[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, marraskuu 19, 2006

Musiikkilataukset kännykkään

Ensin taustaa. Kävin pitkästä aikaa Soneran WAP-palvelussa (nykyisin wap.surfport.fi), koska Nokian S60-selain ei tällä hetkellä tue WML-sivuja.

Palvelut-selain on erikseen piilossa toisessa kansiossa, joten se on jäänyt melkein kokonaan käyttämättä. S60 3rd Edition Feature Pack 1:n myötä WML-tuki kuulemma taas palaa S60-selaimeen.

* * *
Kun nyt SMS-linkin kautta tuli avattua WAP-selain, päädyin myös Soneran palveluun. Siellä on tarjottu musiikkilatauksia kännykkään ilman tiedonsiirtomaksua 1.7. -- 31.12.2006. Tarjous näyttäisi siis loppuvan pian.

Yritin selvittää Hesarin Musiikkilataamon toimivuutta jo reilu kuukausi sitten, mutta lataus päättyi virheilmoitukseen E70:llä. Saan aivan saman virheilmoituksen edelleen.

* * *
Vaan mikä lienee kauppojen ja Soneran kännykkämusiikin bisnesmalli jatkossa? Jos tarjois päättyy, kappaleista pitäisi maksaa kaupalle 2€ kappaleelta, ja sen päälle vielä tiedonsiirtokulut.

Kovasti epäilen tuon toimivuutta, vaikka analyytikot ja telcopomot julistavat uskoa mobiilimusiikkiin. En usko, että nuoret kuluttajat (eli tärkein kohderyhmä toistaiseksi) olisivat keskimäärin niin laskutaidottomia ja vauraita, että maksaisivat palvelusta, jonka hinta on epäselvä, mutta joka tapauksessa kallis.

Minusta kännykkävalmistajien kannattaisi tosissaan panostaa siihen, että musiikin saa helposti CD-levyiltä tai PC:ltä yleensäkin kännykkään, esimerkiksi iTunesin, Winampin ja Windows Media Playerin kautta.

Nokian PC Suiten mukana tuleva Music Manager on vielä hidas ja käyttöliittymältään askeettinen viritys. On siinä hyvääkin, ainakin mahdollisuus muuntaa kaikki musiikki parilla klikkauksella kännykkää varten tiiviisti pakattuun formaattiin. Tosin toiminto on tuskaisen hidas, jos musiikkia on koneella gigatavujen edestä.

Kuka tunnustaa suunnitelleensa Nokia Music Managerin käyttöliittymän? Entä kuka vastasi softan optiminnoista? Hidas ja ruma softa, en voi muuta sanoa.

Minusta Nokian pitäisi ostaa vaikka ilmaiseksi levitettävä Audiograbber tai joku muu helppokäyttöinen musiikin rippaus- sekä hallintaohjelma PC Suiteen integroitavaksi.

CD-levyltä rippaaminen on vielä pitkään halvin ja kätevin tapa saada oma musiikki kännykkään. Mitä helpompaa tämä on, sitä useampi haluaa musiikkisoittimeksi soveltuvan kännykän.

On paikallaan lisätä, että kaikki Nokian kilpailijat eivät tarjoa laitteidensa mukana minkäänlaista ohjelmaa musiikkitiedostojen hallintaan.

Tunnisteet:

Kommentit: 14

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kaikista paras olisi jos kännykän sais näkymään standardi USB-johdon avulla siirrettävänä massamuistina kuten USB-tikun. Ja sinne kännykkään olisi tehty valmiiksi kansio "my music" tms. Ja sinne sitten vaan siitäisi omat mp3/wma/aac-tiedostot. Miksi yksinkertaisen tekeminen on niin vaikeaa?

19 marraskuu, 2006 20:56  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

S60 3rd edition näkyy massamuistilaitteena kun valitsee tämän tilan kaapelia kiinni laitettaessa. Samoin WMP (Windows Media Player) tunnistaa laitteen tässä tilanteessa synkronointilaitteena. Kun tekee synkronointilistan, niin voi yhdellä napin painalluksella hoitaa synkkauksen puhelimen ja WMP:n välillä.

Henrikki

19 marraskuu, 2006 22:04  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Voin vahvistaa Henrikin kirjoittaman; myös esmes E70:n kanssa saa valita, että laite näkyy Windowsissa USB-massamuistina.

En sitten tiedä, onko tässä jotain ajuri- tai PC Suite -riippuvaista, koska Ubuntu- ja Suse Linux -koneilla en ole saanut vastaavaa toimimaan. Nokian laite jää tunnistamattomaksi.

19 marraskuu, 2006 22:49  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Vanhassa kunnon n-gagessa homma toimi jo vuonna 2003. N-gagessa oli vakiona USB-johto ja se näkyi PC:ssä massamuistina. Samoin siihen sai liitettyä oikeat kuulokkeet myyntipakkauksessa tulleen sovitinpalan avulla. Olen käyttänyt n-gagea ainoana kannettavana musiikkisoittimenani, ja hyvin on pelittänyt. Ja helppoa on ollut, ei ole tullut mieleenikään ostaa musiikkia kännyyn muuten kuin CD:nä, josta sitten olen ripannut PC:lle ja puhelimeen. Tosin täytyy myöntää, etten ole mikään musiikin suurkuluttaja ...

t. HEK

20 marraskuu, 2006 02:59  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

S60 3rd edition näkyy massamuistilaitteena kun valitsee tämän tilan kaapelia kiinni laitettaessa.

Paitsi että tällöin (ainakin N93) siirtää puhelimen Offline-tilaan, joten kovin pitkiä siirtoja ei tuolla sitten viitsikään tehdä kun puhelin on tavoittamattomissa. Nokiaan voi luottaa että kun jokin toiminto toteutetaan, se toteutetaan puolivillaisesti ja mieluusti rikkoen jotain muuta.

Ja tuohon käyttöliittymäasiaan. Oletteko kokeilleet koskaan Lifeblogia? Sen käyttöliittymä onnistuu viemään mitään tekemättä 50 % prosessoriaikaa hyväntehoisesta koneesta ihan vain kun satut vaihtamaan ohjelmien välillä. Nokia keksinyt/löytänyt jonkin "kivan" käyttöliittymäkirjaston jolla tehdä "hienoja" gradientteja ja sen jälkeen kaikki onkin jumissa?

Tällaisia asioita voisi hieman ajatellakin mutta selkeästi Nokialla on heikennetty käytettävyyttä. Sen huomaa hyvin kun käyttää kännykkää suomeksi. Aiemmin Nokioissa oli selkeät valinnat ja tekstit, nykyään lähenevät jo noita satunnaisen firman pikakäännöksiä joihin varsinkin Motorola on erikoistunut. Suomi jäämässä taa...

- Symbiatch

20 marraskuu, 2006 09:58  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Niin, kyllä E-sarjalaisissa musiikkifilejen simppeli copy-peistaaminen toimii sekä PC-Suite, että "Tiedonsiirto" tilassa. Filet mihin tahansa kansioon, joko puhelimeen tai muistikortille ja sitten Soittimesta Musiikkikirjasto->Päivitä musiikkikirjasto. Tiedostot järjestyvät kirjastoon ID3-tagien tietojen mukaan.

20 marraskuu, 2006 12:41  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Paitsi että tällöin (ainakin N93)
>siirtää puhelimen Offline-tilaan,
>joten kovin pitkiä siirtoja ei tuolla
>sitten viitsikään tehdä kun puhelin
>on tavoittamattomissa.

Mistähän tuo johtuu, sama "ominaisuus" esiintyy muissakin merkeissä ja alustoissa.

No joka tapauksessa monesti kätevin tapa on ottaa se kortti koneesta ja laittaa se PClle ja siirellä suoraan kortille.

20 marraskuu, 2006 17:41  
Anonymous Jukka Eklund kirjoitti:

Nyt tarkkuutta..

>koska Nokian S60-selain ei tällä >hetkellä tue WML-sivuja.

"Palvelut-selain" on vanha tuttu S60-selain myös 3rd Editionissa ja tukee WML:ää kuten ennenkin. Useimmissa tuotteissa näkyvämmällä paikalla oleva selain on se uusi, joka ei tue WML:ää kuin vasta FP1:n myötä. Samalla kaikki S60:n varusohjelmat siirtyvät käyttämään sitä oletusselaimena ja "Palvelut-selain" jää pois.

Täysin samaa mieltä Music Managerista.. Jos olisit valinnut/saanut Nseries-vehkeen, voisit käyttää Windowsin Media playeria muusikin hallinnointiin. Enkä sano, että sekään olisi mikään käytettävyyden riemuvoitto.

20 marraskuu, 2006 21:03  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Siis tuo Nokia Music Manager vaikuttaa kuvasta päätellen kaikessa huonoudessaankin huomattavasti paremmalta viritelmältä kuin 5510:n (se vaakatasossa oleva qwerty-näppäimistömallinen musiikkipuhelin) mukana tullut Nokia Audio Manager. Se se vasta oli hirveä, järkyttävä, ruma ja erityisesti epälooginen. Se muun muassa halusi kääntää kaikki koneelta löytyvät mp3:t johonkin suojattuun muotoon, jota ei voi soittaa kuin NAMilla ja tuolla puhelimella. Lisäksi tiedonsiirto kesti sillä jostain syystä ikuisuuksia USB-portin kautta.

Kaiken korjasi jonkun puolalaisen väsäämä Another Audio Manager, joka käänsi tiedostot sadasosassa ajasta mitä NAM siihen käytti ja siirsikin ne puhelimeen noin 300% nopeammin. Ei voi kuin ihmetellä Nokian ohjelmoijia...

20 marraskuu, 2006 21:36  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Jukka Eklund kirjoitti:
"Nyt tarkkuutta..

...

Palvelut-selain" on vanha tuttu S60-selain myös 3rd Editionissa ja tukee WML:ää kuten ennenkin."


Ymmärtääkseni uuden selaimen nimi on S60 Browser eli vapaasti suomennettuna S60-selain, ja siitä kirjoitin.

Tiedän, että vanha selain tukee WML-sivuja ja että se tulee erikseen mukana, ja sen kirjoitinkin.

Kirjoitin myös, että WML-tuki tulee S60-selaimeen S60 3rd Ed. FP1:n myötä.

En aivan ymmärtänyt, mikä tässä meni väärin.

21 marraskuu, 2006 01:26  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Minulla kyllä E61 toimii USB massamuistina Linuxin (Debian) kanssa. Myyntipakettisofta ei toiminut, mutta päivityksen kanssa on toiminut.

21 marraskuu, 2006 07:49  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Kiitos vinkistä, pitänee viedä E70 päivitettäväksi. Minulla on työkännykässä vielä 1.x-softa (30-05-06) ja haluaisin tietysti sen elokuun lopun 2.x-softan, koska muistinhallintaan on kuulemma tullut tuntuvia korjauksia.

Huoltopäivitys on tarpeen, koska Nokia Software Updater jumittuu minulla edelleen molemmissa Windows XP SP2 -koneissa käynnistyksessä. Palomuurin sammuttaminen ei ainakaan auta tähän.

22 marraskuu, 2006 01:50  
Anonymous Jukka Eklund kirjoitti:

S60-selain tukee WML:ää. Erikseen useiden (Nokian) S60 3rd. Ed. -tuotteiden mukana tulee uudempi "S60 Browser" selain, joka ei tue. Eli asia on toisinpäin, kuin sen kirjoitit.

22 marraskuu, 2006 23:23  
Blogger Shrike kirjoitti:

Ainakin N80:n synkkaus onnistuu Linuxin puolella Amarokilla GenericDevice -profiililla aivan triviaalisti.

Ja tuohon "miksi puhelin menee offline-tilaan" -nillitykseen: puhelin on laitettava offline-tilaan koska ko. muistikortilla voi olla asennettuna ohjelmia jotka reagoivat puhelimen soimiseen - ja kortti ei voi olla yhtä aikaa liitettynä puhelimeen ja tietokoneeseen.

24 marraskuu, 2006 15:29  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle