyt uuden työkännykän sitten vuoden 2002. Edellinen kännykkäni oli Nokia 6210, jota en tosin käyttänyt päivääkään. Nyt olen neljä vuotta käyttänyt kymmeniä eri laina- ja testilaitteita. Kyllästyminen laitteen jatkuvaan vaihtamiseen ja säätämiseen on iskenyt, joten olen valinnut työsuhdelaitteen, jonka kanssa tulee toimeen pidempään. Valintani on pitkän harkinnan jälkeen Nokia E70.

E70 on pääasiassa ammattikäyttöön hyvä laite avautuvan QWERTY-näppäimistön (ja sen valon!), IMAP-sähköpostin (privamailit), web-selaimen, RSS-feedien tuen, tarkan näytön (352 x 416 piks.), S60 3rd Edition -alustan sekä 3G- ja WLAN-verkkojen tuen ansiosta.

Olen edelleen sitä mieltä, että WLAN:n hyödyntäminen on tehty turhan vaikeaksi, mutta voihan tällä satunnaisesti ladata esimerkiksi laadukkaita podcasteja nopeammin ja edullisemmin kuin Soneran 3G-datalla. Ja WLAN voi joskus pelastaa ulkomailla.

S60:lle on Suomessa laajin palvelu- ja softatarjonta, ja voin käyttää laitetta myös oman softa-arkistomme päivittmiseen. Myös erilaiset mobiili-TV-, SIP- ym. uudet palvelut tarjotaan ensin tälle alustalle. Ja sikäli kun saan työpaikan etäyhteyden kännykkään, E-sarjalaisille voin odottaa tukea.

Ja vaikka miten olisi yrityslaite, kamera pitää olla jo muistiinpanovälineenä. E70:n kamera riittää tähän tarkoitukseen. Tärkeää on myös Bluetooth-dialupin toimivuus kannettavassa, ja uusien PC Suite -versioiden myötä tämä ei ole ollut enää ongelma.

Oikeastaan ihastuin tähän konseptiin ja 6800 Messenger -kategorian aikaan vuosia sitten, mutta S40 oli liian rajoittunut alusta. Erityisesti Java-midlettinä toteutettu sähköpostiohjelma oli kelvottoman hankala ja hidas. S60-versiosta oli huhuja toista vuotta, ja osasin odottaa sellaista (silloin "6830") ennen julkistusta.

Ongelmiakin E70:ssä on. Muistinhallinta tökkii edelleen, ja moniajo jää siksi surkeaksi. Akku voi loppua helpostikin kesken työpäivän, jos sitä ei huomaa jatkuvasti ladata. Näyttötarkkuus tekee sen, että kirjasinkoko on liian pieni monissa toiminnoissa. Luettavuutta voi parantaa vaihtamalla ulkoasuteemaa.

Lisäksi E70 on minusta vähän hassunnäköinen. Olen pitänyt sitä jopa ajoittain rumana. Tämä on tietty painotuskysymys, minulle ominaisuudet ovat aina olleet ulkonäköä tärkeämmät. Kenties tuota QWERTY-näppäinkantta voisi silti hioa seuraajaan vähemmän silmiinpistäväksi.

Jos en olisi suomalaisessa yrityksessä töissä, valintani voisi olla myös HTC MTeoR tai Samsung SGH-i320. HTC TyTN on hieno, mutta minulle liian iso ainoaksi laitteeksi. Enkä vielä luota PocketPC:hen puhelimen alustana. Työn puolesta aion jatkaa tietysti Suomessa saatavien merkkien seuraamista.

Kommareihin natsani eivät riitä, enkä toisaalta sellaista enää haluaisikaan. 9300:n, 9500:n ja viimeisimpänä 9300i:n valmistuksen loppuminen on tainnut jo varmistua. Aikanaan E80 / E90 (tjsp) seuraavat, mutta niistä ei vielä paljoa tiedetä. Series 80 tippuu pois, se lienee varmaa.

Mikä on ollut viimeisin valintanne ja miksi? Saa myös kertoa, jos laite meni omaan tai Jonkun Muun (TM) piikkiin.

Lopuksi puffaan sen verran omaa duunia, että Tietokone-lehden marraskuun numerossa (TK 13/2006, 7 €) on s. 48 alkaen asiaa yrityskännyköiden etä- ja laitehallinnasta. Palautetta saa lähettää.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 13

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tuota sinun WLAN "ongelmaa" olen vähän ihmetellyt, emailiin ja eräisiin muihin sovelluksiin voi luoda yhteys ryhmiä, ja niissä sovelluksissa joissa käyttäjä tekee aloitteen on yhteyden manuaalinen valinta suht helppoa (posilukien mm. realpalyer), laitteeseen on myös tarjolla erinlaisia WLAN softia jotka etsivät verkkoja ja joista voi aukaista esim. selaimen suoraan valitulla yhteydellä jos haluaa asian tehdä niin päin.

Selaimen käyttö taaseen sujuu kivuttomammin 3G/edge yhteyden kautta, mutta jos oleilee GPRS alueella jossa tarjolla WLAN, niin WLANin valinan toki ymmärtää, kuten myös ulkomailla, onnistuu kohtuudella "kysy aina" asetuksilla.

VOIP/SIP asetuksissa yhteyden valinta voisi olla vähän kehittyneempi.

Toki oiva parannus olisi jos yhteysosoiteryhmän voisi valita kaikissa sovelluksissa oletus yhteydeksi.

(siis pointti oli että: toki kehittämisen varaa, mutta ei se kai nyt niin hankala nykyisin ole)

16 marraskuu, 2006 05:23  
Anonymous JayL kirjoitti:

E-sarjalaisten WLAN-vaihto ei todellakaan ole jouhevaa, jos vaihtaa verkkoa useita kertoja päivässä (kuten minä) ja jos käyttää ohjelmaa, joka ei tue yhteysryhmiä (esim. mulla Exchange sähköpostin lukemiseen tarvittavaa Nokia Mail for Exchange -clienttia). Valikoiden takaa löytyvä, hankalasti vaihdettava verkkoasetus on huomattavasti hankalammin toteutettu kuin esim. PocketPC:ssä.

16 marraskuu, 2006 07:43  
Anonymous Tero kirjoitti:

Viimeisin valintani on ollut samaa nokian E-sarjaa, mallina tarkemmin E60. Ko. laitteeseen päädyin sen hinta/ominaisuus/ulkomuoto suhteen vuoksi. 3G/EDGE/GPRS on hyvä olla kaikki, SE:n uusimmissa malleissa oli myös pari kiinnostavaa laitosta, mutta niissä oli vain hidas 3G sekä pelkkä GPRS, niin suomen 3G-peitolla se olisi ollut vähän tyhmä ratkaisu. Lisäksi tuossa on vielä bluetooth, irda sekä wlan, niin erilaiset yhteysvaihtoehdot on taattu. Näytön tarkkuus myös veti puoleensa suunnattoman paljon :) Puolisen vuotta tuota on tullut nyt käyteltyä ja ainoat asiat mitkä harmittavat on akun lähes "surkea" kesto ja näin myöhemmin ilmenneet kaatuilut. Pitäisi jaksaa jossain välissä backuppaa koko luuri ja katsoa löytyiskö nokian software updaterilla uudempaa versiota softasta ja häviäisikö kaatuilut sen avulla.

16 marraskuu, 2006 08:39  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Anonymous kirjoitti::
Tuota sinun WLAN "ongelmaa" olen vähän ihmetellyt, emailiin ja eräisiin muihin sovelluksiin voi luoda yhteys ryhmiä, ja niissä sovelluksissa joissa käyttäjä tekee aloitteen....

Tuossahan pwrusongelma tulikin esille, eli yhteysosoiteryhmiä ei voi käyttää ainakaan nykyisissä E-sarjalaisissa esmes S60-selaimessa, vaan yhteysosoite on aina valittava käsin.

Lisäksi haluaisin enemmän automatiikkaa siihen, että kun olen vaikkapa kotona, juuri silloin käytetään koti-WLAN:ia. ja kun olen töissä, juuri silloin käytetään työ-WLAN:ia.

16 marraskuu, 2006 12:04  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Sain pientä hymyä työpäivään koska itselläni natsat riittävät kommariin:) Olen onnellisesti käyttänyt (lue: rikkonut kaksi edellistä) kaikkia näitä uusia kommareita.

Mielestäni esim tämä nykyinen 9300i on aivan täydellinen jos liikkuu paljon ja käytän myös kolmannen osapuolen meilisoftaa. Näppäimistö on loistava ja näyttö riittävän iso. Pieniä powerpointteja ja dokkareitakin on tullut tehtyä.

Mutta on kyllä tunnustettava että puhelin on myös aika buginen. Tuota samaa muistinhallintaa sekä näitä KERN EXE probleematilanteita. Laite on myös luvattoman hidas jos sitä ei buuttaa patterin irroittamisella per päivä.

Olen tällainen perusbisneskäyttäjä, hymyilyttää nuo WLAN ongelmat siinä suhteessta että:

- akku loppuu välittömästi
- en saa edes omaa koti WLANADSL:lää toiminaan tässä
- monessa julkisessakin paikassa en ole saanut sitä toimimaan

Teron VoIP kaveri

16 marraskuu, 2006 14:52  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Voin MacBook Pro:ni kanssa liikkua kivuttomasti eri wlaneissa ja kiinteissä verkoissa. Vituttaisi suunnattomasti jos verkon käyttö olisi samanlaista kuin Nokian S60-puhelimissa ja pitäisi jokaisen softan yhteydessä aina kertoa mitä kautta yhteys nyt sitten tällä kertaa otetaan..

16 marraskuu, 2006 17:20  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Rohkenen epäillä, ettei WLAN-käyttöä ole voitu tehdä kovin helpoksi, koska sen jälkeen N- ja E-sarjalaiset olisivat vähemmän houkuttelevia tuotteita operaattoreiden kytkypaketteihin erityisesti Euroopan isoissa maissa ja USA:ssa.

USA:n markkinoillehan E62 vietiin kokonaan ilman WLAN-tukea, joidenkin analyytikkoarvioiden mukaan juuri siksi, ettei Cingular olisi muuten hyväksynyt sitä valikoimiinsa.

Nokian kilpailijoilla WLAN-malleja on kuluttaja- ja yritystarjonnassa vielä vähemmän, joten enemmän Nokia toki WLAN:iin panostaa kuin muut.

16 marraskuu, 2006 17:46  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

E70 on omaan makuuni mainio konvergoitunut konsepti. Jos yhtään haluaa tehdä muistiinpanoja ja käyttää juuri mitään netin palveluita, niin kapulassa täytyy olla sekä qwerty-näppäimistö että iso ruutu. Siinä valossa E60 ja kommarit ovat ideaalipaketti.

Kunhan Nokia vain saa noiden E60, E70 -sarjaisten sekä pian seuraavien sukupolven kommariensa (E80, E90, tmv) käytettävyyden kuntoon uusien toimintojen osalta, niin alamme olla aika hyvässä tilanteessa.

Tällä hetkellä erinäisten asetusten käytettävyys ja muistinhallinnan toimivuus on kyllä eittämättä vielä aika lapsenkengissä.

Ideaalipaketti olisi N95:n toiminnot yhdistettynä E60, E70 tai kommariin. Riittävällä muistilla tietysti.

16 marraskuu, 2006 17:52  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Känykkällä eletään vähän eri mailmassa kuin läppärillä, kännykässä tarvitaan eriasioita varten eri yhteyksiä.

On totta että eräissä sovelluksissa yhteyden vaihtaminen on tehty erinomaisen vaikeaksi, hyvä esimerkki on Realplayer.

Jos käyttäjä ei reissaa ulkomailla, niin eikä email/web jne kuitenkin suju parhaiten ihan sillä EDGE/3G yhteydellä.

WLANi lähinnä tarvitsee jos ollaan hitaalla-alueella (GPRS) tai halutaan siirellä jotain suurta ja paljon, esim kuunnella nettiradiota jne. tai halutaan päästä firma/koti verkkoon WLANin kautta.

Jos on ulkomailla, niin silloin yleensä haluaa valita sen WLAN verkon itse, ja siihenhän on näppäriä sovelluksia (surffailu stream käyttöön), ellei halua käyttää selaimen vakio valintaa joka ei nyt älyttömän kankaa tuollaisessa tilanteessa ole.

Mutta kuten moni sanonut, joissain soveluksissa on homma tehty hankalaksi.

16 marraskuu, 2006 18:14  
Anonymous Mikko kirjoitti:

Moi Tero!

Jos toi wlan roaming on suuri ongelma, niin oletko kokeillut Birdstep clientia? Pitäisi olla 4 viikon kokeiluaika, siinä ajassa varmaan selviää onko siitä apua vai ei...
http://www.smartroaming.com

16 marraskuu, 2006 22:07  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Teron VoIP kaverille:

Mitä sähköpostiohjelmaa käytät kommarissa?

hiukan menee asian viereen, mutta menköön..

17 marraskuu, 2006 17:08  
Anonymous Mikko A. kirjoitti:

Kommareiden jälkeen vaihdoin E70:een, näppärämpi koko ja kamera olivat vaihdon syy.

Ainoa asia, joka minua nyppii E70:n käytössä, on copy-paste -toimintojen puute. Tämä on todennäköisesti koko Series 60 ver.3:n ongelma. Vaikka E70:ssä on Qwerty-näppäimistö, ei Ctrl+C tai Ctrl+V toimi lähes missään E70:n sovelluksessa. Tekstiä tai kalenterimerkintöjä ei voi myöskään kopioida/siirtää sovelluksesta toiseen.

Tero, sun kommenttiisi RSS-feedien tuesta tarvitsee sanoa: Valmista tukea E70:ssä ei ole ja ainoa toimiva (myös off-line tilassa toimiva) RSS-lukija on HeadLine (http://my-symbian.com/s60v3/software/applications.php?fldAuto=81&faq=4 ). Se taas on maksullinen 3 päivän kokeilun jälkeen. Jos tiedätte parempia ja/tai ilmaisia RSS-lukijoita S60 Ver 3:lle, kertokaapa!

22 marraskuu, 2006 10:24  
Blogger Marko kirjoitti:

Minulla on E70 työpuhelimena, ja mielestäni se on aika huonosti toteutettu puhelin.

WLAN ei toimi oikeastaan missään muussa kun netissä surffaamisessa jos siinäkään. Olen kokeillut monesti yleisiin WLAN verkkoihin yhdistää, mutta tuloksetta vaikka verkot ovat avoimia kaikille.

Sitten toiseksi puhelin on aivan tajuttoman hidas. Jos on esimerkiksi jokin softa päällä otetaan nyt esimerkkinä Putty (ssh client) ja avaa kannen niin menee useita sekuntteja ennen kuin kuva on kääntynyt oikein päin ja puhelin ei osaa automaattisesti laittaa koko näytölle kuvaa vaikka aluksi oli. Ja WLAN verkkoihin tolla putylla en ole päässyt yhdistämään varmaan kertaakaan.

Olen pettynyt puhelimeen enkä ostaisi sitä omilla rahoilla jos tulisi puhelimen vaihto eteen.

02 heinäkuu, 2007 12:49  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle