[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, heinäkuu 29, 2006

N93 ja kuva televisioon

(Päivitetty 30.7.2006 klo 11.30. Käytin ilmeisesti RCA-kirjaimia väärin.)

N93:n mukana tulevista oheisvarusteista hauskin on minusta TV-ulostulokaapeli (Pop-Port-liitännästä RCA-liittimeen televisiossa), jolla kännykän.. eikun multimediatietokoneen kuvan ja äänet saa televisioon.

Joku voisi sanoa, että tämä on vanhaa analogista tekniikkaa ja tylsä ratkaisu, mutta liitäntä löytyy aikalailla kaikista televisioista eikä mitään säätämistä tarvita. Ainoat tarkistettavat asiat ovat television videotila (NTSC tai PAL) ja kuvasuhde (4:3 tai 16:9).

Aion myös kokeilla videoiden jakoa langattomasti PC:lle, kunhan saan lainattua sopivan UPnP-purkin jostain.

TV output from Nokia 93 with RCA cable TV output from Nokia 93 with RCA cable

Videoiden kuvanlaatu yllätti minut positiivisesti. Videot eivät näytä rosoisilta edes 37-tuumaisella LCD-televisiolla parin metrin päästä katsottuna. Vielä kun saisi kaukosäätimen N93:lle.

TV-ulostulo toimii myös kuvien katselun ja muiden S60-sovellusten kanssa. Pelasin myös Sky Forcen demon läpi mieluummin läpi 37 kuin 2,4 tuuman ruudulla, eikä kuvanlaatu ollut hullumpi. Amerikkalainen blogaajakollega sanoisi tähän: Very cool.

En kuitenkaan aio vielä julkaista videoita näytille, koska tässä kappaleessa on jotain outoa zoomin kanssa, ja minun pitää varmistaa, ettei kyseessä ole proton ominaisuus. Laitteen ei kai pitäisi olla proto.

Kommentit: 13

Anonymous Jukka kirjoitti:

Proto on helppo tunnistaa: patterin alla lukee proto. Softasta asiaa on tietysti hieman vaikeampi nähdä :) Jos tarkoitat zoomin meteliä videokuvassa niin se on ominaisuus.

29 heinäkuu, 2006 13:56  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Juurikin zoomin ääntä videota kuvatessa tarkoitan. Se on aika hirveä ja pilaa videot. Toivottavasti ei sentään jää lopullisen laitteen ominaisuudeksi. Olin ihan varma, että tämä on jotenkin rikki.

29 heinäkuu, 2006 17:54  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Anssi Vanjoen multimediatietokonehypetys saattaa kuulostaa huvittavalta mutta mielestäni sana "kännykkä" ei anna oikeaa kuvaa usean sadan euron mobiililaitteesta. Sana kännykkä sopii sen sijaan paremmin esim. 50 euron langattomalle perusluurille.

Tvout-liitäntä on minustakin N93:n mielenkiintoisimpia ominaisuuksia.

Olisi kiva nähdä, miltä 3D-pelit ja eri S60-sovellukset näyttävät TV:n ruudulta nähtynä.

Tietokone-lehden blogissa arvioitiin jokin aika sitten, että N93:n hinta olisi alussa n. 550 euroa. Oikea taso taitaa kuitenkin olla yli 700 euroa. Näissä hinta-arvioissa olisi hyvä erottaa veroton tukkuhinta ja kaupan verollinen (oikea) myyntihin ta toisistaan.

- Anonymous

29 heinäkuu, 2006 19:01  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

En minäkään miellä termiä "kännykkä" enää parhaaksi mahdolliseksi, mutten ole onnistunut täysin sulattamaan tätä multimediatietokonettakaan. Se on suomen kielellä vähän kankea ja pitkä sana. Olisikohan multikka sittenkin kätevämpi? Se ei ainakaan toistaiseksi ole tarttunut.

Mitä tulee N93:n hintaan, uutisessamme kirjoitin keväällä: "Hinta-arvio on 550 euroa ennen veroja tai operaattoritukia. Laite luvataan kauppoihin heinäkuussa."

Sitä en osaa sanoa, miksi blogissa tuo veroklausuuli jäi mainitsematta, vaikka se on ollut täysin tiedossani.

Karkeasti laskettuna 550 * 1,22 tekisi 671 euroa, ja eihän lähes 700 euroa enää varsinaisesti ole massakuluttajahinta. Toisaalta hinta olisi voinut olla vaikka 1000 euroa.

29 heinäkuu, 2006 19:09  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kaukosäätimestä - toimiikos Nokian BT näppis N93:n kanssa? Eikös se riitä kaukosäätimen korvikkeeksi?

TV ulostulo olisi ihan mukava ominaisuus muihinkin puhelimiin, tietysti mieluiten HDTV tuella.

Mistäs se N93:n zoomin ääni videota kuvatessa tulee? Optisesta zoomista vai onko kyse näppisäänistä. Näppisäänethän saa laitettua pois päältä profiileista.

Tosin N93 ei oikein ole kovin mukavan oloinen - vähän liian suuri ja kömpelö. Sopii varmaan hyvin kuvaamiseen - käyttäähän jotkut N90:stäkin ja ovat ihan tyytyväisiä.

-PP

30 heinäkuu, 2006 02:37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

RCA on laitevalmistaja ei standardi !!! puhutaan mielummin vaikka kansanomaisemmin video -liitännästä. (Radio Corporation of American)

30 heinäkuu, 2006 02:39  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Mistäs se N93:n zoomin ääni videota kuvatessa tulee? Optisesta zoomista vai onko kyse näppisäänistä. Näppisäänethän saa laitettua pois päältä profiileista."

Kun N93:llä zoomaa sisään- tai ulospäin, tulee videolle rätisevä tai naksuva ääni. Se ei ole mekaaninen ääni, eli kuvaaja ei kuule ääntä. En tunne elektroniikkaa tai valmistustekniikoita, mutta jotenkin sisäisesti äänen täytyy syntyä siis.

Näppäinäänten poistaminen ei auta ääneen, jota ei kuvatessa itsekään kuule.

"RCA on laitevalmistaja ei standardi !!!"

Aha. Eikö RCA-liitäntä ole aika vakiintunut ilmaisu?

Toivotan onnea ja menestystä kansan valistamisessa, Google-haku RCA-liitäntä löytää jo lähes 6500 osumaa.

30 heinäkuu, 2006 11:23  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Minua sivistettiin, että oikeampi ilmaisu olisi varmaan RCA-liitin.

30 heinäkuu, 2006 11:31  
Anonymous Jukka kirjoitti:

Kyllä se zoomin ääni on siinä jäädäkseen, siksi valikoissakin on säätö jolla voi poistaa optisen zoomin käytöstä videokuvauksen aikana. Tosin ammattilaiset ovat minuakin valistaneet ettei saman oton sisällä kuuluisi koskea zoomiin, eli ei pitäisi haitata :)

30 heinäkuu, 2006 15:57  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Tänään yritin kaverin luona kytkeä ihan vaan digikameraa telkkariin. Piuha oli mukana, mutta uudehkossa Finluxissa oli vain scart-liitäntä. RF-liitäntää (en viittaa mihinkään RF-yritykseen :-) käyttäen homma toimisi aina, tosin känsästä pitäisi saada vaikka EU-alueella kliksuteltua ulostuloksi kunkin maan yleisradio-taajuus, joka vieläpä vaihtelee maan sisälläkin. USB:lla homma olisi taas liian hidasta.

Voisko känsäkameran pistää itsekseen "istumaan" telsun eteen, ja kun esim. UHF-kanavalta alkaisi tulla oikean näköistä pilkettä, multimediatietokone tajuaisi löytäneen oikean kanavan? Menee ehkä liian vaikeaksi, eikä RF-signaali ehkä ole RCA-yrityksen tasoista (tuskin jää hirveästi jälkeenkään).

Kolmas vois olla vga-ulostulo känsään, jota lienee jo mietitty maailman sivu. Ja DVI jyrää jo enemmän.

30 heinäkuu, 2006 22:21  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Scartiinhan tuon kompostisignaalin saa lisäpalikalla, sitä on turha pakettiin laittaa kun suurin osa televisioista (jopa uusista) kuitenkin tukee myös kompostia suoraan.

- Symbiatch

01 elokuu, 2006 11:07  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Näkyy olevan ainakin verkkokaupassa jo myynnissä hintaan 828,90€ eli reilusti yli sen 700:n...

Kts http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=0230

09 elokuu, 2006 14:56  
Anonymous -=[HiskiBoy]=- kirjoitti:

"...tässä kappaleessa on jotain outoa zoomin kanssa, ja minun pitää varmistaa, ..."

Miten olis handsfree mikki ? ainaki toi toi nokian adapteri ad-46 toimii loistavasti eikä zoomin äänet haittaa pätkääkään ;-)

Sain tänään n93 Oijoi nyt näkee lukeekkoi mitä näytöllä lukee... N80 oli kauhee lukee tekstii.

07 syyskuu, 2006 01:25  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle