[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, huhtikuu 01, 2006

Mobiilin webin tunnukset

Russell Beattie pohti blogissaan .mobi-päätettä mobiilisivuille. Nykyisin mobiilisivuille ei ole kunnollista standardia, joten Googlen mobiilihaulla tietoa etsimällä voi päätyä hyvin erilaisiin navigointielementteihin. Jotkut toimivat kännykässä, toiset eivät.

Jotkut ovat jo kokeilleet .mobi-päätettä, esimerkiksi 3GSM-messut, Ericsson ja Nokia. Näistä osoitteista käyttäjä näemmä vielä ohjautuu eteenpäin. Eweekissä oli syksyllä kiinnostava artikkeli siitä, millaiset vaatimukset .mobi-sivustoille pitäisi olla, ja voiko domainin hallinnoija ylipäätään puuttua sivujen sisältöön.

Mitäköhän tästä pitäisi ajatella? Tavallaan on hyvä, että mobiilisivut tunnistaa jo osoitteesta. Toisaalta voisi toivoa, että kun mihin tahansa palveluun menee, sivut mukautuisivat selaimeen.

Yksi .mobi-päätteen etu on helppo tekstinsyöttö. Olisi paljon kivempi kirjoittaa kännykän selaimeen www.ytv.mobi kuin aikataulut.ytv.fi/reittiopas-pda/fi/ .

Vaan kun navigoin vaikkapa yrityksen sivuille, haluanko nähdä pelkän tekstiversion vaiko kenties Operan selaimella täydet sivut? Tämäkin riippuu siitä, millaista tietoa haen ja millainen selain on käytössä. Käyttäjää ärsyttää, jos päätöstä ei saa tehdä itse.

Tunnisteet:

Kommentit: 6

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen valitellut tuota samaa. YTV ei varmastikaan ole kuullut markkinoini-urleista: kesti kauan, ennenkuin edes reittiopas.fi tuli. Nyt sitten odotellaan reittiopas.mobia tai edes mobile.ytv.fi -osoitetta.

Itse näen mobi-osoitteen loistavana asiana. Sen avulla voidaan markkinoida puhtaita mobiilipalveluita ja yleisöllekin jää kuva, että kyseessä on todellakin mobiilipalvelu, eikä vain sama www-sivusto vaikeakäyttöisesti.

lauantai, 01 huhtikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Google yrittää arpoa asiakkaan mukaan millaisen version se tulostaa, siinä ei mitään, mutta jos arvonta menee pileen tai käyttäjä jostain syystä haluaa toisen version niin se on vähän piilotettu.

Mielestäni sen verran voi olla arvontaa että suurille tunnetuille PC selaimille tarjotaan oletuksena "pää" tyyliä, muussa tapauksessa kevyempää, kaikissa tapauksissa tietenkin vasemmassa yläkulmassa linkit eri verisoihin. ja sivut on toki muotoiltu oikeaoppisesti tyylisivuilla, joten karummman selaimen ei edes tarvitse kaikesta tauhkasta välittää.

Puhuit pitkistä osoitteista, mielestäni vasta hiljan vr.fi on alkanut toimia, enen piti laittaa www.vr.fi

Josta tulimieleen että firmat voisi niitä alidomaineita käyttää reilusti hyödyksi ja useampia ettei tarvitse arpoa. pda.firma.joo mobile.firma.joo jne.

lauantai, 01 huhtikuu, 2006  
Blogger zache_ kirjoitti:

Niin, miksi tuohon tarvitaan oma domain pääte? Miksi ei kelpaa perinteinen. wap.ytv.fi / pda.ytv.fi /
mobi.ytv.fi tai vastaavasti ytv.fi/mobiili ?

Keinot selkeide uri:n luomiseen on jo olemassa niin en ymmärrä sitä mihin tarvitaan uusien domain päätteiden luomista, kun vanhojakaan eivät ihmiset muista ulkoa.

lauantai, 01 huhtikuu, 2006  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Luulen, en tiedä, että .mobi-päätteen idea on standardoida yksi yhteinen ja kansainvälinen käytäntö.

Esimerkiksi www.yritys.mobi voisi olla arvattavissa, kun taas nykyisin osoite on tyypillisesti

wap.yritys.com,
www.yritys.com/pda/
pda.yritys.com,
www.yritys.com/wap/
xhtml.yritys.com,
www.yritys.com/xhtml/,
www.yritys.com/xhtml tai jotain muuta. Siitä vain arvailemaan.

Ja joillakin mobiilipalvelu on se sama www.yritys.com, mutta palvelu yrittää tunnistaa selaimen ja näyttää sisällön sen mukaan.

lauantai, 01 huhtikuu, 2006  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Reittiopas.fi on siinä mielessä hieman höhlä, koska sieltä voisi nimen perusteella olettaa saavansa myös matka.fi:n tarjonnan.

Tällainen on muuten tarjolla:
mobile.reittiopas.fi

ytv.mobi ei voisi mennä suoraan reittioppaaseen - jokuhan voisi haluta tsekata esim. jätteenkeräysautojen aikatauluja yms.

Ja oishan ne päätepysäkkiaikataulutkin kiva saada kännykkään. Ytv:n strategialuonnoksen 2004 - 2007 (PDF) mukaan mobiilipalveluja kehitetään edelleen markkinalähtöisesti. Toivottavasti tuo on jo vanhaa tietoa.

Muissa pohjoismaissa on raportin perusteella (loppupuolella) älyttömän hienoja - reaaliaikaisia kännykkäaikataulusysteemejä.

Raportissa sanotaan, että reaaliaikainen aikataulujärjestelmä on mahdollista toteuttaa vain ajoneuvolaitteilla. Eikö gps-mokkula ja lähetin voisi olla myös kuljettakohtainen.

Mutta asiaan, yksi haittapuoli kaikkien saatavilla olevista mobiilisivuista on etenkin yrityksien kannalta se, että myös pöytäkoneiden käyttäjät alkavat käyttämään mobiilisivuja, jotka on yleensä helppokäyttöisempiä - mutta mainostaminen ja tyrkyttäminen on mobiilisivuilla paljon hankalampaa. Ja PC IE:n käyttäjäkin voi olla gerpsin käyttäjä, joka nimenomaan haluaa .mobi -version.

Vaikka kännykällä olisi ihan kiva tsekata Noksun sivuilta luurien speksejä, ei kyllä tähän päivään asti ole kertaakaan harmitttanut, ettei moista voi tehdä.

.mobi:ssa voi olla se hyvä puoli, että etenkin yrityksille tulee halu alkaa tehdä myös mobiiliversioita. Vaarana on se, että sivuista tulee virityksiä, jotka on tehty vain näön vuoksi. Esim. Nokia.mobi oli aika karu. Ericssonin taas tarjoilee kolhoa P900-kiusaa pöytä PC:n käyttäjälle.

maanantai, 03 huhtikuu, 2006  
Anonymous Wesseli kirjoitti:

Taidanpa mennä sytyttämään tuolla E70 käyttöohjella saunan, täältä on löytynyt kaikki tieto mitä viikon aikana olen tarvinnut!
Kiitokset ja nyt blogi on suosikeissa.

sunnuntai, 21 tammikuu, 2007  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle