[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, toukokuu 20, 2006

HP:n "iPAQ-strategiasta" taas

Perjantaina ilmestyneessä Tietoviikossa (Tivi 19/2006, s. 6) on juttu HP:n mobiilitapahtumasta San Franciscosta. Siellä todettiin, että "iPAQ on osa kokonaisuutta".

On hyvä alkuun muistaa, että HP:lle "mobiili" sisältää myös "portablen" eli kannettavat tietokoneet. Kyynikko väittäisi, että noin on pakko sanoa, koska HP:n kämmenlaitteiden myynti laskee jopa 25 prosentin vuosivauhtia, vaikka koko markkina kasvaa 10 tai jopa 15 prosenttia vuodessa.

On sanottava, ettei tämä Tietoviikon välittämä juttukaan aivan selvitä mikä se HP:n strategia on. En syyttäisi kollegoita Tivissä, vaan HP:ltä näyttää yksinkertaisesti puuttuvan iPAQ-strategia. HP:n pc-johtaja Todd Bradley vakuutti tilaisuudessa, että perinteisiin kämmenmikroihin (aka PDA) riittää vielä uskoa. Toisaalta vastaava pomo Chin-Teik See Aasian ja Tyynenmeren alueella sanoi Cnetille aiemmin, että tämä bisnes kuihtuu neljässä vuodessa. Minä olen saanut molempia lausuntoja.

HP:ssä ei haluta enää oikein tuoda markkinoille perinteisiä PDA-laitteita ilman langattomia yhteyksiä, toisaalta puhelinmalleja ei uskalleta sanoa puhelimiksi ja taas välillä väitetään, että puhelinominaisuuksiin optimoitu laitekin on tulossa. Kovin vähäistä tuotetarjonta vain on menneiden vuosien julkistuksiin verrattuna.

HP on myös jostain syystä onnistunut tekemään julkistuksista aika sekavia. Siinä missä Nokian ja kumppaneiden julkistukset ovat isoja mediatapahtumia, HP:ssä ei aina edes tiedetä milloin tai missä jokin laite on julkistettu. Esimerkiksi HP iPAQ hw6900 -sarjaa ei julkistettu virallisesti 3GSM 2006:ssa Barcelonassa (olin heidän lehdistötilaisuuksissaan paikalla), mutta nyt jälkikäteen väitetään julkistuksen tapahtuneen siellä. Laite oli toki messuosastolla esillä, mutta se sivuttiin ohjelmassa täysin.

Viime vuonna HP:stä sanottiin, että 3G-verkkoja tukeva iPAQ tulee tänä vuonna. Tänä vuonna sanotaan, että se tulee ensi vuonna. On vaikea enää uskoa mitään.


* * *

Ei minulla ole mitään iPAQeja vastaan. Olen ollut tyytyväinen iPAQ hx4700:n käyttäjä pari vuotta. Se on ollut hyvä laite, eikä mikään niin sanottu älypuhelin ole pystynyt eikä pysty edelleenkään tarjoamaan samaa suorituskykyä. Valitettavasti laitteen näyttö jotenkin magnetisoitui tai muuten kärähti tällä viikolla (sateenkaarimaisia väriläiskiä), joten tuo saattaa jäädä minun viimeiseksi perinteiseksi PDA:ksi.

Jatkossa HP:n pitäisi minusta keskittyä helppokäyttöisiin laitteisiin, joissa on ainakin GSM-, GPRS- ja WLAN-yhteydet sisäänrakennettuna. Tärkeimmät ohjelmistot ovat Windows Mobile 5.0:ssa mukana. Näitä saa HTC:ltä liukuhihnalta, ei pitäisi olla vaikeaa saada markkinoille.

Otan nyt toistaiseksi lasillisen iPAQin muistolle, toivottavasti ei viimeiselle.

Tunnisteet: ,