[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, toukokuu 12, 2006

Sekavat N-Gage-uutiset

(Päivitetty 12.5.2006 klo 14.06. Korjasin typoja useaan otteeseen. Päivitin tiedot N93:n 3D-kiihdytyksestä.)

S60 Multimedia Blogissa oli vinkki N-Gage-uutisista E3-messuilta. Niistä tuli lehdistötiedotekin, mutten saanut siitä tarttumapintaa. Suomessa ainakin Pelit-lehti uutisoi tämän, muttei sekään juuri valaise asiaa.

Olen lukenut nyt uutisia eri pelimedioista, ja N-Gagen jatkosta näyttää olevan yhtä monta kertomusta kuin on kertojaakin. Yleensä Nokian tiedotus on ollut johdonmukaista ja tarkkaa, mutta N-Gage ja koko Nokian kännykkäpelien tulevaisuus tuntuu olevan tilassa, jossa asioita tapahtuu, muttei haluta selvästi kertoa mitä.

Se on siis selvinnyt, että N-Gage lakkaa olemasta tietty pelipuhelin ja pelaaminen tuodaan useampiin S60-laitteisiin. Hyvältä kuulostaa. Sekavuus alkaa siitä, että koskeeko tämä uusi N-Gage-alusta siis vain vuoden 2006 lopussa tai vuoden 2007 alussa tulevia Nseries-laitteita, myös nykyisiä Nseries-laitteita vaiko jotain ihan muuta.

Nykyiset N-Gage-pelit ovat Symbian 6.1 -binäärejä, joten niitä ei varmaan pääse pelaamaan uusilla Nseries-laitteilla. Nokiasta on kerrottu, että N93 olisi ensimmäinen kehittyneempää pelaamista ja 3D-kiihdytystä raudalla tukeva laite, mutta mitä pelejä se nyt siis pyörittää ja koska? Tai miten käy nykyisten N-Gage-pelien?

N93:n peliominaisuuksia oli näemmä esitelty MobileMondayssakin, harmillisesti missasin demon. Siinä kerrotaan N93:n OpenGL 1.1 -standardin 3D-kiihdytyksestä, joka toimii siis ensimmäistä kertaa raudalla.

Minusta tuntuu edelleen siltä, että parhaiten Nokia palvelisi kuluttajia (erityisesti peleistä kiinnostuneita) sekä pelien kehittäjiä ja julkaisijoita tarjoamalla N-Gage-pelit niin moniin S60-laitteisiin kuin suinkin mahdollista. Tätä toivoin jo maaliskuussa 2005. Laaja käyttäjäpohja on ollut S60:n vahvuus hyötysoftassa, eikä pelejäkään kannata rajoittaa muutamiin (ainakin nuorille) kalliisiin Nseries-laitteisiin.

Tunnisteet:

Kommentit: 4

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Katselin itse jotain peliä pyörimässä N93:ssa juuri Mobile Mondayssä. Näyttöhän on paras mitä olen puhelimessa nähnyt ja muutenkin peli-demo pyöri puhelimessa varsin vauhdikkaasti.

Tuntumana jäi, että ainakin visuaalisesti ja nopeuden puolesta pelit hyppäsivät suoraan ensimmäisestä sukupolvesta kolmanteen.

N-gage "alusta" sen kehitys on muuten Nokian viestinnän mukaan kehittymästä yhteisölliseen verkkopeli-suuntaan.

Tämä on mielestäni satsaus oikeaan suuntaan. XBOX-livehän lienee XBOXIN ja 360:n suurimpia myyntivaltteja.

Henrikki

perjantai, 12 toukokuu, 2006  
Anonymous Jukka kirjoitti:

N93 on ensimmäinen laite, jossa rautakiihdytetty OpenGL ES 1.1 grafiikka. Ymmärtääkseni S60 3rd Edition laitteissa on kaikissa myös OpenGL ES (1.0) mutta ei raudalla. N93:lle on jo saatavilla plugini SDK:hon, eli siitä vaan porttaamaan pelejä. N93:n mukana tulee noista uusista peleistä System Rush: Evolution. Onhan se hiukka erinäköistä kuin N-Gage pelit on olleet..

Kun tarkkaan lukee pressin, niin siellähän sanotaan ihan "selvästi":

..games on a range of Nokia Nseries multimedia computers and other Nokia S60 devices.

perjantai, 12 toukokuu, 2006  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

N93 on ilmeisesti hieno peliominaisuuksissa, mutta laajemmin kai pitäisi olla yksi yhtenäinen alusta, jolle pelit voidaan kehittää ja julkaista.

Näin tuon tiedotteen lopussa olevan maininnan toki, mutta muissa yhteyksissä taas Nokian viestinnästä on puhuttu juuri nimenomaan muutamista Nseries-laitteista, jotka on optimoitu pelaamiseen ja joilla voisi pelata N-Gage-brändättyjä pelejä.

Hyvä suunta olisi varmaan se, jos kaikki S60 3rd Edition -alustan päätelaitteet tukisivat jatkossa näitä pelejä. Se kuulostaa kuitenkin haastavalta, kun näyttöjen resoluutiot vaihtelevat välillä 320 x 240 -> 352 x 416 pikseliä. Tai voidaankohan pelit vain tylysti skaalata tiettyyn resoluutioon alas- tai ylöspäin?

perjantai, 12 toukokuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Eiköhän se ongelma ole enemmänkin tehoissa.. Monimutkaiset 3d pelit eivät välttämättä toimi kovin hyvin ilman HW kiihdytystä.

Tosin luulisi että myös yksinkertaisempia pelejä tulee saataville.

-PP

perjantai, 12 toukokuu, 2006  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle