[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, syyskuu 27, 2006

Nokia ja operaattorit USA:ssa

Jatkokommenttina Nokian eiliseen tiedotustilaisuuteen (ks. blogimerkintäni siitä) New Yorkissa, että yksi merkittävä osapuoli puuttui tiedotustilaisuudesta kokonaan: operaattorit.

Mitä nyt olen Motorolan, LG:n ja Samsungin USA:n julkistuksia välillä seurannut, aina on paikalla ollut joku operaattori kertomassa, että tuote otetaan valikoimiin.

Nokia Multimedian Anssi Vanjoki sanoi tiedotustilaisuudessa yhtiön haastavan tosissaan Motorolan, mutta onnistuuko se ilman operaattoreita? Tiedotustilaisuuden Q&A-osiossa yksi amerikkalaistoimittaja kysyikin, että meinataanko tuotteet tosissaan meinata saada kaupaksi ilman operaattoreiden subventioita.

Mikä operaattorit sitten pitää poissa? Onko kyse WLAN:sta? Vai jostain muusta myös? Nokia E62:n lanseeraus ilman WLAN:ia voisi viitata siihen, että USA:n markkinoilla operaattorit eivät mielellään ota WLAN-päätelaitteita valikoimiinsa.

Ainakin Hesarin ja Kauppalehden toimittajat olivat fyysisesti paikalla tiedotustilaisuudessa, mutta jutuissa ei ollut huomatakseni sanaakaan operaattorin puuttumisesta tilaisuudesta. Ehkä niillä on vihiä, että operaattorijulkistukset seuraavat pian perästä.

Tunnisteet:

Kommentit: 6

Anonymous Juhani Polkko kirjoitti:

Hyvä huomio, tämä on se suurin kysymysmerkki Nokian kohdalla tällä hetkellä. Itse olen pitkään laittanut ongelman yksinkertaisesti myyntityön piikkiin: Perinteikkäästi suht-arrogantti Nokia ei kuuntele asiakkaitaan ja yritä ratkoa ongelmia. Ensi käden tuntemus tästä on 3 vuoden takaa, kun olin jakelijalla ostamassa N-Gageja firmalta. Lähettivät sentään isomman pomon myöhemmin kyselemään perään että mikä mahtoi mennä pieleen...

Mutta anyways, hetken asiaa mietittyäni tuli myös pari muuta potentiaalista syytä mieleen liittyen juuri S60-puhelimiin. Tai itse asiassa yksi syy: raha.

1) Bugit. Merkittävä huolenaihe operaattoreilla on tukipalveluiden kustannukset, tästä on myös ensikäden tietoa mobiilisisällön jakelussa. Mikäli jonot asiakaspalveluun kasvavat, asiakkaat suuttuvat (toisin kuin Suomessa) Ja jokainen puhelu on ylimääräinen, merkittävä kustannus. Karu totuus on se että useimmat uudet S60 puhelimet ovat valitettavasti bugisia.

- Tämä juttu ei päässyt foorumeja pidemmälle mutta tietojeni mukaan se on tosi: Cingular aloitti 6682:n myynnin viime syksynä ja veti sen kaksi kertaa myynnistä puhelimen kaatuilun takia. Myynti jatkui tämän vuoden puolelle, mutta enää sitä ei valikoimissa ole.

2) Hinta. Jenkeissä myydään massoittain (kuluttajille) vain halpoja ja keskihintaisia puhelimia. Uudet S60-puhelimet ovat kalliita, niin ovat myös SonyEricssonin huippumallit, eikä niitäkään näy esim. Cingularilla. Yksi Cingularin kalleimmista "tavallisista" puhelimista on SE W300i jonka normaali kuluttajahinta on $320, subventoitu hinta $180 ja lopulta "special price" ostajalle $40. Nokian vähän vanhemmatkin N-sarjalaiset maksavat normaalisti $600.

- Huomasin että sekä uuden BlackBerryn että Nokian 9300:n saa nyt Amazonin kautta tilaamalla, operaattorisubventoinnin jälkeen ilmaiseksi. BlackBerryssä on yksi mielenkiintoinen puoli joka ei yleensä tule puheeksi mutta jonka takia operaattorit rakastavat sitä: Käyttäjät pakotetaan (ainakin Cingularilla) ottamaan $40+ euroa maksava dataplani siihen, mikäli aikoo käyttää mitä tahansa datapalveluita, ei pelkästään BlackBerry-sähköpostia. Näin laitteen myyntihinta saadaan lytistettyä alas ja kuukausimaksusta saavat todennäköisesti siivunsa niin operaattori kuin RIM:kin.

3. Jakelustrategia. Operaattorit eivät pidä lukitsemattomista, suoraan myydyistä puhelimista, eivätkä ehkä halua tukea tätä strategiaa käyttävää valmistajaa. Päällimmäinen syy lienee kohta 1 - käyttäjä ostaa N80:n eikä saa sitä toimimaan -> soittaa operaattorille -> operaattorilla ei ole hajuakaan miten auttaa asiakasta ja selvittelyyn voi mennä kymmeniä miestyötunteja per puhelu. Jos asiakkaita on yli 50 miljoonaa ja vaikka prosentti näistä ostaisi puhelimen Nokialta, soppa on valmis. Toinen syy on se, että operaattorit eivät pysty näille puhelimille tarjoamaan kaikkia palveluja. Esim. jo vaikka soittoäänen myyminen tälläiselle asiakkaalle voi olla ylipääsemätön ongelma, kun tietokannasta puhelinta ei löydy. Nokia on ottanut mielestäni varsin ison riskin kiihdyttäessään suoramyyntiään webissä ja nyttemmin retail-kaupoissa. Kuluttajat eivät ole tottuneet näkemään yli $200 hintalappuja puhelimissa. Muiden valmistajien SIM-lukitsemattomia puhelimia ei ole tarjolla yhtä kattavasti.

Kiinnostuneet voivat katsoa operaattorien puhelinvalikoimaa netistä; Jenkeissä on siis vain kaksi varteenotettavaa GSM-operaattoria ja Nokia on käytännössä ulkona CDMA-markkinoilta.

www.cingular.com ja www.t-mobile.com (laita zip-koodiksi vaikka 94101)

Tämä ei ole 100% koko totuus koska liikkeissä valikoima voi vaihdella. Netissä on kylläkin yleensä aina kaikki kampanjatuotteet.

Vaikka kuulostan kyyniseltä, toivon vilpittömästi parempaa jatkoa Nokialle USA:ssa uuden strategian myötä.

Juhani

p.s. Voinko hetken valittaa vielä hetken. Mikä ihmeen multimediatietokone?? Kuulostaa aika tutulta. N-Gagea myydessäni markkinointi pakotettiin käyttämään termia 'pelilaite'. Ei missään nimessä ainakaan 'pelipuhelin'. Valmistajalla EI ole mahdollisuutta positioida tuotteita täsmällisesti, vaan se oikeus kuuluu kuluttajalle. Mitä vikaa on termissä smart phone - älypuhelin?

27 syyskuu, 2006 22:57  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mitä vikaa on termissä smart phone - älypuhelin?

Ehkä halutaan erottaa nämä puhelimista koska varsinkin joissain 3G-verkossa Nokioiden toimivuus vaihtelee kovasti. Kerrotaan siis laitteen olevan multimediatietokone, jotta asiakkaan valittaessa puhelintoiminnoista voidaan sanoa: "mutta sehän on tietokone eikä puhelin..."? ];)

- Symbiatch

28 syyskuu, 2006 13:25  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>>yksi merkittävä osapuoli puuttui tiedotustilaisuudesta kokonaan: operaattorit.

Ehkä operaattoreita ei ollut paikalla sen takia, että N95:ä ei julkaista jenkeissä.

>>ottamaan $40+ euroa maksava dataplani siihen, mikäli aikoo käyttää mitä tahansa datapalveluita, ei pelkästään BlackBerry-sähköpostia.

Hyvä huomio! Operaattorit rakastavat RIMIa juuri tämän rahastusmahdollisuuden takia.

Toisaalta luulisi, että E62:sta tulee hyvä menestys jenkkimarkkinoilla, kun sitäkin subventoidaan vahvasti.

>> Operaattorit eivät pidä lukitsemattomista, suoraan myydyistä puhelimista, eivätkä ehkä halua tukea tätä strategiaa käyttävää valmistajaa.

Nokiahan on avannut nyt näitä Flagship-myymälöitä joissa koitetaan kouluttaa kuluttajia Nokian multimediatietokoneiden käyttäjiksi sim-free liittymillä.

29 syyskuu, 2006 23:23  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Ehkä operaattoreita ei ollut paikalla sen takia, että N95:ä ei julkaista jenkeissä."

Eikö tilaisuudessa ollut esillä myös N75? Ymmärsin, että se on tarkoitus viedä USA:n markkinoille.

30 syyskuu, 2006 14:58  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mitä vikaa on termissä smart phone - älypuhelin?

Ehkä halutaan erottaa nämä puhelimista koska varsinkin joissain 3G-verkossa Nokioiden toimivuus vaihtelee kovasti. Kerrotaan siis laitteen olevan multimediatietokone, jotta asiakkaan valittaessa puhelintoiminnoista voidaan sanoa: "mutta sehän on tietokone eikä puhelin..."? ];)

- Symbiatch

Joo, ehkä tässä yritetään erottautua,...niistä MS Samrtphone väkkäröistä, jotka eivät puhumiseen käy sitten ollenkaan ja muutkin ominaisuudet ovat vähän niin ja näin... mutta hei, onhan niissä sentään yleensä kosketusnäyttö!..:)

Henrikki

03 lokakuu, 2006 16:16  
Anonymous -=[HiskiBoy]=- kirjoitti:

Miksei muka pda sovellu puhumiseen. Hyvin mä oon tolla mun qtek 9100: lla puhunu vaikka ja kui paljon. Joko lanka tai bt handsfreellä tai ilman handsfreetä... Mä erityisesti pidän tosta et on stylus kynä jolla voi kirjoittaa ja tökkiä näyttöön. No on toi qwerty kans ihan nasta :)

04 lokakuu, 2006 12:12  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle