[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, marraskuu 21, 2006

Kännyköiden hyvitysmaksusta taas

Maanantaina neljä tekijänoikeusärjestöä siis tuli julkisuuteen, että hyvitysmaksun eli entisen kasettimaksun laajentamista vaaditaan ensi vuonna ainakin kännyköille, joissa on MP3-soitto-ohjelma ja tallennusmuistia.

Vähimmäismaksu olisi 6 € (1 Gt asti), sen jälkeen 8 € (1-4 Gt) ja tämän jälkeen maksu nousisi asteittain siten, että 150 Gt tallennustilalta perittäisiin enimmäismaksu 18 €. Maksu määräytyisi sen mukaan minkäkokoinen sisäinen tai siirrettävä muisti kännykän mukana toimitetaan. Eli jos kuluttaja ostaa jälkikäteen vaikka 4 Gt muistikortin, sitä ei hyvitysmaksu koskisi (kunnes maksu laajennetaan myös muistikortteihin, tosin).

Kännykkävalmistajat ja tukkurit tietysti vastustavat tekijänoikeusjärjestöjen esitystä. "Neuvotteluita" käydään, mutta opetusministeriö päättää lopulta maksun ensi vuodelle.

Perinteisesti opetusministeriö on totellut kiltisti tekijänoikeusjärjestöjä, mutta nyt vastassa on Nokia. Tänä vuonna uutta on sekin, että lausunnon antavat myös KTM ja LVM, joista ainakin jälkimmäinen vaikuttaa taas tanssivan Nokian toiveiden tahdissa.

Karkealla kertolaskulla voi arvioida, että kyse on miljoonista euroista, jos hyvitysmaksuksi tulee vähintään 6€ laitteelta, MP3-soitin on jo useimmissa kännyköissä ja ensi vuonna Suomessakin myydään luultavasti yli 2M kännykkää.

Saapa nähdä tuleeko tästä kunnon lobbaajien taistelu, ja saadaanko keskusteluista mitään herkkupaloja julkisuuteen.

Kommentit: 4

Anonymous Ilari kirjoitti:

Jos hyvitysmaksu tulee, niin täytyy alkaa puhelimetkin hankkia ulkomailta. Toisaalta jos maksu tulee, voisi nokia myös poistaa mp3-soittimen puhelimistaan ja tarjota sen sivuillaan ilmaisena lisänä. Näinhän tuo maksu pitäisi pystyä kiertämään?

Hullujen hommaa kokonaisuudessaan. Teosto vain ahnehtii ahnehtimistaan, mutta jos vaikka sanonta pitäisi paikkansa..

21 marraskuu, 2006 21:42  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itselläni on navigaattori, jossa 20 Gt muisti (Tomtom 900 Go)ja mp3 soitin. Taitaapa tulla laitteelle jatkossa hintaa??!!

22 marraskuu, 2006 12:19  
Anonymous paavo leinonen kirjoitti:

EFFI on tehnyt jälleen hyvää työtä ja ehtinyt jo antaa aiheesta lehdistötiedotteen, joka on uutisoitu tähän mennessä ainakin ITviikossa:

http://www.effi.org/julkaisut/...

22 marraskuu, 2006 19:28  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Eli niin, kännykän muistikorttia voi vissiin käyttää adapterin kanssa myös digikamerassa jos on yhteensopiva muistipaikka. Jos ostan vaikka niin tuon microSD 2 Gt muistikortin, jossa mukana adapteri, niin sitä voin käyttää kännykässä valokuvien tallentamiseen sekä digikamerassa omien kuvien tallentamiseen.

Eli pitääkö minun maksaa hyvitysmaksua siitä että otan ihan omia valokuvia?

Sama pätee vaikka kovalevyllä varustetun digivideokameraan, koska siellä sellainen voi olla vissiin vaikka 20 Gt.

Huom! Jos haluankin vaikka kotona olevalta cd:ltä tallentaa musiikkia kyseiselle muistikortille, jotta voisin kuunnella sitä kännykässä matkoilla.

Hahha, musiikkia, niin kyllä. Tallennan ja sanon niin, että jos kerran ostan cd-levyn niin enkö ole jo maksanut rahallista korvausta kyseisestä musiikista tekijöille ostamalla kyseinen cd-levy. Jos tässä nyt joku väittää, että olen maksanut oikeudesta kuunnella sitä musiikkia niin on väärässä, koska jos ostan cd-levyn niin ostan sen kyllä omaksi ja teen sillä mitä haluan, kunhan en ala levitellä sitä ja jokainen selväjärkinen tietää sen!

Niin, miksi mun on maksettava tosta kortista jotain hyvitystä koska käytän sitä korttia valokuvaamiseen ja joskus musiikin kuunteluun.

Omaa luokkaansa on mielestäni usb-tikku, vaikka 4 Gt niin siiheen saan tarpeelliset työtiedostot. Vaikka tietenkin siihen voisin tallentaa musiikkia niin sille ei ole suoranaista käyttöä koska se silloin toimisi vain siirtovälineenä.

Miksi siitä pitäisi maksaa hyvitysmaksua?

Ehkä kyse onkin tallennusmaksusta!
Odottakaas kun sellainen sana tuotteistetaan opetusviraston puolesta!

Sanonpa vaan, että joku kuusi tai kahdeksan euroa on liikaa jostain 1 Gt tai 2 Gt muistikortista.

Nämä maksut on samanlaisia kuin tuo tv-lupa.

Kuka sanoikaan että suomi on oikeusvaltio ja tasavertainen muita kotaan, sekä suvaitsevainen jne?

Nämä maksut kuuluvat samaan luokkaan kuin jonkun mafian suojelurahastus, pakkorahastus, jne.

Esimerkkinä vielä olkoon tähän loppuun: Muistaakseni jopa tasavallan persidentti sanoi, että orjatyövoima on lopetettava noissa kehitysmaissa. Niin ja länsimaissa kuvitellaan ettei orjatyövoimaa tässä ole siis vaikka suomessa. Mutta kerronpa, että on: esimerkiksi opiskelija joka asuu omassa vuokrasaunnossa ja on päättämässä koulua ja menee nykysääntöjen mukaan kuuden kuukauden työharjoitteluun kokopäivätyöhön, josta ei tietenkään makseta palkkaa, ei lounasta, ei edes matkoja yritykseen. Tekee jopa ylitöitä kiirellisinä aikoina koska pomo on sanonut että yli 8 tuntia olleelta voimme maksaa harjoittelijanpalkan. Kuitenkaan maksamatta! Pelkällä opintotuella ei tossa tilanteessa pärjää, joten opiskelija menee vielä illaksi palkalliseen osa-aikaiseen työhön tuon ns. päivätyön jälkeen. Tämä on orjatyötä Suomessa! Tarkoitan tällä sitä, että monet työharjoittelussa olevat kokevat tämän. TÄYTYY MUISTAA SE , ETTÄ TYÖHARJOITTELIJAKIN ON IHMINEN JA TEKEE TYÖTÄ SAMALLA TAVALLA KUN VIERESSÄ OLEVA PALKASTA NAUTTIVA TYÖKAVERI!
No tämä meni vähän ohi laidan ... :), mutta hyvitysmaksuakin joudumme maksamaan vähän epämääräisesti.

Tähän asiaan vielä liittyen, että voisi jopa perustaa työharjoittelija-järjestön joka valtion luvalla saa oikeuden periä palkkiota siitä, että työharjoittelijaa käytetään HYVÄKSI!!!

Ahneita nuo järjestöt, kun eivät vähällä toimeen tule!

hyviä selityksiä: http://www.hyvitysmaksu.fi/main/index.php?module=faq&lang=fi

13 kesäkuu, 2007 23:12  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle