[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, huhtikuu 02, 2006

Kokeiltua: Sonera MobiiliTV

Tilasin tänään vuorokaudeksi Soneran MobiiliTV:n. Palvelu yllätti positiivisesti. S60-sovellus on nopea ja helppo asentaa tekstiviestillä tilatusta linkistä. Mitään erityisasetuksia ei tarvita.

MobiiliTV:n kautta voi katsoa esimerkiksi Ylen ja MTV:n uutisia. Kaikkia ohjelmia ei niiltä ole tarjolla. Nelonen sen sijaan näyttää tarjoavan koko ohjelmistonsa, kuten myös Voice-musiikkikanava. Kyse on ilmeisesti näkemyseroista tekijänoikeuksista.

Onkin kiinnostavaa, että kanavien johdoissa on näin isot näkemyserot siitä, missä määrin ohjelmistoa voidaan välittää kännykkään. Kysehän on samasta ohjelmistosta kuin tavallisissa TV-lähetteissä, mutta uudesta jakelukanavasta.

Kännykkä-TV:n tekijänoikeuskiistat eivät tietenkään koske vain striimilähetyksiä, vaan myös DVB-H-broadcast-verkkoa. Aiheesta on keskusteltu täälläkin aiemmin.

* * *

Striimivaihtoehtoja on kolme, GPRS (19 kbit/s), EDGE (48 kbit/s) ja UMTS (83 tai 89 kbit/s kanavasta riippuen). Eikö UMTS-striimille voisi antaa enemmänkin kaistaa? Tiedä sitten kuinka paljon paremmaksi kuvan- ja äänenlaatua saisi nostamalla vähän bitratea.

Uutisten jälkeen koen houkuttelevimmaksi sisällöksi tällä hetkellä yllättäen The Voice -musiikkikanavavan, kunhan puhelimeen liittää kunnon kuulokkeet. Kovin pitkiä aikoja kännykkää ei jaksa pitää kädessä, mutta musiikkikanavan voi jättää taustallekin.

Jos TV:n katselu kännykällä yleistyy, jonkinlaiselle pöytätelineelle tulee tarvetta. N92:ssa Nokia on ratkaissut asian jalustan tarjoavalla muotoilulla, mutta tuollainen ratkaisu kasvattaa laitteen kokoa ja massaa turhan paljon.

Nykyisellään kuvanlaatu ei siis ole hääppöinen, eikä tekstityksistä saa helposti selvää. Välillä tekstejä ei pysty lukemaan lainkaan. Soneran sovellus sinänsä on helppokäyttöinen, esimerkiksi äänenvoimakkuutta voi säätää luontevasti nuolinäppäimillä (RealPlayerin tapaan), ja TV-kuvan vaihtuu ikkuna- ja kokoruututilojen välillä [2]-näppäimellä.

MobiiliTV maksaa 1,90 € päivältä tai 9,90 € kuukaudelta. Hinta tuntuu korkealta näin vähäisellä sisällöllä, mutta siirrettyyn tiedonsiirtomäärään verrattuna se on kohtuullinen.

Tärkein pointti on, että kiinteä kuukausimaksu on helposti ymmärrettävä. On kivempi maksaa 9,90 €/kk kuin yrittää arvailla siirrettyä datamäärää. Tällaista olenkin toivonut jo aiemmin. Datasiirtoahan tässä kertyy, sillä 89 kbit/s striimi tarkoittaa pikaisesti laskemalla noin 10 megatavua 15 minuutissa.

TV-kanavien pelejä ja chatteja voi vain seurata. Tässä on vielä kehitysmahdollisuuksia. Chattiin tai peleihin voisi hyvin osallistua suoraan ohjelmasta. Soneran hinnastossa vihjaistaankin, että mukaan olisi tulossa lisämaksullisia oheispalveluita jatkossa.

Lisäys 2.4.2006 klo 01.37: En ole siis vielä kokeillut miten palvelu toimii liikkuessa, vaikka Soneralla onkin pk-seudulla melko laajasti jo 3G-peittoa. Tästä voin ja voivat muutkin lisätä kokemuksia kommentteihin.

Kommentit: 10

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen ihmetellyt jo jonkin aikaa mihin Nokian "virallista TV-puhelinta" N92:sta ja DVB-H lähetyksiä oikeastaan tarvitaan, kun liikkuvaa kuvasisältöä on voinut ladata nykypuhelimeen jossa on esimerkiksi realplayer. Suurin uudistus eiliseen on kai, että nyt vain joku on ottanut asiakseen ylläpitää serveriä joka tallentaa ja pienentää materiaalin puhelimille sopivaksi maksua vastaan.

sunnuntai, 02 huhtikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

UTMS ei skaalaudu ihan loputtomiin, jos mobiilia televisiota katsellaan paljon. DVB-H on broadcast-lähete, joten sen toimivuus ei ole kiinni vastaanottajien määrästä. Tavallaan sama mitä multicast on Internetille..

sunnuntai, 02 huhtikuu, 2006  
Anonymous Jukka kirjoitti:

Ei tavallaan, vaan juurikin täsmälleen eli DVB-H on IP-multicastia. Jännä nähdä mitä tapahtuu jos noita streameja oikeasti aletaan katsoa massoittain, datan määrä on hillitön.

sunnuntai, 02 huhtikuu, 2006  
Anonymous Sami kirjoitti:

Ei DVB-H:ta oikein voi IP-multicastingiin verrata, MBMS olisi lähempänä sitä.

DVB-H on broadcast-teknologia josta teoriassa saataisiin täysin mobiiliverkoista riippumaton tuote.

sunnuntai, 02 huhtikuu, 2006  
Anonymous evie kirjoitti:

Tuo ei taida olla käytössä kuin S60 Symbianeilla?

Itsellä on SE P910i UIQ:lla.
Ei taida olla yhteensopiva?

sunnuntai, 02 huhtikuu, 2006  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Sonera MobiiliTV tuntuu olevan natiivi S60-sovellus. Sonera ilmoittaa sen olevan yhteensopiva vain 6630:n, 6680:n ja N70:n kanssa. En tiedä ovatko nuo ainoat, joita tällä hetkellä tuetaan, vai ilmoitetaanko nuo niistä, jotka ovat mukana kytkykaupassa.

sunnuntai, 02 huhtikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

http://www.sonera.fi/mobiilitv

"Palvelua tukevia päätelaitteita ovat Nokian S60-puhelimet N6630, N6680, N90 ja N70."´

Arvostelussa ei muuten mainittu lainkaan lisäominaisuuksia kuten 12 kanavan TV-opasta, kalenterimuistutuksia alkaville ohjelmille, ..

Tuolta muuten löytyi lisää juttua kuvien kera:

http://www.matkapuhelininfo.com/forum/viewtopic.php?t=55565

keskiviikko, 05 huhtikuu, 2006  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Arvostelussa ei muuten mainittu lainkaan lisäominaisuuksia..."

Mitä arvostelua meinaat? Toivottavasti et sentään sellaisena ottanut 4,2 minuutin kokeiluun perustuvaa blogijuttua. ;-)

Perusteelliset jutut joudun ammatin puolesta säästämään lehteen, josta palkkanikin maksetaan.

torstai, 06 huhtikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olisi muuten vertailun vuoksi mielenkiintoista lukea myös Elisan vastaavasta palvelusta.. Mahtaako siitä löytyä vastaavaa juttua jostain päin nettiä..?

torstai, 06 huhtikuu, 2006  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Tutustuin myös Elisan tarjoamaan palveluun, josta pikaiset kommentit:

Kokeiltua: Elisa TV

sunnuntai, 23 huhtikuu, 2006  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle