[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, marraskuu 26, 2006

Kamerat vs. kännykät Flickrissä

(Päivitetty 26.11.2006 klo 15:56. Valmistajien listalla Nokia on sentään TOP-10:ssä.)

Äskettäin on muun muassa S60-blogeissa kommentoitu Flickrin suosituimpia kameroita ja kännyköitä. Löysin vielä yhden taulukon, jonka mukaan Nokia N73 tulisi yhteisön suosituimpana kamerakännykkänä vasta sijoituksella 22. Seuraavaksi tulisivat Nokia N70 (28.) ja SonyEricsson K800i (28.).

Valmistajien listalla ensimmäinen kännykkävalmistaja on Nokia 9. sijalla.

Yksikään kamerakännykkä ei yllä Flickrin TOP-10:een. Valmistajien listalla Nokia on tosin yhdeksäs.

Tilanne on muuttunut elokuum 21. päivästä, jolloin suosituin kamerakännykkä oli K800i sijoituksella 19 ja suosituin nokialainen sijoituksella 33 (en laittanut ylös, mutta muistaakseni N70).

Mistä nämä sijoitukset kertovat, jos mistään? Ennen taulukon näkemistä olisin odottanut, että eniten kuvia jaetaan kamerakännyköistä, joista se onnistuu suoraan. Onkohan Flickr palveluna ja yhteisönä sellainen, että se houkuttelee enemmän ammatikseen ja harrastuksekseen kuvaavia? Vai onko kamerakännyköitä niin paljon eri malleja, että suosio hajaantuu?

Vai kertooko kamerakännyköiden heikko suosio Flickrissä myös ongelmista? Kuvien lähettäminen 3G-/GPRS-verkossa on joko hidasta tai kallista, osalle käyttäjistä molempia. Kaikki kännykkävalmistajat eivät juuri panosta PC-softiin, joten kuvien jakaminen vaikeutuu sitä kauttakin.

Tosin kun viimeksi Tietokone-lehden juttua varten katsastimme kuusi eri valmistajien 3-5 megapikselin kamerakännykkää, yhtä lukuun ottamatta kaikissa oli USB-massamuistitila, eli kuvien siirtämiseksi koneelle täytyi vain kytkeä kaapeli kiinni. Sen jälkeen kameran muisti näky Windowsissa omana levyasemanaan. Nämä olivat kuitenkin keskimääräistä kalliimpia, 450--800 euron laitteita.

Minulla on kännykkäliittymässä 150 Mt/kk datapaketti, mutta jostain syystä silti lähetän kuvat mieluummin Windows-koneen kautta. Yksi syy on ainakin se, että tällöin voin tehokkaammin lajtella, nimetä ja tagittää kuvat. Tämä ei tietenkään vääristä Flickr'in tilastoja, koska tieto kuvauslaitteesta säilyy.

Kommentit: 2

Anonymous Sami Keinänen kirjoitti:

Mielenkiintoista dataa. Itse olen huomannut että mikäli lähetän kuvan N73:sta MMS:llä, niin exif data häviää. Mutta mikäli lataan kuvan esim. lifeblogilla tai läppärin kautta niin exif data säilyy. Tämä ainakin vääristää tilastoja. Oletko huomannut samaa?

27 marraskuu, 2006 12:31  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

En ole tutkinut tuota. MMS:llä lähettäessä kännykkä ja/tai operaattori usein pudottavat kokoa ja laatua sen verran, ettei kuvien lähettämisessä Flickriin ole mitään mieltä. Minä lähetän kuvat sähköpostilla SMTP-palvelimen kautta.

Tosin on mahdollista, ellei peräti todennäköistä, että tavikset käyttävät mieluiten MMS:ää rajoituksista huolimatta.

28 marraskuu, 2006 09:04  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle