[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, toukokuu 19, 2006

Kännyköiden testimenetelmät

Monet kuluttaja- ja tekniikkalehdet julkaisevat kesäkuussa jutun MP3-soittimista ja/tai musiikkikännyköistä. Haaste näiden mittaamisessa ja testaamisessa on se, ettei mitään yhteismitallisia määrityksiä ja standardeja mittausohjelmistoja voida käyttää samalla tapaa kuten PC-maailmassa.

Painotukset ovat tietysti medioilla erilaiset, jotkut katsovat enemmän akkukestoa, yhdet mittaavat soittimien taajuusvasteet, kolmannet lähinnä arvioivat käytettävyyttä ja niin edelleen. MikroBitin sivuilla on kuvattu luovia menetelmiä esimerkiksi akkukeston selvittämiseksi kesäkuun numeroa varten.

Millaisia testejä kännyköillä ja mobiililaitteilla voisi ajaa? Futuremarkin SPMarkissa oli ideaa, mutta se rajoittui vain S60:een. Uudempi SPMarkJava06 tarjoaa laajemman laitetuen ja voisi soveltua Java-pelien suorituskyvyn testaukseen, mutta senkään en ole huomannut juuri yleistyneen.

Kiinnostavalta sen sijaan vaikuttaa Jbenchmark, joka on saanut laajan käytäjätuen ja paljon tuloksia tietokantaan netissä. Edelleen ongelma on se, että Java MIDP 1.0/2.0 -testi kertoo vain pienestä suorituskyvyn osa-alueesta. Kenties jatkossa OpenGL ES:n yleistyessä testimenetelmätkin kehittyvät kiinnostavimmiksi ja kertovat päätelaitteiden suorituskyvystä enemmän.

Kommentit: 3

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Nokia N93:ssa on laitteistotason OpenGL ES 1.1 3D-kiihdytys. Onko tästä hyötyä muissa kuin Symbianille tehdyissä 3D-sovelluksissa/peleissä.

Esim. toimiiko JBenchmark HD myös N93:ssa pelkän CPU:n voimin ilman rautakiihdytystä ?

perjantai, 19 toukokuu, 2006  
Blogger bloomberg kirjoitti:

Joku tuollainen benchmark on toki ihan kiva lisätieto, mutta oikeasti vertailukelpoinen vain saman käyttöliittymän omaavissa laitteissa. Itselle on riittänyt, kun S60-laitetta uudempaan päivittäessä on tiennyt eri mallien sisältämät prosessorit. Sekään ei tunnetusti kuvaa lineaarisesti laitteen nopeutta.

Kännykässä jos missä raudan suorituskyvyn mittaamisen sijaan pitäisi mitata, kuinka kauan käyttäjältä kestää eri käyttötapausten suorittaminen ja oppiminen. Siis esim. viestin kirjoittaminen, kontaktin lisäys, jne. Näiden asioiden mittaaminen luotettavasti kuitenkin vaatii resursseja enemmän kuin yksittäistä artikkelia varten on järkevää käyttää.

Kunpa toimittajat muistaisivat edes mainita, että S60-käyttöliittymä tuntuu useimmista aluksi hitaalta, ja jotkut eivät totu siihen vaan vaihtavat puhelinta.

lauantai, 20 toukokuu, 2006  
Blogger dalai kirjoitti:

Uusissa S60 puhelimissa käyttöliittymä on huomattavasti nopeutunut. N70:stä lähtien, joten ei sitä kannata suoralta kädeltä tuomita.

Ja mitä tulee JBenchmarkiin niin sehän mittaa "ainoastaan" puhelimissa olevan Javan suorituskykyä ei koko puhelimen suorituskykyä.

maanantai, 22 toukokuu, 2006  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle