[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, marraskuu 14, 2006

Symbian-tilannekatsaus

Tommi vinkkasi S60-softablogissa Symbian-tilannekatsaukseen, jossa kommentoidaan Sony Ericsson UIQ-alustan ostamista.

Kirjoittaja näyttää lähtevän siitä, että älypuhelinten kolme pääalustaa ovat seuraavat:

With the UIQ acquisition, three of the top mobile phone companies now have their own operating system layers -- Nokia with S60, SonyEricsson with UIQ, and Motorola with whatever it's building on top of Linux.
Kirjoittajan näkökulma on hyvin eurooppalainen. USA:ssa Windows Mobile on edelleen isompi tekijä kuin Symbian, ja Motorolalla ja Samsungilla on useitakin WM5-laitteita markkinoilla. Motorola ainakin on viestinyt keskittyvänsä yrityslaitteissa Microsoftin käyttöjärjestelmään.

Lisäksi voisi muistuttaa, että ainakin IDC:n mukaan esimerkiksi HTC:n Windows Mobile -laitteita on myyty tänä vuonna Euroopassa enemmän kuin vaikkapa Sony Ericssonin UIQ-laitteita.

Linuxia taas ei voine nähdä mobiililaitteissa yhtenäiseksi alustaksi, kun tarjolla on vasta eri valmistajien erinäisiä toteutuksia. Toisaalta Linuxista kännyköistä on käyty kiinnostavaa dialogia viimeaikoina.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 3

Anonymous Tommi Vilkamo kirjoitti:

Itse asiassa artikkelin kirjoittaja Michael Mace on pesunkestävä amerikkalainen - asuu Kaliforniassa ja työhistoria sanoo: "I'm former Chief Competitive Officer and VP of Product Planning at Palm, VP of Strategic Marketing at PalmSource, director of Mac Platform Marketing at Apple"

Tilastojen mukaan USA:ssa PalmOS, Windows Mobile, ja RIM ovat menestyneet:
http://www.allaboutsymbian.com/features/item/Symbian__A_Very_British_Company.php
...mutta runsaasta palstatilasta huolimatta myyntivoluumit ovat olleet mielestäni aika pieniä.

SonyEricsson sai vasta hiljattain UIQ3-pohjaiset laitteet kaupan hyllylle, eli kannattaa katsella myyntitilastoja uudestaan vähän ajan päästä.

ps. molemmat linkit osoittaa blogiini, jälkimmäisen tarkoitus oli ilmeisesti osoittaa tänne? http://mobileopportunity.blogspot.com/2006/11/symbian-unloads-uiq-and-mobile-apps_09.html

14 marraskuu, 2006 09:49  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Jep, väärä linkki meni, kun tässä Bloggerissa joutuu tekemään kaiken käsin.

14 marraskuu, 2006 16:40  
Anonymous Jouni Juntunen kirjoitti:

Kyseinen kirjoittaja ei ollut noteerannut Samsungin ja LG:n olevan S60 asiakkaita ja loi skenaarioita joissa nämä menevät MS kelkkaan tai kehittävät omaa. Erikoista, että S60 yhteistyön syveneminen ei ollut yksi skenaario.

Pitää myös muistaa laajasti julkisuudessa käsitellyt analyytikko arvioit, jossa vain suuret valmistajat voivat luoda omia softa-alustoja. Pienten ja keskisuurten on nojattava ulkopuolisiin vaihtoehtoihin. Itse olen taipuvainen uskomaan näin. Investoinnit ovat järkyttävän suuria, jotta jotain kilpailukykyistä syntyisi.

Muistaen tämän, mielenkiinnolla odotamme mitä Apple tuo soppaan mukaan ja mahtaako se olla kilpailukykyistä. Luonnollisesti telecom-tuki laajassa mittakaavassa operaattorivaatimuksineen lisää investoinnin raskautta x potenssiin. Jos ja kun Apple ohittaa nämä, voi jälki olla hyvää käytettävyyden suhteen. Yksinkertainen on kaunista.

15 marraskuu, 2006 16:38  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle