Kokeiltua: F-Secure Mobile Anti-Virus & S60 3rd Edition
Symbian-matojen ja muiden haittaohjelmien odotetaan yleistyvän siihen tahtiin, että ainakin yritykset harkitsevat palomuuri- ja virustorjuntaohjelman asentamista työntekijöiden laitteisiin. Erityisesti tämä koskettaa yrityskäyttöön suunnattuja laitteita, kuten Nokia Eseries, joissa käytetään kalenteria, sähköpostia ja ehkä muitakin toimintoja.
Aiemmin ongelma on ollut se, että esimerkiksi F-Securen tietoturvaohjelma vei liikaa muistia ja tehoa taustalla ollessaan, ja tarkistukset saattoivat vetää laitteen aivan jumiin.
Noin parin viikon Nokia E60:n ja neljän päivän E61:n käytön perusteella vaikuttaa siltä, että viimein softan voi pitää huomaamattomasti taustalla eivätkä tarkistuksetkaan kuluta kohtuuttomasti resursseja.
Ohjelma on pysynyt auki taustalla, enkä ole huomannut muun käytön vielä hidastuvan. Kun muita sovelluksia on auki monia yhtäaikaisesti, käyttöjärjestelmä näyttää sulkevan niitä aika herkästi. Olen kuitenkin pystynyt käyttämään ongelmitta esimerkiksi ruutukaapparia, Operaa ja S60-sähköpostia samanaikaisesti F-Securen pysyessä taustalla.
Virustarkistuksen suoritusajat ovat nopeutuneet selvästi:
- Nokia E60, 3126 tiedostoa: 94 sekuntia.
- Nokia E61, 1025 tiedostoa: 36 sekuntia.
Vertailun vuoksi vanhoissa S60-laitteissa jo 300 tiedoston skannaus saattoi kestää pari minuuttia. Edelleen tosin skannaus tehdään käsin, eli ajastaminen vaikkapa päivittäin klo 00.00 tehtäväksi ei onnistu. Miksi käyttäjän pitää muistaa ajaa virusskannaus?
Ohjelman nopeutuminen johtuu ilmeisesti uusien S60-laitteiden tehokkaammista suorittimista. En ole kuitenkaan vielä löytänyt softaa, jolla muisti- ja suoritintiedot saisi selvitettyä S60 3rd Editionissa.
En ostaisi vielä mobiililaitteeseen tietoturvaohjelmaa omalla rahalla, mutta enhän minä toisaalta ole ostanut tietoturvasoftaa myöskään työkannettavaani. Toimintamalli lienee sama: it-osasto toimittaa laitteen asetuksineen ja ohjelmistoineen käyttövalmiina työntekijän työpöydälle ja järjestää tarvittaessa koulutusta.
* * *
Mobiililaitteille on F-Securen mukaan jo 200 haittaohjelmaa, ja lisää on tulossa. Missä vaiheessa riski kasvaa niin suureksi, että tietoturvaohjelmaan kannattaa sijoittaa? Tätä pohditaan yritysten tietohallinnoissa, joissa harkitaan päätelaitteita kalenteri- ja sähköpostikäyttöön.
Lopuksi muutama kuva ja kommentti ohjelman suomenkielisestä versiosta Nokia E61:ssä.
Päävalikko
Mustat tekstit eivät erotu kovin hyvin E-sarjalaisten oletusväriteemalla.
Asetukset
Asetukset eivät vaadi paljoa pähkäilyjä, koska niitä on vain kaksi.
Raportti skannauksesta
Virusskannaus on nopea ja raportti selkeä, mutta miksei tarkistusta voi ajastaa esimerkiksi automaattisesti öisin tehtäväksi?
Kommentit: 7
Hemmetti, ei kukaan ole kiinnostunut F-Securesta..E61 käyttökokemuksia kehiin!..:)
Henrikki
Henrikki, kyllähän minä tuon tiedän. Asia ei harmillisesti ole noin yksinkertainen.
S60 puhelinta on käytetty pari vuotta ja haittaohjelmia ei ole vielä näkynyt.. Onko nuo kaikki 200 haittaohjelmaa näitä, joissa saa olla täydellinen idiootti ja puusilmä että ne omaan puhelimeensa lataa?
Nimim. "Haluatko ottaa vastaan haittaohjelman Bluetooth-yhteydellä?" "Haluatko asentaa Bluetoothilla vastaanottamasi haittaohjelman?" "Haluatko varmasti asentaa tämän virallisesti hyväksymättömän haittaohjelman?"
Nimettömälle:
Aikalailla tuota tasoa haittaohjelmat toistaiseksi ovat, mutta eivät kokonaan. Jotkut leviävät MMS-viestinä, ja jos saaa MMS-viestin mukana ohjelman vaikkapa kaveriltaan tai perheenjäseneltään, saattaa asentaakin sen.
Joku saattaa myös uteliaisuuttaan ottaa vastaan tiedonsiirron tuntemattomalta lähettäjältä, tai painaa Kyllä(Yes), kun Ei(No)-napin painaminen ei auta, vaan kysely tulee sekunnin välein uudelleen.
Mitä ihmisten idioottimaisuuteen tulee, onhan Outlookista ja sähköpostiliitteistä varotettu vuosia, mutta silti ihmiset edelleen avaavat tuntemattomista lähteistä tulevia .PIF-, .SCR- tai .EXE-päätteisiä liitteitä.
Kaikki on tietysti suhteellista. Yksittäiselle kuluttajalle haittaohjelmien hallinta on helppoa, asentaa ohjelman sitten, jos tarvetta tulee.
Vaan mitä tekee yritys, jos uhka realisoituu, ja kentällä on vaikkapa 500 kappaletta S60-laitetta eri puolilla maata ja ehkä ulkomaillakin?
Tero, tiedän tilanteen. Sori ei ollut tarkoitus tosissaan piikitellä..hiukan piruilla vaan..:)
Henrikki
Yritys hankkii esim E sarjan koneita ja kieltää (estää) käyttäjää asentamasta softia, tosin tälläiset talot varmaan harkitsevat virusturvaakin, mutta ei ehkä kuitenkaan tällähetkellä akuutti..
T:SS
"Ohjelman nopeutuminen johtuu ilmeisesti uusien S60-laitteiden tehokkaammista suorittimista. En ole kuitenkaan vielä löytänyt softaa, jolla muisti- ja suoritintiedot saisi selvitettyä S60 3rd Editionissa."
Oletko kokeillut jotakin testiohjelmaa kuten JBenchmark ? Eivät kerro suorittimien tietoja mutta saisi jonkinlaisen käsityksen uusien S60-laitteiden suorituskyvystä.
Lähetä kommentti
<< Etusivulle