[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, toukokuu 01, 2006

Ensivaikutelma: S60-selain 3.0

(Päivitetty 1.5.2006 klo 13.26: Lisäsin linkit originaalikokoisiin ruutukaappauksiin klikkaamalla pienennettyjä kuvia, typojakin piti korjata ja lisäsin kuvan sivun sisäiseen hakutoimintoon.)

Kevään E- ja N-sarjan puhelinten isoimpia uudistuksia on kokonaan uusi S60-selain 3.0, joka perustuu Applen Safari-selaimen Web Kit -komponentteihin. Projektista on lisätietoa Nokian open osurce -sivuilla.

En voi kirjoittaa blogiin pitkään esittelyä tai arviota, mutta pari havaintoa tekee mieli tehdä. Uuden S60-selaimen lähestymistapa on se, ettei sivuja yritetäkään kutistaa tai pienentää, vaan niistä näytetään kerralla pieni osa, ja käyttäjä voi koko sivun näkymän kautta tunnnistaa missä kohta sivua on ja saada kokonaisvaikutelman.

Alkuun tuntui siltä, että skrollaaminen pysty ja vaakasuunnassa vain lisääntyi, mutta nopeasti olen oppinut siirtymään siihen kohtaan sivulla kokonäkymän kautta, josta etsin tietoa. Tässä auttaa hakutoiminto, jolla voi etsiä tietoa sivun sisältä. Se vastaa siis tietokoneissa Ctrl-F-pikakomentoa:

Kirjasinkoko menee tekstissä aika pieneksi ainakin 352 x 416 pikselin resoluutiolla, mutta sitä pystyy suurentamaan. Tekstiä ja grafiikkaa saa usein mahtumaan enemmän ruudulle, kun kääntää kuvan näytöllä vaakasuuntaan, kuten ylläolevassaa kuvassa (352 x 416 -> 416 x 352 pikseliä).

En ole vielä löytänyt pikakomentoa, jolla voisin nopeasti vaihdella tavallisen ja koko sivun näkymän välillä. Nyt toiminto pitää kaivaa valikosta: Suurennusvalinnat -> Sivunäkymä.

Erityisen hieno on selaimen Takaisin-toiminto, joka näyttää sivut graafisesti koko sivun näkymässä. Selain muistaa monta sivua taaksepäin:

RSS-feedien tilaaminen selaimeen onnistuu myös helposti ainakin klikkaamalla RSS-feedin logoa sivuilla. Syöte valitaan tilatuksi, ja sen jälkeen uutiset ja muut tekstit ovat ajan tasalla. Tilaaminen onnistuu myös selaimen Tilaa-valikosta, jos sivun lähdekoodissa on viittaus syötteeseen.

RSS-lukija näyttää artikkeleiden alkuosan ja linkittää sitten koko juttua varten alkuperäiseen lähteeseen. Tämä on hyvä ainakin mediatalojen kannalta. RSS:stä on tullut suosittu juuri siksi, ettei se vähennä kävijöitä (ja siten mainostuloja), vaan tuo niitä itse asiassa lisää.

RSS-lukijassa näkyy tietenkin arikkelista vain sen verran, kun syötteen tekijät ovat halunneet jakaa. Osa tarjoaa vain otsikot, jotkut osan tekstistä ja muutamat koko artikkelin:

Jos päätelaite tukee myös WLAN-verkkoja, on selaimessakin helppo valita WLAN-yhteys silloin, kun se on käytettävissä. Tämä onnistuu melko helposti määrittämällä asetuksiin yhteysosoitteeksi Kysy aina:

Hieman helpompaa on valita oletusarvoiseksi vain operaattorin internet-yhteysosoite. En ole vielä keksinyt, miten (jos mitenkään) eri yhteystavat saisi S60:ssa järjestykseen siten, että jos kodin tai työpaikan WLAN on käytettävissä, käytetään niitä, ja muualla operaattorin internet-yhteysosoitetta.

Selain on melko nopea 3G- ja WLAN-käytössä, mutta GPRS:llä kokonaisten sivujen latailu on jo liian hidasta. Dataa siirtyy paljon, joten tukeva tai kokonaan kiinteä datapaketti kannattaa. Muutaman päivän S60-selaimen käytöllä tietoa siirtyi sisään 6,61 Mt ja ulospäin 647 kt.

* * *

Uusi S60-selain on parempi kuin odotin aiemmin näkemäni perusteella. Uusi käyttölogiikka vaatii totuttelua. Joskus edelleen tuntuu sattumanvaraiselta, milloin "zoomausikkuna" tulee esille, enkä hallitse sitä vielä parin päivän käyttökokemuksella.

Isoin kysymys on se, poistaako uusi S60-selain tarpeen erillisille mobiililaitteille optimoiduille sivuille. Siihen en osaa vielä vastata. Edistystä on tapahtunut, mutta uusi selain vaatii tarkkoja silmiä ja tietokonemaista käyttöä. Selain vaatii käyttäjältäkin enemmän kuin vanhanaikainen linkkilistauksiin perustuva navigointi.

Pikkulinnut ovat laulaneet, että Opera julkaisisi Opera Mobilen S60 3rd Editionille lähiaikoina, joten sitten selvinnee onko S60-selainten ykkössija vaihtunut. Opera-selain on tähän asti ollut aika hyvä näyttämään sivut kerralla luettavissa muodossa, mutta samalla grafiikka ja kuvat ovat usein menneet epäselväksi mössöksi, ja selaimen käyttö liian hitaaksi.

Kommentit: 21

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ehdottomasti mielyttävin "kännykkäselain" mitä tullut pitkään aikaan vastaan (kaikkia ei tosin ole tullut kokeiltua).

Zoomaus ja sivuhistoria ovat toimivia ominaisuuksia, E60:lla selain on kohtuullisen vikkelä (WLAN tai 3G) eikä mieti turhaan asioita kuten vanhat Nokian selaimet. Osa kiitoksesta menee tietysti puhelimen tarkalle näytölle.

Moni sivusto on jaettu palstoihin ja yksi palsta mahtuu E60:ssa sopivasti juuri näytölle, jolloin pelkkä pystyliikkuminen riittää. Esimerkiksi hesarin uutiset lukee varsin kivuttomasti.

Toivottavasti vihdoinkin päästään siihen että erillisiä mobiilisivuja ei tarvita, sehän on lähtökohtaisesti ollut kuollut ajatus.

01 toukokuu, 2006 13:00  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Pikanäppäimet kannattaa opetalla, löytyy helpistä. Zoomi toimii ja on nopea (* #), ja se koko sivu "normaali" toimii yhdellä napilla, jolloin ehkä se automaatti "kokosivu" toiminnon voi laittaa pois. Toki "kokosivussa" näkyy valkoisella katsotut osat sivusta.

Kun selain tulee tutuksi niin ehkä kanttaa ottaa käyttöön kokonäyttö.
SS

01 toukokuu, 2006 13:02  
Anonymous Kafkakoski kirjoitti:

Saanko kysyä tyhmän ja asiaan liittymättömän kysymyksen? Miten sinä otat nuo ruutukaappaukset? (Joudun työni puolesta ottamaan ruutukaappauksia mitä ihmeellisimmistä laitteista, ja yleensä tarvitsen simulaatiosoftaa, sillä laitteissa itsessään ei ole mitään "Print Screen" -toimintoa. Kuvittelisin, ettei näissä puhelimissakaan ole, mutta ehkä olen väärässä...?)

01 toukokuu, 2006 14:37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ihan näppärältä vaikutti, mutta erillaisten foorumien selailu oli tuskaa. Koska pitää koko ajan liikuttaa sivua sivusuunnassa kun lukee teksitiä. kokeilin N91 selaimella ja kyllä oli operaa ikävä. Toisaalta taas jotain mtv3 sivua oli taas ihan mukava selailla.

01 toukokuu, 2006 15:20  
Blogger zache_ kirjoitti:

Joo, minäkin fanitan tuota uutta selainta yli kaiken. Vielä kun saisi Small-Screen-Renderingiä vastaavan sivun kutistuksen tuohon. En siis pidä hyvänä ideana tuota sivusuuntaan scrollausta ja vähintäänkin ruudun elementit pitäisi saada kutistettua maksimissaan ruudun levyisiksi vaikka niitä olisikin vierekkäin.

Nopealla testauksella selain tuntui tukevan AJAX tyyppistä scriptausta varsin mukavasti ja antaa varmaan paineita Operalle julkaista samaan pystyvä selain. Mielenkiinnolla odotan mitä sieltä on tulossa. (Opera Platformin virallinen rellaus olisi HOT)

Sitten mokia, täysin idioottimaisia vetoja Nokialta oli laittaa noihin vain Flash 5 eikä portata Flash 6:sta tai Flash Lite 2:sta. Tavallaan tuo toimii nyt Flash Lite 1.1:n korvaajana. Kukaan ei vaan halua todellisuudessa tehdä Flash Lite 1.1:stä, mutta FL2 / Flash 6 olisi jo suht mukava alusta jos se vain olisi yleisesti tuettuna.

Kokeilkaas muuten tuota animaatiota puhelimessa.
Napster Bad, 600kt

01 toukokuu, 2006 15:20  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mielestäni mobiilioptimoiduille sivuille ei alunperinkään ole ollut tarvetta kun tekniikka hieman kehittyy.

En ole tuota päässyt vielä kokeilemaan, mutta onko niin ettei kokosivun zoomauksella teksteistä saa selvää vaan vasta sisäänzoomatessa? Toisin sanoin meneekö fontti epäselväksi zoom outissa?

01 toukokuu, 2006 15:44  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Selaimessa on portaittainen zoomaus, fonteillekkin on säätöä jne. Kokosivun kuvasta ei välttämättä tekstejä erota, riippuu toki paljon laitteesta ja enenkaikkea sivusta, mutta ei sen tekstin erottaminen tarkoitus olekkaan (?) vaan olla apuna navigoinnissa suurilla sivuilla.
Jos haluaa lukea pienennetyltäsivulta niin Zoomi ja fontti säädöt sopii siihen. Tekstit ovat hyvinkin luottavaa erinlaisissa Zoom asteissa (näytön tarkkuus toki vaikuttaa)
SS

""Mielestäni mobiilioptimoiduille sivuille ei alunperinkään ole ollut tarvetta kun tekniikka hieman kehittyy. ""

Totta ehkä nyt, suurin ongelma tulee ehkä oleen huonostitehdyt sivut.

01 toukokuu, 2006 16:02  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mielestäni mobiilioptimoiduille sivuille ei alunperinkään ole ollut tarvetta kun tekniikka hieman kehittyy.

Minä olen eri mieltä. Pienellä näytöllä on oikeasti vaikea selailla yhtään monimutkaisempaa tuotosta. Tietysti paras tapa tehdä olisi erillinen CSS pienille ja isoille näytöille (tyhmästi vain CSS:ssä on lähdetty screen/mobile/jne linjalle eikä smallscreen/normalscreen/bigscreen-tyyliin).

En itse esimerkiksi mieluusti selaile TV-ohjelmasivustoa normaalimoodissa, paljon helpompi PDA-versiona jolloin esimerkiksi yksi kanava kerrallaan ja on selkeä lukea. Isommalla ruudulla sitten useampi menee vierekkäin mukavasti. Yksittäistapaus, tiedän, monet sivut näkyvät ihan hyvin pienelläkin ruudulla kunhan löytää oikean kohdan jota lukea.

- Symbiatch

01 toukokuu, 2006 16:26  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Erillisiä mobiilisivuja ei enää mielestäni tarvitse tehdä, jos sivusto on muuten hyvin tehty.

Sivujen tekijöillä on kuitenkin vielä paljon opittavaa, tuntuvat olevan aikamoista mössöä monet uudistetutkin sivut. Lisäksi vain muutama prosentti sivustoista tukee gzip-pakattua siirtoa, josta muuten Googlekin nykyään tykkää;)

Onko tällä selaimella muuten mahdollista estää mainoksia millään keinoilla?

01 toukokuu, 2006 17:15  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Saanko kysyä tyhmän ja asiaan liittymättömän kysymyksen? Miten sinä otat nuo ruutukaappaukset?

Käytän eri softia alustasta riippuen, S60 3rd Editionissa toimii ainakin Screenshot 2. Se on mainittu tässäkin blogissa jo aiemmin.

S60:lle on saanut useita ilmaisia ruutukaappareita jo vuosia. Ihmettelen, ettet ole tätä huomannut, jos työn puolesta niitä tarvitset.

Series 80:ssa käytän sisäänrakennettua toimintoa (Ctrl+Shift+Chr+S).

Windows Mobilessa käytän Magic SS:ää ja Smart SS:ää.

Jos en saa sisäistä ruutukaappausta, en ota niitä lainkaan. Silloin pitää tilata kuvaaja toimistolle, eikä kameralla ammattikuvaajakaan saa yleesä kovin hyviä ruutukuvia.

Yleensä teen siis lehtiin kuvat ottamalla ruutukaappaukset ja toimittamalla ne valokuvaajalle, joka yhdistää ne Photoshopilla ottamiinsa laitekuviin.

01 toukokuu, 2006 17:16  
Anonymous Kafkakoski kirjoitti:

Kiitos vastauksesta.

(Ilmaisin itseäni ilmeisesti vähän epäselvästi, eli en tarvitse kännyköiden softaa kuvaavia ruutukaappareita, vaan hieman toisenlaisten laitteiden. Ja softat minulla siis jo on, eli en ole niitä "etsimässä" Kännykkäasiaa kyselin vain uteliaisuudesta.)

01 toukokuu, 2006 21:36  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Kafkakoski: Yleissääntönä (tuntematta millaisia laitteita tarkoitat) ruutukaappaussoftan saa kehitettyä, jos laitteessa on avoin alusta ja käyttöjärjestelmä, jolle voi kehittää sovelluksia. Ja jos käyttäjiä vähänkin on, yleensä joku tällaisen sinänsä yksinkertaisen softan tekee.

01 toukokuu, 2006 21:53  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Voisiko joku ottaa aikaa kauanko 3g ja wlan -verkoissa kestää avata täysikokoinen nettisivu, esimerkiksi tuo www.hs.fi? Tulos on ilmeisesti merkittävästi parempi kuin ns. vanhalla tekniikalla.

01 toukokuu, 2006 23:49  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

>Mielestäni mobiilioptimoiduille sivuille ei alunperinkään ole ollut tarvetta kun tekniikka hieman kehittyy.

>Totta ehkä nyt, suurin ongelma tulee ehkä oleen huonostitehdyt sivut.

Helposti käytettävän (humanisti), toimivan tekniikan pitää kehittymisen lisäksi (insinööri) myös levitä laajalti (myyjä), ennen kuin voidaan sanoa ettei mobiilisivuja tarvita.

>>>Voisiko joku ottaa aikaa kauanko 3g ja wlan -verkoissa kestää avata täysikokoinen nettisivu, esimerkiksi tuo www.hs.fi? Tulos on ilmeisesti merkittävästi parempi kuin ns. vanhalla tekniikalla.

Toisaalta, onko rutiininomaisen juna-aikataulun selvittäminen Nokia 7110:lla vieläkään hitaampaa esim. wap.bahn.de:stä, kuin N80:llä VR:n Web-sivujen täysversiosta? Navi-rulla pakottaa navigoimaan vain yhteen suuntaan minimapin sijaan = aikaa säästyy.

Mobiilisivuille on ikävä kyllä vielä piiiitkään tarvetta :-(, koska Eduskunta tuskin kustantaa huippuluureja muille kuin itselleen...

Veikkaan ettei Terokaan pistä PDA-sivuja vuoden sisällä kiinni :-).

Onko kukaan muuten nähnyt RSS-wap -porttauskriptejä (PHP)?

02 toukokuu, 2006 00:30  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Toisaalta, onko rutiininomaisen juna-aikataulun selvittäminen Nokia 7110:lla vieläkään hitaampaa esim. wap.bahn.de:stä, kuin N80:llä VR:n Web-sivujen täysversiosta?"

Täytyy muistaa, että surffailu on nimenomaan spontaania ajautumista eri sivuille eri linkkien kautta kun taas wappailu/mobbailu on sitä rutiininomaista tiedonhakua pääosin jo tunnetuista kohteista. Näkisin että molemmille on kysyntää eivätkä ne ainakaan toistaiseksi poissulje toisiaan.

02 toukokuu, 2006 02:02  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mobiilisivujen tarpeesta.
Kaikista avainpalveluista olisi pitänyt olla jo aikapäiviä sitten mobiilisivut, niitä ei ole ja tuskin rynnitystä tarvitsee edes odottaa.

Joten täytyy toivoa että ns. normaalit sivut tehtäisiin kunnolla, jolloin mobiilikäyttö ei olisi suuri ongelma, aijemmin mainittut TV sivut ovat toki hyvä esimerkki asioista joita on vaikea yhdella toteutuksella taivuttaa pieneen (yksinkertaiseen) ja isoon ruutuun.

Jokatapaukessa tässä maassa taitaa olla miljoonia taskuselaimia joiden mahdollisuudet eivät ole sisällöntarjoajia eikä edes virkamiehiä kiinnostaneet aidosti, joten muutamavuosi joudutaan ilmeisesti odottaan että laitekanta uudistuu, jolloin virastot ym. varmaa saavat väänettyä uudet entistä ihmeellisemmät sivunsa joiden käyttö on entistä selainvaativampaa.

SS

02 toukokuu, 2006 08:22  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

"Joten täytyy toivoa että ns. normaalit sivut tehtäisiin kunnolla, jolloin mobiilikäyttö ei olisi suuri ongelma"

Mobiilikäytössä pitää ottaa myös sivun siirron hinta huomioon. Soneran ja Elisan perusgerpsi, joka on myös 3G:n oletus, on vielä niin kallista, ettei edes kunnon selaimesta ja nopeasta yhteydestä ole välttämättä hyötyä - vaan epähyötyä, eli rahan menoa.

02 toukokuu, 2006 12:48  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mitenäs tuossa s60 3rd:n selaimessa saa käännettyä sivut vaaka-asentoon, kuten noissa kuvakaappauksista?

02 toukokuu, 2006 15:06  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Hyvä puoli selaimessa on se, että sivua voi, kuten "oikeassakin tietokoneessa", lähteä selailemaan vaikka joku mainosgrafiikka tai muu olisi vielä latautumassa.

Muutenkin nopeus on sellainen, ettei aika mene koko ajan odotukseen. Vanhoissa laitteissa ongelmana tuntui verkkoyhteyden lisäksi olevan myös puhelimen nopeus.

Omassa käytössä mielenkiintoista on se, että uudella selaimella E60:lla on tullut käytettyä erilaisia verkkosivuja nyt viikossa enemmän kuin WAP:illa viimeisenä kahtena vuotena..

02 toukokuu, 2006 20:31  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Mitenäs tuossa s60 3rd:n selaimessa saa käännettyä sivut vaaka-asentoon, kuten noissa kuvakaappauksista?

Joissain koneissa on "sovellus" jolla voi "kääntää" näytön 90astetta, jolloin kaikki sovellukset ovat toimivat sen mukaan, joissain malleissa näyttö käännetään automaattisesti jonkin mekaanisen tekijän mukaan (esim E70 näppis), ja joissain näyttön on jo vaakana valmiiksi (E61).

03 toukokuu, 2006 07:59  
Blogger zache_ kirjoitti:

Mitäköhän tuo rss-feedien tilaus tekee siinä tapauksessa jos tilaa podcastingin? Eli olisiko nuo laitteet niin fiksuja, että rss-lukija osaisi avata feediin liitetyn mp3-tiedoston musasoittimeen?

05 toukokuu, 2006 09:43  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle