[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, maaliskuu 15, 2006

Java-kännyköille nopeusmittausta

Huomasin Matkapuhelininfon foorumissa keskustelua Java-kännyköiden nopeusmittauksesta. Pakkohan tätä oli kokeilla. Ohjelma on sangen hieno. Siitä on saatavana neljä eri versiota Java MIDP 1.0-, Java MIDP 2.0-, 3D- ja "HD-grafiikka"-testein.

Juju on se, että rekisteröitymällä käyttäjäksi pääsee lähettämään omat tuloksensa tietokantaan webissä, ja näitä voi sitten vertailla toisten käyttäjien ja puhelinten tuloksiin. Keskustelu on Matkapuhelinfossa Nokia-foorumissa, mutta ohjelma kyllä toimii laajasti eri valmistajien laitteissa.

En nyt kuitenkaan usko, että kännykän nopeusmittailusta tulee suuren yleisön hitti, mutta kännykkärunk.. nörtille tämä on kokeilemisen arvoinen. Testit ovat vieläp visuaalisesti sangen kivat.

Ajoin testit pikaisesti Nokia N70:llä, Samsung SGH-i300:lla ja Sony Ericsson W800i:llä. Tulokset saa webiin suoraan kännykästä, ja tulokset ovat jossain määrin yllättäviäkin.

Tämä testi ei tue sitä yleistä käsitystä,. että avoimen alustan Symbian-puhelimet olisivat Java-suorituskyvyssä itsestäänselvästi parempia kuin "suljetut" valmistajakohtaisaeen ohjelmistoon perustuvat puhelimet.

Toisaalta suorittimen nopeus on testissä hyvin ratkaiseva, ja siksi useimmat Windows Mobile -puhelimet päihittävät Symbian-puhelimet mennen tullen.

Tulosten vertailukelpoisuutta vähentää se, että näyttöjen pikseli- ja värimäärät vaihtelevat, joten grafiikan pyörittämiseen tarvittava vääntökin vaihtelee. Tosin silloin ainakin pitäisi selvitä, onko suoritin muiden ominaisuuksien vaatimalla tasolla.

Kommentit: 5

Anonymous Jukka Eklund kirjoitti:

Hmm, miksi Windows Mobile puhelimet olisivat oletusarvoisesti nopeampi kuin Symbian? Esim. tuolla korkealla oleva SP5m sisältää 200MHz OMAP-prosessorin, esim. Nokia N90:n OMAP on 220MHz. Ja miksi toisaalta proprietary OS:lla pyörivät olisivat hitaampia kuin Symbian? Minulla intuitio sanoisi juuri toisinpäin. Mutta mielenkiintoista kuitenkin!

keskiviikko, 15 maaliskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Joo, kyllähän aika moni voi vaikuttaa. Esimerkiksi floating point tuki tai
3d HW kiihdytys voisivat vaikuttaa tulokseen huomattavasti.
- PP

keskiviikko, 15 maaliskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ja miksi toisaalta proprietary OS:lla pyörivät olisivat hitaampia kuin Symbian?

Symbian on proprietary OS, joten...?

torstai, 16 maaliskuu, 2006  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Hmm, miksi Windows Mobile puhelimet olisivat oletusarvoisesti nopeampi kuin Symbian?"

En tarkoittanutkaan tuota, vaan sitä, että kaikkiaan markkinoilla olevista Symbian-puhelimista useimmista taitaa olla vielä alle 200 MHz -suoritin, kun taas WM-puhelimissa on tainnut olla aika vähän alle 200 MHz suorittimia.

TI:n 220 MHz suoritin on tainnut tulla S60-sarjalaisiin 6630:sta eli UMTS-malleista lähtien?

Lisäksi jos Windows Mobile -laitteeksi lasketaan myös, kuten lasketaan, vaikkapa HTC Universal (aka Qtek 9000) ja sen eri operaattoriversiot, siinä on jo 520 MHz suoritin. Vastaavasti Nokian kommareissa taitaa olla vielä 9300i:ssa asti se 150 MHz suoritin. Se on aika kovilla moniajon, Operan selaimen ja 640 x 200 pikselin näytön kanssa.

torstai, 16 maaliskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Joo, kyllähän aika moni voi vaikuttaa. Esimerkiksi floating point tuki"
-> Onko joissakin mobiililaitteiden suorittimissa tukea liukuluvuille ?

Muistaisin että muutama vuosi sitten PocketPc-PDA-laitteiden ARM-suorittimessa olisi ollut liukulukutuki mutta se olisi karsittu pois mm. virransäästösyistä.

torstai, 16 maaliskuu, 2006  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle