[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, heinäkuu 23, 2006

Nokia ja ongelmat USA:ssa

Viikon isoin telealan uutinen Suomessa oli tietysti Nokian toisen vuosineljänneksen tulosjulkistus. Nokian uutiset olivat pääasiassa hyviä, mutta kestohuolenaiheena pysyy heikko menestyminen Yhdysvalloissa.

Nokian Q2-tuloksen maanosittaisen taulukon mukaan laitetoimitukset Pohjois-Amerikassa laskivat vuoden takaiseen verrattuna kuudesta miljoonasta noin 5,2 miljoonaan, eli noin 13 prosenttia. Tämän vuoden tammi-maaliskuuhun verrattuna toimitukset laskivat vielä enemmän, 8,4 miljoonasta eli 38,1 prosenttia. Laitetoimitukset siis laskevat selvästi, vaikka kokonaismarkkinan pitäisi kasvaa.

En työn puolesta tai juuri muutenkaan matkusta sielläpäin, joten kokonaisuuden hahmottaminen on jäänyt hankalaksi. Olisi silti hyödyllistä ymmärtää miksei Nokia menesty USA:ssa.

Pohjoisamerikkalaisilla on rahaa, joten heillä luulisi olevan varaa esimerkiksi E- ja N-sarjan multimedia- ja yrityslaitteisiin. Niihin saa melko pitkälle kustomoidut softat, joten operaattorit voisivat tuoda omat palvelunsa hyvin esille. Muotoilua ja ulkonäköä on peruspalikasta simpukkaan. Silti Nokian S60-sarjalaisia ei vain saada kaupaksi USA:ssa.

Muun muassa New Yorkissa asuva suomalainen kommentoi keskustelufoorumilla:

"Nokiaa on tosi vaikea täällä ostaa. Harvalla operaattorilla on Nokian parhaita malleja kaupan, ja kun täällä menee puhelinta ostamaan, käy niinkuin vaimon pojalle, tyrkytetään kaikkea muuta kuin Nokiaa. Varsinkin korealaisia on paljon joka kioskissa kaupan. Motorolaa kaupataan suuremmissa mymälöissä.

Muut mainostavat ahkerasti. Nokian mainoksia näkee täällä aniharvoin, muualla kuin jossakin TV:ssä näytettävissä urheilukilpailuissa, ja silloinkin eurooppalaisen areenan seinillä."

Tarkoittaako tämä, etteivät Nokian suhteet operaattoreihin ole kunnossa? Vai eivätkö S60-laitteet vetoa amerikkalaisiin? USA:n Amazon.com:ssa Cingularin tarjoama Nokia 6682 (eli Multimedia-yksikön keskihintainen S60-malli) on tämän hetken parhaiten myyty kännykkä, mutta seuraava Nokian kännykkä onkin Mobile Phonesin edullisempi 6236i (Verizonin tarjoamana) vasta sijoituksella 25. Nämä eivät tietenkään. Vaan eipä yhden isonkaan nettikaupan top sellers -listasta voi ilmeisesti vielä vetää johtopäätöksiä.

Toinen keskustelija samassa ketjussa arvioi, että kyse olisi amerikkalaisen nuorison osalta muotoilusta ja suunnittelusta:

"No kun katselen USA:ssa ihmisten kännyköitä niin junnuilla ja nuorilla aikuisilla on kaikilla sellainen pieni, pyöreä, kaulahihnassa roikutettava simpukkamalli. Juniorit eivät lähettele enää tekstiviestejä, vaan ne huutelevat toisilleen push to talk -jutuilla ja sen värkin pitää siis olla kaulalla eikä taskussa, että voit kuunnella sitä
mölinää.


Niitä on Motorolalla, LG:llä ja Samsungilla, mutta ei Nokialla. Nokia voisi nyt viimein ottaa lusikan kauniiseen käteen ja tehdä sellaisen kun niillä olisi siihen taito ja tekniikka ja niitä myydään junnuille ympäri maailmaa ihan helvetisti ja tuosta on tulossa kännykän "standardi" nuorisolle ..."

Lisäksi iso tekijä ovat varmasti CDMA-kännykät, joita Nokian valikoimista puuttuu. Nokia Multimedialla ei ole ainuttakaan CDMA-/CDMA 2000 -kännykkää. USA:ssa niille on vielä kysyntää operaattoreiden tarjonnassa. Mitkäköhän lienevät USA:ssa CDMA- ja GSM-/UMTS-liittymien markkinaosuudet? Yritin tätä selvittää, mutten nopeasti saanut selkoa.

Nokian oman CDMA-kännykkätuotannon loppuminen huhtikuuhun 2007 mennessä ja yhteistyön päättyminen heti alkuunsa Sanyon kanssa eivät ainakaan helpota tilannetta USA:ssa. Sivulliselle näyttää siltä, että Nokia ottaa melkoisen riskin. Tai sitten Nokiassa tiedetään, että monet merkittävät operaattorit myös USA:ssa ovat siirtymässä GSM:ään ja/tai UMTS:iin CDMA:sta.

Kallasvuo ainakin vakuuttaa, että Nokia ottaa USA:n markkinat tosissaan ja aikoo tehdä töitä asemien parantamiseksi. "I will not rest until the situation in the U.S. is satisfactory", hän sanoi ulkomuistista lainattuna lehdistön ja sijoittajien konferenssipuhelusta torstaina.

Suomalaiset talouslehdet eivät ole juuri pystyneet tarjoamaan selvyyttä tilanteeseen, koska täällä harva näkee läheltä mitä USA:ssa tapahtuu kännykkäbisneksessä. Tässä olisi vaikkapa Kauppalehdelle tai Talouselämälle tilaus parin viikon opintomatkalle USA:ssa ja sitä seuraavalle reportaasille.

Tunnisteet:

Kommentit: 2

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Nokian myynti aasiassa kasvoi enemmän kuin koko pohjais-amerikan myynti, jos katsotaan yksikkömyyntiä eikä prosenttiosuuksia. Joten ei tässä vielä ole aihetta maanlaajuiseen suruliputukseen.

Pääsyy miksi Nokian täytyisi olla vahva myös yhdysvalloissa on yhdysvaltojen vahva median, ja erityisesti IT-median keskipisteenä. Hollywoodin elokuvista nettiarvostelusaitteihin, tieto valuu amerikkalaisesta näkökulmasta maailmalle.

Nokia on käyttänyt paljon paukkuja cdma-markkinoilla omien ja myöhemmin TI:n kehittämiin cdma-piireihin. muiden käyttäessä Qualcommin piirejä. Täydellisen yhteensopivuuden saavuttaminen on ollut vaikeaa ja operaattorit ovat haluttomia ottamaa beta-malleja käyttöönsä.

Jos N haluaa vavasti CDMA-markkinoille ilman jätti-investointeja tuotekehitykseen, pitäisi niellä ylpeys ja haudata sotakirves qualcommin kanssa. On ainakin vaikea uskoa että Nokia saisi muuten markkinoille esim EVDO-siirtotietä tukeavaa E-series puhelinta.

GSM-operaattoreilla nokian asema on ollut parempi, mutta GSM:n asema muuten on ollut heikompi yhdysvalloissa.

23 heinäkuu, 2006 14:10  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

> Jos N haluaa vavasti
> CDMA-markkinoille ilman
> jätti-investointeja
> tuotekehitykseen, pitäisi niellä
> ylpeys ja haudata sotakirves
> qualcommin kanssa. On ainakin vaikea
> uskoa että Nokia saisi muuten
> markkinoille esim EVDO-siirtotietä
> tukeavaa E-series puhelinta.

Olen ymmärtänyt että Nokia ei enään aijo kehittää CDMA verkkoihin luureja, vaan ostaa luurit muilta. Joten tuskin viimeisiä EVDO E sarjan luureja tuodaan pian markkinoille.

25 heinäkuu, 2006 08:22  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle