[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, elokuu 09, 2006

PDA:t kuihtumassa lopullisesti

Kun perustin tämän blogin keväällä 2004, PDA:t olivat vielä jossain määrin elinvoimainen tuoteryhmä. Kun tänäpäivänä katsoo vaikkapa Gartnerin arvioda PDA-markkinoista, on kiinnostavaa havaita, että mukana ei ole juurikaan niitä laitteita, joita ennen kutsuttiin PDA:ksi tai suomeksi kämmentietokoneeksi.

Tosin olen aika varma, että suomalaisistakin enintään 5% on koskaan omistanut perinteistä PDA:ta ilman kännykkää, joten hirveistä massamarkkinoista ei ollut kyse. Ylempien toimihenkilöiden ja nörttien lelut ovat vain vaihtuneet.

En muista, että yksikään valmistaja olisi tuonut Suomen markkinoille perinteistä PDA:ta ainakaan loppuvuoden 2005 jälkeen. Palmin LifeDrive taisi olla viimeisiä? Sekin on kuulemma jo vedetty Euroopan markkinoilta.

Sen sijaan nyt Gartnerin PDA-luvuisa mukana on HP:n, Nokian, Palmin, RIM:n (Blackberry) ja monien muiden PDA- ja puhelinyhdistelmiä, jotka ovat "data centric" ja "usually operated with two hands".

Lopputuloksena syntyy aika kiinnostavia lukuja, kun esimerkiksi Nokian tuotteista PDA-segmenttiin päätyvät juuri kommarit ja E61. Suomessakin aika moni media lähti uutisoinnissa "Nokian kämmentietokoneista".

Ovatko kommarit siis kämmentietokoneita suomeksi? Ovatko ne eri segmenttiä kuin älypuhelimet (smartphone)? Onko vaikkapa E60 älypuhelin ja E6 kämmentietokone? Tai SE M600/P990i? Tai ketä edes kiinnostaa? Tutkimusyhtiöitä kiinnostaa, koska ne luokittelevat näitä, ja rajausten mukaan markkinaosuudet voivat heitellä kymmenillä prosenttiyksiköillä.

Gartnerin arvioiden perusteella perinteisten PDA-valmistajien (HP, Palm ja pienemmät) toimitukset ovat laskussa. Nokian lasku selittynee sillä, että kommunikaattorit eivät enää menneet kaupaksi yhtä hyvin, vaan osa asiakkaista on jo odotellut uudempia E-sarjan laitteita tai muiden valmistajien vehkeitä.

Mion kasvanutta myyntiä Gartner selitti hyvällä valikoimalla GPS-paikannuksella varustettuja malleja.

Harmillisesti ilmaisesta osuudesta eli tiedotteesta ei näe Acerin, Dellin, Toshiban ym. PDA-valmistajien laitetoimituksia ja markkinaosuuksia, vaan ne jäävät tuonne muiden osioon. Se nähdään, että yksikään "muista ei yksinään saanut ainakaan yli 4,4%:n osuutta.

En ajatellut kuitenkaan tiputtaa "PDA:ta" blogin nimestä pois, vaan kaiketi sitä voi ajatella minä tahansa "henkilökohtaisena digitaalisena apurina".

Tunnisteet:

Kommentit: 1

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Gartnerin PC-lähtöisessä määritelmässä on yritetty väen väkisin pitää puhelimet poissa, minkä takia tuosta PDA:n määritelmästä on tullut niin hassu.

Alunperin PDA oli taskukokoisena laitteena jonne voi kerätä kalenteri/osoitemuistio/TODO -tiedot. Kaikki nämä ominaisuudet löytyvät halvimmistakin puhelimista..

Toinen lähtökohta olisi ajatella PDA:ta kämmenmikrona, eli kämmenkokoisena laitteena jossa voi ajaa omia ohjelmia. Tällöin olisi pakko ottaa java-puhelimet mukaan, ja "oikeat" PDA:t veisivät mitättömän osuuden markkinoista. Tästäkin voisi venkoilla ulos vaatimalla natiiviohjelmien ajamisen ominaisuudeksi - Jolloin RIM:in laitteet eivät pääsisi mukaan, mutta series60:net jyräisivät.

Eräs tapa on valita mukaan vain kämmenlaitteet joissa on "oikea" käyttöjärjestelmä (Windows CE, palmos, symbian, Linux). Tämä taas johtaisi siihen ettei RIM:iä saa mukaan, mutta mukaan tulisi Motorolan Linuxpuhelimet ja japanilaiset suljetut symbian/linux puhelimet, jotka eivät käyttäjän kannalta eroa series-40:sistä - niihin ei saa helposti muita kuin java-ohjelmia asennettua.

Jostain syystä laitteet joihin saa push emailinkin pitää nykyään laskea PDA:ksi. Mutta "oikeiden" PDA-laskijoiden kiusaksi Nokian series 60 second edition toi IMAP IDLE tuen, joka on muuten ainoa avoin push email standardi..

Näin ollen olisikin paljon mielenkiintoisempaa tietää seuraavat tilastot kuin täysin hyödytön "data-keskeinen, kahden käden laite" speksi:

1) Mitä ihmiset käyttävät PIM-tietojen tallentamiseen (veikkaan paperikalenterin voittavan)

2) käyttäjän ohjelmoitavissa olevat kämmenlaitteet alustojen ja tarjolla olevien ohjelmointirajapintojen mukaan jaoteltuna

3) push emailiin kykenevien laitteiden myynti valmistajittain, ja kuinka moni minkäkin laitteen omistajista käyttää ko. ominaisuutta.

09 elokuu, 2006 15:24  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle