[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, huhtikuu 22, 2006

Kokeiltua: Elisa TV

Soneran MobiiliTV-kokeilun yhteydessä lupasin tutustua myös Elisan tarjoamaan kännykkä-TV-sisältöön. En unohtanut lupaustani, vaan tämän kanssa on ollut vähän teknisiä ongelmia, sillä aina kokeillessani on verkko tökkinyt.

Elisa TV -palvelu on periaatteessa vain selaimessa näkyvä linkkilista RealPlayerillä avautuviin videostriimeihin. Etu on se, ettei mitään erityistä ohjelmaa tarvitse asentaa, ja palvelu voi ainakin teoriassa toimia eri valmistajien puhelimissa. Toisaalta selainpohjainen käyttöliittymä on Soneran sovellusta hitaampi, ja edellisille tasoille palaaminen ja seuraavalle eteneminen tuntuu vaivalloiselta.

Elisan portaaliin pääsee myös muiden operaattoreiden liittymillä, mutta TV-striimejä en onnistunut avaamaan kertaakaan Soneran liittymällä.


Elisa TV:ssä on enemmän sisältöä kuin Soneran MobiiliTV:ssä, esimerkiksi Nelosen lähetyksen ja Ylen uutisvideoiden lisäksi Kummeleiden jotain lyhyitä pätkiä, MotoGP-lähetyksiä, elokuvatrailereita ja jotain muuta. Elisan palvelua ei tarvitse tilata erikseen, mutta datasiirrosta taas maksetaan normaali taksa. Toisin sanoen Elisan palvelu soveltuu hyvin nopeaan kokeiluun tai jatkuvaan käyttöön, jos on tilannut 19,90 €/kk (128 kbit/s) tai 29,90 €/kk (384 kbit/s) maksavan kiinteähintaisen Matkakaista-datapaketin.

Elisa mainostaa, että 25 Mt tiedonsiirtoa saa vain neljällä eurolla kuukaudessa, mutta tuolla rahalla "3G-laadun" (näissä palveluissa noin 90 kbit/s) videostriimiä katsoo pikaisesti laskemalla vain noin 37 minuuttia kuukaudessa, jos muuta dataliikennettä ei ole lainkaan.

Soneran palvelua onnistuin katsomaan parikin kertaa varttitunnin yhtäjaksoisesti kuvan ja äänen nykimättä, mutta Elisan verkossa en ole kertaakaan päässyt viittä minuuttia pidemmäs, kun yhteys on jostain syystä tippunut (E)GPRS:ään 3G-tilasta. Monesti puhelin näyttää 3G-verkkoa täysillä tolpilla, mutta heti videon alettua tipun GPRS-verkkoon. Mistäköhän on kyse? Ainakaan yöaikaan ei luulisi hirveästi ruuhkaa olevan.

Tässä kävi ainakin selväksi, että GPRS- tai EDGE-nopeuksilla videoiden katselu tai edes puheen kuuntelu on sangen epämiellyttävää mössöä.

En tiedä mistä tämä johtuu, mutta ilmiö on toistunut niin eri puolilla Helsinkiä kuin kotona Espoon nukkumalähiöissäkin. Johtopäätökisä 3G-verkon luotettavuudesta ei varmaankaan voi vetää näin vähäisellä kokeilulla. Millaiset kokemukset muilla on?

* * *

Näkemykseni on ollut ja on edelleen, että tulevaisuudessa mobiilipalvelut useimmiten kehittyvät selainpohjaisesti; eihän jokaisella lehdellä ja TV-kanavalla ole omaa web-selaintakaan. Vielä käyttöliittymät ja selaimet eivät aivan tue ajatusta ainakaan näissä mobiili-TV-palveluissa.

Soneran sovellus voittaa käytettävyydessä Elisan pelkän linkkisivun. Linkeillä navigointi edestakaisin ei ole kovin miellyttävää ja nopeaa, ja videosoittimen (RealPlayerin) käynnistyminen erikseen on myös hidasta.

Soneran sovelluksella on sekin brändi- ja käyttöliittymäetu, että sillä on oma kuvakkeensa S60-puhelimen päävalikossa, kun taas Elisa TV -palvelu pitää jaksaa hakea selaimen kirjanmerkeistä muiden linkkien seasta. Käyttöä helpottaisi, jos mihin tahansa puhelimen valikkoon voisi lisätä pikalinkin mihin tahansa WAP- tai XHTML-sivuun.

* * *

Kumpaa sitten käyttäisin enemmän? En osaa sanoa. Elisa TV tarjoaa enemmän sisältöä, mutta Soneran MobiiliTV:n toteutus on parempi.

Minulle "kännykkä-TV:n" tärkein palvelu on toistaiseksi mahdollisuus katsoa Ylen uutiset, jotka löytyvät helpoiten Ylen omasta Mobiilisalista.

Tunnisteet:

Kommentit: 6

Blogger zache_ kirjoitti:

"Käyttöä helpottaisi, jos mihin tahansa puhelimen valikkoon voisi lisätä pikalinkin mihin tahansa WAP- tai XHTML-sivuun."

Kyllä, pitäisi pystyä linkittämään tiedostot ja webbisaitit menuihin ja valikoihin samaan tapaan kuin ohjelmat. Jälleen yksi ominaisuus jota olen turhaan odotellut.

lauantai, 22 huhtikuu, 2006  
Anonymous Juuso kirjoitti:

Soneran liittymällä Elisa tv toimi ekat pari päivää... sen jälkeen ei ole toiminut.

Soneran "tv" palveluita en voi käyttää juuri tuon s60 softan takia, päälaitteena series 40 luuri eikä se vaihdu ennen kuin 3g/s60 "multimediatietokoneet" toimivat myös puhelimena. (hyllyssä leikkimiseen n70 ja 6630)

Zache: vasemman softanapin alle saa web linkin valikkoon... Itselläni ylen uutiset suoraan kyseisessä valikossa.

Tero: olen marraskuusta lähtien katsonut ylen uutisia 8800:lla tyytyväisenä. Edge yhteydellä ei minkäänlaista puuroa/pätkimistä, mutta gprs:llä pätkii pirusti.

3g verkon luotettavuudesta VOI tehdä johtöpäätoksiä jos puhelut pätkii ym. Pahin esimerkki eilen kun 5 minuutin puhelu katkesi 6 kertaa, kunnes kolleegani vaihtoi n70 luurin asetukset gsm:mään.

lauantai, 22 huhtikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen samaan mieltä Juuson kanssa:

*****nan tunarit. Tämä Suomen 3G peitto on kyllä aika syvältä.

Henrikki

lauantai, 22 huhtikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen kanssa huomannut että kummasti tiputtelee pois 3g-stä ihan ilman mitään. Pitäisi sijaita ihan hyvin peittoalueen sisäpuolellakin.. ovatkohan jotakin kuksineet kun ovat sitä hsdpa:ta vauhdilla laittaneet..

lauantai, 13 toukokuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Hyvä juttu, mutta yksi asia jäi askarruttamaan: miten tuonne Elisan TV-portaaliin pääsee? Jokin osoite/linkki olisi ollut mukava lisä jotta olisin voinut kokeilla toimivuutta omalla puhelimellani.

tiistai, 16 toukokuu, 2006  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Kas kummaa, unohdin tosiaan mainita mistä palvelu löytyy.

Osoite on siis wap.elisa.net ja vaatii WAP-/WML-selaimen. Siellä on kuvake ja linkki Elisa TV. Palvelu toimii ilmeisesti edelleen vain Elisan liittymillä, kun taas muut WAP-sivuston osat toimivat kuidenkin operaattoreiden liittymillä.

tiistai, 16 toukokuu, 2006  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle