[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, maaliskuu 16, 2006

S60 3rd Edition -softat

S60-blogien puolella on Tommin kirjoitus ja keskustelua uusimman S60-version softatarjonnasta, tai sen puuttumisesta. Kuten täälläkin on aiemmin keskusteltu, uusi S60-versio vaatii uudet versiot ohjelmista.

Unfortunately, there are not too many 3rd party applications available for S60 3rd Edition yet. And the old S60 applications, as such, do not work in S60 3rd Edition.

Houston, we have a problem.


Vielä on vaikea arvioida miten nopeasti softakehittäjät kääntävät ohjelmansa uudelle alustalle (Symbian v9.1 / S60 3rd Edition).

S60 3rd Editioniin perustuvia puhelimia ovat Nokia 3250, N71, N80, N91, N92, E60, E61, E70 ja oletettavasti myös kaikki tulevat mallit. Samoiten Symbian v9 -puhelimia (UIQ 3.0) ovat myös Sony Ericssonin M600 ja P990.

Tunnisteet:

Kommentit: 9

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Oma näkemykseni on se, että kyllä softakehittäjät ovat tuomassa uusia versioitaan ohjelmistaan, kunhan puhelimia vain saadaan markkinoille. Hassua sen sijaan olisi, mikäli ohjelmia olisi jo tarjolla ilman yhteensopivia puhelimia. Itse ainakin testaisin softaa mahdollisimman pitkään ja julkistaisin vasta, kun softille on käyttöä.

Tokihan kestää aikansa, ennenkuin päästään yhtä laajaan tarjontaan 3rd editionin kohdalla. Toivotaan, että 3rd edition yleistyy nopeasti.

torstai, 16 maaliskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Nokiakin juuri ilmoitti venyttävänsä ohjelmistokisansa deadlinea tämän kuun lopusta toukokuun puoliväliin. Hehkuttivat samalla että ensimmäinen 3rd ed -puhelin shipataan nyt (3250). Nyt voi kuulemma sitten testata laitteellakin toiminnan. Vaikea vaan testata varmasti kun noita luureja ei silti joka kaupasta saa vaikka kuinka niitä aletaan lähetellä.

Siinä olen todella samaa mieltä, että laitetestaus on pakollista kun Symbianista puhutaan. Sen verran eri tavalla toimitaan (vaikka ovat kai ysin kohdalla muuttaneet emulaattorin toimintaa, ellen ihan väärin ole käsittänyt). Esimerkiksi nykyisissä "emulaattoreissa" ajetaan ihan x86-Symbiania Windowsin natiivi-DLL-formaatissa, joka on ihan eri asia kuin laitteessa. Se tekee esimerkiksi selain-pluggareiden kehittämisestä mukavaa. Emulaattorissa toimii, puhelimessa ei. Ja Nokia tuttuun tapaansa ei korjaa dokumentaatiota.

Mutta näkee nyt miten markkinoilla käy kun laitteita joskus tulee saataville. Jos kerran Symbian 9 tuo vihdoin RTTIn ja oikeat poikkeukset C++-koodiin, on aika ikävää jos vain käännetään vanha koodi uudestaan ja jatketaan Symbian-viritelmien käyttöä standardimenetelmien sijaan. Ja suurin osa varmasti ei koodia uudelleenkirjoita ja ala ylläpitää kahta/useampaa sorsapuuta.

- Symbiatch

torstai, 16 maaliskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mikähän mahtaa olla tämän olla 3rd:n elinikä? Kaikki alustat kehittyvät, mutta kun nyt päästäisiin edes sille tasolle, että olisivat ajankohtaisia ainakin sen kolme-vuotta, ja myös vanhemmilla versioilla tehdyt sovellukset jatkaisivat toimintaansa.

perjantai, 17 maaliskuu, 2006  
Anonymous Tommi Vilkamo kirjoitti:

> Mikähän mahtaa olla tämän olla 3rd:n elinikä?

Nokialla ei tietääkseni ole virallista vastausta tähän, joten parempi olla puhumatta sivu suuni... :)

Mutta eikös platform-tekemisessä perinne ole se, että kolmas kerta toden sanoo? (case Microsoft)

perjantai, 17 maaliskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mikähän sitten on se kolmas Microsoftin alusta? Win32API? Mitkähän ne kaksi edellistä muuten olivat sitten. Aiemmin oli WinAPI, sitä ennen mitä?

On se muuten hassua miten PC:lle voidaan tehdä käyttöjärjestelmä vuonna 1994 ja vielä vuonna 2008 toimivat täysin samat rajapinnat ja niille tehdyt ohjelmat. Ja vieläpä samaa rajapintaa löytyy sitten vuonna 2006 tehdystä kännykästäkin, joten softat siirtyvät sinnekin aika sujuvasti. Eikä ole tarvetta muuttaa asioita kun on tehty alunperin toimiviksi. Mielenkiintoista että Symbian ei kykene tähän. (Tähän ei sitten voi vetää prosessori/muistivaatimuksia, sillä kyllä 1994 ne PC-resurssit olivat pienemmät kuin nykykännykässä)

Voisin melkein lyödä vetoa että viimeistään toinen fiitsörpäkki vaihtaa jonkin rajapinnan tai tuo uuden vaaditun viritelmän jotta saadaan jotain yhteensopivuutta rikottua.

- Symbiatch

lauantai, 18 maaliskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Nyt ei kyllä taida Symbiatch aivan ymmärtää mitä kaikkea siellä puhelimessa pyörii jos vertailee '94 vuoden PC:ta ja nykyistä kännyä keskenään..

(Kaksi käyttöjärjestelmää, joista toinen RTOS, lisäksi "hieman" monimutkaisemmat protokollapinot yms)

sunnuntai, 19 maaliskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

En tiedä miten Windows 3.11:n (sehän oli 1994 maailmaa) ja Windows XP:n tai Vistan rajapinnat menevät yhteen mutta nykypäivänä jos ostat Windows-softan kaupasta, niin vaatimustaso on mallia Windows 2000/XP, hyvällä tuurilla 98/2000/XP.

En tiedä miten rajapinnat ovat muuttuneet mutta käyttäjälle tuo kehitys on ollut lähinnä graafisen ulkonäön parantumista..

Onko S60 kehittynyt yhtään sen paremmin jää jokaisen itse arvioitavaksi ;-)

sunnuntai, 19 maaliskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Jossakin vaiheessa S60 ja S90 tulevat kai yhdistymään, joten mahtaakohan siinä vaiheessa tulla joitain ongelmia taas ?

maanantai, 20 maaliskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Niin onhan asiassa vielä sekin puoli, että jokainen 3rd edition softa täytyy signata ja tätä kautta myös maksaa siitä kyseiselle softataholle.
Hintalappu tulee vielä lisäksi 2nd editionin koodien uudelleen vääntäminen joka sekin... maksaa...

keskiviikko, 17 toukokuu, 2006  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle